Connect with us

Marknadsnyheter

En ekonomisk och miljömedveten bilägare väljer vinterdäck av hög kvalitet

Published

on

Många bilägare har nu vinterdäck i tankarna. En del väljer att köra med sina gamla däck, även om man vet att de inte kommer att klara hela vintersäsongen. När det blir dags att köpa nya vinterdäck borde säkerheten styra valet av däck. För många är det däremot priset som är avgörande och man köper billiga budgetdäck i tron att spara pengar. Däck av hög kvalitet blir i längden billigare eftersom bränsleförbrukningen blir lägre och däcken håller längre. Samtidigt minskar även bilens utsläpp betydligt.

Det är främst på grund av att spara pengar man köper billiga vinterdäck men samtidigt är många medvetna om att kvalitetsdäck ger bättre säkerhet. Grunden för ett lyckat val av vinterdäck är att först tänka efter hur erfaren du är som bilförare och i vilka förhållanden samt på vilka tider av dygnet du kör mest under vintern. Genom att välja vinterdäck av hög kvalitet kan du vara säker på att de ger ett säkert grepp även i svåra förhållanden.

Varför lönar det sig att betala mer för premiumdäck?

Ett premiumdäck innehåller över hundra olika råvaror och komponenter och ett stort antal däckexperter deltar i utvecklingen av ett nytt däck. Alla nya däck testas i verkliga förhållanden i flera år innan de börjar säljas till konsumenter. Innan ett nytt däck lanseras har det bakom sig hundratusentals mil av testkörning både på vanliga vägar och på testbanor. Varje råvara, komponent och testkilometer är delar av en noga genomtänkt helhet vars resultat är ett däck av toppkvalitet.

Man förbättrar däckens egenskaper ständigt genom att leta efter helt nya råvaror och genom att finjustera samspelet mellan däckens olika komponenter. Även en relativt liten förändring kan förbättra däckets egenskaper, som till exempel rullmotståndet, våtgreppet och slitstyrkan.

– De allra minsta råvarumängder i ett däck mäts mycket noggrant i gram. Vissa komponenter kan väga bara 0,5 gram, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres.

Utöver återanvändbara material används i däcktillverkningen även en hel del förnybara material som inte direkt har någon påverkan på växthuseffekten. Ett bra exempel är slitbanan på det nya dubbfria vinterdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5. Nästan en tredjedel av materialet i slitbanans gummiblandning Green Trace påverkar inte växthusgaseffekten.

Skillnader på tillverkningsmaterial och konstruktioner

Även om däcken ser nästan likadana ut så är skillnaderna mellan premiumdäck och billiga däck stora. De största skillnaderna på vinterdäck handlar om tillverkningsmaterial och kvalitet.

– Slitstark konstruktion är utgångspunkten i utvecklingen av ett nytt vinterdäck. Ett bra vinterdäck har optimala gummiblandningar både i slitbanan och däcksidorna. Billiga vinterdäck har i regel syntetiska gummiblandningar som fungerar någorlunda bra endast inom ett smalt temperaturområde, säger Emil Sundholm.

Premiumvinterdäck för nordiska förhållanden testas i de förhållanden där däcken också används. Endast på det sättet kan däckegenskaperna finjusteras för nordiska väderförhållanden och väglagen.

Rullmotståndet påverkar bränsleförbrukningen och utsläppen

Rätt typ av premiumdäck minskar både bränsleförbrukningen och utsläppen. Rullmotståndet har den största påverkan, ju lättare däcken rullar desto mindre förbrukar bilen bränsle och därmed minskar också koldioxidutsläppen.

– Rullmotståndet har en stor påverkan på bränsleförbrukningen. Jämfört med däck som har det sämsta rullmotståndet så kan däck i den bästa klass A i EU:s däckmärkning spara upp till en halv liter bränsle på tio mil, säger Emil Sundholm.

För en elbilsägare innebär lättrullande däck att bilens räckvidd blir längre. Även lågt däckljud är viktigt för elbilsägare, ju lägre däckljud desto bättre komfort. Nokian Tyres tillverkar specialdäck för elbilar och hybridbilar. I sortimentet finns både dubbdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV och dubbfria vinterdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV

Budgetdäck vs. Premiumdäck

Budgetdäck:

 • lägre inköpspris

Premiumdäck:

 • håller längre och fungerar bättre i breda temperaturområden
 • bättre konstruktion och mer omfattande produktutveckling samt tester
 • slitstark specialgummiblandning både i slitbanan och däcksidorna ger säkra köregenskaper i alla vinterförhållanden
 • utmärkt våt-, is- och snögrepp
 • lågt däckljud
 • lågt rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen
 • jämfört med budgetdäck betydligt kortare bromssträcka på is och snö
 • utmärkt sidogrepp minskar risken för sladd och ökar säkerheten
 • dubbfördelningen, infästningen av dubbar i däcket och dubbfunktionen är bästa möjliga
 • tillverkare ger teknisk support och garanti för råvaror och eventuella tillverkningsfel
 • däcket kan även omfattas av extra garanti ifall däcket går sönder

Mer information:

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 7464

[email protected]

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

[email protected]

Twitter  I YouTube I Facebook I Linkedin IInstagram

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck för människor som värdesätter säkerhet, hållbarhet och förutsägbarhet. Vårt syfte är att ge världen möjlighet att köra smartare. Inspirerade av vårt skandinaviska arv tillverkar vi innovativa produkter för personbilar, lastbilar och tunga maskiner som ger sinnesfrid i alla kör- och arbetsförhållanden. Vår Vianor-kedja tillhandahåller däck- och biltjänster. År 2021 var företagets omsättning cirka 1,7 miljarder euro och sysselsatte cirka 4,900 personer. Nokian Tyres är noterat på Nasdaq Helsingfors. Ytterligare information: www.nokiantyres.se

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 09.12.2022

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
09.12.2022 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 09.12.2022 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

349 563

 9,92

3 466 860,97

CEUX

290 089

 9,93

2 880 588,25

TQEX

34 660

 9,95

 344 701,54

XSTO

290 262

 9,94

2 886 283,74

XCSE

35 411

 9,92

 351 188,09

Summa

 999 985

 9,93

9 929 622,58

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 10,8811 och DKK till EUR 7,4375
** Avrundat till två decimaler

Den 18 juli 2022 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 1,5 md euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2022. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 16 827 537 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 6 073 651 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Citigroup Global Markets Europe AG

För ytterligare information:

Matti Ahokas, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 8011
Group Communication, +358 10 416 8023 eller [email protected]

Continue Reading

Marknadsnyheter

KOMMUNIKÉ FRÅN THINC JETTY COLLECTIVES EXTRA BOLAGSSTÄMMA 2022

Published

on

By

REGULATORY

Thinc Jetty Collective AB (publ) har idag hållit extra bolagsstämma. Stämman beslutade i enlighet med de förslag som styrelsen lagt fram.

Stämman beslutade om:

 • godkännande av förvärv av aktier i Tigerton AB och förvärv av aktier i Kunskapskraft & Media AB.
 • om incitamentsprogram till ledande nyckelpersoner och anställda genom emission  av 10 000 000 teckningsoptioner enligt styrelsens förslag där lösenkursen fastställdes till 0,45 SEK per aktie.
 • ny bolagsordning genom om ändring av bolagets företagsnamn till Thinc Collective AB (publ)

Den extra bolagsstämman ägde rum genom poströstning.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Wallqvist, VD Thinc Jetty Collective AB
[email protected]

Thinc Jetty Collective är verksamma inom kommunikationsbranschen och koncernen erbjuder en grupp av bolag inom system, kommunikation och struktur. Bolagen tänker ut och genomför idéer till sina kunder. Gruppens kompetensområden sträcker sig från data, analys, teknikutveckling och SaaS system till kommunikation, media, PR och brand experience. Koncernen riktar sig till kunder oavsett bransch med behov av sammanhållen kommunikation. Thinc Jetty Collective är verksamma inom Norden.

Läs mer på thinccollective.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Överenskommelse nådd i EU för Karlsbro (L)s batterilagstiftning

Published

on

By

Europaparlamentet, Kommissionen och Rådet har just enats om förslaget om en europeisk batteriförordning. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro som varit den liberala gruppens förhandlare är nöjd över resultatet av trialogförhandlingen som innebär en mer ambitiös lagstiftning än Kommissionens grundförslag. 

“Utan batterier och elektrifiering klarar vi inte våra ambitiösa klimatmål. Den nya lagen ställer höga krav både när det gäller batteriets klimat- och miljöpåverkan och ger konsumenten större möjlighet att enkelt göra egna klimatval. Jag är glad att både Rådet och Kommissionen gått parlamentet till mötes för se till att göra förslaget skarpare” säger Karlsbro.

Med batterier kan allt från små hushållsapparater till stora transportmedel och enorma industrier bryta sitt beroende av fossila bränslen. När efterfrågan på batterier ökar då vi ställer om från fossildrivna fordon och produktionsprocesser till el kommer batteriernas klimatpåverkan spela en allt större roll. Batteriförordningen är ett helt nytt sätt att lagstifta på miljöområdet som kommer att följa batteriet i alla faser – produktion, konsumtion och återvinning. 

“En cirkulär marknad skapas genom krav på att nya batterier måste innehålla en viss andel återvunnet material. För att garantera att vi inte producerar batterier i Europa på bekostnad av miljö och välstånd i andra länder kommer batterier på den europeiska marknaden att omfattas av så kallade “due diligence”- regler för att säkerställa skydd av mänskliga rättigheter och miljö genom hela produktionskedjan” säger Karin Karlsbro.

Karlsbro framhåller lagstiftningen som särskilt viktig för Sverige, som ligger i framkant av den växande industrin för hållbara batterier.  

“Hållbara batterier från EU behövs för energiomställningen och är ett sätt för oss att klippa beroendet av råvaror från odemokratiska fossilnationer. Sveriges batteriproduktion ger oss möjligheten att minska både den globala uppvärmningen och diktaturers maktposition i den globala ekonomin. Vi är, med EU:s hjälp, på god väg att bli Europas batteri-stormakt” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
[email protected]
+46 73 427 56 92

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.