Connect with us

Marknadsnyheter

Förbättrade möjligheter till utbildning ska hjälpa Sverige genom krisen

Published

on

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet måste människor få goda möjligheter att vidareutbilda sig eller att utbilda sig för att byta bransch så att de är bättre rustade när konjunkturen vänder igen. Därför föreslår regeringen nu ett antal viktiga satsningar på utbildning. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Universitet och högskolor

  • Regeringen bedömer att det på grund av det rådande läget kommer finnas ett ökat behov av utbildning och föreslår därför att det tillförs ökade resurser till universitet och högskolor. Sammantaget innebär det satsningar på utbildning vid högskolan motsvarande 9 300 fler platser 2020 och 6 600 platser 2021. Resursmässigt tillförs 683 miljoner kronor 2020 och 862 miljoner kronor 2021 inklusive studiemedel.
  • För att fler ska kunna läsa sommarkurser och få möjlighet att läsa in en utbildning i snabbare takt, bredda sina studier eller vidareutbilda sig föreslås en satsning på sommarkurser motsvarande ytterligare 6 000 sommarkursplatser 2020. Det finns närmare 400 sommarkurser som fortfarande är öppna för sen anmälan. 
  • För att öppna fler vägar till högskolan och ge fler möjlighet att bli behöriga till bland annat vårdutbildningar och tekniska utbildningar föreslås en satsning på basår motsvarande 2 000 utbildningsplatser 2020 och 4 000 utbildningsplatser 2021.
  • För att möta det förväntade ökade intresset och för att fler ska kunna påbörja en utbildning eller omskola sig föreslås en permanent utbyggnad av högskolan motsvarande 1 300 utbildningsplatser 2020 och 2 600 utbildningsplatser från och med 2021. Utbildningar där det bedöms råda en brist på kompetens ska prioriteras och de ökade resurserna bör också användas för att bygga ut utbildningar som kan underlätta för personer som är i behov av omställning.
  • För att förstärka möjligheter till distansundervisning för universitet och högskolor som enligt rådande rekommendationer bedriver distansundervisning och öka tillgången till öppen nätbaserad utbildning (så kallade moocar) förelås 50 miljoner kronor tillföras. För att stärka arbetet med övergången till undervisning på distans föreslås även anslaget för Swedish University Computer Network (Sunet) som tillhandahåller infrastruktur och plattformar för distansundervisning öka med 10 miljoner kronor.
  • För att fler personer med högskoleutbildning ska kunna omskola sig till ämneslärare genom kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) föreslås universitet och högskolor få medel för att kunna öka valideringen av tidigare utbildnings- och arbetslivserfarenhet. För att kunna utöka insatserna för validering inom Vidareutbildning av obehöriga lärare (VAL) så att fler ska kunna antas till VAL föreslås ytterligare medel fördelas under 2020. Totalt föreslår regeringen att 15 miljoner kronor satsas på ökad validering under 2020.
  • För att kompensera för ökad arbetsbelastning till följd av att universitet och högskolor har övergått till distansundervisning och förväntad ökad belastning i samband med höstens antagningar föreslås Universitets- och högskolerådet (UHR) tillföras 10 miljoner kronor.

Regionalt yrkesvux

  • För att de som förlorar sina jobb med anledning av det nya coronaviruset ska ges goda möjligheter att utbilda sig, vidareutveckla sig inom sin bransch eller påbörja en ny yrkesbana bedömer regeringen att kommunerna bör ges förbättrade förutsättningar att tillhandahålla yrkesutbildning för vuxna. Satsningen på regionalt yrkesvux föreslås ökas med 700 miljoner kronor. Kravet på att kommunerna finansierar lika många platser själva som staten finansierar tas genom satsningen bort för 2020. Staten finansierar nu samtliga platser samt möjliggör för ytterligare 1 500 platser samt studiestöd för dessa.  

Yrkeshögskola

  • För att möta omställningsbehovet på arbetsmarknaden och det väntade ökade intresset att studera föreslås att 250 miljoner kronor inklusive studiestöd tillförs för 5 000 fler utbildningsplatser på redan beslutade utbildningar inom yrkeshögskolan under 2020.
  • Ytterligare satsningar föreslås på kurser och kurspaket genom att 80 miljoner kronor inklusive studiestöd tillförs, vilket bedöms ge minst ytterligare 3 500 personer möjlighet att studera.
  • En försöksverksamhet för en snabbare och flexiblare väg till en yrkeshögskoleexamen för den som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning föreslås införas. Anslaget föreslås tillföras 35 miljoner kronor för försöksverksamheten under 2020 för 500 platser, vilket inkluderar studiestöd.
  • Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens rekommendation att bedriva distansundervisning inom vissa utbildningsformer föreslås att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) tillförs 5 miljoner kronor för att kunna utöka stödet till utbildningssamordnare inom sitt ansvarsområde och bistå dem i att höja kvaliteten i distansundervisningen.
  • Anslaget för yrkeshögskoleutbildning föreslås ökas med sammanlagt 365 miljoner kronor och för att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) ska kunna hantera satsningarna föreslås förvaltningsanslaget öka med 4 miljoner kronor.

Folkbildning

  • För att möta ett ökat utbildningsbehov hos vuxna föreslås folkhögskolorna tillföras 76 miljoner kronor inklusive studiemedel som ska skapa motsvarande cirka 500 årsplatser på folkhögskolans allmänna kurs samt yrkesutbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå. Staten står för hela kostnaden för dessa platser och ingen regional medfinansiering kommer att behövas.
  • För att möta ett ökat behov av kompetensutveckling och andra utbildningsinsatser hos vuxna föreslås studieförbunden tillföras 30 miljoner kronor för arbetsmarknadsnära insatser på distans.

Studiemedel

  • För att vårdstudenter ska kunna gå in och hjälpa till i vården under coronakrisen föreslås att det tillåtna fribeloppet, som reglerar hur mycket en studerande får tjäna utan att studiemedlen minskas, tillfälligt slopas under 2020. På så sätt riskerar inte vårdutbildade studenter att drabbas negativt av att avlasta vården och sedan gå tillbaka till studier.  Satsningen beräknas kosta en miljard kronor.
  • För att Centrala studiestödsnämnden (CSN) på kort tid ska kunna implementera ett antal nya reformer, vilket bland annat kommer kräva utvecklings- och informationsinsatser, samt hantera en ökad arbetsbelastning föreslås att anslaget ökas med 10 miljoner kronor.

Läs mer om satsningarna på regeringen.se

Tabell 1. Universitet och högskola

Förslag, miljoner kronor

2020

2021

Sommarkurser*

177
Basår* 277 554
Fler studenter på högskolan, permanent utbyggnad* 154 308
Förstärkning distansutbildning, öppen nätbaserad utbildning och Sunet 60
Kompletterande pedagogisk utbildning och validering av obehöriga lärare 15
Förstärkning Universitets- och högskolerådet 10
Förstärkning Centrala studiestödsnämnden 10
Slopat fribelopp 1 000
SUMMA 1 703 862
* Belopp inkluderar studiemedelskostnader

 

Beräknat antal utbildningsplatser

2020

2021

Sommarkurser (7,5 HP)

6 000
Basår (helårsstudenter) 2 000 4 000
Fler studenter på högskolan, permanent utbyggnad (helårsstudenter) 1 300 2 600
SUMMA 9 300 6 600

Tabell 2. Yrkesvux, yrkeshögskolan och folkbildning

Förslag, miljoner kronor

2020 2021
Regionalt yrkesvux* 700 74
Folkhögskolan* 76 152
Nya platser yrkeshögskolan* 250 500
Kurser och kurspaket inom yrkeshögskolan* 80 50
Myndigheten för yrkeshögskolans stöd till utbildningsanordnare kring distansutbildning 5
Förstärkning Myndigheten för yrkeshögskolan 4 4
Försöksverksamhet: En snabbare och mer flexibel väg till en yrkeshögskoleexamen* 35 35
Studieförbunden 30
SUMMA 1 180 815
*Belopp inkluderar kostnader för studiestöd

 

Beräknat antal utbildningsplatser uttryckt i årsplatser*

2020 (halvårseffekt)

2021

Regionalt yrkesvux

1 500 1 500
Folkhögskolan 500 1 000
Nya platser på yrkeshögskolan 2 500 5 000
Kurser och kurspaket på yrkeshögskolan 1 000 600
Försöksverksamhet: En snabbare och mer flexibel väg till en yrkeshögskoleexamen 190 190
SUMMA Cirka 5 700 Cirka 8 300
*Antalet årsplatser bygger på uppskattningar

Kontakt

Amanda Borg, pressekreterare hos Matilda Ernkrans, 072-225 48 44

Anja L Sundberg, pressekreterare hos Anna Ekström, 076-116 77 45

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Published

on

By

SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, minskar den här månaden med 7 enheter från plus 16 till plus 9. I undersökningen stiger två av de tre ekonomiska indikatorer. Arbetstiden minskar från plus 2 till plus 1, omsättningen ökar från minus 8 till minus 2 och likviditeten ökar från minus 7 till plus 4. Det visar maj månads Företagarindikator. 
 

Företagarindikator
Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden minskar från 28 procent till 24 procent samtidigt som andelen företagare som tror på en negativ utveckling ökar från 12 procent till 15 procent. Andelen som tror på oförändrad utveckling ökar från 57 procent till 58 procent. Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. Indikatorn ligger i denna mätning på plus 9 enheter, vilket är 7 enheter lägre än förra månaden.

– Den här månaden noterar vi lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism. Även om inflationen talar för att räntesänkningar står för dörren så kanske nedgången återspeglar en mer realistisk bild över hur stort genomslag de väntas få hos hushåll och företag. I sådant fall är det snarare ett sunt beteende från företagarna som i stället kan ställa in sig på en försiktig ekonomisk återhämtning snarare än ett rally, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Fler ekonomiska indikatorer
På frågan hur tre ekonomiska indikatorer (omsättning, likviditet och arbetstid) utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad, stiger två av de tre indikatorerna och en sjunker. Även dessa mäts som balansmått, det vill säga andelen som uppger en ökning minus andelen som uppger en minskning. Arbetstiden minskar från plus 2 till plus 1, omsättningen ökar från minus 8 till minus 2 och likviditeten ökar från minus 7 till plus 4.

– Företagarnas ekonomiska indikatorer kan många gånger ge en fingervisning om vart det allmänna ekonomiska läget är på väg. Den här månaden bekräftas den trend vi sett under våren, botten är nådd men den ekonomiska återhämtningen kommer ta tid. Därtill följer likviditeten ett tydligt säsongsmönster som innebär att företagarna fyller på kassan inför sommaruppehåll säger Américo Fernández.

Företagarindikatorn – Utvecklingen senaste tolv månaderna:

Jun-23 Jul-23 Aug-23 Sep-23 Okt-23 Nov-23 Dec-23 Jan-24 Feb-24 Mar-24 Apr-24 Maj-24
5 9 8 7 7 -2 -1 -3 17 14 16 9

Demoskop genomför varje månad undersökningen Företagarindikatorn på uppdrag av SEB. Denna undersökning bygger på cirka 600 webbintervjuer om enmansföretagares syn på omsättning, likviditet, arbetstid och framtidsutsikter. Undersökningen genomfördes under perioden 17 april till 29 april.

För mer information, kontakta:
Américo Fernández, SEB:s privatekonom
070-739 4564
americo.fernandez@seb.se

Niklas Magnusson, presschef
070-763 8243
niklas.x.magnusson@seb.se

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Den 31 mars 2024 uppgick koncernens balansomslutning till 4 130 miljarder kronor och förvaltat kapital till 2 567 miljarder kronor. Läs mer om SEB på sebgroup.com/sv.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Förvaltningstext Årsredovisning för 2023

Published

on

By

Sammanfattning

PharmaLundensis har framgångsrikt utvecklat Phal-501, som kan bli en ny, effektiv och mild behandling för att binda upp och utsöndra tungmetaller såsom kvicksilver från kroppen. Detta förväntas återställa hälsan vid KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar. Bolaget har erhållit positiv granskningsrapport från Europeiska Patentverket. Kliniska studier planeras att inledas under 2025.

Förberedelserna inför PharmaLundensis första kliniska studie med Phal-501 pågår för fullt. Receptet för att tillverka stora mängder substans blir snart färdigt. Att utveckla denna syntes har varit ett stort arbete som krävt hög kemisk expertkompetens. Europeiska patentverket EPO har meddelat att substanser i vår patentansökan går att patentskydda.

Vi har även satt igång förberedelser till stabilitetstester av Phal-501. Det är viktigt att vi kan visa att ämnet är stabilt och inte benäget att brytas ner vid vanlig förvaring. Annars kanske det måste förvaras i -80 graders frys, vilket komplicerar hanteringen avsevärt. Vi planerar även att genomföra ett antal analyser för att visa att ämnet är rent och inte innehåller några lösningsmedelsrester, rester från tillverkningen eller andra föroreningar. Ju renare ämnet är desto lättare blir det för oss att få godkänt substansen som läkemedel. Vidare kommer ett antal djurförsök att krävas för att fastslå att ämnet inte har någon lokal påverkan på mag-tarmkanalens slemhinna. Även GMP-tillverkning av testsubstansen måste göras för att säkerställa dess kvalitet och renhet.

Phal-501 har ursprungligen utvecklats för att binda upp och utsöndra organiska kvicksilverföreningar från kroppen. En intressant fråga som dykt upp nyligen är om Phal-501 även kan binda andra, liknande tungmetaller såsom bly och kadmium. Dessa tungmetaller har stora kemiska likheter med kvicksilver, och kan bindas upp med flera av dagens svaga chelerare (tungmetallbindare) precis som kvicksilver. Vi avser att testa några bly- och kadmiumföreningar för att fastställa effekten av PHAL-501. Vid positiva resultat öppnar sig en ny, gigantisk marknad för PHAL-501! Som exempel kan nämnas att varje år dör det närmare 1 miljon människor av blyförgiftning, främst orsakad av industriell exponering. Vidare har 800 miljoner barn så höga blyhalter i blodet att det riskerar att hämma deras intellektuella och känslomässiga utveckling. En ny, effektiv och mild behandling i form av Phal-501 skulle vara perfekt för dessa grupper!

PharmaLundensis befintliga kapital förväntas räcka fram mot början av nästa år, under förutsättning av låg aktivitet i bolaget. För att kunna driva projekten med full fart behövs det dock ytterligare resurser, vilket skulle kunna erhållas till exempel genom nyemission av aktier eller konvertibler.

Jag tror att Phal-501 kan bli till ett utmärkt läkemedel mot både KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar! Jag ser fram emot att dra igång kliniska studier med Phal-501 under 2025!

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enorama Pharma AB (publ) offentliggör årsredovisning och revisionsberättelse

Published

on

By

Styrelsen och verkställande direktören för Enorama Pharma AB (publ), org.nr. 556716-5591, offentliggör härmed årsredovisning och revisionsberättelse för räkenskapsåret 2023.

Årsredovisningen och revisionsberättelsen kan laddas ner från bolagets hemsida www.enorama.se (www.enorama.se/finansiell-rapport) eller via pdf-filen i detta pressmeddelande.

KONTAKT

Enorama Pharma AB (publ)

Annette Agerskov, verkställande direktör

info@enorama.se

Södra Förstadsgatan 1, 211 43 Malmö

www.enorama.se

Enorama Pharma AB är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ): +46 (0)73 856 42 65, certifiedadviser@carnegie.se.

OM ENORAMA PHARMA

Enorama Pharmas mål är att bli en ledande global leverantör av konsumentvänliga nikotinersättningsprodukter. Affärsidén är att utveckla och sälja såväl medicinska tuggummin som icke-medicinska, tobaksfria nikotinprodukter och erbjuda dessa både som Private Label och under egna varumärken. För mer information, besök www.enorama.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.