Connect with us

Marknadsnyheter

Ekonomihögskolan i Lund nykomling på Financial Times prestigefyllda rankningslista

Published

on

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet får ännu ett av sina internationella masterprogram rankat av Financial Times. Denna gång är det magisterprogrammet International Strategic Management som slår sig in på plats 73 av 90 managementprogram, i stenhård global konkurrens.

Magisterprogrammet i International Strategic Management startades 2016, och bygger på en lång tradition av utbildning och forskning i ämnesområdet strategic management vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Ekonomihögskolan har många seniora forskare inom strategi och management, samt närliggande frågor som innovation och entreprenörskap. Våra forskare hörs och syns på den internationella arenan, och dessa perspektiv vävs in i utbildningen, säger Kristina Eneroth, prodekan på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Ulf Ramberg, docent i företagsekonomi, är programchef för det populära magisterprogrammet. Hösten 2020 sökte strax över tusen personer till de femtio platserna.

– Vi har studenter från jordens alla hörn som tar sig till Lund för att lära sig om strategi och vad det innebär att leda strategiskt i en global affärsmiljö. I år har vi en klass med sjutton olika nationaliteter. Det är ambitiösa studenter med höga betyg och starka cv:n. De olika erfarenheter som de bär med sig är en central resurs för alla inblandade i programmet. Det är härligt att se hur de delar med sig av sina erfarenheter, men också hur de lyssnar på varandra och visar omsorg och respekt för varandras lärande och perspektiv, säger Ulf Ramberg.

Han ser fram emot att kunna berätta för studenterna om det framgångsrika rankningsresultatet under måndagen den 28 september.

– Det är fantastiskt kul för våra studenter, för det här visar att de får bra internationella jobb efter utbildningen. Vi har sedan start velat skapa ett bra program som innehållsmässigt ligger i samklang med den internationella affärsutvecklingens utmaningar, och det är väldigt glädjande att studenterna vill fortsätta hålla kontakt med oss som alumner, säger Ulf Ramberg.

Financial Times rankning bygger på vad alumner, tidigare studenter, på programmen säger om sin utbildning tre år efter att de har tagit examen. Det är med andra ord första gången som Ekonomihögskolan överhuvudtaget kunde få programmet i International Strategic Management rankat, eftersom att utbildningen är så pass ny.

– Det här är ett otroligt starkt kvitto på vad duktiga lärare och studenter tillsammans kan åstadkomma. Jag ser det som ytterligare ett erkännande av att Ekonomihögskolan kan leverera internationellt gångbar utbildning på masternivå, säger Kristina Eneroth.

Fakta: Financial Times Masters in Management 2020
Den internationella finanstidningen frågar studenter som tog examen för tre år sedan om vad utbildningen gett dem, hur deras karriär har tagit fart, vad de tjänar, hur mycket de upplever att de fått tillbaka för sin utbildning och hur nöjda de är med de mål de nått hittills. Rankningen är öppen för masterprogram över hela världen.

Magisterprogrammet i International Strategic Management startades 2016. Ekonomihögskolan i Lund är det andra lärosätet i Sverige som tagit sig in på Financial Times prestigefyllda lista över managementprogram. Sedan tidigare är Handelshögskolan i Stockholm rankat. Uppskattningsvis finns det cirka 15 000 ekonomihögskolor runt om i världen och det stora flertalet ger utbildning just i ”management”.

Läs mer
Om programmet på Ekonomihögskolans engelska webbplats

Magisterprogrammet i finans på Ekonomihögskolan är sedan tidigare rankat av Financial Times

Ekonomihögskolan innehar även ett antal internationella ackrediteringar

Kontakt
Kristina Eneroth
Prorektor, Ekonomihögskolan
Kristina.eneroth@ehl.lu.se
046–222 44 49

Ulf Ramberg
Programchef
ulf.ramberg@fek.lu.se
046–222 49 60

Louise Larsson, pressansvarig, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. 046-222 08 44, louise.larsson@ehl.lu.se

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet bedriver forskning och utbildning i nära samarbete med näringslivet. Vi erbjuder populära kandidat- och masterprogram inom ekonomi, informatik och handelsrätt och har ett av Sveriges största utbytesprogram för studier utomlands. Ekonomihögskolans partnerprogram för näringslivet minskar avståndet från studier till arbete och forskning till praktik. Ekonomihögskolan är ackrediterad av både EQUIS och AMBA, vilket visar att vår forskning och utbildning håller högsta internationella kvalitet. Vi vill göra skillnad genom att fördjupa oss i relevanta samhällsproblem i vår forskning och utbilda ansvarsfulla samhällsaktörer med en internationell utblick.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Snösmältningen i fjällen har startat

Published

on

By

Efter några kalla veckor har värmen kommit och snön som finns kvar har börjat smälta. Smältvattnet ger ökat flöde i både Dalälven och Klarälven. I väderprognosen är det soligt och inget regn de närmaste dagarna och regnet ser ut att hålla sig borta även nästa vecka. Håller den prognosen blir det höga flöden, men för de flesta blir det inte några större problem. Vädret kan som alltid ändra sig snabbt och det innebär att även prognosen för vårfloden kan ändras.

Läget per vattendrag:

I de övre delarna av Västerdalälven stiger flödet snabbt och beräknas kulminera söndag till måndag. Flödet i Lima kraftverk beräknas nå ca 400 m3/s som högst. Kulmen når nedre delen av Västerdalälven några dagar senare och där beräknas flödet bli 550-600 m3/s, vilket är lite lägre än flödet i mitten av april då det var 650 m3/s.

Österdalälven: Nivån i Trängslets magasin är fortfarande låg och det finns gott om plats att ta emot mycket smältvatten. I Rotälven, som rinner in i Österdalälven nedströms Trängslet, ökar flödet och nedströms inflödet i Österdalälven kommer flödet vara ökande fram till början av nästa vecka.

Siljan ligger kvar på en hög nivå sedan de mycket höga tillrinningarna i mitten på april. När inflödet från Österdalälven och Ore älv ökar kommer nivån stiga ca 2 cm per dygn fram till mitten av nästa vecka och därefter ligga still några dagar innan det sakta börjar sjunka tillbaka mot normal nivå.

När flödet i Dalälven under helgen passerar 750 m3/s kommer den naturliga begränsningen vid Våbäcksforsen mellan Lillälvens utlopp i Dalälven och Långshags kraftverk göra att nivån i Runn stiger. Tappningen vid kraftverket bestäms av hur mycket vatten som kan passera vid den trånga sektionen och hur detta görs är bestämt i vattendomen för kraftverket. Nivån i Runn och i Dalälven vid Torsång väntas stiga ca 3 decimeter över normal högsta nivå, vilket är ca 1 dm lägre än nivån var som högst under april.

Flödet från Trysilälven in i Höljesmagasinet ökar nu dag för dag och nivån i magasinet stiger med över 2 meter per dag. Det är drygt 10 m kvar till tappning till högsta tillåtna nivå och ca 5 m kvar till tröskeln de stora utskoven. Under helgen väntas nivån nå upp till luckorna och då ökas tappningen sakta för att till viss del dämpa ut flödestoppen som kommer under nästa vecka.

I Klarälven ökar nu tillrinningen till Höljes och magasinet börjar stiga. Tappningen ökas vecka för vecka. Det är ännu gott om plats att magasinera vatten och tappningen från Höljes kommer inte bli hög den närmaste tiden. Tillrinningen till Klarälven från bäckar och åar ökar också i de övre delarna av älven och sammantaget ger detta snabbt ökande flöde i nedre delen av Klarälven. Flödet förväntas stiga dag för dag fram till helgen och kommer sedan stabiliseras på en hög nivå i början av nästa vecka. Flödet som väntas kommande vecka är mindre än kulmen under en normal vårflod. I nuläget ser det ut som tappningen ifrån Höljes till Klarälven blir som en normal vårflod. Det är ett stort tillrinningsområde och prognosen kommer behöva uppdateras i början av nästa vecka när vi ser hur tillrinningen blir under helgen. I nedre delen av Klarälven kommer vi att se en ökning i vattenflödet vid Höljes under de första dagarna av nästa vecka, men till att börja med kommer det bara att vara en liten ökning.

För mer information kontakta gärna
Claes Kjörk, vattenregleringsspecialist på Fortum, tfn 070-329 72 75
Maja Nordgren, kommunikationsansvarig vattenkraft, Fortum, tfn 072-204 66 48

Continue Reading

Marknadsnyheter

Information avseende nyttjandeperiod av teckningsoptioner av serie TO 6 (2022 /2024)

Published

on

By

I dag den 2 maj 2024 inleds nyttjandeperioden av de teckningsoptioner som utgavs vederlagsfritt vid unitemissionen i PharmaLundensis AB (publ) vilken genomfördes under april 2022. Teckningsperioden pågår 2 maj31 maj 2024. Innehavaren av teckningsoptionen äger rätt att för varje teckningsoption av serie TO6 teckna 1 ny aktie i PharmaLundensis till en kurs om 0.90 kr per aktie. Optionsvillkoren har räknats om till följd av de företrädesemissioner Bolaget genomfört sedan dess.

Ej förvaltarregistrerade ägare behöver göra två saker för att teckna; 1. Fylla i anmälningssedeln, som kan laddas ner från PharmaLundensis hemsida, och skicka in den till Mangold på den adress som står på anmälningssedeln, och 2. Betala summan för aktierna som tecknas till bankgiro 727-2271, som referens ange VP-kontonummer eller personnummer. Inga brevutskick kommer att ske denna gång.

Om Ni i stället har teckningsoptionerna hos en förvaltare (förvaltarregistrerat innehav) bör ni proaktivt kontakta er förvaltare för att begära teckning. Teckning sker genom instruktion från förvaltare. Teckningsoptioner som inte nyttjas senast den 31 maj 2024 kommer att förfalla.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Så väljer du rätt däck för lantbruksmaskiner och optimerar prestanda

Published

on

By

Inom jordbruket måste däcken ofta arbeta på olika underlag och belastningar. För att hitta rätt däck är det därför viktigt att bestämma däckets primära användningsområde. Rätt däckval säkerställer att du kan arbeta säkert och effektivt samtidigt som du får en längre livslängd på däcken.

När den nya säsongen närmar sig bör du ta en titt på skicket på däck och fälgar på maskinen, samt kontrollera och justera lufttryck i däcken. Däck i dåligt skick och/eller felaktigt lufttryck har en direkt inverkan på användningen av lantbruksmaskiner och på arbetets effektivitet och säkerhet.

Alla däck för lantbruksmaskiner är konstruerade för bestämd hastighet och lastkapacitet. Att överskrida tillverkarens rekommendationer kan leda till snabbt däckslitage samt orsaka skada på maskin och fält. Därför bör du välja det däck som bäst passar din avsedda användning.

Smarta däck gör det enkelt och säkert att underhålla lantbruksdäck. Till exempel Nokian Tyres IntuituTM smarta däck, tillsammans med en mobilapp, ger information om förebyggande underhållsbehov för att minimera stilleståndstiden och skadekostnaderna. 

”Sensorer som fästs på däckens insida skickar information om däcktryck och däcktemperatur direkt till din mobiltelefon. Övervakningssystemet varnar dig i tid för eventuella avvikelser. Som ett resultat går däcken så bränsleeffektivt som möjligt, med få överraskningar och inga oplanerade pauser. Maskinföraren kan också koncentrera sig på sitt arbete, säger Martin Karlsson, Segment Sales Manager för Heavy på Vianor.

Optimal prestanda med rätt lufttryck

Det är bra att se till att däcken på lantbruksmaskiner alltid har rätt lufttryck, eftersom detta säkerställer optimal prestanda och hållbarhet.

”Vid transferkörning bör man använda det maximala tryck som anges av däcket. För lågt tryck gör att stommen värms upp, vilket i sin tur kan leda till snabbare slitage än normalt och övriga skador på däcken, säger Karlsson.

På samma sätt, vid arbete på fält, bör lägsta möjliga däcktryck användas för att undvika markpackning. Rätt lufttryck säkerställer bra grepp, särskilt på mjuka och våta ytor.

Kontrollera skicket på däck, fälgar och maskiner regelbundet

Att upptäcka avvikelser i tid och korrigera dem bidrar till att uppnå en längre livslängd för däck på lantbruksmaskiner. Till exempel orsakar felaktiga plogvinklar eller defekter i fjädringen onormalt däckslitage. Det är en bra idé att övervaka bland annat däckens slitbane- och sidoytor, fälgarnas skick och däckens lufttryck för att upptäcka eventuella läckor. Snabba och professionella serviceinsatser gör att däcket kan användas längre.
 

Mer information

Martin Karlsson
Segment Manager, Vianor
Martin.karlsson@vianor.com
+46 702 889 902

Helena Wallberg
Marknadschef Scandinavia, Vianor
Helena.wallberg@vianor.com
+46 701 093 210

 

Vianor är den största däck- och bilservicekedjan i Norden och pionjär inom digitala däcktjänster. Vi har 174 egna verkstäder och ett brett partnernätverk i Sverige, Norge och Finland. Vi hjälper privatkunder och företag med däck- och bilservice i samarbete med branschens ledande leverantörer – alltid med stark professionalism och ett vänligt bemötande. År 2023 var vår omsättning 344 miljoner euro. Vi är en del av Nokian Tyres Group.

Däck- och bilverkstad. Redo för varje resa. www.vianor.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.