Första gorillahonan att födas i Sverige

| 26 september, 2020 | 0 kommentarer

Lördagen den 12 september föddes en liten gorillaunge på Kolmården. I början håller gorillamamman sin unge tätt intill, vilket gör det svårt att se vilket kön den nya lilla flockmedlemmen har. Men nu är djurvårdarna eniga. Det är en liten hona, vilket innebär att det är den första gorillahonan som någonsin fötts i Sverige. Den lilla ungen har dessutom redan fått ett namn – Kione.

Lördagen den 12 september föddes en liten gorillaunge på Kolmården. Gorillamamman Kiburi har tagit mycket väl hand om sin unge och hållit den så tätt intill sig att det har varit svårt att avgöra ungens kön. Men nu kan vi glädjande meddela att det är en liten hona, vilket innebär att hon är den första gorillahonan som någonsin fötts i Sverige. Pappan till gorillaflockens nytillskott är Enzo och var den första gorillan att födas i Sverige 2006. Enzo fick sedan en lillebror 2009, Echo. Det här blir alltså den tredje gorillan att någonsin födas i Sverige och dessutom den första gorillahonan. Nu har hon även fått ett namn. Traditionellt sett brukar man döpa honor efter första bokstaven i mammans namn. Den nya lilla gorillahonan heter därför Kione, ett namn som härstammar från Afrika.

– Det är med stor glädje vi nu kan meddela att det är en liten gorillahona som fötts på Kolmården och att hon har fått namnet Kione. Det är ganska ovanligt med gorillafödslar över huvud taget. Totalt sett har det bara skett två gånger tidigare, då Enzo och Echo föddes här på Kolmården 2006 och 2009. Nu har den första gorillahonan i Sverige fötts och det ska bli så spännande att få följa hennes utveckling, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

För filmklipp och bilder på Kione, Kiburi och Enzo besök vår Bildbank http://bilder.parksandresorts.com/kolmarden

Fakta om gorillor
Gorillornas naturliga levnadsmiljöer återfinns i de centrala delarna av Afrika. Gorillan är ett fridfullt djur som mest äter frukt och örter, men ibland även termiter och myror. Vuxna gorillahannar väger ca 200 kilo och honorna väger ungefär hälften så mycket. Gorillaflocken leds av en stark hane som kallas för silverryggen. När hanarna blir könsmogna vitnar ryggen för att så småningom bli silverfärgad. Därför kallas unga hanar för svartryggar och vuxna hanar för silverryggar.

När honorna blir könsmogna, vid ca 10 års ålder, lämnar de sin födelseflock och ansluter till en annan flock. Det innebär att honorna i en flock oftast inte är släkt med varandra. Även hanarna lämnar sin flock när de blir könsmogna (något senare än honorna) för att leva ensamma en tid innan de eventuellt lyckas bilda en egen grupp.

När en hona väl har hittat en hane som hon vill para sig med, stannar hon i den flocken. Honan är dräktig i 8,5 månader och föder sedan en unge som bara väger ett par kilo. Ungen påminner väldigt mycket om ett människobarn. I början är den helt hjälplös och måste bäras av mamman precis som en bebis. Den diar i 2-3 år och fortsätter att sova i hennes bo tills den är ungefär 4 år gammal.

Förstöring av naturliga levnadsmiljöer, tjuvjakt och krig gör att alla gorillaarter hotas av utrotning. Gorillorna på Kolmården ingår därför i ett internationellt bevarandeprogram och Kolmården Foundation (Kolmårdens insamlingsstiftelse) är också med och finansierar ett projekt med parkvakter i Nigeria, som skyddar viktiga områden kring Afi Mountain och Mbe Mountain där gorillorna bor. Projektet finansierar parkvakternas utbildning, träning och lön samt inköp av motorcyklar för att de effektivare ska kunna hålla tjuvjägare borta. Gorillorna jagas också som inkomstkälla för lokalbefolkningen. Därför tränar parkvakterna också de lokala jägarna i till exempel biodling, så att de ska kunna försörja sig på annat sätt. Parkvakterna utför också utbildningsinsatser i de lokala skolorna där man sprider budskapet om bevarande med hjälp av radio och film.

För mer information kontakta Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts, på telefon 0708-580050 eller [email protected]. För pressbilder besök vår Bildbank bilder.parksandresorts.com/kolmarden

Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *