Connect with us

Marknadsnyheter

Copernicus visar hur sommarens skogsbränder runt norra halvklotet utvecklar sig

Published

on

Copernicus Atmosphere Monitoring Service följer upp skogsbränder på norra halvklotet i början av den arktiska skogsbrandsäsongen. I Spanien, Frankrike och Tyskland har det under försommaren förekommit en del bränder. Dessutom har det förekommit skogsbränder i Alaska och sydvästra USA. CAMS har övervakat skogsbränder i New Mexico som varit gång sedan mitten av april och som fortfarande brann i början av juni

Copernicus

Animation av daglig global brandaktivitet från 1 januari 2022 till 30 juni 2022. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

Forskare från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) följer kontinuerligt den arktiska skogsbrandsäsongen på norra halvklotet, inklusive starten och utvecklingen av brandsäsonger i regioner av Sibirien och Nordamerika. CAMS, implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av Europeiska kommissionen, följer intensiteten och utsläppen från bränder över hela världen.

CopernicusCopernicus

GFASv1.2 daglig total brandstrålningseffekt mellan – 1-30 juni 2022 för Spanien (vänster) och junis totala beräknade koldioxidutsläpp (höger) för Spanien från 2003 till 2022. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

I Europa övervakade CAMS utvecklingen av stora skogsbränder nära Costa del Sol i södra Spanien, med start den 8 juni 2022. Då fick 2 000 personer evakueras från den närliggande staden Benahavis. GFAS-data för Andalusien visar extrema dagliga värden jämfört med 2003-2021 medelvärde. CAMS spårade också många andra bränder i hela Spanien, inklusive den höga brandaktivitet som observerades i provines Castilla y León med början i mitten av juni. Där bidrog ovanligt höga temperaturer och starka vindar till intensiteten av bränderna. Copernicus följer inte bara på intensiteten av bränderna, utan analyserar också de bredare effekterna av skogsbränder och rökutsläpp inklusive luftkvaliteten, vilket kan orsaka olika andningsproblem och andra skador på hälsan.

I sydvästra USA utvecklades stora skogsbränder där en anmärkningsvärd brand fortsatte i New Mexico från mitten av april till början av juni 2022. På senare tid observerade CAMS ett växande antal skogsbränder i Alaska under hela juni 2022.

CopernicusCopernicus

GFASv1.2 daglig total brandstrålningseffekt sedan 1 juni 2022 (vänster) och junis totala beräknade koldioxidutsläpp (höger) för Alaska. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

Varje sommar studerar CAMS-forskarna särskilt bränderna på nordliga breddgrader och på de arktiska tundrorna. Under de första veckorna av juni utvecklades ett växande antal bränder, över genomsnittet 2003-2021, i Alaska, vilket ledde till rökmoln bredde ut sig över Beauforthavet mot Ishavet. Data om de arktiska bränderna har visat normala dagliga värden under juni, men CAMS följer noga när bränder har startat i Sacharepubliken och Chukotka i östra Sibirien under de senaste veckorna.

Copernicus

Daglig total brandstrålningseffekt från 1 april till 30 juni (vänster), med röda staplar som visar 2022 och grå staplar som visar medelvärdet för 2003-2021. Totala beräknade koldioxidutsläpp för samma period (höger) för Ural och Sibiriens federala distrikt. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

CAMS-data visar att för perioden mellan 1 april och 30 juni var de totala beräknade koldioxidutsläppen från vårens bränder (inklusive skogsbränder och öppen eld för jordbruk) för Ural och Sibiriens federala distrikt, trots en intensiv start på säsongen, nära tidigare års genomsnitt (2003-2020) för årstiden. Östra Sibirien upplever vanligtvis bränder på sommaren snarare än våren och visar för närvarande normala värden för säsongen.

Den arktiska brandsäsongen varar normalt maj – oktober med mest aktivitet mellan juli och augusti. CAMS-data avslöjade en ökning av brandaktiviteten mätt i observerad värmestrålning (FRP) i Arktis. CAMS brandövervakningsdata visar att de totala koldioxidutsläppen för denna region ligger på liknande värden som 2021 och de uppmätta åren före 2019, men med betydligt lägre värden än rekordåren 2020 och 2019.

Mark Parrington, seniorforskare och skogsbrandsexpert på CAMS, kommenterar: ”De senaste somrarna har vi observerat storskaliga och ihållande skogsbränder på norra halvklotet. Vi övervakar redan de bränder som utvecklats under våren och försommaren. Hittills har sommaren utvecklats normalt, andra än i New Mexico och Alaska. Även om brandaktiviteten på norra halvklotet varit ganska normal, vet vi att ökad brandfarlighet i vegetationen har ökat risken för stora skogsbränder. Men i vilken skala är svårt att förutsäga. Därför fortsätter CAMS att övervaka brandaktiviteten genom alla stadier, såväl i fråga om brandintensitet och uppståndna röken.”

CAMS övervakar globala bränder och uppskattar utsläppen de orsakar med sitt Global Fire Assimilation System (GFAS), med hjälp av satelliter och in-situ data. De beräknade utsläppen kombineras med väderprognossystemet ECMWF, som modellerar utvecklingen i fråga om utbredning och kemisk sammansättning och kan därmed förutsäga hur den globala luftkvaliteten kommer att påverkas upp till fem dagar i förväg.

En internationell studie, för att upptäcka förändringar i Europas skogsbränder, kopplade till klimatförändringar, har utarbetats av ett konsortium av europeiska och internationella forskningsinstitutioner som inkluderar University of Barcelona, ​​CREAF, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), European Centre for Medium – Range Weather Forecasts (ECMWF), Institutet för miljöforskning och hållbar utveckling vid National Observatory of Athens (Grekland), European Space Agency (ESRIN), University of Salento (Italien) och University of Patras (Grekland) . Ledande klimatologer, experter på skogsbrandrisk och skogsekologi deltar (Jofre Carnicer, Andrés Alegria, Christos Giannakopoulos, Francesca Di Giuseppe, Anna Karali, Nikos Koutsias, Piero Lionello, Mark Parrington och Claudia Vitolo). Denna studie observerar och upptäcker uppkomsten av icke-linjära och snabbt föränderliga förhållanden mellan väderförhållandena vid högre brandrisk i samband med klimatförändringar och effekterna av brand på samhällen.

Här finns mer information om årets brandsäsong: https://atmosphere.copernicus.eu/wildfire-activity-higher-latitudes-during-spring-and-early-summer/?PR

The CAMS Global Fire Monitoring Page finns här: https://atmosphere.copernicus.eu/fire-monitoring

Mer om brandövervakning i CAMS skogsbrands Q&A: https://atmosphere.copernicus.eu/qa-wildfires

Förfrågningar om satellitbilder, kontakta: media@esa.int

För dagens satellitbilder från Copernicus registrera dig för nyhetsbrevet: https://www.copernicus.eu/en/media/image-day

Om ECMWF och Copernicus

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att lokaliseras i Bonn, Tyskland med början sommaren 2021.

Copernicus Atmosphere Monitoring Service: https://atmosphere.copernicus.eu/

Copernicus Climate Change Service: https://climate.copernicus.eu/
Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu

ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

#EUSpace

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
Oxenstierna Kommunikation
+46 708-184298
bjorn.mogensen@oxkom.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.