Connect with us

Marknadsnyheter

Copernicus: Modern informationsinhämtning avgörande för att bekämpa klimatförändringarna

Published

on

Copernicus Climate Change Service (C3S) och Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), utförda av det EU finansierade Europeiska centret för medellånga väderprognoser på uppdrag av Europeiska kommissionen, spelar en central roll i övervakningen och rapporteringen om viktiga globala klimat- och atmosfärsindikatorer. De omfattande analyserna och dataunderlagen ger insikter om planetens föränderliga tillstånd, vilket ligger till grund för ett välgrundat beslutsfattande.

I samband med COP29 och Earth Information Day 2024 uppmanar C3S och CAMS fler beslutsfattare, forskare och medborgare att ta del av Copernicusdata. Materialet visar hela kontexten och understryker det akuta behovet av omedelbara och kraftfulla klimatåtgärder. Den konsekventa rapporteringen lyfter inte bara fram bevis på vårt föränderliga klimat utan ger också möjligheten att vidta effektiva åtgärder för att trygga framtiden.

Det är praktiskt taget säkert att 2024 kommer att bli det varmaste uppmätta året och överträffar därmed förra årets rekord. Dessa årliga mätningar är med stor marginal bara de senaste kapitlen i en längre trend som fångas upp av ERA5-datasetet: den globala medeltemperaturen stiger stadigt. Fysiken är tydlig när det gäller påverkan av mänsklig aktivitet i uppvärmningstrenden. Den kraftiga ökningen av växthusgaser sedan början av den industriella revolutionen har utlöst aldrig tidigare skådade förändringar i jordens system, vilket driver mänskligheten och vår miljö till en okänd framtid.

De data som tas fram av C3S och CAMS har potential att avsevärt medverka till begränsnings- och anpassningsåtgärder, såsom de som för närvarande diskuteras vid COP29 i Baku. Copernicusdata kan till exempel hjälpa till att bedöma sol- och vindintensitet för att optimera produktionen av förnybar energi. Den kan också användas till att projicera hur viktiga klimatindikatorer kommer att se ut i framtiden under olika klimatförändringsscenarier. Detta möjliggör bättre planering och investeringar i begränsningsstrategier.

Dessa data (Climate Data Store och Atmosphere Data Store) är tillgängliga gratis och är en värdefulla för alla i världen som genomför klimatanpassnings- och begränsningsinsatser.

Carlo Buontempo, C3S Director, kommenterar:Det är nu så gott som säkert att 2024 blir det första kalenderåret över 1,5-gradersgränsen. Den obevekliga ökningen av koncentrationen av växthusgaser i atmosfären har definitivt spelat en nyckelroll i denna uppvärmning. När världens ledare samlas till COP29 hoppas vi att de kan basera sina beslut på dessa starka observationsbevis. Att snabbt lära sig hur man bäst använder insikterna från den enorma mängd vetenskapliga data, information och kunskap vi redan har om klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar. Samtidigt måste de vetenskapliga framstegen fortsätta och med det stödet till observationsinsatserna, som inkluderar global klimatanalys, av vilken en ny generation kommer att börja produceras i början av nästa år.

Data om utsläpp och koncentrationer av växthusgaser ger viktiga insikter om källorna till och trenderna för föroreningar som bidrar till den globala uppvärmningen. Denna information från CAMS stöder riktade strategier för att minska utsläppen och hjälper till att följa upp effektiviteten i den genomförda klimatpolitiken.

Laurence Rouil, CAMS Director, kommenterar: – Vi måste fortsätta att arbeta med att förbättra vår förståelse för de faktiska utsläppen av växthusgaser och hur de påverkar de globala systemen. Vi har fantastiska möjligheter att ge kritiska insikter om utsläppskällor och trender i koncentrationer tack vare jord- och in-situ-observationer, som vi assimilerar i modelleringssystem för att utarbeta relevant och omfattande information. Detta är huvudsyftet med CO2 Monitoring and Verification Support (CO2MVS), som vi för närvarande utvecklar för att stödja genomförandet av europeiska och internationella avtal om växthusgaser. Det enda sättet att stoppa upptrappade klimatförändringar innebär starka globala åtaganden och utveckling av effektivare strategier för att minska utsläpp och koncentrationer av skadliga gaser i atmosfären, särskilt metan och CO2.

Laurence Rouil kommer att vara tillgänglig för att delta i medieförfrågningar i Baku från söndag den 10:e november till lördag den16:e; Carlo Buontempo kommer att vara tillgänglig för virtuella intervjuer. För ett fullständigt schema över sessioner som deltog i COP29, här.

Nedan hittar du de mest relevanta övervakningsverktygen för klimat- och atmosfärsindikatorer i C3S och CAMS:

  • C3S månatliga klimatbulletin här.
  • C3S Global Climate Highlights 2023 här.
  • C3S European State of the Climate 2023 här.
  • C3S säsongsprognoser här.
  • CAMS om luft (säsonger) här.
  • CAMS övervakning av växthusgaser här och dagliga uppskattningar av C02-utsläpp här.

Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning finns här.

Mer information om den aktuella referensperioden finns på här

Om Copernicus och ECMWF
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, finns i Bonn, Tyskland. 

 
Copernicus Atmosphere Monitoring Service webb http://atmosphere.copernicus.eu/ 
Copernicus Climate Change Service webb https://climate.copernicus.eu/ 
Mer information om Copernicus: 
www.copernicus.eu 
ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/

Twitter: 
@CopernicusECMWF 
@CopernicusEU 
@ECMWF

LinkedIn

Mediekontakt
Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smoltek har erhållit teckningsåtaganden avseende konvertibellån samt ingår villkorat avtal om finansiell rådgivning

Published

on

By

Smoltek Nanotech Holding AB (“Smoltek” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolaget har erhållit teckningsåtaganden från Oskar Säfström respektive Gramtec Invest AB (”Gramtec Invest”) avseende ett konvertibellån om totalt 6 MSEK (”Åtagandena”). Styrelsen i Smoltek avser kalla till en extra bolagsstämma och därvid föreslå att stämman beslutar att Bolaget ska uppta ett konvertibelt lån om högst 20 MSEK (”Konvertiblerna”). Konvertiblerna avses utgöra den första delen i en långfristig finansiering med ambitionen att säkra Bolagets finansiering under två år till förväntad lönsamhet. I syfte att säkerställa finansieringsstrategin har styrelsen vidare, villkorat av stämmans godkännande, ingått ett avtal om finansiell rådgivning med Prevestor AB (ett av Oskar Säfström helägt bolag) och Gramtec Invest (”Avtalet”). Kallelse till extra bolagsstämma, planerad att hållas den 9 januari 2025, kommer att offentliggöras genom ett separat pressmeddelande senast den 9 december 2024. 

Bakgrund 
Smoltek har sedan i somras fört dialoger med tänkbara industriella och finansiella investerare i den anbudsprocess som Bolaget offentliggjorde i maj 2024. Intrycken hittills är att Bolagets teknik och kommande produkter upplevs som mycket intressanta, och att investerarna, i samband med att man tar nästa steg, önskar mer ingående teknisk och kommersiell validering. Samtidigt pågår validering av Bolagets produktprototyper med potentiella industriella aktörer inom företagets båda affärsområden, halvledare och vätgas, efter att stora tekniska framsteg gjorts under året. Nya lovande kommersiella kontakter har också etablerats.

Sammantaget har detta lett till att styrelsen har kommit fram till att det bästa för Bolaget och dess aktieägare är att nu inte prioritera en avyttring av delar av eller hela Bolaget eller dess koncern, utan i stället bygga vidare på de framsteg som gjorts för att tydligare synliggöra Bolagets värden. Ambitionen är att inom rimlig tid, och med förutsägbar finansiering, nå löpande intäkter och på sikt lönsamhet. Bedömningen är att det kan uppnås genom fortsatt fokus på pågående projekt och marknadsbearbetning samt riktade insatser mot investerare som vill delta i denna värdeutveckling. 

Planen till lönsamhet 
Bolagets uppdaterade affärsplan, baserad på aktuella kundkontakter och teknikutveckling, visar på goda förutsättningar för att nå lönsamhet under de närmast kommande åren. Intäkterna förväntas genereras genom leverans av prototyper och produkter i mindre volymer med start 2025 samt inte minst genom återkommande licens- och tjänsteintäkter. En förutsättning för denna verksamhets- och värdeutveckling är att Bolaget lyckas säkra tillräcklig finansiering till dess att lönsamhet uppnås. Bolaget meddelar idag att dess målsättning är att framöver säkra finansiering om totalt cirka 100 Mkr via en kombination av en eller flera riktade emissioner samt en kompletterande lånefinansiering. Konvertiblerna uppgående till maximalt 20 Mkr utgör den första steget i denna finansieringsstrategi. Därutöver ser Bolaget goda möjligheter till offentlig finansiering via EU eller nationella utvecklingsprogram inom sina teknikområden. Inledande kontakter har redan tagits med rådgivare, potentiella investerare och finansinstitut rörande finansieringens nästa fas och det är Bolagets goda förhoppning, bland annat genom ingåendet av Avtalet, att den nu uttalade finansieringsstrategin kommer att kunna uppnås. Ytterligare finansiering utöver Åtagandena och de muntliga avsiktsförklaringar som anges nedan har ännu inte bekräftats men arbetet med att säkra kompletterande finansiella medel pågår.

Teckningsåtaganden och Konvertiblerna  
Som ett första steg i planen att långsiktigt finansiera Smoltek, kan Smoltek meddela att Bolaget erhållit Åtagandena från befintliga aktieägaren Oskar Säfström samt från Gramtec Invest, ett nybildat dotterbolag till en av Bolagets större aktieägare, Gramtec Business Partner AB. Åtagandena uppgår till totalt 6 Mkr och är villkorade av att det totala beloppet för Konvertiblerna uppgår till minst 12 Mkr. Utöver Åtagandena har Bolaget erhållit muntliga, ej bindande avsiktsförklaringar uppgående till cirka 2 Mkr. Styrelsen avser att kalla till extra bolagsstämma och därvid föreslå att stämman beslutar om att Bolaget upptar Konvertiblerna, riktat till Oskar Säfström, Gramtec Invest samt de eventuella ytterligare på förhand vidtalade professionella investerare som Bolaget identifierar.

Konvertiblerna ska enligt Åtagandena löpa med tolv (12) procents årligt ränta och ha en löptid med förfallodag den 31 januari 2027. Konvertiblerna ska ge långivarna rätt att under dess löptid konvertera lånet till aktier i Bolaget till en konverteringskurs om 0,42 kronor. För det fall konvertering av Konvertiblerna inte skett senast den 31 januari 2026 ska konverteringskursen uppräknas med tio (10) procent och ny konverteringskurs från den 1 februari 2026 till utgången av Konvertiblernas löptid ska då således vara 0,46 kronor. Konvertiblerna kommer i övrigt att vara föremål för omräkning, bland annat om Bolaget genomför en nyemission av aktier under Konvertiblernas löptid.

Styrelsens fullständiga förslag tillsammans med de fullständiga villkoren för Konvertiblerna kommer att offentliggöras i samband med publiceringen av kallelsen till den extra bolagsstämman, vilket planeras att ske senast den 9 december 2024. Den extra bolagsstämman kommer att hållas den 9 januari 2025.

Avtal om finansiell rådgivning 
I syfte att maximera Bolagets möjligheter att uppnå sin finansieringsstrategi har Bolaget idag ingått Avtalet med Prevestor AB samt Gramtec Invest, ett helägt dotterbolag till Gramtec Business Partner AB. Med anledning av att Gramtec Invest är ett närstående bolag till styrelseledamoten David Gramnaes är avtalet villkorat av godkännande från bolagsstämman i Smoltek. Enligt Avtalet ska uppdragstagarna tillhandahålla finansiell rådgivning till Smoltek i syfte att trygga Bolagets fortsatta finansiering i linje med den finansieringsstrategi som Bolaget meddelat ovan i detta pressmeddelande. Ersättningen under Avtalet utgår med mindre fasta arvoden kompletterat med en så kallad success fee om fem (5) procent av transaktionsvärdet vid en finansiering, att delas lika mellan uppdragstagarna. Smolteks styrelse har i övrigt bedömt att Avtalet är av marknadsmässig karaktär. En formell redogörelse av Avtalets villkor kommer att presenteras i kallelsen med tillhörande redogörelse över det aktuella närståendeavtalet i linje med bestämmelserna i kapitel 16a i aktiebolagslagen.  

Kallelse till stämma  
Kallelse till extra bolagsstämma i Bolaget, inklusive de fullständiga förslagen, kommer att publiceras i ett separat pressmeddelande. Kallelsen avses publiceras senast den 9 december 2024.

Denna information är sådan som Smoltek Nanotech Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-12-05 22:21 CET.

För ytterligare information
Håkan Persson, vd och koncernchef Smoltek Nanotech Holding AB
E-post: hakan.persson@smoltek.com  
Telefon: 0
31 701 03 05
Webbplats: www.smoltek.com/investors/sv   

Smoltek utvecklar nya produkter med disruptiv prestanda, baserat på nanoteknologi, som löser avancerade materialtekniska problem inom flera industrisektorer och är idag verksamt inom två affärsområden: halvledare och vätgas. Bolaget skyddar sin unika kolnanoteknik genom en omfattande patentportfölj bestående av drygt 110 sökta patent, varav 92 idag är beviljade. Smolteks aktie är noterad på Spotlight Stock Market under kortnamn SMOL. Smoltek är ett utvecklingsbolag och framåtblickande uttalanden avseende tid till marknad, produktionsvolym och prisnivåer ska tolkas som prognoser och ej utfästelser.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 05.12.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
05.12.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 05.12.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

138 362

11,02

1 524 735,40

XSTO

109 227

11,03

1 204 827,24

XCSE

27 018

11,02

297 617,87

Summa

274 607

11,02

3 027 180,51

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4926 och DKK till EUR 7,4580
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 4 573 974 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Cyxone beslutar att ansöka om konkurs

Published

on

By

Cyxone (publ), ett bioteknikföretag inom autoimmuna sjukdomar, meddelar idag att bolaget beslutat att ansöka om konkurs för att hantera den uppkomna finansiella situationen och på ett strukturerat sätt avveckla företaget.

Beslutet baseras på en grundlig genomgång av olika strategiska alternativ mot bakgrund av den nyligen uppkomna finansiella situationen, inbegripet betalningskravet på cirka 5 MSEK som Cyxone mottagit från Asperion Sociedade Unipessoal Lda, representerat av LEISK AB i Stockholm.

Cyxone beklagar att bolaget är oförmöget att fortsätta driva sina två utvecklingsprojekt vidare på grund av bristande finansiering. Både Rabeximod och T20K har stor potential att utvecklas till nya, ledande behandlingar för respektive indikation; Rabeximod för reumatoid artrit (RA) och T20K för multipel skleros (MS).

Kontakt

Kjell Stenberg, VD

Tel: 070 781 88 08

E-post: kjell.g.stenberg@cyxone.com

Denna information är sådan information som Cyxone AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 5 december 2024.

Om Cyxone

Cyxone AB (publ) (Nasdaq First North Growth Market: CYXO) utvecklar sjukdomsmodifierande behandlingar för sjukdomar som reumatoid artrit och multipel skleros. Rabeximod är en fas 2-läkemedelskandidat som utvärderas för möjlig behandling av reumatoid artrit. T20K är en fas 1-läkemedelskandidat för behandling av multipel skleros. Certifierad rådgivare är FNCA Sweden AB. För mer information, besök www.cyxone.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.