Boråsare västkustens främsta entreprenör

| 11 november, 2021 | 0 kommentarer

Under torsdagen utnämndes Niklas Hedin, Centiro Group AB, till västra Sveriges främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen utsågs dessutom Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Magnus Vansvik från Nordiska Kök blev ”Årets manliga stjärnskott” och André Hegge och Gabriel Kamienny från Adfenix AB mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

När Niklas Hedin för över 20 år sedan skulle distribuera filmer för bland annat Disney, upptäckte han behovet av smidigare transporter. Många hamnade fel vilket medförde dåliga eller uteblivna leveranser och ökade kostnader. Lösningen hittade Niklas i en egenutvecklad programvara som länkade ihop hela distributionskedjan. Idéen utvecklades och blev grunden till det som idag är Centiro, en världsledande innovatör av molnstjänster för varuflöden inom e-handel, logistik och industri. Företagets lösningar används dygnet runt av kunder i fler än 125 länder, och har idag 346 anställda.

– Niklas hade redan från start en tydlig vision – att skapa det optimala företaget för såväl medarbetare som kund. Med hjälp av långsiktighet, tillit och gemenskap har Centiro nu etablerat sig som en av de bästa arbetsplatserna i Sverige, och tillväxten och lönsamheten har kommit som ett brev på posten. Niklas är med andra ord en mycket värdig vinnare, och jag är säker på att han kan gå hela vägen, säger Johan Trouvé, juryordförande.  

Vinnarna i region Väst utsågs av en extern oberoende jury, bestående av juryordförande Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren (ordförande), Magnus Larsson, Grundare Pincho Nation AB, Malin Persson, styrelseproffs och vd Accuracy AB, Victor Halvarsson, grundare och vd Vanbruun AB, Magnus Dafgård, vice vd Gunnar Dafgård AB, Klementina Österberg, vd GU Ventures, samt Agneta Olsson, vd Almi Väst

Juryns motivering löd:
” Med ett smittande intresse för människor, kultur och organisation har entreprenören byggt upp ett framgångsrikt och lönsamt företag, som deltar på internationell toppnivå. Entreprenörens sätt att skapa långsiktig hållbarhet och hitta lösningar för en bättre värld har börjat inifrån med medarbetarna, och är en självklarhet för denna fantastiska entreprenör som drivs mer av medarbetarnas långsiktiga utveckling än av kortsiktig vinstmarginal. Den grundar sin utveckling på teorier och internationella ”goda exempel” och har världsledande företag som sina kunder. Denna vinnare från Borås tog sig också an utmaningen med vaccinlogistiken och lyckades lösa den!”

Fler framgångsrika entreprenörer prisades under kvällen
Under regionfinalen i Göteborg delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB. Magnus Vansvik från Nordiska Kök utsågs till ”Årets manliga stjärnskott” och SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades André Hegge och Gabriel Kamienny från Adfenix AB.

Finalen i Göteborg var den tredje av totalt sex regionfinaler under hösten. Samtliga vinnare från kvällens galafinal kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem finalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus i januari 2022. Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

–Vi visste på förhand att det skulle bli en rafflande final, men samtliga vinnare är väl värda sina priser. Stort, stort grattis! Och lycka till i Stockholm, jag är säker på att vi kommer kamma hem i alla fall ett nationellt pris, säger Sofia Ström, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Väst.

Samtliga jurymotiveringar:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Niklas Hedin, Centiro Group AB
Med ett smittande intresse för människor, kultur och organisation har entreprenören byggt upp ett framgångsrikt och lönsamt företag, som deltar på internationell toppnivå. Entreprenörens sätt att skapa långsiktig hållbarhet och hitta lösningar för en bättre värld har börjat inifrån med medarbetarna, och är en självklarhet för denna fantastiska entreprenör som drivs mer av medarbetarnas långsiktiga utveckling än av kortsiktig vinstmarginal. Den grundar sin utveckling på teorier och internationella ”goda exempel” och har världsledande företag som sina kunder. Denna vinnare från Borås tog sig också an utmaningen med vaccinlogistiken och lyckades lösa den!”

Årets kvinnliga stjärnskott – Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB
Den här entreprenören har kapat mellanleden och får, genom sitt upplägg, kontakt med slutkonsument. Därmed ökar hon marginalen med hållbarhet som genuin röd tråd i verksamheten. Det höga hållbarhetstänket är en självklarhet för henne och hon har även fått fler att ansluta sig till det gröna tänket. Med en förmåga att se möjligheter där andra ser hinder har hon fortsatt utveckla en idé som hennes pappa startade, med ett ungdomligt synsätt och med social media. Det här är en grym entreprenör och en visionär som är lätt att gilla, som har gjort det varje lantbrukare drömmer om och lyckats skapa värde i det!”

Årets manliga stjärnskott – Magnus Vansvik, Nordiska Kök (Platsbyggda kök i Norden AB)
”Detta är en fantastisk entreprenör som verkar i en mogen bransch med långa traditioner men som på endast fyra år lyckats bygga upp sitt företag och slå sig in på marknaden där han konkurrerar med både pris och kvalitet. Utan egen fackkunskap vågar han ifrågasätta gamla sanningar och mogna affärsmodeller och han brinner verkligen för sin sak. Dessutom har han byggt upp ett företag som är skalbart i oändlighet. Den här entreprenören vill vi se mer av.”

SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt – André Hegge och Gabriel Kamienny, Adfenix AB
Vinnaren i den här kategorin såg ett problem på marknaden, funderade på en lösning och startade därefter sitt bolag. Med ett starkt driv att tidigt växa på nya marknader lyckades de genom ett otraditionellt och ihärdigt arbete slå sig in i och ta 20% av UK-marknaden och de har därefter skapat möjligheterna att etablera sig både i Norden, USA och Australien. Exportandelen ligger redan idag på 75% och förväntas öka, då de har en enorm potential att växa.”

Ny samarbetspartner
Till årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year inleder EY ett samarbete med den ideella organisationen Hand in Hand Sweden. Samarbetet grundar sig i en gemensam tro på entreprenörskapet som en avgörande kraft för att stärka individer och samhällen. Målsättningen med samarbetet är att ytterligare lyfta dagens och morgondagens entreprenörer.  

För mer information, vänligen kontakta: Isabel Bergström Stacey, projektledare för EY Entrepreneur Of The Year, [email protected]

För mer information: www.eoy.se

Om EY Entrepreneur Of The Year

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott samt kategoripriset Bästa internationella tillväxt.

Den första entreprenören att ta hem den prestigefulla titeln i Sverige 1995 var Karin Henriksson, då vd på Hogia Institutet AB i Stenungsund. Bland vinnarna genom åren finns entreprenörer från företag som Kopparbergs Bryggeri, Meda, Poolia, New Wave Group, Stadium, Klarna och Netonnet group.
www.ey.com/sv_se/eoy

Om EY

EY är världsledande inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över. För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i. EY refererar till den globala organisationen samt kan avse en eller flera medlemsföretag i Ernst & Young Global Limited. Varje medlemsföretag utgör en egen juridisk person.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *