Får man ha shorts på jobbet?

| 30 juni, 2022 | 0 kommentarer

Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av kläderna. Men vad gäller, kan chefen neka dig shorts på jobbet?

– I Sverige finns ingen lag som reglerar klädkoder, förutom skyddskläder. Utgångspunkten är att det är upp till arbetsgivaren att styra, berättar Anna Schönfelder som är arbetsrättsexpert på Simployer.

På sommarens hetaste dagar går shortsdebatten varm på våra arbetsplatser och det är inte alltid lika lätt att vet vad som gäller. Anna Schönfelder menar att det är bättre med dialog mellan ledare och medarbetare. Behövs det riktlinjer kring klädsel är det klokt att komma fram till dem gemensamt.

2018 blev det rubriker i hela Europa när redaktören för danska Jyllands-Posten förbjöd shorts på jobbet. ”Vi är en arbetsplats – inte en campingplats”, löd meddelandet till de anställda. I Storbritannien är klädkoden ofta kostym och slips och där uppmuntrar fackförbunden arbetsgivare att ge de anställda lite “slack” när temperaturen närmar sig 30 grader. Här hemma är dock en officiell klädkod något som få arbetsplatser har.

– Oftast är det bäst att utgå från vad man vill uppnå med en eventuell klädkod och förutsätta att medarbetarna är kloka och vuxna människor som själva bäst vet vad som passar i varje givet tillfälle. Linne och badshorts är kanske mer ändamålsenligt på badstranden än i ett kundmöte säger Anna Schönfelder.

Anna Schönfelder, HR-epert, +46-709 701864 [email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.