Connect with us

Marknadsnyheter

Blott en av fyra husägare har getingsäkrat hemmet – vidta åtgärder innan midsommar

Published

on

En ny undersökning från Anticimex visar att enbart 24 procent av alla husägare har getingsäkrat sitt hus. Det bör man göra inför sommaren för att se till att getingarna inte bygger bo där de kan vara ett problem. Det är dock inte för sent, fram till midsommar finns det mycket man kan göra för att slippa getingbesvär i sommar. Och om man förebygger problemen slipper man ofta döda getingarna som också har en viktig roll i naturen. 


På bilden: vanlig geting till vänster, getingbon och honungsbi till höger. 

Vartannat år brukar historiskt bli ett getingår med mycket getingar, men förra året bröts den trenden. Enligt Anticimex statistik över getingsaneringar väntades sommaren 2020 bli en getingsommar, men istället blev det väldigt få getingar. Det gör att prognosen för sommaren i år är osäker, men antagligen blir det fler getingar än förra sommaren. Hur det än blir är det en god idé att husägare getingsäkrar runt sitt hus innan midsommar  både för att slippa problemen och att i möjligaste mån undvika att behöva skada getingarna. Det handlar om att sätta insektsnät för ventilationsgaller samt täppa till kvisthål och andra infartsvägar på huset. Det är dock få som har getingsäkrat runt sitt hus – enligt Anticimex nya undersökning bland husägare har enbart 24 procent getingsäkrat runt sitt hus.

En tredje sommar i rad med få getingar har vi aldrig varit med om, så man bör förbereda sig på fler getingar i sommar, säger Anna Whiflock, biolog på Anticimex. Vi försöker därför uppmana husägare att innan midsommar getingsäkra runt sitt hus för att minska problem med getingar senare under sommaren. Då kan getingarna bygga bo någon annanstans där de och vi får vara ifred.

Att uppleva problem med getingar är vanligt och att ha ett getingbo på tomten är ännu mer vanligt. Enligt undersökningen har 47 procent av husägarna under de senaste tre åren upplevt problem med getingar, och 57 procent har haft ett getingbo på eller i anslutning till sitt hus under samma period. Det behöver dock inte vara ett problem med att ha ett getingbo på tomten. Om det sitter på en plats där det inte utgör någon fara eller skapar obehag bör man låta det sitta kvar.

– Man bör tänka efter om det är nödvändigt att ta bort ett bo eller om man kan låta det sitta kvar, säger Anna Whiflock. Om boet riskerar att orsaka besvär kan man själv ta bort det när det fortfarande är litet som en pingisboll. Tidigt på säsongen är det bara en geting i boet, men väntar man blir det snabbt många getingar och mot slutet av sommaren kan det röra sig om tusentals.

Många misstar även bin för getingar  45 procent husägare svarar i undersökningen att de inte kan se skillnad på getingar och bin. Bin är ludna, är mycket sällan aggressiva och är särskilt viktiga för pollineringen. Även getingar har en viktig roll i naturen.

Getingar hjälper till viss del till med pollineringen men framförallt är de väldigt duktiga på att äta upp andra insekter, såsom larver och flugor, som äter på odlade växter i våra trädgårdar, säger Anna Whiflock.

Anticimex tips på hur du getingsäkrar runt ditt hus:

  • På våren är det getingdrottningen som flyger omkring och letar boplats. Är man orolig att ett getingbo ska anläggas i närheten av bostaden och man ser en flygande geting, följ efter för att lokalisera var den bygger bo.
  • Förebygg vid platser där getingar gillar att bygga bon genom att sätta insektsnät för ventilationsgaller samt täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset.
  • Håll rent från spill och bråte på tomt, uteplats och balkong. Lukten från soptunnor kan locka till sig getingar.
  • Du kan själv ta bort ett bo tidigt på säsongen när det är litet som en pingisboll. Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa. Bär skyddande kläder samt ha på dig mössa och handskar. När boet sedan vuxit till sig kan det vara riskfyllt att försöka ta bort det själv. Är man allergisk mot getingstick rekommenderas att man tar professionell hjälp.

Fakta om Anticimex husundersökning:
Undersökningen är genomförd under perioden 17 maj till 3 juni 2021 som en webbenkät via e-postutskick riktad till Anticimex Trygghetsavtalskunder, vilket är husägare som tecknat ett kompletterande skydd till sin husförsäkring. Totalt svarade 2050 respondenter på enkäten, varav 81 procent har ägt hus i mer än 10 år, 10 procent i 5-10 år och 9 procent i mindre än 5 år. per 

För mer information kontakta:
Anna Whiflock, biolog Anticimex, 070-325 07 39, anna.whiflock@anticimex.se
Thomas Persson Vinnersten, biolog Anticimex, 070-572 76 05, thomas.persson.vinnersten@anticimex.se

Lokala presskontakter per län och kontaktuppgifter hittar du här

Om Anticimex
Anticimex är det moderna serviceföretaget inom skadedjurskontroll, matsäkerhet, fuktkontroll, husbesiktningar och brandskydd. Genom förebyggande åtgärder, ny teknik och hållbara lösningar skapar vi hälsosamma miljöer för både företag och privatpersoner runt om i världen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nio av tio kommunpolitiker vill satsa mer på barns rörelse, visar ny kommunenkät

Published

on

By

Det finns bland Sveriges kommunpolitiker ett mycket starkt stöd för friluftsliv oavsett partifärg. Nio av tio kommunpolitiker vill satsa mer resurser på att väcka barns rörelseglädje i naturen. Än så länge är det bara en tredjedel av kommunerna som i stor utsträckning stimulerar barn och ungdomar till friluftsliv på fritiden. Det visar Friluftsfrämjandets nya rapport Så kan kommunen stärka folkhälsan genom friluftsliv.

— Rapporten lanseras måndag den 13 maj, kl. 8.00-9.00, på ett webbinarium där bland annat Moderaternas partisekreterare Karin Enström och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin medverkar. — 

Åtta av tio skolbarn når inte rekommendationen om en timmes fysisk aktivitet per dag. Samtidigt är hälsovinsterna för barn som vistas i gröna miljöer välbelagda inom en rad områden. Trots det har andelen barn som vistas varje dag i naturen sjunkit från 78 procent 2003 till 49 procent 2019.  

– Vi står inför en paradox där unga blir allt mer stillasittande och tillbringar allt mindre tid i naturen, samtidigt som forskning visar hur positivt barns rörelse i gröna miljöer är för deras fysiska och psykiska hälsa och utveckling. Friluftsliv är en underutnyttjad resurs för att öka rörelsen i vardagen, säger Kristina Ljungros. 

Drygt 4700 kommunpolitiker har svarat på Friluftsfrämjandets enkät om friluftslivet. Av dem anser 98 procent att det i mycket eller ganska hög grad är viktigt att skapa goda förutsättningar för ett aktivt friluftsliv.  

I rapporten blir det tydligt att det finns en klyfta mellan vad kommunpolitikerna vill och vad kommunerna gör i dag. Drygt åtta av tio kommunpolitiker vill jobba strategiskt med friluftsliv genom en politiskt antagen plan för friluftslivet – men inte ens tre av tio kommuner har ännu en sådan. 

– Genom att kroka arm kan politikerna tillsammans se till att kommunen får en strategi för friluftslivet på plats. Det öppnar för ett systematiskt folkhälsoarbete och möjligheten att maximera de samhällsnyttor som friluftslivet kan bidra med, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.  

Den tätortsnära naturen är invånarnas och kommunernas största och billigaste arena för motion, rörelseglädje och välbefinnande. En ny kunskapssammanställning från Naturvårdsverket visar att de som har nära till grönområden går ut oftare, är mindre stressade, håller sig friskare och lever längre statistiskt sett än de som bor längre ifrån.  

Nio av tio kommunpolitiker vill i mycket eller i ganska hög grad att kommunen tar större hänsyn till den tätortsnära naturen vid den fysiska planeringen, visar Friluftsfrämjandets nya enkät. I dag arbetar hälften av landets kommuner i begränsad utsträckning eller inte alls med att bevara eller restaurera bostadsnära naturområden för friluftsliv. 

– Genom att kontinuerligt utveckla friluftsinfrastrukturen, skydda den tätortsnära naturen och främja rörelseinriktade naturaktiviteter inom vården, skolan och civilsamhället kan kommunen göra stor skillnad för invånarnas hälsa och välbefinnande, säger Kristina Ljungros. 

Stillasittandet, den psykiska ohälsan och upplevelsen av ensamhet har ökat kraftigt det senaste decenniet och utgör nu tre av Sveriges stora folkhälsoutmaningar. Sju av tio kommunpolitiker är positiva till att kommunen ska arbeta med naturaktiviteter inom psykiatrin och vården. 

Fakta om rapporten Så kan kommunen stärka folkhälsan genom friluftsliv 
I rapporten publiceras en friluftsenkät med tolv frågor som drygt 4700 kommunpolitiker besvarade i januari 2024. Svaren jämförs med vad 217 kommuner svarar i enkäten som ligger till grund för Sveriges Friluftskommun 2023. Dessutom görs en kunskapssammanställning med aktuell forskning och statistik om friluftslivets samhällsbidrag. Avslutningsvis lämnas fem rekommendationsområden till landets kommunpolitiker och kommuner. Utöver två rikstabeller över enkätsvaren finns 21 länstabeller över hur kommunpolitikerna svarade på tolv frågor och 21 länstabeller över hur kommunerna besvarade 14 frågor i Sveriges friluftskommun 2023. 
 
Enkätfrågor om att stimulera barns rörelse i naturen 
På frågan om kommunen ska satsa mer resurser på att väcka barns rörelseglädje i naturen, är nio av tio politiker positiva. 54 procent av kommunpolitikerna svarar ja i mycket hög grad och 36 procent svarar ja, i ganska hög grad. När vi jämför politikernas svar med vad kommunerna uppger i Sveriges Friluftskommun 2023, ser vi en betydande diskrepans. Bara en tredjedel av kommunerna svarar att de gjort omfattande aktiviteter för att stimulera barn och ungdomar till friluftsliv på fritiden. 45 procent av kommuner har gjort det i begränsad omfattning, och 22 procent har inte gjort det alls eller inte svarat på frågan.  
 
Enkätfrågor om politiskt antaget styrdokument för friluftslivet 
På frågan i Friluftsfrämjandets enkät om kommunpolitiken ska anta en friluftsstrategi eller stärka den som redan finns, svarar åtta av tio kommunpolitiker ja. 35 procent av politikerna svarar Ja, i mycket hög grad och 47 procent svarar Ja, i ganska hög grad. Enligt enkäten som ligger till grund för Sveriges friluftskommun 2023 så har bara 28 procent av landets kommuner en politiskt antagen friluftsplan/strategi med mål, riktlinjer och planering för friluftsliv. 
 
Enkätfrågor om den tätortsnära naturen  
I Friluftsfrämjandets enkät anser hälften (51 procent) av de svarande politikerna att kommunen i mycket hög grad ska ta större hänsyn till den tätortsnära naturen i samband med den fysiska planeringen. Ytterligare 42 procent av politikerna anser det i ganska hög grad. I Sveriges friluftskommun 2023 svarar nästan hälften av landets kommuner (47 procent) att de bara i begränsad utsträckning eller inte alls arbetar med att bevara, utveckla eller restaurera bostadsnära naturområden för friluftsliv. 
 
Fem rekommendationsområden i rapporten 
A. Anta ett styrdokument som ger förvaltningarna ett tydligt mandat att arbeta systematiskt med att utveckla friluftslivets förutsättningar 
B. Stimulera barns och ungas naturvistelse genom utomhuspedagogik och friluftsliv 
C. Ge civilsamhället goda förutsättningar att skapa gemenskap och stärka folkhälsan  
D. Använd friluftsliv och naturens läkande kraft inom vården, LSS, socialpsykiatrin och som förebyggande insats riktad mot riskgrupper för psykisk ohälsa 
E. Använd de vägledningar och kunskapssammanställningar som finns 

För mer information eller boka intervju med Kristina Ljungros, kontakta: 
Pontus Björkman, sakkunnig i friluftspolitiska frågor för Friluftsfrämjandet 
pontus.bjorkman@friluftsframjandet.se, 073-7711850 

Fakta om Friluftsfrämjandet 
Genom Skogsmulle och skogens värld, Vildmarksäventyr och alla andra aktiviteter som våra 300 lokalavdelningar och drygt 8 000 ideella ledare erbjuder, samt genom våra I Ur och Skur-förskolor, bidrar vi med 8 miljoner aktivitetstimmar årligen. Alla våra aktiviteter är ledda av utbildade ledare och sker i grupp. Friluftsfrämjandet har även utvecklat Häng med oss ut – friluftsliv för psykisk hälsa, som nu finns i 25 offentliga verksamheter.  
 
www.friluftsframjandet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Artificiell intelligens i fokus när EU:s ministrar inom utbildningsområdet möts i Bryssel

Published

on

By

Måndag den 13 maj reser skolminister Lotta Edholm till Bryssel för att delta i rådsmöte för utbildningsfrågor.

Skolministern träffar sina europeiska ministerkollegor på utbildningsområdet för att bland annat hålla en riktlinjedebatt om artificiell intelligens inom utbildning. AI kommer att påverka det framtida kompetensbehovet i samhället och utbildningsinstitutioner behöver därför följa med i utvecklingen för att anpassa såväl utbildningsinnehåll som utbildningsutbud. Det behövs ett fortsatt kunskapsutbyte mellan medlemsstaterna, för att diskutera och utbyta erfarenheter om lyckade nationella insatser och möjliga åtgärder på EU-nivå.

Ministrarna väntas också bland annat anta rådsrekommendationen ”Europa på väg” om möjligheter till rörlighet i utbildningssyfte för alla.

Under dagen kommer skolministern även att ha ett bilateralt möte tillsammans med Danmarks barn- och utbildningsminister Mattias Tesfaye. De kommer bland annat att diskutera behovet av minskad skärmtid och ländernas satsningar på att begränsa skärmanvändningen i skolan.

Mer information om mötet på Ministerrådets webbplats

Kontakt

Ellen Kult, pressekreterare hos Lotta Edholm, 076-140 15 28, ellen.kult@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Andra sänkningen på kort tid hos bolåneutmanaren Hypoteket

Published

on

By

Den 11 maj sänkte Hypoteket 3 månadersräntan med 20 punkter. Den 12 april sänkte Hypoteket räntan med 10 punkter för kunder med bindningstid på 3 månader.

– Den 8 maj sänktes styrräntan med 25 punkter och vår sänkning av 3 månadersräntan är en direkt följd av det. Bara  för en månad sedan, i april, sänkte vi med 10 punkter och förekom alltså sänkningen från Riksbanken. Många hushåll har under det gångna året tyngts av högre omkostnader. Det känns bra på alla sätt och vis att kunna bidra till att hushåll med bolån får det lite lättare ekonomiskt, säger Carl Johan Nordquist, VD på Hypoteket Group. 

Information 

Den nya räntan började gälla från och med den 11 maj. 

För mer information kontakta gärna 

Carl Johan Nordquist, VD Hypoteket Group 0703-147198

carljohan@hypoteket.com

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.