Förhandlingen om nästa års hyror hos AB Bostäder i Borås är klar

| 17 december, 2021 | 0 kommentarer

Kommunägda AB Bostäder i Borås och Hyresgästföreningen har tecknat ett avtal om nya hyror som berör 6 645 hushåll och börjar gälla från 1 februari nästa år. Avtalet innebär att hyrorna höjs med 1,96 procent i genomsnitt vilket är en sänkning av AB Bostäders krav som låg på 3,8 procent.

I början på november kallade AB Bostäder Hyresgästföreningen till förhandling för att komma överens om nivån på 2022 års hyror. Bostadsbolaget ville få igenom en höjning på 3,8 procent och hänvisade till ökade kostnader.

Under förhandlingen diskuterades bland annat bolagets planer för service och underhåll och arbetet för tryggare bostadsområden. Till slut kunde parterna enas och överenskommelsen innebär att bostadsbolagets hyresintäkter stiger med 1,96 procent. För hyresgästerna varierar höjningen mellan 1 och 2,10 procent.

– AB Bostäder presenterade ett högt krav och vi är glada över att överenskommelsen till slut slöts på en nivå som innebär en betydligt rimligare hyreshöjning. Det är också bra att vi kunde nå en lokal överenskommelse eftersom vi är övertygade om att det är bättre för hyresgästerna, konstaterar Stefan Lindborg, som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Den genomsnittliga hyreshöjningen på 1,96 procent består av 1,80 procent årlig höjning medan resterande 0,16 procent är för bolagets arbete med Socialt hållbart Borås.

– De allmännyttiga bostadsbolagen har ett bredare syfte än andra fastighetsägare. Det känns bra att vi i överenskommelsen tar hänsyn till AB Bostäders arbete med Socialt hållbart Borås för att vi ska ha trygga boendemiljöer i vår stad, förklarar Stefan Lindborg.

För ytterligare upplysningar kontakta:
Stefan Lindborg, förhandlare
010-459 14 26

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Regional pressjour BÄSK
010-459 14 27
[email protected]

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.
Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.