Connect with us

Marknadsnyheter

Cedergrenska AB: Bokslutskommuniké juli – juni 2020/21

Published

on

 April – Juni 2020/21

  • Rörelsens intäkter uppgick till 162 850 KSEK (137 101 KSEK).
  • Rörelseresultat (EBITA) uppgick till -6 319 KSEK (12 775 KSEK).
  • EBITA-marginalen uppgick till -3,9 % (9,3 %).
  • Justerat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 167 KSEK (12 775 KSEK).
  • Justerad EBITA-marginal uppgick till 0,1 % (9,3 %).
  • Justerat nettoresultat med återförda goodwillavskrivningar uppgick till -175 KSEK
    (9 493 KSEK).
  • Justerat resultat per aktie, med återförda goodwillavskrivningar, före utspädning för fjärde kvartalet var -0,02 SEK (1,05 SEK).
     

Juli -Juni 2020/21

  • Rörelsens intäkter uppgick till 607 796 KSEK (504 978 KSEK).
  • Rörelseresultat (EBITA) uppgick till 42 559 KSEK (45 451 KSEK).
  • EBITA-marginalen uppgick till 7,0 % (9,0 %).
  • Justerat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 49 174 KSEK (45 451 KSEK).
  • Justerad EBITA-marginal uppgick till 8,1 % (9,0 %).
  • Justerat nettoresultat med återförda goodwillavskrivningar uppgick till 40 560 KSEK (40 748 KSEK).
  • Justerat resultat per aktie, med återförda goodwillavskrivningar, före utspädning för fjärde kvartalet var 4,39 SEK (4,50 SEK).

”Justerat” innebär att poster av engångskaraktär är återförda.
 

Väsentliga händelser under rapportperioden

  • Cedergrenska AB noterades den 25 maj på handelsplatsen Nasdaq First North Growth Market och fick i och med det ett tillskott till kassan på 75 470 KSEK samt flera tusen nya aktieägare.
     
  • Helleborusskolan i Täby och Österåker tillträddes per första juni 2021 och tillför drygt 100 MSEK i omsättning och 5,5 MSEK i EBITA på årsbasis till koncernen.
     
  • Cecilia Skarke rekryterades som ny skolchef och driftansvarig för förskolan och grundskolan inom Cedergrenska. Hon påbörjade sin tjänst den nionde augusti i år och ingår i ledningsgruppen i Cedergrenska AB. I och med denna resursförstärkning har Cedergrenska nu en skolchef både för förskola och grundskola respektive för gymnasiet och yrkeshögskolan.  
     

Väsentliga händelser efter rapportperioden

  • Under sommaren blev slutantagningen till gymnasiet i Storstockholm klar och för de fyra skolorna Cedergrenska driver resulterade det i 960 antagna elever och ett rekordstort antal elever på reservlistorna (totalt 1 404 elever).
     
  • Det nystartade gymnasiet i Kista har plats för uppemot 120 elever i årskurs ett. Med 52 antagna elever till HT 2021 finns det ett relativt stort glapp upp till de nivåerna. Skolans elevantal växer gradvis och det är redan nu glädjande att se att studiemotiverade elever i omgivningen väljer skolan. Denna utveckling speglar sig i de högre meritpoäng som nu krävs för att bli antagen på skolan. Medianen i antagningen till hösten 2021 landade på relativt höga 267,5 i meritvärde för Naturvetenskapsprogrammet och 247,5 för Ekonomiprogrammet.
          
  • När läsåret 21/22 startade upp på grundskolan inom Cedergrenska kan vi konstatera att det endast finns enstaka lediga platser i de sju etablerade förskoleklasserna och i de tio klasserna koncernen driver i årskurs sju. 

 

Om Cedergrenska

Cedergrenska är en snabbväxande utbildningskoncern som bedriver högkvalitativa utbildningar från för- och grundskola till gymnasieskola samt yrkeshögskola. Verksamheten är decentraliserad och Cedergrenskas ambition är att de enskilda skolorna ska få frihet att bedriva samt utveckla respektive verksamhet och utbildning självständigt men med ett omfattande stöd från bolagets ledning samt våra stödfunktioner.

Skolverksamheten bedrivs under varumärkena Almaskolan, Atletica Idrottsgymnasium, Fredsborgskolan, Fredsborg Förskola, Helleborusskolan, Marina Läroverket, Stockholms Idrottsgymnasium, Tibble Gymnasium, Täby Friskola samt Täby Förskola.
 

VD-ord

Den 25 maj inleddes handeln i Cedergrenskas aktie på Nasdaq First North Growth Market. Noteringen var kraftigt övertecknad och ledde till att Cedergrenska tillfördes fler än 5 000 nya aktieägare samtidigt som grundarna och huvudägarna behåller sitt ägande och fortsätter vara djupt engagerade i verksamheten via styrelsearbetet. Med en rapporterad omsättning om 608 MSEK och en justerad EBITA om 49,2 MSEK räkenskapsåret 20/21 redovisar koncernen en omsättningstillväxt på 20,3 procent och en tillväxt i justerad EBITA på 8,2 procent jämfört med 19/20. Den justerade EBITA-marginalen landade på helåret på 8,1 procent.

Arbetet med att göra Cedergrenska till ett publikt bolag innebar ett år av förberedelser och fjärde kvartalet präglas av direkta och indirekta kostnader relaterade till noteringen.

Ett antal satsningar för framtiden har kostnadsförts under Q4, vilket har lett till att utfallet lönsamhetsmässigt inte följer det traditionella säsongsmönstret för Cedergrenska. Satsningarna hör i hög grad ihop med beslutet av att notera bolaget och önskan att färdigställa ett antal projekt i samband med noteringen. Projekten höjer kvaliteten i den Cedergrenska modellen och ska ses som en investering för den framtida tillväxten. Inför räkenskapsåret 21/22 ser vi inte ett liknande behov utan ser att vi i stället återgår till det vanliga säsongsmönstret med bra lönsamhet även i det fjärde kvartalet.

Exempel på projekt där kostnaden fullt ut tas i fjärde kvartalet är en satsning på ett helt nytt gränssnitt för kommunikation mellan skolorna och de koncerngemensamma funktionerna, hela uppstartskostnaden för ett arbete med hållbarhet i samarbete med de baltiska länderna, en större genomgång och harmonisering av koncernens hemsidor inklusive skapandet av en ny sådan för det publika bolaget. Klart större sommargåvor till samtliga medarbetare än vanligt, samt avslut för några medarbetare i samband med noteringen förklarar också de klart högre kostnaderna än normalt.

Slutligen är det värt att lyfta fram pandemins tydliga lärdom vad det gäller kravet på digitala läromedel och mot bakgrund av det har vi valt att harmonisera våra redovisningsprinciper inom koncernen vilket har lett till att vi har utrangerat ett stort antal datorer under det fjärde kvartalet.

Under det fjärde kvartalet välkomnade vi Helleborusskolan i Täby och Österåker till koncernen – en grundskola enligt LGR 11 för normalbegåvade elever inom autismspektrumet och med diagnoser inom till exempelvis ADHD för elever inom i årskurs F-9. Verksamheten, som konsolideras i Cedergrenska från den 1 juni 2021, omsatte räkenskapsåret 2019/20 drygt 100 Mkr med en justerad EBITA om 5,5 Mkr. Genom förvärvet tar vi ytterligare ett steg i att samla de främsta skolorna i nordöstra Stockholm. Förvärvet avslutade ett i övrigt expansivt år med uppstart av nya förskolor under räkenskapsåret i Åkers Runö och Ullna strand, uppstart av ny grundskola i Gribbylund och starten av Tibble Gymnasium Campus Kista. Därutöver integrerades Marina Läroverket som vi förvärvade våren 2020 bra i Cedergrenska. Vi förväntar oss att den förvärvsdrivna tillväxten fortsätter framöver då vi ser att Cedergrenska är en prioriterad partner för säljare av utbildningsverksamheter av hög kvalitet.

Året som gått har varit speciellt för koncernen ur flera perspektiv. Mest påtagligt har pandemin och dess konsekvenser påverkat situationen för våra medarbetare och elever, som tvingats hantera en föränderlig omvärld. När vi nu förhoppningsvis kan blicka framåt mot en mer normal vardag är det tryggt att kunna konstatera att verksamheten tack vare kompetenta pedagoger och en gedigen satsning på digitalisering hanterade den långvariga pandemin på ett fantastiskt sätt. Det är även glädjande att vi ser ett fortsatt stort intresse från elever och vårdnadshavare för att söka sig till våra verksamheter inför hösten. Flertalet verksamheter har långa köer och vi ser med tillförsikt fram mot fullt belagda förskolor och skolor när verksamheterna startar upp igen efter sommarlovet.
 

Niklas Pålsson, VD Cedergrenska
Telefon: 073-400 02 31
E-post: niklas.palsson@cedergrenska.se

 

Denna information är sådan som Cedergrenska AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande, genom ovanstående kontaktpersons försorg, den 30 augusti, klockan 8.30 CEST.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.