Epiroc vinner stor order för batterielektrisk utrustning för ny helelektrisk gruva i Kanada

| 4 juli, 2022 | 0 kommentarer

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och infrastrukturindustrin, har vunnit en stor order* från Glencore i Kanada för batterielektrisk utrustning och automationslösningar som kommer att användas vid vad som kommer att bli en av världens första helelektriska gruvor.

Glencores bolag Sudbury Integrated Nickel Operations har beställt en hel flotta av batterielektrisk utrustning för användning vid gruvan Onaping Depth i Ontario, Kanada. Nickel- och koppargruvan är belägen under den befintliga Craig-gruvan och är under utveckling för att starta produktion 2024. Ordern inkluderar även avancerade automationslösningar inklusive fjärrstyrning.

Glencore tar ett stort steg framåt inom gruvindustrin med sin helelektriska nya gruva Onaping Depth”, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef. “Vi är glada att samarbeta med Glencore och leverera batterielektriska fordon och automationsfunktioner på deras resa för att bygga framtidens gruva”.

Gruvmaskiner är traditionellt dieseldrivna, men allt fler gruvbolag adderar batterielektriska maskiner till sina flottor. Fördelarna med batterielektrifiering är stora, inklusive eliminering av utsläpp i driften, reducerat buller, och minskade kostnader genom att reducera behovet av ventilation och kylning vid behov; detta är speciellt viktigt då underjordsgruvor blir allt djupare. 

“Epiroc fick höga poäng på säkerhet, design och testning av hela batterisystemet”, säger Peter Xavier, Chef för Glencores Sudbury Integrated Nickel Operations. ”Epiroc erbjuder också batterier med stor kapacitet, använder ett standard CCS-laddningsprotokoll, har ett batteribytessystem, och designen är universell och kompatibel. Dessutom har batterierna integrerade kylsystem och säkerhetssystem inbyggda i designen.”

Den beställda batterielektriska utrustningen tillverkas i Örebro. De 23 beställda maskinerna inkluderar Scooptram lastare, Minetruck gruvtruckar, Boomer ortdrivningsriggar, Boltec och Cabletec bergförstärkningsriggar, och Simba produktionsborriggar. Simba-riggarna kommer delvis att fjärrstyras från ett bekvämt kontrollrum. Alla enheter kommer att utrustas med Epirocs Rig Control System, som gör dem redo for automation och fjärrstyrning, och kommer även att installeras med Epirocs telematiksystem, vilket möjliggör intelligent övervakning av maskinprestanda och produktivitet i realtid. 

*Epiroc definierar en ”stor order” som minst MSEK 100 i värde.


Epirocs Minetruck MT42 Battery är del av ordern från Glencore

För mer information kontakta:
Ola Kinnander, Presschef 
070 347 2455 

[email protected]

Epiroc är en vital del av ett hållbart samhälle och en global produktivitetspartner för gruv- och infrastrukturkunder. Med banbrytande teknologi utvecklar och tillhandahåller Epiroc innovativ och säker utrustning som borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. Bolaget erbjuder också förstklassig service och annan eftermarknadssupport samt lösningar för automation, digitalisering och elektrifiering. Epiroc har sitt säte i Stockholm, hade intäkter på 40 miljarder kronor under 2021, och har mer än 15 500 passionerade medarbetare som stödjer och samarbetar med kunder i över 150 länder. Mer information finns på www.epirocgroup.com/se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.