Diskussioner om lagstiftning för att minska utsläppen på EU:s miljöministermöte

| 20 december, 2021 | 0 kommentarer

I dag, den 20 december, deltar statssekreterare Anders Grönvall på ett miljörådsmöte i Bryssel. Miljö- och klimatministrarna ska bland annat diskutera klimatlagstiftningspaketet ”Fit for 55”.

Under miljörådet kommer ministrarna diskutera det så kallade ”Fit for 55-paketet”. Paketet innehåller en rad förslag med syfte att genomföra EU:s skärpta klimatmål om att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Miljö- och klimatministrarna kommer få en lägesuppdatering från det slovenska ordförandeskapet om de tekniska förhandlingar som har hållits under hösten, och som fortsätter under det inkommande franska ordförandeskapet. Regeringen anser att det är viktigt att ramverket blir samstämmigt och prioriterar utsläppsminskande åtgärder som kommer igång så snart som möjligt.

För ett år sedan presenterades ett förslag till ny batteriförordning som är en del av genomförandet av den så kallade gröna given. Förslaget ska modernisera lagstiftningen och bidra till elektrifieringen för att uppnå EU:s klimatmål. Reglerna tar bland annat sikte på att öka återvinningen av batterier, öka användningen av återvunnen råvara vid tillverkning av batterier och att minska klimatpåverkan. I förhandlingarna driver Sverige på för en hög ambitionsnivå gällande miljö och klimat och att denna viktiga lagstiftning inte fördröjs utan kommer på plats.

Kommissionen kommer även informera miljörådet om det nyligen presenterade förslaget till en förordning om avfallstransporter. Förslaget syftar till att bättre skydda miljön och folkhälsan mot effekterna av miljöskadliga gränsöverskridande avfallstransporter. Regeringen anser att EU bör göra mer för att stoppa illegala avfallstransporter och annan avfallsbrottslighet och är därför positiv till EU-kommissionens förslag till skärpta regler på området.

För mer information, kontakta:
Tove Kullenberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister 
Annika Strandhäll
0
73 842 50 59

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.