BCG: Svenska techbolag svagare inom områden som vuxit under coronapandemin

| 20 november, 2020 | 0 kommentarer

De strukturella förändringar som sker med anledning av coronapandemin kommer att gynna de amerikanska techbolagen mer än de europeiska. Det visar en ny analys genomförd av BCG.

–  Även Sverige är svagare inom de techområden som blivit viktigare under pandemin, säger Olof Sundström, partner på BCG.

STOCKHOLM, 20 november 2020 – En analys genomförd av BCG visar att möjligheterna till följd av Covid-19 är betydligt bättre för de amerikanska techbolagen än de europeiska. Skälet är att fler amerikanska techbolag verkar inom områden som har mer att vinna på de strukturella förändringar som kommer ske med anledning av pandemin.

Totalt har BCG gått igenom 3 000 techaffärer gjorda under 2017-2020, varav 25 stycken i Sverige. Bolagen har sedan delats upp i fler än 30 områden och analyserats ur ett Covid-19-perspektiv av BCG:s specialister och utifrån intervjuer med 700+ IT-köpare och 75+ techinvesterare. Analysen visar att Sverige står förhållandevis starkt, men att Europa ligger långt efter USA.

–  Sverige sticker ut inom konsumentorienterad tech, fintech och payments och ligger per capita högt i Europa avseende antal techaffärer och unicorns. Men Sverige är svagare inom de techområden som blivit viktigare under pandemin, som cybersäkerhet, collaborative och molnlösningar, säger Olof Sundström, partner på BCG.

Covid-19 har inneburit möjligheter till tillväxt för en stor del av techsektorn; 90% av bolagen förväntas ha minst lika bra utveckling som tidigare och 50% förväntas öka sin affär.

–  Svenska investerare visar på styrka i en stormig tid av stora förändringar, men det finns en för dålig spridning mellan vad svenska bolag ägnar sig åt. Och det växande gapet mellan USA och Europa borde vara en väckarklocka för europeiska techbolag, makthavare och investerare, fortsätter Olof Sundström.

En populär bransch för PE-investeringar på medellång sikt förväntas fortsatt vara mjukvara eftersom många bolag nu måste accelerera sin digitala transformation. När konsumenter spenderar allt mer tid online ökar också intresset för investeringar i dataanalys och innehållstjänster. Intresset för automation, cybersäkerhet och IT-infrastruktur har även ökat.

För att arrangera en intervju med Olof Sundström, vänligen kontakta:

Sandra Ehne genom att mejla [email protected] eller ring +46 70 270 15 25

Om analysen

BCG:s kartläggning riktar sig till tech-investerare som underlag för benchmarking, riskanalys och omvärldsspaning. För mer information om kartläggningen klicka här. För att läsa mer besök gärna Principal Investors & Private Equity.

Om The Boston Consulting Group

Boston Consulting Group (BCG) är ett globalt managementkonsultföretag och världens ledande rådgivare på affärsstrategi. Vi samarbetar världen över med kunder inom alla branscher för att identifiera möjligheter att skapa värde, möta kritiska utmaningar och genomföra breda transformationsprojekt. Våra skräddarsydda metoder bygger på djup insikt i dynamiken hos företag och marknader samt ett nära samarbete med kundens organisation. Detta garanterar att våra kunder uppnår varaktiga konkurrensfördelar, utvecklar mer kapabla organisationer och säkrar bestående resultat. BCG grundades 1963 och är ett privat företag med 90 kontor i 50 länder. Ytterligare information finns tillgänglig på bcg.com.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *