Connect with us

Marknadsnyheter

Därför ser cyberhoten mot offentlig sektor annorlunda ut

Published

on

Politiskt motiverade angripare sticker ut som ett allvarligare säkerhetshot mot offentliga verksamheter i Sverige än vad det är för näringslivet. Det visar en ny undersökning om cybersäkerhet som Palo Alto Networks och Orange Cyberdefense genomfört i samarbete med Radar.

 

Den nya undersökningen State of Security bygger på Radars studier inom både offentlig och privat sektor i Sverige och visar på ett stort behov av mer insatser och investeringar i säkerhet inom offentlig sektor. 91 procent av de offentliga verksamheterna uppger att de behöver mer operativa insatser och investeringar, 82 procent anser att större satsningar behövs inom strategiskt säkerhetsarbete medan 81 procent efterlyser det inom teknisk cybersäkerhet. Mot den bakgrunden är det slående att nästan 10 procent av de offentliga verksamheterna i undersökningen uppger att de fått minskad budget för cybersäkerhet mellan 2021 och 2022.

Ett tydligt resultat är att politiskt motiverade aktörer utgör en betydande risk som offentliga verksamheter, till skillnad från många företag, inte kan bortse från. Drygt 60 procent av offentlig sektor ser dessa som en hög eller medelhög risk, en dubbel så stor andel jämfört med andra samhällsområden.

 

Svaret återspeglar att ansvariga inom offentliga verksamheter i högre grad bekymrar sig för attacker som främst skadar den egna organisationen och dess uppdrag. Utöver de vanliga utpressningsförsöken där angriparen hotar att läcka känsliga uppgifter kan det även handla om rena datastölder eller spioneri.

 

– Eftersom hotbilden skiljer sig åt mellan offentliga och enskilda aktörer bör det också återspeglas i hur säkerhetsarbetet bedrivs – och givetvis även i de lösningar vi kan erbjuda. Till exempel är det inte är något reellt alternativ för en myndighet att betala lösensummor vid en ransomware-attack. Istället är det risken för att samhällskritiska funktioner lamslås eller dataläckor som utgör de värsta hoten. I praktiken leder det till något skilda prioriteringar när man bygger upp och förnyar sin cybersäkerhet, något som vi i säkerhetsbranschen måste fånga upp, säger Åsa Edner, Sverigechef på Palo Alto Networks.

 

Ett vanligt problem inom alla typer av verksamheter är bristen på cybersäkerhetskompetens. 67 procent av verksamheterna inom offentlig sektor upplever att de har en brist på säkerhetskompetens, vilket är något högre än för privat sektor (65 procent).

 

– För många ses cybersäkerhet fortfarande som ett ”nödvändigt ont”, en kostnad, och betraktas som en teknisk risk för IT-organisationen att självständigt hantera. Vi ser dock att de flesta säkerhetsincidenter hade kunnat förhindras om verksamheten som helhet varit bättre förberedd. Verksamheter inom offentlig sektor kan gynnas av större samverkan inom offentlig förvaltning, såväl som över myndighetsbarriärer, mellan offentlig och privat sektor samt andra organisationer och leverantörer. Samarbete tillåter oss att bättre utnyttja våra resurser för att bekämpa alltmer komplexa, och globala, cyberhot, säger Hans Werner, VD på Radar Group.

 

I undersökningen framkommer också att offentlig sektor har utmaningar med att hantera de växande cybersäkerhetshoten. Inte minst uppfattas anställda inom offentlig sektor som en avsevärt större säkerhetsrisk jämfört med andra branscher.

 

– I ljuset av den senaste tidens storskaliga och raffinerade attacker mot verksamheter är det oroande att offentlig sektor har utmaningar på så många plan när det gäller cybersäkerhet och inte heller verkar lita på att de anställda har grundläggande kunskaper om hoten och vilka försiktighetsåtgärder de bör vidta, säger Leif Gyllenberg, Sverigechef på Orange Cyberdefense.

 

Drygt 80 procent av de tillfrågade inom offentlig sektor uppger att intern personal utgör hög eller medelhög risk. Det kan jämföras med drygt 50 procent av svenska verksamheter i sin helhet. Det är en oroande och illavarslande utveckling. Enligt Orange Cyberdefense har antalet Social engineering-attacker ökat något mellan 2020 och 2021 och även Ransomware-attackerna är på stark frammarsch. Båda typerna av cybersäkerhetsattacker utnyttjar ofta godtrogna och ouppdaterade anställda för att genomföra ett intrång.

 

Rapporten State of Security baseras primärt på data från 2022 men innehåller också historisk data. Hela rapporten kan laddas ner här.

 

Mer information

Följ Palo Alto Networks på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

 

Mediakontakter
Åsa Edner, Palo Alto Networks, aedner@paloaltonetworks.com
Fredrik Pallin, Digital PR, fredrik@digitalpr.dk, 0708-114 115

Om Palo Alto Networks
Palo Alto Networks är världsledande inom cybersäkerhet. Vi driver innovation för att ligga steget före alla hotaktörer och skapar trygghet för kunderna när de byter till ny teknologi. Vi levererar nästa generations cybersäkerhet till tusentals kunder i alla sektorer, över hela världen. Våra plattformar och tjänster för cybersäkerhet kompletteras av branschledande hotbildsanalys och förstärks med långt driven automation. Vårt uppdrag är att göra varje dag lite mer säker än gårdagen. Det är vad som gör Palo Alto Networks till förstavalet som partner för cybersäkerhet.

Mer information finns på www.paloaltonetworks.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till digital presentation. Kommentarer till utfall i nyemission.

Published

on

By

Fredagen den 17 maj, kl. 10:30 – 11:00 hålls en webbsänd presentation av Bolagets VD Hans Wallin med kommentarer till den nyligen avslutade nyemission som VibroSense genomfört, samt en uppdatering av Bolagets planer för den närmaste framtiden. I samband presentationen ges möjlighet att ställa frågor.

Klicka på länken för att registrera deltagande. Registreringen bekräftas via epost som innehåller en länk för att ansluta till konferensen.

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_YaEhfJA-TD22s1d9XIOoSg

Deltagare kan ställa frågor skriftligt via en chat som öppnas i anslutning till presentationen.
Presentationen kommer hållas på svenska, men det går också bra att ställa frågor på engelska.

Kontakt
Hans Wallin, VD VibroSense Dynamics AB
Tel: +46 40 88 026
E-post: info@vibrosense.com
www.vibrosense.se

“The new Gold Standard for reliable
detection of nerve damage”

Om VibroSense Dynamics AB (publ)
VibroSense Dynamics AB (publ) utvecklar och säljer medicintekniska produkter och tjänster för diagnostikstöd vid nervskador i händer och fötter. Metoden går ut på att mäta och kvantifiera förmågan att känna vibrationer vid flera frekvenser. Bolagets kunder är diabetesmottagningar, företagshälsovård, sjukhus, vårdcentraler och forskare.
Vår vision är att bolagets produkter ska vara ett standardinstrument vid alla neurologiska undersökningar för att upptäcka tidiga tecken på förändringar i känseln så att patienter och deras vårdgivare kan sätta in förebyggande åtgärder som förhindrar, reducerar eller fördröjer uppkomsten av nervskador i händer och fötter.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordic Asia publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Nordic Asia Investment Group 1987 AB (”Nordic Asia” eller ”bolaget”), ett svenskt investmentbolag med fokus på den kinesiska konsumentmarknaden, publicerar idag sin årsredovisning för räkenskapsåret 2023.

Årsredovisningen är bifogad i pressmeddelandet och kan även laddas ner på bolagets hemsida, https://nordicasiagroup.com/investerarrelationer/rapporter-presentationer.

För frågor hänvisas till

Yining Wang, VD

Telefon: +46 (0) 76 286 43 46

E-post: yining@nordicasiagroup.com

Certified Adviser

Aktieinvest FK AB är bolagets Certified Adviser och kan nås på telefon: +46 8 506 517 03 samt e-post: rutger.ahlerup@aktieinvest.se

Om Nordic Asia

Nordic Asia Investment Group 1987 AB (”Nordic Asia”, ”bolaget”) är ett svenskt investmentbolag som avser att identifiera och långsiktigt äga en koncentrerad investeringsportfölj i marknadsledande bolag med exponering mot den växande inhemska konsumentmarknaden i Kina.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Beslut vid årsstämma i Medivir den 7 maj 2024

Published

on

By

Medivir Aktiebolag (publ) har idag den 7 maj 2024 hållit årsstämma. Årsstämman genomfördes med fysisk närvaro av aktieägare och med möjlighet för aktieägare att utöva sin rösträtt genom förhandsröstning (poströstning). Årsstämman i Medivir Aktiebolag (publ) fattade följande beslut:

Fastställande av resultat- och balansräkningar samt ansvarsfrihet åt styrelseledamöter och verkställande direktör
Årsstämman beslutade att fastställa resultat- och balansräkningarna för år 2023 och de personer som varit styrelseledamöter respektive verkställande direktör beviljades ansvarsfrihet för 2023 års förvaltning.

Resultatdisposition
Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bolagets resultat balanserades i ny räkning.

Ersättning till styrelsen och revisor
Årsstämman beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att styrelsearvodet ska uppgå till sammanlagt högst 1 990 000 kronor årligen med följande fördelning. Ordföranden ska ersättas med 690 000 kronor och övriga ledamöter som inte är anställda i bolaget ska ersättas med vardera 260 000 kronor. Vidare ska revisorsarvode utgå enligt godkänd räkning inom ramen för offert.

Val av styrelse och revisor
Årsstämman beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att styrelsen ska bestå av sex ordinarie ledamöter utan suppleanter och att bolaget ska ha en revisor utan suppleanter.

Årsstämman beslutade vidare, i enlighet med valberedningens förslag, om omval av Uli Hacksell, Lennart Hansson, Bengt Westermark, Yilmaz Mahshid och nyval av Angelica Loskog och Anna Törner till styrelseledamöter. Uli Hacksell omvaldes som styrelsens ordförande.

Revisionsbolaget Grant Thornton AB omvaldes, i enlighet med valberedningens förslag och styrelsens rekommendation, till bolagets revisor.

Riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare
Årsstämman beslutade att anta nya riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare, i enlighet med styrelsens förslag.

Styrelsens ersättningsrapport
Årsstämman beslutade att godkänna den av styrelsen framlagda ersättningsrapporten.

Emissionsbemyndigande
Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att vid ett eller flera tillfällen före nästa årsstämma, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om nyemission av stamaktier till ett antal som sammanlagt inte överstiger 20 procent av totalt antal utestående aktier i bolaget efter utnyttjande av bemyndigandet.

Syftet med bemyndigandet är att ge styrelsen flexibilitet i arbetet med att säkerställa att bolaget på ett ändamålsenligt sätt kan tillföras kapital för finansieringen av verksamheten. Utgivande av nya aktier med stöd av bemyndigandet ska genomföras på marknadsmässiga villkor.

Långsiktigt incitamentsprogram i form av aktiematchningsprogram (LTIP 2024)
Årsstämman beslutade slutligen, i enlighet med styrelsens förslag, att anta ett långsiktigt incitamentsprogram i form av ett aktiematchningsprogram för nyckelpersoner (LTIP 2024), innefattande beslut om bemyndigande för styrelsen att öka bolagets aktiekapital med högst 850 000 kronor genom emission av högst 1 700 000 C-aktier och att besluta om återköp av samtliga utestående C-aktier samt överlåtelse av egna aktier till deltagarna i enlighet med villkoren för LTIP 2024 och i marknaden.

För ytterligare information om besluten hänvisas till kallelsen som finns tillgänglig på bolagets hemsida, www.medivir.se.

För mer information, vänligen kontakta
Magnus Christensen, finanschef
Telefon: 08 5468 3100

E-mail: magnus.christensen@medivir.com

Om Medivir
Medivir utvecklar innovativa läkemedel med fokus på cancersjukdomar där de medicinska behoven är stora. Företaget satsar på indikationsområden där tillgängliga behandlingsmetoder är begränsade eller saknas och det finns stora möjligheter att erbjuda betydande förbättringar till patienterna. Medivir fokuserar på utvecklingen av fostroxacitabine bralpamide (fostrox), en smart kemoterapi som har utformats för att ge en riktad anti-tumöreffekt i levern samtidigt som eventuella biverkningar minimeras. Samarbeten och partnerskap är en viktig del av Medivirs affärsmodell och läkemedelsutvecklingen bedrivs antingen i egen regi eller i partnerskap. Medivirs aktie (ticker: MVIR) är noterad på Nasdaq Stockholms lista för små bolag (Small Cap). www.medivir.se.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.