Connect with us

Marknadsnyheter

Benskörhet hamnar i skuggan – även under pandemin

Published

on

Benskörhet är ett underbehandlat tillstånd som hamnat än mer i skuggan under pandemin, trots kunskaper om hur viktigt det är med frakturprevention. Det framhåller Kristian Axelsson, nydisputerad vid Göteborgs universitet och läkare vid ortopedkliniken på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Benskörhet är ett tillstånd som historiskt sett prioriterats lågt, med underdiagnostik och underbehandling som följd, pandemi eller inte. Årligen inträffar uppemot 100 000 frakturer i Sverige, en del med allvarliga konsekvenser: ökad sjuklighet, nedsatt funktionsförmåga, sämre livskvalitet och förtida död.

– Eftersom en stor andel av dessa frakturer går att förebygga är det synnerligen tråkigt att effektiva åtgärder inte används, säger Kristian Axelsson, och fortsätter:

– Mitt i den brinnande pandemin blir undanträngningseffekter och omprioriteringar tydliga inom alla områden, det vill säga patienter med andra och mindre akuta, men på sikt mycket allvarliga tillstånd, får vänta. Detta är vardag för patienter med benskörhet.

Bättre organisation och läkemedel

Flera resultat i Kristian Axelssons avhandling har uppmärksammats under doktorandtidens gång, bland annat en delstudie om hur man med tämligen enkla organisationsförändringar, så kallade frakturkedjor, kan hitta patienter med hög risk för fraktur, behandla med osteoporosläkemedel och därmed minska risken för ny fraktur. Detta sparar både lidande och pengar.

– Det är första gången som någon visat att man kan förebygga frakturer på detta sätt. Tyvärr sker det bara på några enstaka ställen i Sverige, vården är väldigt ojämlik i detta avseende, säger han.

Två andra delstudier handlade om benskörhetsmedicinen alendronats förmåga att förebygga den svåraste formen av fraktur, höftfraktur, hos riskgruppen äldre med tidigare fraktur, och äldre som behandlades med kortisonpreparatet prednisolon.

Hos de äldre var risken för höftfraktur hos alendronatbehandlade 38 procent lägre och resultaten tydde på att man bara behövde behandla 26 patienter i tre år för att förebygga en höftfraktur. Hos prednisolonpatienter som fick alendronat var risken för höftfraktur 65 procent lägre och endast 24 patienter behövde behandlas under två och ett halvt år för att förebygga en höftfraktur.

– Våra resultat tyder på att en enkel och mycket billig medicin kunde förebygga frakturer i högriskgrupperna äldre och patienter med kortisontablettbehandling, vilket ger ytterligare stöd för nyttan med alendronatbehandling i dessa grupper, säger Kristian Axelsson.

Ökad tydlighet om resurser och ansvar

Fokus i avhandlingen är just frakturprevention. Reflektionerna av hur pandemin påverkat den förebyggande vården på området gör Kristian Axelsson utifrån både sin forskning och kliniska roll, som läkare i ortopedi och ansvarig för frakturkedjan i Skaraborg.

Han har deltagit i arbetet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer, som presenterades i våras, om rörelseorganens sjukdomar där osteoporos, benskörhet, ingår. Han har också bidragit till arbetet inom Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, där man parallellt utarbetat Personcentrerade Vårdförlopp för att tydliggöra för regionerna hur dessa processer ska fungera.

– Jag hoppas att beslutsfattarna i de olika regionerna tar till sig denna uppmaning från Myndighetssverige så att vården blir bättre på att förebygga frakturer, minskar lidande och på sikt frigör resurser till annan vård. Resultaten i min avhandling ger ju starkt stöd för denna åtgärd, säger Kristian Axelsson.

Titel: Aspects of fracture prevention – The role of fracture liaison services and alendronate; https://hdl.handle.net/2077/65466

Kontakt: Kristian Axelsson, tel. 0708 19 73 73, kristian.axelsson@gu.se

Bild: Kristian Axelsson (foto: Skaraborgs sjukhus)

Margareta Gustafsson Kubista
Pressansvarig kommunikatör
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0705 30 19 80
press@sahlgrenska.gu.se

Göteborgs universitets medicinska fakultet, Sahlgrenska akademin, utbildar och forskar inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Fakulteten har 5300 studenter, 187 professorer och över 800 aktiva doktorander. https://www.gu.se/sahlgrenska-akademin

Continue Reading

Marknadsnyheter

MFA-370 ger unikt genuttrycksmönster vid reglering av tumörcellers tillväxt

Published

on

By

Ectin Research AB (”Ectin”) meddelar idag att bolaget har utfört en genexpressionsanalys som visar att kombinationsbehandlingen MFA-370 har unik och omfattande effekt på gener som reglerar tumörcellers tillväxt.

Ectin har tidigare funnit att MFA-370 har tumörcellshämmande effekt. Bolaget har nu i samarbete med preklinisk kontraktsforskningsorganisation (CRO) genomfört genexpressionsanalys av tre olika cancercellmodeller (blåscancer, trippelnegativ bröstcancer och uvealt melanom) och visat att kombinationsbehandlingen MFA-370 ger upphov till en unik och omfattande effekt på gener som reglerar tumörutveckling. Effekten på genuttrycket är betydligt större för kombinationsbehandlingen MFA-370 än för de respektive substanserna var för sig.

”Våra undersökningar bekräftar att den synergistiska antiproliferativa egenskapen hos MFA-370 sammanfaller med specifika förändringar i genexpressionen. Ectin har därmed fått djupare kunskap om MFA-370s verkningsmekanism. Informationen är ett viktigt steg mot att kunna identifiera biomarkörer för att kunna selektera de patienter som är mest lämpade att behandlas med MFA-370, vilket tar oss närmre en biomarkörselektionsstrategi för patienter i kommande kliniska program,” säger Dr Austin Smith, CMO vid Ectin Research.

Fortsatt utredning pågår och syftar till att identifiera MFA-370s potentiella roll i påverkan av tumörmikromiljön samt hur MFA-370 kan tänkas påverka olika typer av immunologiska och proinflammatoriska signalvägar associerade med tumörtillväxt.

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Sjöblom-Hallén, vd

Mob: +46 734 30 93 30

Email: anna.sjoblom-hallen@ectinresearch.com

Om Ectin Research AB

Ectin Research AB är ett forskningsbolag som utvecklar läkemedelskandidaten MFA-370 för behandling av cancer. MFA-370 består av två befintliga läkemedel som genomgått storskaliga kliniska prövningar och som idag används i stor utsträckning inom andra indikationer. I prekliniska studier har substanserna visat att de tillsammans uppnår potentierad anticancereffekt. Prekliniska resultat visar också att MFA-370 i flera olika aggressiva cancertyper har både en hämmande effekt på cancercelltillväxten samt stimulerar cancercelldöd.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Välrenommerat universitetssjukhus i Colombia först i Latinamerika med Sectras lösning för medicinsk bildhantering

Published

on

By

Linköping – 14 maj 2024 – Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectras (STO: SECT B) helhetslösning för medicinsk bildhantering kommer att användas av universitetssjukhuset Hospital Universidad del Norte i Colombia. Som en del i att hantera alla sjukhusets medicinska bilder i ett och samma system kommer de börja med att effektivisera arbetsflöden kring och rapportering av röntgenbilder.

– Vårt mål är att effektivisera arbetsflödena och samtidigt bädda för ett smidigt samarbete mellan olika specialiteter. För att uppnå det behöver vi först och främst ha en stabil och snabb lösning som gör en sömlös IT-miljö mellan specialiteterna möjlig för effektivare diagnostik. Att gå från vår nuvarande leverantör till en världsledande lösning kommer att vara fördelaktigt i form av exempelvis ökade säkerhets- och kliniska standarder. Med lösningen från Sectra kommer vi dessutom kunna nå vårt mål då den möjliggör expansion till patologi, exempelvis, vilket vi planerar att göra så småningom, säger Diego Castresana-Díaz, vd för Hospital Universidad del Norte.

Lösningen såldes av Sectras distributionspartner i Colombia, Ajoveco, till Hospital Universidad del Norte som ligger i staden Soledad, Barranquilla i Atlántico. Sjukhuset utför cirka 60 000 granskningar årligen till ett flertal städer i norra Colombia och är i framkant när det gäller forskning och utbildning.

Kontraktet för Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering signerades under det fjärde kvartalet av Sectras räkenskapsår 2023/2024 och sjukhuset kommer börja med att använda lösningens radiologimodul.

Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Besök Sectras hemsida för att läsa mer om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” elva år i rad.

Om Sectra
Sectra hjälper sjukhus världen över att effektivisera vården och myndigheter samt försvar i Europa att skydda samhällets mest känsliga information. På så vis bidrar Sectra till ett friskare och tryggare samhälle. Företaget grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Linköping. I dag har Sectra direktförsäljning i 19 länder och säljer genom samarbete med partners över hela världen. Omsättningen uppgick helåret 2022/2023 till 2 351 MSEK. Sectra (STO: SECT B) är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information besök Sectras hemsida.

För ytterligare information kontakta:
Torbjörn Kronander, koncernchef och vd Sectra AB, 070 52 35 227
Marie Ekström Trägårdh, vice vd Sectra AB och vd Sectra Imaging IT Solutions AB, 070 82 35 610

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordisk Bergteknik förlänger ramavtal inom tjänsteområdet gruv-och prospekteringsborrning

Published

on

By

Nordisk Bergteknik har, via dotterbolag, förlängt det befintliga ramavtalet med gruvbolaget Boliden avseende produktionsborrning i dagbrott. Värdet på uppdraget väntas uppgå till 500 MSEK över avtalstiden, och rapporteras löpande inom segmentet Berg Sverige.

Avtalet avser produktionsborrning i dagbrott vid koppargruvan Aitik och löptiden för det ursprungliga ramavtal som tecknades under 2020 var fem år med möjlighet till två års förlängning. Efter omförhandlingar har ett nytt avtal, med start 2024 och en löptid på ytterligare tre år med möjlig förlängning om ytterligare tre år, tecknats. Det nya avtalet värderas totalt till över 500 MSEK för perioden fram till och med 2029.

– Vi ser fram emot att fortsätta vårt goda samarbete med Boliden i ytterligare flera år framöver. Gruvindustrin har utvecklats till att bli en betydande del av vår affär och utgör även en viktig pusselbit i att möjliggöra den gröna omställningen. Med vår moderna maskinpark, långa erfarenhet och breda kompetens inom berghantering och grundläggning är vi många gånger den mest attraktiva och långsiktiga samarbetspartnern, säger Andreas Christoffersson, VD för Nordisk Bergteknik AB.

Tjänsteområdet gruv- och prospekteringsborrning har de senaste åren expanderat via nya kunder och fortsätter att stärka sin position via fler större och långvariga kontrakt som bidrar till god beläggning och stabilitet. Tjänsteområdet svarar i dagsläget för närmare 15 % av koncernens totala intäkter.

För mer information, kontakta:

Andreas Christoffersson, VD, 070-621 19 28, andreas.christoffersson@bergteknikgroup.com

Johan Lundqvist, CFO, 076-392 71 21, johan.lundqvist@bergteknikgroup.com

Om Nordisk Bergteknik

Nordisk Bergteknik har en tydligt expansiv tillväxtstrategi med målet att bidra till utvecklingen av framtidens hållbara samhälle. Våra bolag är specialister inom berghantering och grundläggning som med känsla och kompetens kombinerar varje uppdragsgivares behov med naturens förutsättningar. Att i ett tidigt skede vara med och bygga moderna samhällsfunktioner är vår vardag, vår hemmaplan och vår framtid.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.