Företagen står på kö för att få etablera sig i Sverige

| 14 juni, 2022 | 0 kommentarer

Den svenska ekonomi går på högvarv i Norrland. På den senaste tiden har allt fler företag flyttat till Norrland, vilket har gett den svenska ekonomin ett välbehövt lyft. Det talas om att Norrland kommer behöva en befolkningstillväxt på 200 000 när diverse företag har öppnat sina fabriker och startat sina produktioner.

Internationella företag etablerar sig i Sverige

Sedan ett par år tillbaka i tiden har man kunnat se en stor ökning av internationella produktionsföretag som etablerar sig och sin produktion i speciellt norra Sverige. Främst handlar det om företag som producerar produkter av olika slag där själva produktionen är energikrävande. Som exempel kan man säga att en tv bänk är inte en elkrävande produkt att framställa på samma sätt som exempelvis ett batteri. Det som är unikt med den typ av företag som i störst utsträckning söker sig till Sverige är alltså att de alla är hög energianvändare.

Produktion som kräver stor mycket energi har en stor fördel av att etablera sig i just Sverige. Tidigare har många produktionsföretag i Sverige i större utsträckning producerat produkter som inte kräver mycket energi. Det har bland annat handlat om möbler i trä såsom bokhyllor eller köksbord.  Men idag är det alltså i större utsträckning företag med högintensiv elproduktion och det beror främst på en specifik anledning.

Subventionerad el

Den främsta anledningen till varför många företag som har en produktion som kräver mycket el etablerar sig i Sverige är att elen är extremt billig i Sverige jämfört med många andra länder. Dessutom subventionerar den svenska staten el till företag. Man kan fråga sig om elen är en så stor utgift för företag, men det är den i alla fall om man tittar på produktionsföretag. Många företag har idag automatiserade system med robotar.

Det vill säga att elen har blivit en mycket större utgift än personalen. Samtidigt kostar en robot lika mycket i Sverige som i exempelvis mindre kostsamma produktionsländer. Därtill kan företag som etablerar sig i Sverige räkna med en säkrare värdekedja och framför allt en grönare produktion. Just grön produktion är något som har kommit att betyda allt mer för konsumenter, särskilt i Europa.

Tack vare Europeiska Unionens arbete för att minska påverkan på miljön har allt fler konsumenter fått upp ögonen för hur viktigt det är att vara medveten när man konsumerar. Det har fått att allt fler företag har ställt om sin produktion till ett grönare alternativ. Och då spelar energikällan, som ligger till grund för produktionen, en avgörande roll.

Niklas Zintio | PR Ansvarig

E-mail: [email protected]

Bright Rocket Digital AB
Tellusvägen 46
186 36 Vallentuna

010-750 07 41 | Rocketdigital.se

Rocket Digital är en kreativ seo byrå som hjälper företag och organisationer med PR och pressmeddelanden. Synlighet på Google, Säljande hemsidor och Sociala Medier.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.