Connect with us

Marknadsnyheter

Epigenetiska markörer förutspår risk för komplikationer vid typ 2-diabetes

Published

on

En ny studie ger ytterligare stöd för att typ 2-diabetes bör delas in i undergrupper och behandlas på olika sätt. Studien visar att det finns tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av diabetespatienter. De epigenetiska markörerna kan även kopplas till hur stor risk de olika subgrupperna har för att utveckla vanliga komplikationer vid diabetes, som stroke, hjärtinfarkt och njursjukdom. 

Kortfakta: Typ 2-diabetes, epigenetik / klinisk och epidemiologisk forskning / peer review-granskad publikation / experimentellt: In vitro, in vivo / prospektiv, kohortstudie: Andis (Alla nya diabetiker i Skåne) och Andiu (Alla nya diabetiker i Uppsala län) / 4 grupper och 553 partienter.

– Vi visar att det finns tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. De epigenetiska markörerna kan kopplas till vilken risk patienterna har att drabbas av vanliga komplikationer vid diabetes, som hjärtinfarkt, stroke och njursjukdom, säger Charlotte Ling, professor i diabetes och epigenetik vid Lunds universitet och huvudförfattare för studien som har publicerats i tidskriften Diabetes Care.

År 2018 publicerade forskare vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) en uppmärksammad studie som visar att det går att dela in typ 1-diabetes och typ 2-diabetes i fem undergrupper. I november 2021 publicerade samma forskare en studie som visar att det finns tydliga genetiska skillnader mellan de fyra undergrupperna av typ 2-diabetes, vilket tyder på att det finns olika orsaker bakom sjukdomen. 
Länkar till artiklar om de två tidigare studierna:

Nu visar forskaren Charlotte Ling och hennes kollegor att det även finns epigenetiska skillnader mellan de fyra undergrupperna* med typ 2-diabetes. Dessa epigenetiska markörer kan utvecklas för att förutse vanliga komplikationer vid typ 2-diabetes och sätta in individanpassad vård och behandling.
 
– Dagens sjukvård behandlar typ 2-diabetes på ungefär samma sätt samtidigt som alltmer forskning tyder på att dessa patienter behöver individanpassad vård och behandling. Våra fynd ger ytterligare stöd för att det är kliniskt relevant att dela in patienter med typ 2-diabetes i undergrupper för individanpassad behandling, säger Charlotte Ling.

Studien har gjorts på sammanlagt 553 nydiagnostiserade personer med typ 2-diabetes som ingår i två befolkningsstudier i Sverige. Forskarna mätte så kallade DNA-metyleringar i blodet på 800.000 ställen i arvsmassan hos samtliga deltagare. DNA-metylering innebär att kemiska förändringar, så kallade metylgrupper, sätter sig på generna vilket påverkar deras funktion. De hittade sammanlagt 4.465 ställen med DNA-metyleringar som var specifika för de fyra undergrupperna med typ 2-diabetes.

Fynden kunde användas för att utveckla en poängskala för att bedöma risken för att utveckla vanliga komplikationer vid typ 2-diabetes. Epigenetiska markörer kopplade till två av patientgrupperna kunde förutspå ökad risk för att utveckla hjärtinfarkt, stroke samt njursjukdom.  

– Hjärtinfarkt och stroke är de vanligaste dödsorsakerna hos patienter med typ 2-diabetes. Njursjukdom hos diabetespatienter leder till lidande för patienten och stora sjukvårdskostnader för samhället eftersom många behöver gå i dialys. En epigenetisk biomarkör som kan förutspå komplikationer i ett tidigt skede skulle ge sjukvården möjlighet att sätta in förebyggande åtgärder, säger Charlotte Ling.

Forskarna behöver nu bekräfta resultaten i utländska befolkningsstudier. Det finns även planer på att studera DNA-metyleringar i vävnader som muskel, fett, lever och bukspottskörtel från de fyra undergrupperna med typ 2-diabetes.

Publikation:
Novel Subgroups of Type 2 Diabetes Display Different Epigenetic Patterns, Which Associate With Future Diabetic Complications”, publicerad i Diabetes Care, 24 maj 2022, https://doi.org/10.2337/dc21-2489

Kontakt:
Charlotte Ling, professor i diabetes och epigenetik vid Lunds universitet, 0706 14 51 46, charlotte.ling@med.lu.se

*Epigenetiska skillnader mellan olika grupper med typ 2-diabetes

  • SIDD (Severe insulin-deficient diabetes):
    SIDD karaktäriseras av insjuknande i relativt låg ålder, försämrad insulinproduktion, måttlig övervikt och dålig blodsockerkontroll. Gruppen hade DNA-metyleringar på 56 ställen i arvsmassan som var unika för gruppen. Epigenetiska markörer kopplade till patientgruppen kunde förutspå en minskad risk för att utveckla hjärtinfarkt och stroke.

     
  • SIRD (Severe insulin-resistant diabetes):
    Gruppen omfattar personer som insjuknar vid relativt hög ålder och som har problem med fetma och allvarlig insulinresistens. Patientgruppen hade DNA-metyleringar på 74 ställen i arvsmassan som var unika för gruppen. Epigenetiska markörer kopplade till gruppen kunde förutsäga ökad risk att få hjärtinfarkt, stroke och njursjukdom.

     
  • MOD (Mild obesity-related diabetes): Omfattar kraftigt överviktiga patienter som insjuknar vid relativt ung ålder och som har ett relativt lindrigt sjukdomsförlopp. Subgruppen hade DNA-metyleringar på 4.135 ställen som var specifika för gruppen. Epigenetiska markörer kopplade till patientgruppen kunde förutspå minskad risk att utveckla hjärtinfarkt och stroke och njursjukdom.
     
  • MARD (Mild age-related diabetes): Den största gruppen som samlar de äldsta patienterna med relativt god blodsockerkontroll. Undergruppen hade DNA-metyleringar på 200 ställen som var specifika för gruppen. Epigenetiska markörer kopplade till undergruppen kunde förutsäga ökad risk att utveckla hjärtinfarkt, stroke och njursjukdom.

Sammanfattning av de viktigaste framstegen inom epigenetiken: Charlotte Ling har nyligen också publicerat en reviewartikel i Nature Reviews Endocrinology där hon tillsammans med forskarkollegorna Karl Bacos och Tina Rönn sammanfattar de viktigaste framstegen inom epigenetiken.
Läs mer här. Sammanfattning forskningsfältet epigenetik

—————–
Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet
: Katrin Ståhl, 046-222 01 31, 0725-27 97 97, katrin.stahl@med.lu.se

Lunds universitet grundades 1666. Här finns 46 000 studenter och över 8 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma i Spiffbet AB den 24 maj 2024

Published

on

By

Årsstämma med aktieägarna i Spiffbet AB (”Spiffbet” eller ”Bolaget”) har hållits den 24 maj 2024. På årsstämman fattades i huvudsak följande enhälliga beslut.

Fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning
Stämman beslutade att fastställa den framlagda resultat- och balansräkningen för räkenskapsåret 2023. Årsstämman beslutade att ingen utdelning skulle ske utan att resultatet ska balanseras i ny räkning. Det huvudsakliga innehållet i de fastställda räkenskaperna har tidigare presenterats i bokslutskommuniké och årsredovisning för år 2023.

Ansvarsfrihet
Stämman beslutade att bevilja styrelseledamöterna och den verkställande direktören ansvarsfrihet.

Val av styrelse och revisor m.m.
Styrelseledamöterna Henrik Svensson, Karl Trollborg och Peter Servin omvaldes och Adriaan Jacobus du Randt nyvaldes så att styrelsen för tiden intill nästa årsstämma består av fyra ordinarie ledamöter för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Johan Styren och Jacob Dalborg har avböjt omval. Till styrelseordförande utsågs Karl Trollborg och till revisor omvaldes BDO Mälardalen AB, för tiden intill slutet av nästa årsstämma.

Det beslutades att arvode om sammanlagt om sammanlagt 150 000 kronor vardera ska utgå till styrelsens ledamöter, dock ej huvudägare, Karl Trollborg, och VD, Henrik Svensson, samt att ersättning till revisorn ska utgå enligt löpande räkning.

Beslut om ändring av bolagsordningen

Beslutades att ändra aktiekapitalets gränser enligt följande: aktiekapitalet skall utgöra lägst 750 000 kronor och högst 3 000 000 kronor.

Beslut om minskning av aktiekapitalet för avsättning till fritt eget kapital

Beslutades att minska bolagets aktiekapital med 39 123 375,7355 kronor från 39 921 811,9750 kronor till 798 436,2395 kronor för avsättning till fritt eget kapital. Minskningen ska ske utan indragning av aktier och innebär att aktiens kvotvärde minskar från 0,025 kronor till 0,0005 kronor.

Noterades att minskningen av aktiekapitalet förutsätter tillstånd av Bolagsverket. Förutsatt att erforderligt tillstånd erhålls så förväntas minskningsbeslutet verkställas i augusti 2024.

Beslut om bemyndigande till styrelsen
Stämman beslutade att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen före nästa årsstämma, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om nyemission av aktier, emission av teckningsoptioner och/eller konvertibler inom ramen för bolagsordningens vid var tid gällande gränser. Betalning ska kunna ske kontant, genom kvittning, tillskjutande av apportegendom eller i annat fall med villkor enligt 2 kap 5 § andra stycket 1-3 och 5 aktiebolagslagen. Syftet med bemyndigandet och skälen till eventuell avvikelse från aktieägarna företrädesrätt är att öka Bolagets finansiella flexibilitet och styrelsens handlingsutrymme i arbetet med att finansiera, och möjliggöra fortsatt expansion exempelvis genom förvärv. Vid emissioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska teckningskursen fastställas till marknadsmässiga villkor.

För mer detaljerad information avseende beslutens innehåll hänvisas till kallelsen för årsstämman vilken finns tillgänglig på Spiffbets webbplats, www.spiffbet.se.

För ytterligare information:

Henrik Svensson, VD. Tel: 08-15 08 58, info@spiffbet.com

Om Spiffbet AB

Spiffbet driver onlinekasino och erbjuder kasinotjänster. Spiffbets onlinekasino har som affärsidé att erbjuda underhållning och en förstklassig spelupplevelse i en ansvarsfull miljö. Spiffbets ambition är att fortsätta förvärva nya verksamheter inom onlinespel.

Spiffbet AB är marknadsnoterat på Nordic SME på Nordic Growth Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kontrollbalansräkning utvisar att aktiekapitalet i Heliospectra AB är helt intakt

Published

on

By

FRE, 24 MAJ, 2024 17:40 CEST – Som tidigare meddelats har styrelsen i Heliospectra AB (publ) (”Heliospectra” eller ”Bolaget”) av försiktighetsskäl beslutat att upprätta och låta revisorn granska en kontrollbalansräkning per den 31 mars 2024. Kontrollbalansräkningen har nu upprättats och granskats av revisorn och den utvisar att Bolagets aktiekapital är helt intakt.

 Kontrollbalansräkningen har nu upprättats och granskats av revisorn och den utvisar att Bolagets aktiekapital är helt intakt. Det egna kapitalet i Bolaget uppgår per den 31 mars 2024 till 16 734 tusen kronor varav aktiekapitalet uppgår till 12 203 tusen kronor.

”Beslutet att genomföra en kontrollbalansräkning var en försiktighetsåtgärd, i linje med god praxis och våra kommunikationsriktlinjer. Som förväntat visar kontrollbalansräkningen att bolagets aktiekapital är helt intakt. Jag vill betona att huvudägarna står enade och fullt ut stödjer Heliospectra och dess vision. Bolaget har de senaste två åren genomfört betydande operationella och strategiska förändringar under ledning av den nya ledningsgruppen och vi ser med stor förväntan fram emot de möjligheter som ligger framför oss,” säger Andreas Gunnarsson, styrelseordförande Heliospectra.  

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Rebecca Nordin, Head of IR | +46 (0)72 536 8116 | ir@heliospectra.com

http://www.heliospectra.com

Denna information lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 24 maj 2024 kl. 17:40 CEST.

Heliospectra AB (publ) (Nasdaq First North Growth Market: HELIO) grundades 2006 i Sverige av växtforskare och biologer med visionen att göra kommersiell växtproduktion mer intelligent och resurseffektiv. Idag, med kunder på sju kontinenter, är Heliospectra världsledande inom intelligent belysningsteknik, ljuskontrollsystem och tjänster för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer. I samarbete med odlare, tar Heliospectra fram kundanpassade LED-strategier och kontrollsystem för att automatisera produktionsplaner, förutsäga avkastning och övervaka växternas välmående och tillväxt med realtid-data och respons för att kunna leverera de konsekventa resultat odlare behöver. 

För mer information, besök https://www.heliospectra.com.

Bolag HELIO är listat på Nasdaq First North Growth Market med Redeye AB som Certified Adviser.  

Continue Reading

Marknadsnyheter

eBlitz Group senarelägger bokslutskommuniké och årsredovisning

Published

on

By

eBlitz Group AB styrelse har idag beslutat om senare läggande av bolagets bokslutskommuniké och årsredovisning. Bolaget avser att presentera bokslutskommuniké den 11 juni 2024 i stället för den 31 maj 2024. Bolagets årsredovisning förväntas presenteras den 28 juni 2024,  i stället för den 17 juni 2024. Bolaget avser att hålla som tidigare aviserat årsstämma den 13 augusti 2024.

Bolagets styrelse väljer att flytta fram bokslutskommuniké och årsredovisningen på grund av praktiska skäl samt för att ges möjlighet utröna ytterligare strukturella affärs- och investeringsmöjligheter.

Detta innebär att bokslutskommunikén kommer presenteras den 11 juni 2024, i stället för den 31 maj 2024. Bolagets årsredovisning förväntas presenteras den 28 juni 2024, i stället för den 17 juni 2024. Bolaget avser att hålla som tidigare aviserat årsstämma den 13 augusti 2024. Kallelse kommer att ske minst fyra veckor innan den 13 augusti 2024.

Besluten påverkar den finansiella kalendern enligt följande;

Nästa rapport

Bokslutskommuniké                                                                             2024-06-11 (2024-05-31)

Årsredovisning                                                                                     2026-06-28 (2024-06-17)

Årsstämma                                                                                           2024-08-13

För ytterligare information kontakta:

Lars-Erik Bratt, VD i eBlitz Group AB (publ) mobil +46 701 442 441

Bertil Rydevik, Styrelseordförande eBlitz Group AB (publ), mobil + 44 778 720402

……………………………………………………………………………….

Om eBlitz Group AB (publ)

eBlitz Group AB (fd Onoterat AB) är ett etablerat investerings- och rådgivningsbolag verksamt inom Digital Entertainment. eBlitz Group ABs affärsidé att tillhandahålla oberoende företagsrådgivning och finansieringslösningar till svenska tillväxtbolag, samt aktivt förvalta bolagets egna kapital i aktieägarnas intresse. Bolaget har varit verksamt med nuvarande affärsidé sedan våren 2016. Bolaget är noterat på NGM Nordic SME. För mer information se www.eblitz.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.