Connect with us

Marknadsnyheter

Bransch i förändring gör det viktigare att jämföra snabblån & sms lån

Published

on

Sedan 2007 har branschen för snabblån, som från början endast kallades för sms lån, ökat explosionsartat och länge drogs dessa lån med skyhöga räntor som kunde ligga på flera tusen procent. Detta förändrades dock 1 september 2018 då ett räntetak för högkostnadskrediter infördes, ett tak som gjorde att snabblånens nominella ränta inte fick överstiga 40 % utöver referensräntan. Sedan dess har räntorna i branschen varit på ca 20 – 40 % vilket gör att det är viktigare än någonsin att jämföra snabblån både sinsemellan och med andra lån.

Det är naturligtvis bra att snabblån inte får ha en hur hög ränta som helst längre men trots det är det stor skillnad på att ta ett sms lån som har en ränta på nästan 40 % eller ett som har en ränta på 20 – 30 %. Idag finns det även snabblån som till viss del liknar typiska sms lån och till viss del påminner om ett vanligt privatlån, dessa lån kan ha en ränta från cirka 10 %. Räntorna för snabblån har nämligen sjunkit rejält under de senaste fjorton månaderna och även de vanliga blancolånen har fått en rekordlåg ränta som startar på 2,95 %. Det är naturligtvis den låga styrräntan som bidragit till detta.

Det här innebär att det i allra högsta grad inte bara lönar sig att jämföra typiska sms lån med varandra utan även jämföra dem med billigare snabblån och vanliga privatlån. Det kan tyckas vara onödigt att ta ett snabblån överhuvudtaget eftersom de fortfarande är betydligt dyrare än banklån och blancolån, men man ska inte glömma att även snabblånen fyller ett behov. De kan passa bättre för de som behöver låna pengar snabbt och som bara vill låna ett lite mindre belopp under en kortare tid, och för de som kanske har lite sämre kreditvärdighet och som därför inte vill att kreditgivaren tar någon kreditupplysning hos UC.

Transparent och uppdaterad tjänst för jämförelse av lån

På Snabblan24.nu kan du enkelt jämföra lån, det kan du spara en massa pengar på. Här kan du numera inte bara jämföra lånekostnader och räntor utan även jämföra kreditbolagens krav och annan viktig information som gör att du kan fatta ett vettigt beslut innan du lånar pengar. Det kan t ex handla om hur snabbt lånet betalas ut, om kreditbolaget accepterar ansökanden med betalningsanmärkningar, om kreditbolaget erbjuder lån utan kreditupplysning hos UC och vilka krav kreditgivaren har när det gäller ålder och inkomst. 

Efter att ha gjort en jämförelse på Snabblan24.nu kanske du väljer att ta ett billigare privatlån istället för ett snabblån och det är naturligtvis bara bra för dig och din plånbok. Sammanlagt jämförs nämligen över 90 banker, kreditbolag och låneförmedlare som erbjuder sms lån, snabblån, blancolån/privatlån, kontokrediter, kreditkort och företagslån. 

Reglerna som förändrade snabblånebranschen 

Det var framförallt fem regler som påverkade snabblånebranschen när de infördes förra året

Räntetaket. Det fanns inget räntetak för lån och andra krediter tidigare. Det var helt upp till kreditbolagen att sätta vilka räntor de ville, och det var helt upp till låntagaren att acceptera den erbjudna räntan eller inte. Om inte, så är det bara att strunta i att låna. Det förändrades 2018 och ett räntetak på 40 % utöver referensränta ingick i det nya regelverket. Referensräntan bestäms varje halvår och baseras på föregående halvårs reporänta, men den avrundas alltid uppåt till närmsta halva procentenhet. Eftersom Reporäntan var – 0,25 % förra halvåret är således referensräntan idag 0 %. 

Kostnadstaket. Det bestämdes också att ingen högkostnadskredit får ha en kostnad som överstiger kreditens storlek, detta inklusive alla avgifter såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter, dröjsmålsavgifter osv. Oavsett hur lång löptid du väljer för ett lån på t ex 10 000 kr får det aldrig kosta mer än 10 000 kr inklusive ränta och kostnader. Orsaken till att detta kostnadstak infördes var dels att man inte ville skulderna skulle bli för stora i förhållande till kreditens storlek, dels för att man inte skulle kunna förlänga sina lån hur länge som helst. Dessvärre gäller inte dessa regler för vanliga kontokrediter hos banken eller kreditkort, det gäller bara för snabblån och likande krediter. 

Löptiden får bara förändras en gång, vilket i praktiken innebär att inget sms lån får förängas mer än en gång. 

Kreditbolagen skulle bli hårdare i sina kreditbedömningar och se till att kunden hade mer kvar att leva på än tidigare efter att lånet och andra utgifter var betalda.

Kreditbolagen skulle bli mer måttfulla i sin marknadsföring.

Vad utmärker sms lån och snabblån? 

Ovanstående regler gäller bara för så kallade högkostnadskrediter och inte vanliga bankkrediter och vanliga blancolån. Syftet med reglerna var att skärpa upp branschen som erbjöd snabblån. Därför kan det kanske vara bra att veta vad som utmärker dessa lån. 

Långivarna erbjuder oftast lån utan UC. Det innebär att de tar fram underlaget till sina kreditbedömningar hos andra kreditupplysningsbolag än UC. Det förbättrar chanserna för låntagaren att få en framtida kredit hos banken eftersom bankerna hämtar sina upplysningar hos UC. Kreditupplysningar som inte tas hos UC syns såklart inte där heller. Bankerna gillar nämligen inte alltid att folk ansökt om sms lån, de kan se det som en ekonomisk svaghet. 

Lånen riktar sig ofta till folk som har en lite sämre kreditvärdighet, och det är en av de största orsakerna till räntan är högre. I finansvärlden innebär en större risk, som kreditbolaget tar när de lånar ut pengar till folk med sämre kreditvärdighet, en högre ränta. Dessutom finns det många kreditbolag inom snabblån som accepterar låntagare som har betalningsanmärkningar, alltså folk som har en sämre kreditvärdighet på grund av anmärkningarna. 

Lånen riktar sig oftast till folk som vill låna pengar snabbt. Till skillnad från vanliga privatlån betalas snabblån oftast ut redan samma dag och hamnar sedan mottagarens konto direkt. 

Hos Snabblan24.nu kan du alltså enkelt jämföra sms lån och andra sorters lån med varandra och hitta det lån som möter dina behov och förutsättningar bäst. Har du bra marginaler och god kreditvärdighet? Då kanske du inte behöver ha så bråttom med pengarna och bör välja ett billigt privatlån. Har du betalningsanmärkningar men har fått ordning på din ekonomi eller behöver du bara låna pengar snabbt? Då kanske snabblån ändå är det bästa valet. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Mysafety Group: Förändring av det totala antalet aktier och röster i mySafety Group AB

Published

on

By

30 april 2024

PRESSMEDDELANDE

mySafety Group AB (”Bolaget”) meddelar idag att antalet aktier och röster i Bolaget har ändrats till följd av utnyttjande av teckningsoptioner av serie 2022/2024 och teckningsoptioner av serie 2023/2024. Pressmeddelande om det slutliga utfallet i utnyttjandet av teckningsoptioner av serie 2022/2024 och teckningsoptioner av serie 2023/2024 offentliggjordes av Bolaget den 2 april 2024. Genom utnyttjandet av serie 2022/2024 och teckningsoptioner av serie 2023/2024 har det totala antalet aktier i Bolaget ökat med 6 318 922 till 18 363 533 och antalet röster i Bolaget ökat med 631 892,20 till 1 909 685,30.

Per den 30 april 2024 uppgår det totala antalet aktier i Bolaget till 18 363 533 aktier, varav 81 480 A-aktier och 18 282 053 B-aktier. Varje aktie av serie A medför en (1) röst och varje aktie av serie B medför en tiondels (1/10) röst. Totalt uppgår antalet röster i Bolaget till 1 909 685,30. Bolaget innehar inga egna aktier per den 31 oktober 2023.

mySafety Group AB

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Pettersson, verkställande direktör, +46(0)730 29 99 01, marcus.pettersson@mysafety.se.

Denna information är sådan information som mySafety Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 30 april 2024 kl. 08.30 (CEST).

Om mySafety Group AB

mySafety Group AB är en koncern som investerar i verksamhet med huvudinriktning på digital transformation inom såväl B2B som B2C. mySafety Groups B-aktie är sedan 1998 noterad på Nasdaq Stockholm, Small Cap (tidigare under namnet Empir Group AB). För mer information – investor.mysafety.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

MEDIVIR AB – DELÅRSRAPPORT JANUARI – MARS 2024

Published

on

By

”Förberedelserna för den planerade fas 2b-studien fortsätter enligt plan efter genomfört Typ C-möte med FDA, stärkta av att mediantiden till progression med fostrox + Lenvima ökat till 7 månader ”

Januari – Mars

 

Finansiell sammanfattning för kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 0,5 (0,4) MSEK.
  • Resultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till -26,7 (-18,9) MSEK. Resultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,23 (-0,34) SEK respektive -0,23 (-0,34) SEK.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -35,0 (-16,1) MSEK.
  • Likvida medel och kortfristiga placeringar vid periodens utgång uppgick till 153,4 (100,8) MSEK

 

Väsentliga händelser under kvartalet

  • I januari meddelande Tango Therapeutics att bolaget doserat den första patienten med TNG348, en ny USP1-hämmare från det prekliniska USP1-programmet som inlicensierades från Medivir 2020.
  • Positiva resultat från den pågående fas 1b/2a-studien i avancerad hepatocellulär cancer (HCC), som visar ytterligare förbättrad respons och tid till progression, presenterades på ASCO GI-kongressen i San Francisco.
  • I januari genomfördes en riktad emission till Hallberg Management AB om cirka 20 MSEK före avdrag för emissionskostnader.
  • I februari meddelades att Medivirs valberedning förändras då Anders Hallberg, utsedd av Healthinvest Partners, lämnar valberedningen och ersätts av Stefan Bengtsson, utsedd av CA Fastigheter AB.

 

Händelser efter perioden

  • I april meddelades att Medivirs partner Vetbiolix, ett veterinärt bioteknikbolag baserat i Frankrike, rapporterat positiva resultat från en klinisk Proof-of-Concept studie i parodontit sjukdom hos hund med sin läkemedelskandidat VBX-1000, tidigare känd som MIV-701.
  • I april meddelades att Medivir genomfört ett så kallat Typ C-möte med FDA och att bolagets förberedelser för den planerade fas 2b-studien fortsätter enligt plan, med ett par justeringar i studiedesign som har begränsad inverkan på tidslinje och storlek av studie.
  • I april erhöll MIV-711 så kallad Rare Pediatric Disease Designation (RPDD) samt särläkemedels-klassificering, Orphan Drug Designation (ODD), från FDA för behandling av Legg-Calvé-Perthes sjukdom (LCPD), en ovanlig höftsjukdom som drabbar barn i åldrarna 2-12 år.

 

Telefonkonferens för investerare, analytiker och media
Delårsrapporten för januari – mars 2024 kommer att presenteras av Medivirs vd Jens Lindberg.

 

Tid: Tisdagen den 30 april 2024, kl. 10.00 (CET).

 

För information om telefonkonferensen och åtkomst till webbsändningen, vänligen klicka HÄR!

 

Telefonkonferensen direktsänds och kan följas via länk på hemsidan; www.medivir.se/investerare/kalender

Efter telefonkonferensen kommer presentationen att finnas tillgänglig på Medivirs hemsida.

 

 

Vd har ordet

Vårt mål är att kombinationen med fostrox och Lenvima® ska bli det första godkända alternativet vid andra linjens behandling för patienter med primär levercancer. Förberedelserna inför vår planerade fas 2b-studie fortsätter efter vårt Typ C-möte med FDA, stärkta av att patienterna i den pågående fas 1b/2a studien fortsätter att ha nytta av behandlingen med fostrox + Lenvima längre än förväntat och att resultatet fortsätter att förbättras

 

Medivirs egenutvecklade läkemedelskandidat fostrox är en riktad, smart kemoterapi som selektivt dödar cancerceller i levern. Fostrox + Lenvima utgör en unik, potentiell kombination av kompletterande läkemedel som visat lovande resultat i Medivirs pågående fas 1b/2a-studie.

 

Vid den internationella ASCO-GI kongressen i San Francisco i januari presenterades resultat för fostrox + Lenvima som visade att andelen patienter som får en kliniskt relevant minskning av sin levertumör är större än vad som kan förväntas vid andra linjens behandling. Data som utvärderats av prövare och lokala radiologer, visade att Objective Response Rate (ORR) var 25 procent (RECIST v1.1), en påtagligt högre andel än de 5–10 procent som visats vid andra linjens behandling av HCC i tidigare studier. Uppdateringen visade även på fortsatt god tolerabilitet utan några nya oväntade biverkningar.

 

Då patienterna kvarstår på behandling längre än förväntat har den kliniska effekten fortsatt att förbättras. I skrivande stund kvarstår ~30 procent av patienterna på behandling i studien. Mediantiden till progression har nu ökat ytterligare till 7 månader, jämfört med 5 månader vid ASCO GI, signifikant längre än vad tidigare studier vid andra linjens HCC visat. Den patient som haft längst nytta kvarstår på behandling efter 20 månader med fortsatt partiell respons. Utläsningen av studien som helhet förväntas vara klar i slutet av 2024, beroende på hur länge de sista patienterna fortsätter ha nytta av behandlingen.

 

Våra data har mötts av stort intresse och diskussionerna med ledande globala experter, inte minst på ASCO GI, har bekräftat vad kombinationen fostrox + Lenvima kan betyda vid andra linjens behandling av HCC, där patienterna idag står utan något godkänt behandlings-alternativ. Med studiens alltmer spännande data, skapas möjlighet att bli den första godkända läkemedelsbehandlingen på en marknad värd ~2,5 miljarder USD årligen.

 

Vi har därför lagt in en högre växel för att säkerställa maximal fart framåt i fostrox utvecklingsprogram för att skapa möjlighet till ett så kallat accelererat godkännande. Något förenklat kan det beskrivas som ett villkorat regulatoriskt godkännande som möjliggör förskrivning till patienter där data senare måste styrkas i en uppföljande bekräftande fas 3-studie. Det innebär en möjlighet för fostrox att nå patienter upp till tre år snabbare än vad som annars skulle vara fallet. Vi har under kvartalet även haft ett Typ C-möte med FDA för att diskutera studiedesignen. FDA gav klargörande riktlinjer som gör att vi nu närmar oss den slutliga studiedesignen för den planerade fas 2b-studien, ett arbete som fortgår i enlighet med tidigare planering. Parallellt med dessa åtgärder fortsätter de diskussioner vi för med potentiella samarbetspartners för fostrox.

 

Även när det gäller de projekt Medivir tidigare licensierat ut till samarbetspartners är utvecklingen spännande. I januari initierade Tango Therapeutics en fas 1/2-studie och doserade den första patienten med TNG348, en USP-1-hämmare utvecklad från det prekliniska USP1-programmet som inlicensierades från Medivir 2020. I april kunde vår partner Vetbiolix, ett veterinärt bioteknikbolag baserat i Frankrike, rapportera positiva resultat från en klinisk Proof-of-Concept studie i parodontit sjukdom hos hund med sin läkemedelskandidat VBX-1000, tidigare känd som MIV-701 vilken utlicensierades till Vetbiolix 2019.

 

Dessutom erhöll vårt projekt för partnerskap MIV-711 så kallad Rare Pediatric Disease Designation samt särläkemedelsklassificering (Orphan Drug Designation) för behandling av Legg-Calvé-Perthes Disease från FDA. Förutom att detta sammantaget skapar möjligheter till partnerskap och framtida intäkter visar det också på kvaliteten i Medivirs forskning.

 

Den fortsatta kliniska utvecklingen av fostrox är vårt fokus och de lovande data som visar på ytterligare förbättring av den kliniska effekten vid andra linjens HCC styrker vår övertygelse om att fostrox kan bli ett verkningsfullt läkemedel mot levercancer som gör verklig skillnad för patienter. Det finns ett tydligt behov och en uppenbar plats för fostrox i behandlingslandskapet.

 

Målet är att bli det första godkända alternativet vid andra linjens behandling för patienter med primär levercancer. Jag ser fram emot att hålla er informerade om Medivirs fortsatta utveckling.

 

 

Jens Lindberg
Verkställande Direktör

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Magnus Christensen, finanschef, Medivir AB

Tel +46 (0)8 5468 3100.
E-mail: magnus.christensen@medivir.com
 

 

Delårsrapporten har inte varit föremål särskild granskning av bolagets revisorer.

 

Informationen är sådan som Medivir ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden.

Informationen lämnades för offentliggörande den 30 april 2024, klockan 08.30 CET.

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvartalsrapport, Januari 2024 – Mars 2024, Micropos Medical AB

Published

on

By

januari–mars 2024

Koncernen

  • Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 813 Tkr (679 Tkr).
  • Resultat efter finansiella poster -5 254 Tkr (-5 038 Tkr).
  • Summa eget kapital uppgick till 25 705 Tkr (26 255 Tkr) vid periodens slut.
  • Bolagets soliditet uppgick till 80 % (76 %).
  • Antal utestående aktier var 151 926 703 (138 772 195) vid periodens slut.
  • Resultatet per aktie blev -0,03 kr (-0,04 kr).
  • Bolaget genomförde en företrädesemission om 22,4 MSEK.
  • Hyresavtal tecknat med Hirslanden Clinique des Grangettes i Genève .
  • Hyresavtal tecknat med Quirónsalud för Jiménez Díaz Foundation University Hospital i Madrid.
  • Deltagande vid the RSS Scientific meeting i Chicago.
  • Deltagande i Svensk-Amerikanska Healthcare delegations möte i Washington DC.

Moderbolaget

  • Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 813 Tkr (679 Tkr).
  • Resultat efter finansiella poster -5 257 Tkr (-5 038 Tkr).
  • Summa eget kapital uppgick till 25 711 Tkr (26 264 Tkr) vid periodens slut.
  • Bolagets soliditet uppgick till 80 % (76 %).
  • Antal utestående aktier var 151 926 703 (138 772 195) vid periodens slut.
  • Resultatet per aktie blev -0,03 kr (-0,04 kr).

Sammanfattning

I ett ständigt växande antal studier, varav flera har publicerats i högt rankade tidskrifter som Radiation oncologist, bekräftar Micropos användare att Raypilot® System tillför stora värden i vårdkedjan vid behandling av prostatacancer. Nu finns också belägg för att det är möjligt och säkert att minska antalet strålningstillfällen från ett tjugotal eller fler till fem eller färre med högre strålningsdos, så kallad SBRT*. Starka skäl talar för att detta kommer att bli en ny standardbehandling. Högre dos vid tillfällen ökar behovet av Raypilot System, en teknik som ger kontinuerlig kontroll av prostatans rörelse, realtidsövervakning, under pågående strålningsbehand- ling i syfte att undvika strålning på fel ställe och därmed sämre behandlingseffekt och allvarliga biverkningar. Färre strålningstillfällen bidrar också till effektivisering och därmed förkortning av långa köer inom cancer- vården. Sammantaget ger detta Bolaget en intressant marknad att agera på. Samtidigt är marknaden, delvis av goda skäl, konservativ vilket innebär att införsäljningen av Raypilot System tar tid och kräver uthållighet.

*SBRT, Stereotactic Body Radiation Therapy, är en behandlingsmetod som innebär att patienten behandlas vid fem eller färre tillfällen, under fem eller färre dagar i rad och med betydligt högre stråldos varje gång än vid traditionell behandling som medför 20–40 behandlingstillfällen.

Händelser under perioden

Övertecknad nyemission

Bolaget har under mars månad genomfört en nyemission vilken tecknades till 136 % och tillförde 22,4 Mkr. Därmed har Bolaget medel för fortsatt kraftfull marknadsbearbetning.

Intensiv marknadsbearbetning

Under perioden har ett stort antal möten med och video- presentationer för nya intressenter genomförts. Bolaget noterar ett markant ökat intresse för Raypilot System, särskilt i de länder där Micropos haft kunder en tid. Bolaget har nu flera offerter ute gällande hyres- eller köpeavtal. Ett hyresavtal är en förlängd version av det som kallas Try-before-buy. I ett hyresavtal ingår att kunden tecknar sig för att behandla ett minsta antal patienter per år med användning av Raypilot System. Hyrespriset varierar beroende på antalet patienter, och därmed förbrukningsartiklar, och antalet år kunden är villig att avtala om.

Installation, nytt avtal och stort intresse i Schweiz

Som beskrivits i föregående rapport har Micropos tecknat ett hyresavtal med sjukhuset i Fribourg i Schweiz. Under perioden har systemet installerats och internutbildning pågår. Kliniken planerar att börja behandla patienter i maj. Ännu en klinik i Schweiz, Hirslanden-kliniken i Genève, har under perioden tecknat ett hyresavtal för Raypilot System. Installation sker under andra kvartalet. Därmed har Bolaget tre installationer i landet. Dialoger pågår med ytterligare tre kliniker som visar intresse för att börja behandla prostatacancer med SBRT med användande av Raypilot System.

Fortsatt samarbete och nytt avtal med klinik i Madrid

Det privata universitetssjukhuset Jiménez Díaz Foundation i Madrid har, efter att under en tid ha provat och utvärderat systemet, genom sin ägare Quirónsalud tecknat ett treårigt hyresavtal med Micropos avseende Raypilot System inklusive förbrukningsvaror i form av katetrarna Raypilot® Viewcath™ och Raypilot® Hypocath®. Avtalet inkluderar också en option på köp av systemet. Quirónsalud har flera kliniker i Spanien. I avtalet ingår också möjlighet för företagets övriga kliniker att teckna avtal med Micropos.

Ytterligare spanskt intresse

På Hospital Universitario La Paz i Madrid har Dr Luis Glaria under flera år framgångsrikt använt Raypilot System. Han presenterade sina första patientdata i en vetenskaplig poster redan 2022 och samlar nu ytterligare data för att publicera en artikel om minskade biverkningar och ökad livskvalitet hos sina patienter. Micropos tredje installation i Spanien är på Hospital Universitario Virgen Arrixaca i Murcia. Under perioden har Bolaget varit där för att ge support till ny personal. Kliniken

har beställt nya Raypilot Viewcath- och Raypilot Hypocath- katetrar och ska inleda patientbehandlingar i större skala än tidigare. Micropos noterar också ett ökat intresse från andra potentiella spanska kunder. Bolaget har lämnat ett flertal offerter avseende både hyres- och köpeavtal.

Effekt av nöjda kunder även i Italien och Österrike

Även i andra länder ökar intresset för Raypilot System till följd av att nöjda kunder delar med sig av sina positiva erfarenheter av systemet. Bolaget för dialog med ett flertal kliniker i Italien som varit i kontakt med Professor Stefano Arcangeli från Fondazione IRCCS San Gerardo dei Tintori i Monza. I Österrike har ett ökat intresse uppstått efter att Landeskliniken Salzburg, SALK, under sensommaren 2023 publicerade sina erfarenheter av Raypilot System. Även här för Bolaget en aktiv dialog med kliniker om hyres- eller köpeavtal.

Micropos RSS Scientific Meeting i Chicago

I mars deltog Micropos för tredje gången på amerikanska Radiosurgery Society Scientific Meeting som denna gång hölls i Chicago och lockade cirka 400 personer. RSS Scientific Meeting samlar framstående onkologer med stort intresse för utveckling och en övertygelse om att SBRT är vägen framåt. Mötet gav Bolaget ett antal värdefulla kontakter med potenti- ella kunder. Det gav också insikt om att det krävs amerikanska studier om SBRT med användning av Raypilot System för att skapa ett större intresse på den amerikanska marknaden. Ett arbete med att utreda hur amerikanska studier kan uppmunt- ras och initieras inleds i andra kvartalet i samverkan med bland andra John Hopkins Medical-sjukhuset.

Deltagande i Svensk-Amerikanska Healthcare delegations besök i Washington DC

11–14 mars arrangerade Stiftelsen Swecare, Socialdeparte- mentet och svenska ambassaden ett besök i Washington DC, USA, med fokus på cancervård. Den svenska delegationen bestod av den svenska sjukvårdsministern, forskare, patient- företrädare, kliniskt verksamma samt företrädare för svenska företag – däribland Thomas Lindström från Micropos Medical. Under besöket signerades ett avtal mellan Sverige och USA gällande ett utökat samarbete med målet att snabbare nå forskningsresultat som kan stärka hela sjukvårdskedjan för cancerpatienter, inklusive ökad livskvalitet. Deltagandet gav Micropos goda kontakter, främst möjliga samarbetspartner avseende studier, men också potentiella kunder.

Ny studie och fortsatt väntan SBRT i Storbritannien

Resultatet av den brittiska PACE-B-studien, beskriven i tidig- are rapport, presenterades muntligt vid den amerikanska strålbehandlingskongressen, ASTRO, hösten 2023. En artikel som presenterar studien i sin helhet förväntas publiceras i The Lancet eller motsvarande tidskrift under första halvan av 2024. Därefter väntas, enligt bolagets kontakter inom den

engelska sjukvården, sjukvårdsmyndigheten National Health Services, NHS, ge direktiv om att införa SBRT med maximalt fem strålningar som standardbehandling. I avvaktan på nya riktlinjer från NHS har Edinburgh Cancer Center, Western General Hospital inlett en studie, omfattande cirka 30 patient- er per år, om behandling med SBRT (fem behandlingstillfällen) med användning av Raypilot System.

Uppstartsmöte om Precision-studien för brittiska kliniker

Den 8 mars hölls ett uppstartsmöte med klinikerna i Edinburgh, Leicester och Cardiff. Det är de brittiska kliniker som ingår i den kommande Precision-studien som presenterats i tidigare rapport. I slutet av april förväntas Storbritanniens etiska god- kännande för Precision-studien vara klart. Därmed kan de tre klinikerna påbörja sina behandlingar inom ramen för studien och övriga deltagande kliniker i Europa och USA kan lämna in sina lokala ansökningar för etiskt godkännande.

Mer tid för certifiering mot MDR

Det interna arbetet har under perioden fortsatt handlat mycket om anpassning av processer och dokumentation för certifiering mot MDR, EU:s nya regelverk för medicintekniska produkter. Under perioden har EU beslutat om ytterligare förlängd giltighetstid för nuvarande regelverk, MDD, vilket innebär att CE-certifikat för MDD gäller till 2028 i EU och till 2030 i Storbritannien. Bolaget avser att begära en omstart av MDR-arbetet i syfte att skapa goda förutsättningar för ett godkännande inför en MDR-revision om cirka 18 månader.

Händelser efter periodens slut

Som Bolaget meddelat i en pressrelease den 28 mars 2024, har Micropos genomfört en omorganisation som innebär att Richard Forsberg sedan den 11 april är VD. Tidigare VD. Thomas Lindström kommer att fokusera på det internationella marknads- och försäljningsarbetet.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Likviditeten i Bolaget påverkas fortsatt negativt av den långa tid det tar för Bolagets befintliga och potentiella kunder att

få upp antalet behandlade patienter. Samtidigt är marknaden både för SBRT som sådant och de förbättringar som använd- andet av Raypilot System innebär minst sagt lovande. För

att kunna fortsätta marknadsbearbetningen enligt plan har Bolaget under perioden genomfört en företrädesemission som tillfört Bolaget netto 22,4 MSEK.

VD-ord

Först och främst vill jag rikta ett stort tack till alla er som tror det vi gör. Den nyemission vi genomförde i mars överteckna- des med hela 36 procent! Förtroendet och resurserna gör det möjligt för oss som bolag att fokusera alla krafter på att finna nya kunder och användare.

Vårt fokus på kliniker med forskningsinriktning har hittills resulterat i fem vetenskapligt granskade artiklar, lika många vetenskapliga posters, en artikel på väg att publiceras samt Precision-studien som startar före sommaren. Det måste ses som en bedrift av ett litet bolag som Micropos, i stenhård konkurrens om forskares tid, resurser och prioriteringar. Jag vill vara tydlig med att stödet till våra tidiga användare i deras forskning inte handlar om finansiering av studier – det veten- skapliga arbetet är oberoende av oss som företag.

Studier och vetenskapliga publiceringar är fortsatt viktiga förutsättningar för vår tillväxt och framgång och vår strävan att leva upp till vår vision: Att spela en avgörande roll i modern prostatacancerbehandling. Vi är stolta över hur långt vi har kommit och de kontakter och samarbeten vi skapat med uni- versitetskliniker och framstående opinionsledare. Det var steg ett i vår marknadsstrategi. Nu är vi redo att vidare med steg två: att bearbeta den grupp av läkare och vårdgivare som noga studerar och följer opinionsbildarna och den främsta forskningen, dem vi kallar “Early adopters”. De forskar oftast inte själva men vill gärna vara tidiga med att implementera nya rön och metoder. Genom att få dem till kunder förväntar vi oss, på lite längre sikt, en större mängd behandlade patienter då det i den här gruppen finns behov av daglig användning av vår utrustning och metod.

Micropos tillväxt beror inte bara på hur bra vårt system fungerar. En annan avgörande faktor är ersättningssyste- men och hur de förändras. Vi ser en tydlig utveckling mot ersättningssystem som premierar SBRT vid behandling av prostatacancer. Vissa länder har precis påbörjat det nationella arbetet med att förändra ersättningarna, andra har kommit längre. I några länder, som Italien och Schweiz, är det tydligt att ersättningarna också täcker kostnaderna för användning av Raypilot System. I andra länder och regioner, som inte in- kluderat det i ersättningen, finns ändå ett intresse för Raypilot System. Ambitiösa användare är måna om att införskaffa både erfarenhet av vårt system och de konkurrensfördelar det innebär innan SBRT blir allmän praxis.

Marknaden är minst sagt mångfacetterad och inkluderar tröga publika system med stora organisationer och många beslutsfattare. Förhandlingar tar lång tid att avsluta

18 månader eller längre. Så det krävs uthållighet. Men vi är

på rätt plats vid rätt tillfälle. Fallen av prostatacancer blir fler i hela västvärlden, strålbehandling är ett kostnadseffektivt behandlingsval som tar andelar från andra alternativ som kirurgi. Vården utvecklas mot att bli mer precis och mer kostnadseffektiv samtidigt som patienters livskvalitet prio- riteras högre. SBRT med Raypilot System innebär just det: väsentligt ökad precision, betydligt färre behandlingstillfällen och radikalt minskad risk för allvarliga biverkningar.

”Vi ser en stor ökning i antalet sjukhus som önskar presentation, genomgång och offerter från oss och vi arbetar målmedvetet med de kliniker som vill och kan införa Raypilot System med tillhörande arbetsmetod som standard vid behandling av prostatacancer.”

Kliniker och läkare i nätverken runt våra forskningsinriktade kunder visar ett växande intresse för Raypilot System. Vi ser en stor ökning i antalet sjukhus som önskar presentation, genom- gång och offerter från oss och vi arbetar målmedvetet med de kliniker som vill och kan införa Raypilot System med tillhörande arbetsmetod som standard vid behandling av prostatacancer.

Vi lämnar ett intensivt och spännande kvartal bakom oss. Under kvartal två ser vi fram mot att Precision-studien, efter ett tidsödande tillståndsarbete, kommer i gång. Klinikerna i Storbritannien startar först. Studien omfattar 100 patienter vid kliniker i Europa och USA. De ska behandlas vid tre strålnings- tillfällen med användning av Raypilot System.

Vi ser också fram emot den stora vetenskapliga kongressen som arrangeras 3-7 maj av ESTRO, the European Society for Radiotherapy and Oncology. Kongressen, som i år hålls i Glasgow i Skottland, är den största årliga mötesplatsen för

oss och strålbehandlingsbranschen. Vi träffar nya intressenter och har engagerat nuvarande användare som kommer att föreläsa om sina erfarenheter av Raypilot System för nyfikna potentiella kunder.

Richard Forsberg

VD, Micropos Medical AB (publ)

Siffror i sammandrag koncernen

Resultaträkning | Koncernen

(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Ack 2024 Ack 2023 Helår 2023
Intäkter
Nettoomsättning 813 679 813 679 1 638
Förändring av varulager 303 1 253 303 1 253 1 725
Övriga intäkter 70 81 70 81 148
580 2 012 580 2 012 3 511
Kostnader
Direkta kostnader -13 -1 321 -13 -1 321 -1 942
Övriga externa kostnader -2 044 -2 663 -2 044 -2 663 -12 058
Personalkostnader -3 267 -2 537 -3 267 -2 537 -11 371
Avskrivningar 494 494 494 494 -1 977
-5 819 -7 014 -5 819 -7 014 -27 349
Rörelseresultat -5 239 -5 002 -5 239 -5 002 -23 838
Finansnetto -15 36 -15 36 298
Periodens resultat -5 254 -5 038 -5 254 -5 038 -23 540
Balansräkning | Koncernen
(TSEK) 2024-03-31 2023-03-31 2023-12-31
Tillgångar
Immateriella anläggningstillgångar 2 042 3 979 2 526
Materiella anläggningstillgångar 75 115 85
Varulager 4 954 4 105 5 257
Kortfristiga fordringar 2 320 2 248 1 926
Kassa och bank 22 942 24 164 6 017
32 334 34 611 15 812
Skulder
Eget kapital 25 705 26 255 8 517
Långfristiga skulder 382 447 382
Kortfristiga skulder 6 246 7 909 6 913
32 334 34 611 15 812
Kassaflödesanalys | Koncernen
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Kassaflöde från löpande verksamhet
Rörelseresultat -5 239 -5 002 -23 838
Avskrivningar 494 494 1 977
Resultat från finansiella poster -15 36 298
-4 760 -4 544 -21 563
Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital
Förändring av varulager 303 -1 298 -2 451
Förändring av kortfristiga fordringar 394 194 516
Förändring av kortfristiga skulder 666 1 575 579
-757 470 -1 356
Kassaflöde från investeringsverksamhet
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar 0 0 0
Investeringar i materiella anläggningstillgångar 0 0 0
0 0 0
Kassaflöde från finansieringsverksamhet
Förändring långfristiga skulder och avsättningar 0 0 65
Nyemission och inlösta optionspremier 22 442 24 811 25 575
22 442 24 811 25 510
Periodens kassaflöde 16 925 20 738 2 591
Ingående kassa och bank 6 017 3 426 3 426
Utgående kassa och bank 22 942 24 164 6 017

Förändring eget kapital | Koncernen

(TSEK) Aktiekapital Bundna fonder Fritt EK Totalt EK
Ingående balans 2023-01-01 6 939 9 740 14 782 31 461
Periodens resultat -23 540 -23 540
Inlösta optionspremier 25 571 596
Fond för utveckling -1 937 1 937
Utgående balans 2023-12-31 6 963 7 804 -6 250 8 517
Ingående balans 2024-01-01 6 963 7 804 -6 250 8 517
Periodens resultat -5 254 -5 254
Nyemission 633 21 809 22 442
Fond för utveckling 484 484
Utgående balans 2023-03-31 7 596 7 320 10 789 25 705
Nyckeltal | Koncernen
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Avkastning på eget kapital -20,4% 19,2% 276,4%
Avkastning på totalt kapital 16,2% 14,6% 148,9%
Soliditet 79,5% 75,9% 53,9%
Kassalikviditet 404,4% 334,0% 114,9%
Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital 8% 15% 30%
Resultat per aktie 0,03 0,04 0,17
Avkastning på eget kapital………………….. Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital
Avkastning på totalt kapital………………… Resultat efter finansnetto / Balansomslutning
Soliditet……………………………………………. Eget kapital / Balansomslutning
Kassalikviditet…………………………………… Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder

Siffror i sammandrag moderbolaget

Resultaträkning | Moderbolaget

(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Ack 2024 Ack 2023 Helår 2023
Intäkter
Nettoomsättning 813 679 813 679 1 638
Förändring av varulager 303 1 253 303 1 253 1 725
Övriga intäkter 67 81 67 81 148
576 2 012 576 2 012 3 511
Kostnader
Direkta kostnader -13 -1 321 -13 -1 321 -1 942
Övriga externa kostnader -2 044 -2 663 -2 044 -2 663 -12 058
Personalkostnader -3 267 -2 537 -3 267 -2 537 -11 371
Avskrivningar 494 494 494 494 -1 977
-5 819 -7 014 -5 819 -7 014 -27 349
Rörelseresultat -5 242 -5 002 -5 242 -5 002 -23 838
Finansnetto -15 36 -15 36 298
Periodens resultat -5 257 -5 038 -5 257 -5 038 -23 540
Balansräkning | Moderbolaget
(TSEK) 2024-03-31 2023-03-31 2023-12-31
Tillgångar
Immateriella anläggningstillgångar 2 042 3 979 2 526
Materiella anläggningstillgångar 75 115 85
Finansiella anläggningstillgångar 9 9 9
Varulager 4 954 4 105 5 257
Kortfristiga fordringar 2 320 2 248 1 926
Kassa och bank 22 939 24 164 6 017
32 339 34 619 15 821
Skulder
Eget kapital 25 711 26 264 8 526
Långfristiga skulder 382 447 382
Kortfristiga skulder 6 246 7 909 6 913
32 339 34 619 15 821
Kassaflödesanalys | Moderbolaget
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Kassaflöde från löpande verksamhet
Rörelseresultat -5 242 -5 002 -23 838
Avskrivningar 494 494 1 977
Resultat från finansiella poster -15 36 298
-4 763 -4 544 -21 563
Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital
Förändring av varulager 303 -1 298 -2 451
Förändring av kortfristiga fordringar 394 194 516
Förändring av kortfristiga skulder 666 1 575 579
-757 470 -1 356
Kassaflöde från investeringsverksamhet
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar 0 0 0
Investeringar i materiella anläggningstillgångar 0 0 0
Förvärv av dotterbolag 0 0 0
0 0 0
Kassaflöde från finansieringsverksamhet
Förändring långfristiga skulder och avsättningar 0 0 65
Nyemission och inlösta optionspremier 22 442 24 811 25 575
22 442 24 811 25 510
Periodens kassaflöde 16 922 20 738 2 591
Ingående kassa och bank 6 017 3 426 3 426
Utgående kassa och bank 22 939 24 164 6 017

Förändring eget kapital | Moderbolaget

(TSEK) Aktiekapital Bundna fonder Fritt EK Totalt EK
Ingående balans 2023-01-01 6 939 9 740 14 791 31 470
Periodens resultat -23 540 -23 540
Inlösta optionspremier 25 571 596
Fond för utveckling -1 937 1 937
Utgående balans 2023-12-31 6 963 7 804 -6 241 8 526
Ingående balans 2024-01-01 6 963 7 804 -6 241 8 526
Periodens resultat -5 257 -5 257
Nyemission 633 21 809 22 442
Fond för utveckling 484 484
Utgående balans 2023-03-31 7 596 7 320 10 795 25 711
Nyckeltal | Moderbolaget
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Avkastning på eget kapital -20,4% 19,2% 276,1%
Avkastning på totalt kapital 16,3% 14,6% 148,8%
Soliditet 79,5% 75,9% 53,9%
Kassalikviditet 404,4% 334,0% 114,9%
Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital 8% 15% 30%
Resultat per aktie 0,03 0,04 0,17
Avkastning på eget kapital………………….. Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital
Avkastning på totalt kapital………………… Resultat efter finansnetto / Balansomslutning
Soliditet……………………………………………. Eget kapital / Balansomslutning
Kassalikviditet…………………………………… Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder

Kommentarer till koncernens resultat och balansräkning

Resultat och ställning

Nettoomsättning för perioden uppgick till 813 Tkr (679 Tkr). Rörelseresultatet uppgick till -5 239 Tkr (-5 002 Tkr). Det negativa resultatet är till stor del hänförligt till kostnader för produktutvecklingen och inkluderar bland annat personal och administrationskostnader samt kostnader för marknads- och affärsutvecklingsinsatser. Resultat per aktie uppgick till -0,03

(-0,04) kr. Medelantalet anställda uppgår till 9 (8) personer.

Kassaflöde och finansiell ställning

Periodens kassaflöde uppgick till 16 925 Tkr (20 738 Tkr). Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 22 492 Tkr (24 164 Tkr) och långfristiga skulder till 382 Tkr (447 Tkr). Soliditeten uppgick till 79% (76%). Inga transaktioner med närstående har skett under perioden.

Förändringar i eget kapital

Det egna kapitalet uppgick vid periodens utgång till 25 705 Tkr (26 255 Tkr). Under perioden har 12 660 558 nya aktier utgivit vilka tillfört bolagets egna kapital 22 442 Tkr efter hänsyn tagen till emissionskostnader. Vidare har det egna kapitalet påverkats av periodens resultat om -5 254 Tkr (-5 038 Tkr).

Aktien

Per balansdagen finns 151 926 703 (138 772 195) registrerade aktier med ett kvotvärde om 0,05 kr. Samtliga aktier utgörs av samma serie och äger samma rätt till röst och vinst i bolaget. Bolaget är sedan den 21 december 2009 listat på Spotlight Stock Market under kortnamnet MPOS.

 

Redovisningsprinciper

Rapporten har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och med tillämpning av värderingsprinciperna i Bokförings- nämndens allmänna råd BRNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). För immateriella tillgångar har aktiveringsmodellen i det allmänna rådet tillämpats. Bolagets tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärde respektive nominella belopp om inget annat framgår. Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Nästa rapporttillfälle samt årsstämma

Kvartalsredogörelse avges den 30 juli 2024.

Micropos årsstämma kommer att hållas den 29 maj i Göteborg. Årsredovisning för 2023 kommer att publiceras på bolagets webbplats senast tre veckor innan stämman.

För ytterligare information kontakta: VD Richard Forsberg 031-760 80 05

Denna information är sådan information som Micropos Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg.

MICROPOS MEDICAL AB (PUBL)

Adolf Edelsvärds gata 11 414 51 Göteborg SVERIGE

Telefon: 031-760 80 05

info@micropos.se www.micropos.se

org nr 556648-2310

Richard Forsberg
CEO
+46 (0)31-760 80 05
info@micropos.se

Om Micropos Medical AB (publ):

Micropos Medical AB (publ) utvecklar och säljer produkter för precisionsbehandling av cancer. Bolagets produkt Raypilot® System är framtagen för att säkerställa en förbättrad precision vid strålbehandling av prostatacancer. Med en ökad precision kan man på ett säkert sätt fokusera strålningen på prostata och öka stråldosen vilket därmed kan ge en ökad möjlighet till en botande behandling samtidigt som vanligt förekommande biverkningar kan minska och behandlingstiden kortas. Raypilot® kan liknas vid ett GPS-system och består av tre delar; sändare, mottagarsystem och mjukvara. Raypilot® System med förbrukningsvarorna Raypilot Hypocath® och Raypilot Viewcath är CE-märkta och FDA godkända för Europeisk- respektive USA användning.  

Bolaget är listat på Spotlight Stock Market under aktiesymbolen MPOS.
Välkommen att följa Bolaget på LinkedIn eller på www.micropos.se

Denna information är sådan information som Micropos Medical AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 30:e april 2024.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.