Connect with us

Marknadsnyheter

CLS uppdaterar tidplan för slutförande av in-vivo studier inom neuro med TRANBERG-systemet och Thermoguide, samt för 510(k)-ansökan i USA

Published

on

Clinical Laserthermia Systems AB (publ) (CLS) tillkännagav i maj 2020 att bolaget inledde in-vivo studier inom prostata och neuro för att möta efterfrågan från American Food and Drug Administration (FDA) på pre-kliniska data i den ansökan om 510(k) godkännande för den amerikanska marknaden som bolaget förbereder för sin andra generation TRANBERG® | Thermal Therapy System inklusive Thermoguide™ Workstation.

In vivo-studierna utförs på ackrediterade laboratorier i USA med tekniskt och vetenskapligt stöd från CLS lokala partner. Trots pandemin har de pre-kliniska in-vivo studierna genomförts utan några betydande förändringar i projektets tidplan och går nu in i sin slutfas. På grund av en nytillkommen förändring i personalstyrkan hos vår lokala partner i USA, behöver delar av projektorganisationen ersättas och kompletteras, vilket innebär en period av utbildning och introduktion innan nödvändigt stöd kan återupprättas. Med denna nya information förväntar sig CLS att 510(k)-ansökan lämnas in till FDA under andra halvan av 2021. Risk för ytterligare påverkan från effekterna av pågående pandemi kvarstår.

– Jag är väldigt tacksam för att vi i detta projekt kunnat arbeta enligt plan under dessa svåra tider då, inte minst, smittorisk och logistik har varit en utmaning för alla. Den nya situationen på personalsidan kommer dock att påverka tidplanen men vi gör allt i vår makt för att minimera effekten. Vårt mål är fortsatt att förse FDA med en ansökan av hög kvalitet och att lanseringsplanen för produkten under 2022 förblir oförändrad, säger Dan J. Mogren, tillförordnad VD på CLS.

I Europa har CLS TRANBERG® | Thermal Therapy System inklusive Thermoguide Workstation, godkänt sedan april 2020. CLS har också FDA-godkännande för TRANBERG® | Thermal Therapy System i USA, men utan Thermoguide Workstation.

TRANBERG® | Thermal Therapy System består av en kompakt användarvänlig laserenhet med integrerade system för övervakning och styrning av vävnadstemperatur samt sterila engångsprodukter speciellt framtagna för att möjliggöra säkra och effektiva minimalinvasiva behandlingar. TRANBERG® | Thermal Therapy System är utvecklat för att med stor precision kunna användas tillsammans med alla tekniker för bildstyrning. Det är ett modernt laserbehandlingsystem som kontinuerligt mäter och visar temperaturen i olika punkter i vävnaden och guidar användaren under behandlingen för att uppnå en exakt och säker ablation. Både imILT® och andra ablationsbehandlingar kan utföras i feedbackläge, där lasersystemet automatiskt styr lasereffekt och behandlingstid eller manuellt läge där användaren kontrollerar såväl tid som uteffekt.

Med CLS nya mjukvara Thermoguide™ möjliggörs MR-bildstyrd behandling med ökad precision genom bättre visualisering vid placering av de sterila instrumenten och av ablationsbehandlingen i vävnaden. Under en behandling med CLS lasersystem ger Thermoguide™ information i realtid på MR-bilden om såväl temperaturutveckling som uppnådd vävnadsdestruktion. Det innebär att läkaren kan följa ablationen i realtid och därmed kunna optimera behandlingen för varje patient.

Denna information är sådan som Clinical Laserthermia Systems AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 12 maj 2021 kl. 11:50 CEST.

Dan J. Mogren, t f VD, Clinical Laserthermia Systems AB (publ)
Tel: +46 – (0)705 – 90 11 40 E-mail: dan.mogren@clinicallaser.com

Clinical Laserthermia Systems AB (publ), utvecklar och säljer TRANBERG®|Thermal Therapy System, inklusive Thermoguide Workstation och sterilt engångsmaterial, för minimalinvasiv behandling av cancertumörer och läkemedelsresistent epilepsi, enligt regulatoriska godkännanden inom EU respektive USA. Produkterna marknadsförs för bildstyrd laserablation samt för behandling med imILT®, bolagets interstitiella lasertermoterapi med potentiell immunstimulerande effekt. CLS har sitt huvudkontor i Lund samt dotterbolag i Tyskland, USA och Singapore. CLS är noterat på Nasdaq First North Growth Market under symbolen CLS B. Certified adviser (CA) är FNCA Sweden AB, Tel: +46 8 528 00 399. E-mail: info@fnca.se. 

Mer information om CLS på företagets webbplats: www.clinicallaser.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alpcot får sin hittills största samarbetspartner

Published

on

By

Pensionera Sverige AB (Pensionera) väljer Alpcot Holding AB:s dotterbolag Alpcot AB (Alpcot) som samarbetspartner. Alpcot och Pensionera inleder ett samarbete som innebär att Pensioneras alla 22 rådgivare kommer att arbeta på Alpcots plattform för sparande och investeringar. Pensionera Group AB:s omsättning uppgick till 109 miljoner kronor under 2023, vilket gör Pensionera till Alpcots största anknutna ombud.

 

Pensionera ingår i samma koncern som IKC Capital AB (IKC Capital). IKC Capital förvaltar IKC Fonder med en fondförmögenhet i början av december 2024 om 13 miljarder kronor. IKC Capitals omsättning uppgick till 51,8 miljoner kronor under 2023. Potentialen i samarbetet är stor och Alpcot och Pensionera räknar med att redan före slutet av 2025 flytta minst 1 miljard kronor till Alpcots depåtjänst. Det innebär att Alpcots intäkter i fjärde kvartalet 2025 kommer att öka med ca 0,75 miljoner kronor, eller 3 miljoner kronor på årsbasis. Potentialen på 2-3 års sikt är att Pensionera ska ha 3 miljarder kronor i Alpcots depåtjänst och det innebär ca 10 mkr i intäkter på årsbasis.

”Jag är mycket glad att Pensionera valt att börja samarbeta med Alpcot. Pensionera blir Alpcots största anknutna ombud hittills och vi visar återigen att Alpcots erbjudande till professionella rådgivare är mycket konkurrenskraftigt”, kommenterar Johan Lundstedt, försäljningschef på Alpcot.

”Samarbetet kommer bidra till Alpcots resultatförbättring och redan starka tillväxt i portföljförvaltningstjänsterna. Utöver samarbetet med Pensionera har vi ett stort antal diskussioner med andra potentiella samarbetspartners”, kommenterar Dusko Savic, VD på Alpcot.

”Vi ser fram emot samarbetet med Alpcot och att nu kunna lansera nya produkter till våra kunder via Alpcots avancerade affärssystem inom depå, förvaltning och compliance. Samarbetet med Alpcot stärker vårt produktutbud och ger Pensionera möjligheten att attrahera nya kundgrupper.” säger Henrik Sigland, VD på Pensionera.

Denna information är sådan information som Alpcot Holding AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg för offentliggörande den 2024-12-05 15:10 CET.

Kontaktperson

Dusko Savic
Verkställande direktör
dusko.savic@alpcot.se
+46 70 358 12 57

Om Alpcot

Alpcots verksamhet i Sverige startades 2014. Alpcot är en av Sveriges ledande plattformar för privatekonomi och leder den digitala transformeringen av finansbranschen i Sverige. Vår digitala plattform erbjuder kunderna unika tjänster som gör det möjligt att sänka sina avgifter, optimera sina investeringar och hantera personliga risker. Vi ger även råd till företagskunder kring tjänstepensionsplaner och tillhörande riskförsäkringar. Alpcot har ca 40 anställda i Sverige fördelat på kontor i Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö. Alpcot har tillstånd från Finansinspektionen som försäkringsdistributör och värdepappersbolag. Välkommen att läsa mer på www.alpcot.se.

Certified Adviser är Eminova Fondkommission AB, +46 (0)8-68421100, adviser@eminova.sewww.eminova.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Copernicus: Exceptionella antal skogsbränder i Nord- och Sydamerika under 2024

Published

on

By

Copernicus

Månatliga globala skogsbränder och brandstrålningskraft från januari till november 2024 från CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS), baserat på MODIS-satellitobservationer.

Källa: CAMS/ECMWF.

LADDA NED ANIMATION

Regelbunden övervakning av utsläpp från skogsbränder 2024 som utfördes av Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) har visat på en betydande aktivitet i flera regioner runt om i världen. Nordamerika och Sydamerika drabbades av särskilt intensiva skogsbränder under året, som särskilt drabbade våtmarkerna i Pantanal, Amazonas, Kanada och västra USA. Östra Eurasien, även vid polcirkeln, visade också utsläpp från bränder som var högre än genomsnittet.

Större delen av den amerikanska kontinenten drabbades av svår torka, vilket ökade sannolikheten för stora skogsbränder. Inte minst i Amazonasregionen, där torka har pågått sedan mitten av 2023. Brandsäsongen i de norra tropiska regionerna i Sydamerika mellan januari och april var särskilt intensiv, med betydande skogsbränder rapporterade i Venezuela och den nordbrasilianska delstaten Roraima. Bolivia upplevde också ökade utsläpp från bränder under årets första månader, ett mönster som fortsatte under stora delar av året.

Pantanal-regionen, världens största tropiska våtmarksområde, upplevde en aldrig tidigare registrerad nivå på skogsbränder under 2024, med allvarliga konsekvenser för ekosystemet. CAMS-uppgifter om kolemissioner från skogsbränder återspeglade denna ovanliga ökning av skogsbränderna i delstaten Mato Grosso do Sul (där de flesta av Pantanals våtmarker är belägna) för maj–juni. De beräknade kolemissioner från skogsbränder i regionen för maj–juni var 3,3 megaton kolemissioner. Den högsta nivån under de 22 år som CAMS redovisat utsläpp från bränder och nästan tre gånger så mycket som den tidigare högsta utsläppsnivån för denna period, 2009. Som jämförelse kan nämnas att skogsbränder i Amazonas under samma period producerade 7,6 megaton kolemissioner.

Sammantaget för uppskattas de totala uppskattade brandutsläppen för Mato Grosso do Sul under 2024 till 18,8 megaton kolemissioner och de högsta i CAMS-data för skogsbränder. De beräknade utsläppen 2024 på 176,6 megaton kolemissioner för Amazonas var de högsta sedan 2010.

Under skogsbrandssäsongen i Mexiko och Centralamerika, som vanligtvis äger rum mellan mars och maj, registrerades också högre utsläpp från skogsbränder än genomsnittet. I synnerhet registrerade Nicaragua de högsta kolemissionsutsläppen från skogsbränder i CAMS-data för samma tidsperiod.

Utöver skogsbränderna i Pantanal fortsatte betydande skogsbränder under hela året i både Bolivia och Brasilien. Särskilt extremt var det i Bolivia, där de årliga utsläppen av kolemissioner från skogsbränder med bred marginal var de högsta i CAMS GFAS-dataset. Som ett resultat av brandaktiviteten upplevde vissa områden i Bolivia och Brasilien under långa perioder en allvarlig försämring av luftkvaliteten. I vissa regioner överskred koncentrationerna av PM2.5 fina partiklar WHO:s riktlinjer för luftkvalitet för dygnsgenomsnitt för PM2.5-koncentrationer på 15 μg/m3 under augusti, september och oktober.

Mark Parrington, senior forskare vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service, kommenterar: ”Skogsbränderna i Nord- och Sydamerika var de regioner som stack ut mest i de globala brandutsläppen för 2024. Omfattningen av vissa av bränderna var på historiska nivåer, särskilt i Bolivia, Pantanal och delar av Amazonas. De kanadensiska skogsbränderna var återigen extrema om än inte i samma skala som 2023. Effekterna av alla dessa bränder hade effekter på luftkvaliteten på kontinental nivå, med höga koncentrationer av partiklar och andra föroreningar som kvarstod i flera veckor. På CAMS övervakar vi under hela året noggrant vegetationsbränder runt om i världen, för att bättre förstå hur brandsäsongerna kan förändras och vad detta innebär för luftkvalitet och eventuella andra effekter.”

Nordamerika upplevde också betydande skogsbränder under 2024. Stora delar av västra Kanada drabbades återigen av betydande skogsbränder efter det extrema antalet bränder och utsläpp under 2023. Betydande utsläpp av skogsbränder registrerades för nordöstra British Columbia i maj och de uppskattade kolemissionsutsläppen uppgick till 13,5 megaton kolemissioner för provinsen under månaden, den högsta siffran för maj i GFAS-data för provinsen och tre gånger högre än den totala mängden i maj 2023. Skogsbränderna fortsatte med hög intensitet under resten av sommaren med betydande utsläpp i Alberta, Northwest Territories och Saskatchewan. I slutet av brandsäsongen hade Kanada registrerat de näst högsta kolemissionsutsläppen från skogsbränder i GGAS-data, långt över genomsnittet och endast under rekordvärdena under 2023.

Copernicus 

CAMS total aerosoloptisk djupanalys över Nordatlanten gäller för 10–20 augusti 2024. Källa: CAMS/ECMWF.

I USA noterade delstaten Kalifornien de högsta kolemissionsutsläppen för juli, och Oregon de högsta totala utsläppen från juni till augusti. Trots dessa intensiva skogsbränder ligger kolemissionsutsläppen för USA totalt sett något under genomsnittet för 2003-2023. Europa upplevde en säsong med skogsbränder som låg nära genomsnittet, med några betydande undantag, de som inträffade i Portugal i september samt Nordmakedonien, Grekland och andra delar av Östeuropa och Balkan under sommarmånaderna.

I den övre ASEAN-regionen har de traditionellt höga utsläppen av skogsbränder för de flesta länder minskat under de senaste två decennierna. Utsläppen låg generellt under genomsnittet för säsongen 2024 (januari–mars) med några undantag i slutet av säsongen, särskilt i Myanmar och Laos. I taket med att sommaren på södra halvklotet fortskrider, övervakar CAMS noga eventuella skogsbränder i Australien.

Mer information om skogsbränderna under 2024 finns här.

Få tillgång till CAMS sida för global brandövervakning.

Läs mer om brandövervakning i CAMS Wildfire Q&As.

Om Copernicus och ECMWF

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att lokaliseras i Bonn, Tyskland med början sommaren 2021.

Copernicus Atmosphere Monitoring finns här: http://atmosphere.copernicus.eu/

Copernicus klimatförändringstjänsts webbplats finns på https://climate.copernicus.eu/

Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu

ECMWF:s webbplats finns på följande adress: https://www.ecmwf.int/

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

LinkedIn

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
+46 708-184298
bjorn.mogensen@mogensen.info

Continue Reading

Marknadsnyheter

Recyctec lämnar interimsuppdatering – Stark start på fjärde kvartalet och rekordförsäljning med positivt rörelseresultat i november

Published

on

By

Recyctec har under de två första månaderna av fjärde kvartalet upplevt en stark utveckling av försäljningen och samtidigt sett att genomförda kostnadseffektiviseringar fått genomslag.

Under oktober till november har Recyctec haft en nettoomsättning på 4 355 tkr att jämföra med 3 329 tkr under 2023, en ökning mot fjolåret med 24 %. Under oktober till november har rörelseresultatet (EBIT) för koncernen uppgått till -449 tkr att jämföra med -730 tkr under föregående år – en avsevärd förbättring trots höga kostnader av engångskaraktär under oktober 2024 kopplat till ISO-certifiering och andra konsultinsatser samtidigt som kostnaderna under 2023 var artificiellt låga på grund av stor hyresrabatt.

Värt att särskilt notera är att Recyctec under november haft den bästa månaden någonsin försäljningsmässigt med en nettoomsättning om 2 445 tkr (2023: 2 013 tkr) och med ett rörelseresultat om 239 tkr (2023: -313 tkr).

Under perioden januari till november har Recyctec haft en nettoomsättning om 14 426 tkr jämfört med 12 700 tkr under 2023, en ökning med 13 %. Rörelseresultatet under motsvarande period har 2024 uppgått till – 7 074 att jämföra med -9 466 under 2023.

Förbättringarna vad gäller försäljning och resultat är en konsekvens av strukturerat försäljningsarbete och förbättrad kostnadskontroll som fått allt mer genomslag under året.

Sammanfattningsvis ser styrelsen och ledningen att arbetet mot att nå lönsamhet i Recyctec går framåt, även om det är en bit kvar innan stabil lönsamhet uppnås. Fjärde kvartalet är säsongsmässigt starkt – med det sagt så går verksamheten i rätt riktning och det är tydligt att Recyctec är väl positionerade när den övergripande marknaden vänder uppåt vilket det redan nu går att se tecken på.

”Jag är stolt och glad över att vi lyckas öka vår försäljning och förbättra vårt resultat trots en fortsatt utmanande marknad. Hela vårt team jobbar hårt för att nå uthållig lönsamhet och bidra till miljövinster.  Vi har under senaste året arbetat mycket fokuserat och strukturerat med säljarbetet och det är detta arbete, samt vår kostnadskontroll och fokus på marginalerna, som vi nu ser effekterna av. Vidare är det glädjande att notera att försäljningen kommer både från existerande kunder och nya kunder samt att en ökande andel av försäljningen kommer från vårt varumärke EarthCare”, kommenterar Pär Winberg, VD Recyctec.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Pär Winberg

VD Recyctec Holding AB

+46 706 32 85 46

Om Recyctec & EarthCare™

Recyctec har utvecklat en metod för att återvinna etylen- och propylenglykol. Metoden skapar ett kretslopp av en ändlig resurs, dvs. en cirkulär ekonomi.
Recyctec tar emot använd glykol som annars går till förbränning eller annan linjär/ändlig hantering.

Bolaget arbetar med de 17 globala målen i FN:s Agenda 2030, och speciellt med mål nummer 9, 11. 12 och 13 i egen regi och via samarbetspartners.
Recyctecs produkter säljs under varumärket EarthCare™ och innefattar produkter för Fastigheter, Fordon samt Marin användning. Alla produkter under EarthCare™ är återanvänd och förädlad glykol.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.