Din hjälp behövs – dricksvattenreserven måste ökas

| 14 juli, 2021 | 0 kommentarer

En längre period med höga temperaturer, torka och lite nederbörd har gjort att uttaget av vatten är stort – Telge Nät ber nu både hushåll och företag att spara. Anledningen är att dricksvattenreserven i magasinen måste ökas, för att klara ett planerat avbrott i produktionen i september.

Södertälje och Nykvarns kommuner är, tack vare Mälaren, två av de mest gynnsamma att bo i när det handlar om dricksvattenförsörjning. Medan andra kommuner i landet varit tvungna att införa bevattningsförbud har grundvattennivån kring Södertälje legat på en mer stabil nivå. Men, förutom tillgång till vatten, är också produktionskapaciteten en kritisk faktor för dricksvattenförsörjningen. Med expanderande kommuner och extremtorra somrar bakom sig, investerar Telge Nät i en kapacitetshöjning i dricksvattenproduktionen.

– Vi har gjort viktiga investeringar för framtidens dricksvattenförsörjning. Flera åtgärder är genomförda enligt plan men det kvarstår ett antal för att få full effekt i hela produktionskedjan, säger Måns Frostell, chef Planering och Projekt, Telge Nät

En viktig del i arbetet är installation av en ny pump med högre kapacitet, som planeras till september. Installationen innebär planerade driftstopp i produktionen av dricksvatten, varför Telge Nät är måna om att bygga upp trygga reserver inför avbrottet. Något som hotas av värmeböljan.

– Den värmebölja vi har gör att uttaget av vatten är stort. Om vi ska klara driftstoppet i september på ett bra sätt behöver vi alla vara mer återhållsamma med uttaget nu, säger Måns Frostell. Det handlar inte om att någon ska behöva avstå från ett normalt användande, mer att nyttja dricksvatten sparsamt och smart

 

Tips för hållbar och smart vattenanvändning i värmen:

  • Låt gräsmattan vara. En gräsmatta som torkar ut kommer igen nästa år.
  • Vattna med vattenkanna så hamnar vattnet där det behövs mest. Tänk på att det går åt 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter. Vattna gärna sent på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet inte dunstar i värmen.
  • Måste du fylla poolen. Fyll poolen långsamt och på natten för att undvika förbrukningstoppar. Se till att poolen är hel och att reningen fungerar så du bara behöver fylla den en gång.
  • Tvätta och diska med fulla maskiner. En halv maskin drar lika mycket vatten som en full.
  • Glöm inte att dricka vatten i värmen! Men fyll gärna en kanna och ställ i kylen så har du kallt och gott vatten utan att behöva spola länge i kranen varje gång.

För mer information:
Telges pressjour, telefon: 08-550 220 50 alt. mejl: [email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *