Connect with us

Marknadsnyheter

Delårsrapport januari – september 2017

Published

on

må, okt 23, 2017 15:00 CET

Stabilt resultat i säsongsmässigt svagt kvartal 

Publicerad 23 oktober, 2017

”Vi levererar ett stabilt resultat och ser samtidigt att det finns potential att förbättra den långsiktiga lönsamheten. Vi går nu in i en ny fas där vi i högre grad ska nyttja vår kompetensbredd för att erbjuda kunder paketerade lösningar på våra kärnmarknader, men även internationellt inom ett antal utvalda nischområden”, säger Jonas Gustavsson, VD och koncernchef.

Tredje kvartalet 2017

  • Nettoomsättningen uppgick till 2 662 (2 348) MSEK
  • EBITA
    1)
     exkl jämförelsestörande poster uppgick till 184 (170) MSEK 
  • EBITA-marginalen exkl jämförelsestörande poster var 6,9 (7,3) procent
  • EBITA uppgick till 114 (170) MSEK
  • EBITA-marginalen var 4,3 (7,3) procent
  • EBIT (rörelseresultatet) uppgick till 125 (162) MSEK
  • Resultat per aktie, före utspädning, uppgick till 1,13 (1,63) kronor

Januari-september 2017
 

  • Nettoomsättningen uppgick till 9 158 (7 933) MSEK
  • EBITA exkl jämförelsestörande poster uppgick till 772 (690) MSEK
  • EBITA-marginalen exkl jämförelsestörande poster var 8,4 (8,7) procent
  • EBITA uppgick till 683 (686) MSEK
  • EBITA-marginalen var 7,5 (8,7) procent
  • EBIT (rörelseresultatet) uppgick till 685 (663) MSEK
  • Resultat per aktie, före utspädning, uppgick till 6,30 (6,47) kronor 

KOMMENTAR VD JONAS GUSTAVSSON

ÅF uppvisar ett stabilt resultat för det tredje kvartalet och en tillväxt på 13 procent. EBITA uppgick till 184 (170) MSEK exklusive jämförelsestörande poster. Samtidigt ser vi att det finns en potential att förbättra den långsiktiga lönsamheten ytterligare bland annat genom vårt pågående omstruktureringsprogram.

Vår bedömning av marknadsbilden är i stort oförändrad jämfört med föregående kvartal. Industrikonjunkturen är stark i Sverige, vilket syns inte minst i utvecklingen av fordonsindustrin, pappers- och massaindustrin samt livs- och läkemedelsindustrin och övrig  tillverkningsindustri. Investeringarna inom infrastruktur i Sverige och Norge ligger på en fortsatt hög nivå, samtidigt som den pågående digitaliseringen medför en god marknad för inbyggda system och IT. Energimarknaden i Europa är under förändring vilken drivs av omställning till fossilfri produktion, behov av energilager och smarta elnät. Marknaden påverkas också positivt av långsamt stigande elpriser.

I början av oktober presenterade ÅF en ny strategi, omformulerade finansiella mål och en ny organisation anpassad att leverera enligt den nya riktningen. Strategin innebär en förtydligad internationell expansion, en utveckling av affärsmodellen där ÅF i högre grad ska erbjuda kunderna paketerade lösningar och koncept samt en anpassning av den finansiella styrningen för att bland annat uppnå ett tydligare kundfokus, styrning mot helhetsåtaganden och en internationalisering.

Division Industry fortsätter att uppvisa en god tillväxt och stabil lönsamhet. Efterfrågan ökar bland annat inom digitalisering och automatisering av industrin. Ett antal större uppdrag har vunnits under kvartalet bland annat en nyckelfärdig slutprovningsanläggning för frontlastartillverkaren Ålö. För att stärka positionen inom industriell digitalisering, tunnelautomation och robotlösningar har ÅF under kvartalet förvärvat Eitechs automationsverksamhet med 42 medarbetare.

Division Infrastructure redovisar en fortsatt god tillväxt. Lönsamheten är stabil, men marginalen har påverkats negativt av en fortsatt svag resultatutveckling i det förvärvade bolaget Reinertsen, numera ÅF Engineering AS, samt omställningen från ett antal större projekt. Bland de större projekt ÅF erhållit under perioden kan nämnas två uppdrag i Stockholm, varav ett uppdrag för ett nytt centrum i Nacka, där trafiken flyttas under jord och stadsrummet görs om till en 300 meter lång park, samt projekteringstjänster för den nya stadsdelen Hagastaden.

Division International uppvisar en resultatförbättring på en energimarknad som är under omställning. ÅF växer i Tjeckien med bland annat ett nytt uppdrag för utbyggnad och uppgradering av ett kraftverk. Ett nytt större kontrakt har även erhållits i Afrika som omfattar utbyggnad av Elfenbenskustens transmissionsnät. Tillväxten i kvartalet är till största del relaterad till förvärvet av AF Toscano i Schweiz.

Division Technology fortsätter att växa med god lönsamhet på en växande marknad inom digitalisering och inbyggda system. Efterfrågan på divisionens tjänster är stark, framförallt från fordonsindustrin och offentlig sektor. Vi ser en positiv trend med en långsamt ökande efterfrågan på projektåtaganden inom produktutveckling. Som exempel kan nämnas nya order från bland andra Scania, SAAB och BAE Systems.

ÅF har i oktober förvärvat design- och user experiencebyrån inUse baserad i Sverige. Företaget har 100 medarbetare och en årlig omsättning på cirka 90 MSEK.  Med förvärvet blir ÅF Sveriges största aktör inom service design och user experience. 

Sammantaget uppvisar ÅF en god tillväxt, och vi ser möjligheter att förbättra lönsamheten ytterligare. Vi går nu in i en ny fas där vi i högre grad nyttjar vår starka kompetensbredd genom att erbjuda kunder paketerade lösningar på våra kärnmarknader, men även internationellt inom ett antal utvalda nischområden. De omformulerade finansiella målen innebär en årlig tillväxt på 10 procent, större plattformsförvärv tillkommer,  EBITA-marginal 10 procent över en konjunkturcykel, samt en nettolåneskuld i relation till EBITDA på 2,5.

Denna information är sådan information som ÅF AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 23 oktober kl 15.00 CET.

Alla framåtriktade uttalanden i denna rapport baseras på bolagets bästa bedömning vid tidpunkten för rapporten. Sådana uttalanden innehåller som alla framtidsbedömningar risker och osäkerheter som kan innebära att verkligt utfall blir annorlunda.

Hela rapporten (inklusive tabeller) kan laddas ned från medföljande länk

Huvudkontor:

ÅF AB (publ), 169 99 Stockholm

Besöksadress: Frösundaleden 2, 169 70 Solna

Tfn: +46 10 505 00 00 Fax: +46 10 505 00 10

www.afconsult.com / info@afconsult.com

Org.nr. 556120-6474

För mer information
:

Marta Tiberg, Kommunikationschef, +46 73 072 70 48 

Stefan Johansson, CFO, +46 70 224 24 01


Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Peter Kullgren besöker Småland

Published

on

By

Under helgen 25–26 maj besöker landsbygdsminister Peter Kullgren Småland för att bland annat göra studiebesök och delta i en bygdegårdsträff.

Under lördagen kommer landsbygdsministern att besöka Skullaryd Älgpark i Eksjö för att delta i en bygdegårdsträff med två av Lantbrukarnas Riksförbunds kommungrupper. Dagen avslutas med ett studiebesök på Sands Maskinstation.

Under söndagen gör landsbygdsministern ett gårdsbesök samt deltar på Jordägareförbundets årsmöte i Växjö.

Presskontakt
Frida Bramstedt
Politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren
076-267 34 14
frida.bramstedt@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.