Connect with us

Marknadsnyheter

Förändrade vanor krävs – fem tips för mer hållbar IT-användning

Published

on

Mängder med elektroniska prylar kasseras varje år på grund av att de behöver repareras, för att de har blivit omoderna eller helt enkelt för att de gått sönder. Den årliga mängden elavfall globalt beräknas överstiga 63 miljoner ton i år – motsvarande vikten av över 6 000 Eiffeltorn. Ökningen av elavfall bidrar till betydande hälso- och miljöproblem i världen. Mot denna bakgrund har behovet av Circular Electronics Day den 24 januari aldrig varit större. Dagen är tänkt att uppmärksamma hur vi använder och återvinner elektronik.

Den 24 januari är det Circular Electronics Day, #CircularElectronicsDay. Denna dag är tänkt att öka medvetandet om hållbarhetsfrågor kopplat till elektronik och få konsumenter och företag att använda elektronik mer hållbart.

-På Circular Electronics Day fokuserar vi på det allvarliga problemet med elavfall, som förutspås nå nya rekordnivåer i år. Denna fråga går bortom miljö; det handlar om de val vi gör. Circular Electronics Initiative uppmuntrar oss att förändra hur vi använder och återvinner elektronik. Varje steg vi tar i rätt riktning bidrar till att minska elavfall och skapa en bättre framtid. Vi har alla ett ansvar i detta viktiga uppdrag, säger Andreas Nobell från TCO Development, ett av företagen som grundat Circular Electronics Initiative.

Elektroniska prylar – som datorer och smartphones – är en integrerad del av människors vardag. Tyvärr behandlas många av dessa enheter som engångsprodukter efter bara några års användning, vilket bidrar till det växande problemet med elavfall. 

Circular Electronics Initiative är ett internationellt nätverk med 29 medlemsorganisationer. Syftet är att uppmuntra till att använda elektronik mer hållbart.

-Utmaningen med elavfall fortsätter att växa. Tack och lov ser vi nu några positiva förändringar mot en mer hållbar användning av elektronik. Det kommer ny lagstiftning i flera länder med krav på att företag producerar och hanterar elektronik mer hållbart, säger Catherine Masolia, COO på WEEE Center i Nairobi, Kenya, ett annat av medlemsföretagen i Circular Electronics Initiative.

Fem tips för ett mer hållbart användande av IT-produkter: 

 1. Tänk efter före. Innan du byter ut din nuvarande enhet – fundera på om det verkligen är nödvändigt. Att använda produkter längre är det enskilt viktigaste du kan göra för att minska miljöpåverkan från din användning.
 2. Ta hand om, reparera och uppgradera. Ta väl hand om dina produkter så håller de längre. Undvik till exempel att lämna dem i en varm bil, eftersom höga temperaturer kan skada batterier. Fokusera på att reparera och uppgradera dina produkter – innan du väljer att köpa nya.
 3. Kolla in begagnatmarknaden. Överväg att köpa och sälja begagnade produkter. Det finns en stor efterfrågan på begagnad elektronik, och genom att vara en aktiv deltagare på denna marknad förlänger du livslängden på produkterna.
 4. Välj mer hållbara produkter. När du ska köpa nya produkter, se till att investera i produkter som kan prestera bättre än dina nuvarande behov för att möjliggöra även för framtida behov. Välj produkter med hållbarhetscertifieringar och hållbar design. Välj produkter som är reparerbara och undvik de med kort livslängd för att förhindra tidig kassering.
 5. Återvinn ansvarsfullt. När dina produkter inte längre kan repareras, låt dem inte bli avfall. Om refurbishing inte är ett alternativ, återvinn dem på ett ansvarsfullt sätt. Korrekt behandling säkerställer att värdefulla resurser återvinns och miljöproblem minimeras. Låt inte produkterna samla damm i en byrålåda och släng dem absolut inte i den vanliga soptunnan.

Enligt den senaste Global E-waste Monitor beräknas den årliga globala mängden elavfall växa till mer än 63 miljoner ton 2024. Det motsvarar vikten av mer än 6 000 Eiffeltorn. Endast 20 procent samlas in och återvinns på rätt sätt, medan de återstående 80 procenten antingen slängs i vanligt avfall eller hanteras i undermåliga förhållanden, vilket påverkar både människors hälsa och miljön. Detta gör e-waste till den snabbast växande fasta avfallsströmmen i världen.

Contact
Dennis Svärd
Global PR Manager
press@tcodevelopment.com

Press room
Find more information in our press room.

About Circular Electronics Initiative

Circular Electronics Initiative is an international network with 29 member organizations. The purpose is to inspire decision-makers, businesses, and consumers to use and manage electronics in a more circular way. The initiative drives communication activities, including Circular Electronics Day (#circularelectronicsday), which is highlighted every year on 24 January. You can find more information about the initiative and member organizations on the Circular Electronics Initiative website.

About TCO Development

The organization behind the sustainability certification TCO Certified is TCO Development. Our vision is that all IT products should have an environmentally and socially sustainable life cycle. Science-based criteria and independent verification of compliance help us track and accelerate progress over time.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Gå inte vilse på vägen – Grävkurs den 24 april i Stockholm

Published

on

By

En heldagsutbildning som riktar sig till både reportrar och arbetsledare. Kursen ger tips och verktyg för att jobba mer effektivt och strukturerat med gräv.

 • Vi går igenom grävprocessens olika faser och varför det är viktigt att inte bara rusa in i researchen.
 • Vi visar hur man kan jobba med idén och ta grävprojektet i mål – varje gång.
 •  Vi djupdyker i reporterns och arbetsledarens olika roller och arbetsuppgifter, och visar hur ett sammansvetsat team får bättre resultat.
 •  Kursen inkluderar workshops där deltagarna får spåna fram konkreta lösningar för just sin arbetsplats. Målet är att deltagarna ska komma hem med en grund till en grävplan för sin redaktion.

Kursledare: Jessica Ziegerer & Emma Johansson

Bra att veta 

 • Tid: 9–15
 • Plats: Helio Slussen
 • Kursen är kostnadsfri
 • Deltagare står själva för resa, lunch och eventuellt boende.
 • Vi uppmanar redaktioner att skicka en reporter och en arbetsledare för bästa resultat.  Ansök separat och skriv i din ansökan vem du söker tillsammans med.
 • Några ord om höstens kurs:

  ”Konkreta tips och roligt med exempel. Bra upplägg med arbetsledare och reporter tillsammans på kursen”

  ”Jag fick inspiration för att på riktigt dra igång ett strukturerat arbete med gräv”

  ”Jag och min arbetsledare fick ut väldigt många konkreta idéer under de diskussioner vi hade under kursen.”

Läs mer och sök här!

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg har tagit emot delbetänkande från Delegationen mot arbetslivskriminalitet

Published

on

By

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg har tagit emot det tredje delbetänkandet från Delegationen mot arbetslivskriminalitet. I sitt tredje delbetänkande konstaterar delegationen bland annat att den strategiska styrningen av arbetet måste stärkas och att skyddet mot arbetskraftsexploatering brister i Sverige. Delegationen betonar den centrala roll arbetsmarknadens parter har för att motverka arbetslivskriminaliteten.

– Regeringen ser mycket allvarligt på att människor blir utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden. Den ofta gränsöverskridande arbetslivskriminaliteten skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och är en del av den kriminella ekonomin. Jag ser särskilt fram emot att ta del av delegationens förslag om hur myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet kan stärkas, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Delegationen mot arbetslivskriminalitet tillsattes 2021 och leds av Ola Pettersson. 2022 beslutade regeringen om tilläggsdirektiv till delegationen. Genom tilläggsdirektiven fick delegationen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion för arbetslivskriminalitet och lämna nödvändiga författningsförslag.

Kontakt
Emelie Franzén
Pressekreterare hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Viktig milstolpe för OXC-201 – patentet godkänt i Japan

Published

on

By

Patentet för OXC-201, Oxcias potentiellt banbrytande tillvägagångssätt för behandling av IPF (idiopatisk lungfibros), har nyligen blivit godkänt i Japan. Det är det första land patentet blivit godkänt i och en mycket viktig milstolpe. Japan och Asien generellt är centrala marknader för OXC-201. Asien uppskattas ha det största antalet sjukdomsfall av lungfibros i världen.

Ytterligare nationella och regionala patentansökningar är under granskning i USA, Europa (EPO – Europeiska patentorganisationen) Kina och Kanada.

Som kommunicerats tidigare, tilldelade EIC (European Innovation Council) i början av 2023 Oxcia AB ett bidrag på 2,5 miljoner euro inom EIC-Transition programmet för nästa fas av utvecklingen av OXC-201.
 

Om OXC-201

OXC-201 är en småmolekylär hämmare av OGG1. Genom att rikta in sig på DNA-reparationsenzymet OGG1 (8-oxo guanin DNA-glykosylas-1), hämmar OXC-201 bindning av OGG1 till DNA och därigenom moduleringen av gentranskription. OGG1 spelar en betydande roll i modulering av inflammation och fibrogenes; genetisk nedreglering eller kemisk hämning av OGG1 har visat sig skydda mot inflammation och fibros i flera experimentella sjukdomsmodeller.

 

För mer information vänligen kontakta:

 

Christina Kalderén, Pre-clinical Director

Email: christina.kalderen@oxcia.com
 

Eller:
 

Ulrika Warpman Berglund, CEO

Email: ulrika.warpmanberglund@oxcia.com

 

Kort om Oxcia AB

Oxcia AB bedriver nydanande forskning genom sitt unika sätt att utnyttja oxidativa DNA-skador och DNA Damage response(1) och på så sätt utveckla nya säkra behandlingar för patienter som lider av cancer eller kronisk inflammation. Oxcia har för närvarande två läkemedelskandidater, båda med potential att bli first-in-class läkemedel. OXC-101 befinner sig i tidig klinisk utveckling mot solida och hematologiska cancrar. OXC-201 utvecklas mot inflammations- och fibrosrelaterade sjukdomar, såsom lungfibros och allergisk astma, och befinner sig i preklinisk fas.

(Note (1): DNA Damage Response, DDR– kroppens processer för att på olika sätt reparera de skador som uppstår på DNA)

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.