Marknadsnyheter
Första högspänningsledningen byggs för Microsofts serverhallar
Tio specialutbildade stolpbyggare klättrar flinkt upp i de höga stålstolparna med hjälp av rep och karbinhakar. En stor byggkran lyfter den översta sektionen upp på en 20 meter hög stålkonstruktion medan montörerna sakta passar in den för att påbörja monteringsarbetet.
Arbetet med att bygga den första ledningen i Stackbo för att förse Microsofts serverhallar i Gävle och Sandviken med el är i full gång. Projektet, som är ett av flera delprojekt, inleddes redan förra året med röjning av skog och fortsatte i vintras med schaktning och gjutning av stora kraftiga betongfundament. När stolparna är på plats påbörjas upphängning av linorna. Ledningen, som är på 400 kV och uppförs parallellt med Svenska kraftnäts ledningsgata, är en av få som Vattenfall Eldistribution bygger på den spänningsnivån.
Tio stålstolpar har monterats ihop i sektioner på marken och lyfts därefter upp och byggs ihop till stora julgransformationer. Monteringsarbetet går i snabb takt utmed en sträcka på cirka en kilometer. Stolparna monteras parallellt vilket innebär ett ledningsspann på hela 200 meter.
På marken övervakas arbetet noga. En del av teamet säkerställer att lyft och montering sker på ett stabilt och säkert sätt. För att undvika olyckor går de varje dag igenom säkerhetsrutiner och använder en app för kontinuerlig säkerhetsuppföljning.
Säkerheten högsta prioritet
‒ Säkerheten har alltid högsta prioritet och vi säkerställer alltid att det efterlevs av de entreprenörer vi samarbetar med. När stolparna är klara påbörjar vi upphängningen av linorna. Den här ledningen ska vara klar till jul men det här är bara ett delprojekt inom hela projektet. Vi kommer inte att ta nätet i drift förrän 2026, berättar Berina Fazlagic, projektledare på Vattenfall Eldistribution.
Projektet är uppdelat i flera etapper och omfattar också byggande av ett nytt ställverk och uppgraderingar av fyra ställverk, två mil luftledning och en och en halv kilometer markkabel i anslutning till transformatorstationerna.
‒ Vi har fram till nu byggt tre nya ställverk och byggt ut ett ställverk för att möjliggöra en första anslutning av kundens datahallar till vårt elnät. Nu fortsätter arbetet med nästa etapp där vi utökar anslutningen för att möjliggöra ett större effektuttag för kunden. Det innebär att vi bygger ett nytt ställverk i Ängsberg södra och bygger om fyra befintliga ställverk och fyra nya ledningar, säger Annelie Thomsson, huvudprojektledare på Vattenfall Eldistribution för anslutningen av Microsofts serverhallar.
Vattenfall Eldistribution har fått koncession för att bygga ledningen från Stackbo genom Rörberg till Tuna i Sandviken, men sträckan är överklagad vilket försenar byggstarten. När hela projektet står klart kommer ledningarna inte bara försörja Microsofts anläggningar med el, utan förstärka elnätet i hela regionen och förbättra energiförsörjningen i det lokala samhället.
Löpande dialog med intressenter
Projektet har ifrågasatts och kritiserats av närboende, markägare och andra intressenter. Samtidigt har ett uthålligt arbete förts i nära dialog med dessa för att ge svar på alla de frågor som uppstår kring ett så stort ledningsprojekt. Ett arbete som har gett resultat.
‒ Det har varit en intressant, spännande men också utmanande resa med många starka åsikter om både vår och Microsofts verksamhet inom området. Vi har ökat det lokala stödet och förståelsen för projektet genom kontinuerlig dialog med närboende och övriga intressenter. Det är därför extra skönt att vi nu är igång med byggnationen av den första ledningen i projektet, säger Åsa Forsberg, samhällskontakt på Vattenfall Eldistribution.
Vattenfall Eldistribution distribuerar el till mer än 900 000 företag och privatpersoner genom ett effektivt elnät som möter behoven av nätkapacitet samt el- och leveranskvalitet. Vi bygger framtidens elnät och möjliggör energiomställningen för ett fossilfritt samhälle. Vi finns på flera orter med huvudkontor i Solna. Läs mer om vår verksamhet på www.vattenfalleldistribution.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Artikel publicerad av ASSET, koordinerad av Diamyd Medical, förespråkar nationella screeningprogram i Sverige för tidig upptäckt av typ 1-diabetes
En opinionsartikel av medlemmar i ASSET-styrgruppen har publicerats i Göteborgs-Posten. Artikeln poängterar behovet av tidig upptäckt av typ 1-diabetes genom nationella screeningprogram. Artikeln diskuterar de senaste framstegen inom sjukdomsförståelse som möjliggör ingripande innan symtom uppträder, vilket potentiellt förhindrar eller fördröjer uppkomst av typ 1-diabetes. Innovationsmiljön ASSET (AI for Sustainable Prevention of Autoimmunity in the Society) som koordineras av Diamyd Medical, är ett samarbete mellan industri och hälsovård och finansieras av den svenska innovationsmyndigheten VINNOVA.
Varje år får cirka 2 000 personer, däribland 1 000 barn, diagnosen typ 1-diabetes i Sverige – en av de högsta siffrorna i världen. Även om insulinbehandling är livräddande, kräver den också intensiv daglig behandling och sjukdomen medför en hög risk för komplikationer. Nu, tack vare genombrott inom forskning, kan enkla blodprover för autoantikroppar hjälpa till att identifiera individer med typ 1-diabetes i tidigt stadium innan symtom uppstår.
-Screening för tidiga markörer för typ 1-diabetes har potential att förändra vården genom att identifiera individer i riskzonen, öppna dörrar till interventioner, som den antigenspecifika immunterapin Diamyd®, som kan förändra sjukdomsförloppet, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.
-I takt med att vår förståelse av typ 1-diabetes fortskrider erbjuder tidig diagnos en verklig möjlighet att erbjuda en individualiserad intervention och minska sjukdomens allvarliga påverkan på barn och familjer, säger Gun Forsander, docent, Sahlgrenska akademin. Sverige är väl positionerat att ta en ledande roll om nödvändiga uppdateringar av vårdens policy och regelverk görs.
Artikeln belyser också regulatoriska utmaningar som begränsar screeninginsatserna. Med andra EU-länder på randen av att lansera program på landsnivå för att identifiera individer med typ 1-diabetes i tidigt stadium, hävdar författarna att Sverige har infrastrukturen och den vetenskapliga förmågan att genomföra effektiv rikstäckande screening om regelverk och sjukvårdsstrukturer anpassas därefter.
Länk till artikeln: https://www.gp.se/fd0030c3-c6b2-4d07-87de-e2e21dfba731
Om ASSET
Innovationsmiljön ASSET (AI for Sustainable Prevention of Autoimmunity in the Society) är ett samarbete mellan industri och hälso- och sjukvård som inkluderar MainlyAI, Lunds universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Örebro, Nationella Diabetesregistret, Leading Health Care Foundation och Diamyd Medical, projektkoordinator. Projektet startade i september 2021, pågår i fem år och finansieras av den svenska innovationsmyndigheten VINNOVA.
ASSET har tre huvudmål: Förutspå, Förebygga och Implementera.
Förutsäga: utvärdera nya algoritmer baserade på artificiell intelligens (AI) för att kunna bedöma den individuella risken att utveckla typ 1-diabetes (T1D) och sannolikheten för att svara på olika behandlingar. Data från kohortstudier som TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young), från Diamyd Medicals kliniska prövningar med Diamyd® och från det Nationella Diabetes Registret kommer att utgöra det initiala träningsdatasetet för algoritmen. Typ 1-diabetes kommer att utgöra pilotprojektet för programmet, men målet är att utöka funktionaliteten till andra indikationer, inklusive andra autoimmuna sjukdomar som är starkt kopplade till typ 1-diabetes såsom celiaki (glutenintolerans) och autoimmun tyreoidit (inflammatorisk sjukdom i sköldkörteln).
Förebygga: ASSET syftar till att vara en plattform för klinisk utveckling, med en pågående pilotstudie som testar en precisionsmedicinsk metod för T1D i tidig fas.
Genomföra: ASSET kommer att studera organisatoriska, ekonomiska och juridiska förutsättningar och konsekvenser av att tillämpa precisionshälsolösningar i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet. Målet är att proaktivt hantera hinder som kan bromsa implementeringen och spridningen av innovationerna i hälso- och sjukvårdssystemet.
Hemsida: https://www.asset.healthcare.se
Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning för förebyggande och behandling av typ 1-diabetes och LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Diamyd® är en antigenspecifik immunomodulerande behandling för bevarande av kroppens insulinproduktion som har Orphan Drug Designation (särläkemedelsstatus) i USA och som beviljats så kallad Fast Track Designation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av Steg 1, 2 och 3 typ 1-diabetes. DIAGNODE-3, en bekräftande och registreringsgrundande fas 3-studie, rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes vid 60 kliniker i åtta europeiska länder och i USA. En större metastudie samt Bolagets prospektiva europeiska fas 2b-studie, där Diamyd® administrerats direkt i en ytlig lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydebuterad typ 1- diabetes, har visat statistiskt signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion. DIAGNODE-3 studien rekryterar endast denna patientgrupp som bär på den gemensamma gentyp som kallas för HLA DR3-DQ2 som utgör cirka 40% av patienter med typ 1-diabetes i Europa och USA. Injektioner i en ytlig lymfkörtel kan utföras på några minuter och är avsedda att optimera immunsvaret. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical utvecklar även det GABA-baserade prövningsläkemedlet Remygen® som en komponent i behandlingen av metabola sjukdomar. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.
Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.
För ytterligare information, kontakta:
Ulf Hannelius, vd
Tel: +46 736 35 42 41
E-post: ulf.hannelius@diamyd.com
Diamyd Medical AB (publ)
Box 7349, SE-103 90 Stockholm, Sverige. Tel: +46 8 661 00 26
E-post: info@diamyd.com Org. nr: 556242–3797 Hemsida: https://www.diamyd.com
Informationen lämnades av kontaktpersonen ovan för offentliggörande den 25 november 2024, 08.35 CET.
Taggar:
Marknadsnyheter
Artikel publicerad av ASSET, koordinerad av Diamyd Medical, förespråkar nationella screeningprogram i Sverige för tidig upptäckt av typ 1-diabetes
En opinionsartikel av medlemmar i ASSET-styrgruppen har publicerats i Göteborgs-Posten. Artikeln poängterar behovet av tidig upptäckt av typ 1-diabetes genom nationella screeningprogram. Artikeln diskuterar de senaste framstegen inom sjukdomsförståelse som möjliggör ingripande innan symtom uppträder, vilket potentiellt förhindrar eller fördröjer uppkomst av typ 1-diabetes. Innovationsmiljön ASSET (AI for Sustainable Prevention of Autoimmunity in the Society) som koordineras av Diamyd Medical, är ett samarbete mellan industri och hälsovård och finansieras av den svenska innovationsmyndigheten VINNOVA.
Varje år får cirka 2 000 personer, däribland 1 000 barn, diagnosen typ 1-diabetes i Sverige – en av de högsta siffrorna i världen. Även om insulinbehandling är livräddande, kräver den också intensiv daglig behandling och sjukdomen medför en hög risk för komplikationer. Nu, tack vare genombrott inom forskning, kan enkla blodprover för autoantikroppar hjälpa till att identifiera individer med typ 1-diabetes i tidigt stadium innan symtom uppstår.
-Screening för tidiga markörer för typ 1-diabetes har potential att förändra vården genom att identifiera individer i riskzonen, öppna dörrar till interventioner, som den antigenspecifika immunterapin Diamyd®, som kan förändra sjukdomsförloppet, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.
-I takt med att vår förståelse av typ 1-diabetes fortskrider erbjuder tidig diagnos en verklig möjlighet att erbjuda en individualiserad intervention och minska sjukdomens allvarliga påverkan på barn och familjer, säger Gun Forsander, docent, Sahlgrenska akademin. Sverige är väl positionerat att ta en ledande roll om nödvändiga uppdateringar av vårdens policy och regelverk görs.
Artikeln belyser också regulatoriska utmaningar som begränsar screeninginsatserna. Med andra EU-länder på randen av att lansera program på landsnivå för att identifiera individer med typ 1-diabetes i tidigt stadium, hävdar författarna att Sverige har infrastrukturen och den vetenskapliga förmågan att genomföra effektiv rikstäckande screening om regelverk och sjukvårdsstrukturer anpassas därefter.
Länk till artikeln: https://www.gp.se/fd0030c3-c6b2-4d07-87de-e2e21dfba731
Om ASSET
Innovationsmiljön ASSET (AI for Sustainable Prevention of Autoimmunity in the Society) är ett samarbete mellan industri och hälso- och sjukvård som inkluderar MainlyAI, Lunds universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Örebro, Nationella Diabetesregistret, Leading Health Care Foundation och Diamyd Medical, projektkoordinator. Projektet startade i september 2021, pågår i fem år och finansieras av den svenska innovationsmyndigheten VINNOVA.
ASSET har tre huvudmål: Förutspå, Förebygga och Implementera.
Förutsäga: utvärdera nya algoritmer baserade på artificiell intelligens (AI) för att kunna bedöma den individuella risken att utveckla typ 1-diabetes (T1D) och sannolikheten för att svara på olika behandlingar. Data från kohortstudier som TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young), från Diamyd Medicals kliniska prövningar med Diamyd® och från det Nationella Diabetes Registret kommer att utgöra det initiala träningsdatasetet för algoritmen. Typ 1-diabetes kommer att utgöra pilotprojektet för programmet, men målet är att utöka funktionaliteten till andra indikationer, inklusive andra autoimmuna sjukdomar som är starkt kopplade till typ 1-diabetes såsom celiaki (glutenintolerans) och autoimmun tyreoidit (inflammatorisk sjukdom i sköldkörteln).
Förebygga: ASSET syftar till att vara en plattform för klinisk utveckling, med en pågående pilotstudie som testar en precisionsmedicinsk metod för T1D i tidig fas.
Genomföra: ASSET kommer att studera organisatoriska, ekonomiska och juridiska förutsättningar och konsekvenser av att tillämpa precisionshälsolösningar i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet. Målet är att proaktivt hantera hinder som kan bromsa implementeringen och spridningen av innovationerna i hälso- och sjukvårdssystemet.
Hemsida: https://www.asset.healthcare.se
Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning för förebyggande och behandling av typ 1-diabetes och LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Diamyd® är en antigenspecifik immunomodulerande behandling för bevarande av kroppens insulinproduktion som har Orphan Drug Designation (särläkemedelsstatus) i USA och som beviljats så kallad Fast Track Designation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av Steg 1, 2 och 3 typ 1-diabetes. DIAGNODE-3, en bekräftande och registreringsgrundande fas 3-studie, rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes vid 60 kliniker i åtta europeiska länder och i USA. En större metastudie samt Bolagets prospektiva europeiska fas 2b-studie, där Diamyd® administrerats direkt i en ytlig lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydebuterad typ 1- diabetes, har visat statistiskt signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion. DIAGNODE-3 studien rekryterar endast denna patientgrupp som bär på den gemensamma gentyp som kallas för HLA DR3-DQ2 som utgör cirka 40% av patienter med typ 1-diabetes i Europa och USA. Injektioner i en ytlig lymfkörtel kan utföras på några minuter och är avsedda att optimera immunsvaret. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical utvecklar även det GABA-baserade prövningsläkemedlet Remygen® som en komponent i behandlingen av metabola sjukdomar. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.
Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.
För ytterligare information, kontakta:
Ulf Hannelius, vd
Tel: +46 736 35 42 41
E-post: ulf.hannelius@diamyd.com
Diamyd Medical AB (publ)
Box 7349, SE-103 90 Stockholm, Sverige. Tel: +46 8 661 00 26
E-post: info@diamyd.com Org. nr: 556242–3797 Hemsida: https://www.diamyd.com
Informationen lämnades av kontaktpersonen ovan för offentliggörande den 25 november 2024, 08.35 CET.
Taggar:
Marknadsnyheter
Spotlight Group AB presenterar ny strategi efter försäljningen av Sedermera Corporate Finance AB
Spotlight Group AB (”Spotlight Group” eller ”Bolaget”) meddelande genom pressmeddelande den 25 november 2024 att Bolaget säljer verksamheten i dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Bolaget beslutar samtidigt att anta en ny strategi, i vilken verksamheten koncentreras till dotterbolagen Spotlight Stock Market AB och Nordic Issuing AB. Detta innebär att Bolaget planerar att sälja verksamheterna eAktiebok, Placing värderingar, Kalqyl och Kalqyl AI (KAI), som samtliga är delar av dotterbolaget FinReg Solutions AB, samt antingen sälja även verksamheten MCLogg eller integrera den i dotterbolaget Spotlight Stock Market. Exklusive de ekonomiska effekterna av omstruktureringen är bedömningen att den nya koncernstrukturen under 2025 (med nuvarande marknadsklimat) ska omsätta cirka 100 MSEK med en rörelsemarginal överstigande 10 procent.
Spotlight Group vidtar följande omstruktureringsåtgärder:
- Genomför avyttring av verksamheten i Sedermera Corporate Finance AB.
- Arbetar för att avyttra verksamheterna eAktiebok, Placing värderingar, Kalqyl och Kalqyl AI (KAI) som samtliga är delar av dotterbolaget FinReg Solutions AB, samt antingen sälja även verksamheten MCLogg eller integrera den i dotterbolaget Spotlight Stock Market.
- Minskar koncerngemensamma verksamheter och med det overhead-kostnader.
Spotlight Groups nya strategi i korthet:
- Koncentrera all kvarvarande verksamhet kring dotterbolagen Spotlight Stock Market och Nordic Issuing.
- Spotlight Stock Market och Nordic Issuing ska fortsätta vara centrala delar av Nordens infrastruktur, med helt nya förutsättningar för nära samarbete med övriga finansiella aktörer.
- Öka antalet ETP:er som erbjuds för handel på Spotlight Stock Market.
- Utöka möjligheterna för internationell handel, inledningsvis genom införande av så kallad CCP-clearing och fortsättningsvis genom att locka fler internationella medlemmar. CCP-clearingen och möjligheten till fler internationella medlemmar gör att förutsättningarna för att utveckla en stark närvaro i Danmark, såväl i egen regi som via samarbetspartners, förbättras. Därefter ska koncernen även etablera relationer med finansiella rådgivare och andra aktörer i fler länder utanför Norden.
- Genom regionala samarbetspartners locka fler bolag utanför storstadsregionerna att notera sig på Spotlight Stock Market.’
- Som parallellt fokus till de tillväxtbolag som utgör huvuddelen av de noterade bolagen på Spotlight Stock Market även skapa nya förutsättningar för att notera fler mogna bolag.
VD Peter Gönczi presenterar ny strategi för Spotlight Group
Syftet med Spotlight Group är att förenkla för bolag och ägare att lösa olika typer av problem i samband med tillväxt, förändringar, ägarförändringar eller bolagsutveckling. Det har i princip varit vår affärsidé sedan bolaget grundades 1997, utifrån ett behov av en ny handelsplats som är anpassad för tillväxtbolags alldeles särskilda behov och möjligheter. De behoven är nära nog omöjliga att tillgodose på en marknadsplats som domineras av mångmiljardföretag. Dessa lever helt enkelt i en helt annan värld än det lilla life science-bolaget som fått lovande resultat på sin första kliniska studie och kämpar för att finansiera nästa steg, med många år kvar till en möjlig marknadslansering. Eller för det mindre, men sedan många år väletablerade familjeföretaget – med lönsamhet, tillväxt och utdelning i fokus – som har behov av till exempel ägarförändringar eller ett generationsskifte.
Det behovet är inte mindre idag, tvärtom. Medan storföretagens aktiekurser bara hickade till under den finansieringskris som utlöstes efter Rysslands invasion av Ukraina har tillväxtbolagen det svårare än på väldigt länge att resa riskkapital. För Spotlight Groups del kan vi hjälpa med de behoven på två sätt: antingen erbjuder vi allt de behöver genom en större koncern, eller så fokuserar vi på kärnan av deras behov. Vi har bestämt oss för att fokusera på kärnan – vi ska erbjuda såväl tillväxtbolag som mer mogna bolag de bästa tjänsterna inom börs- och emissionstjänster, allt i en öppen infrastruktur som gör att vi ännu lättare kan samarbeta med alla andra finansiella aktörer med våra kunders bästa som ledstjärna.
Därtill är syftet att förenkla för ägare genom att göra det lättare att kunna investera i spännande bolag utanför den traditionella storbolagsbörsen. Att göra det säkrare och mer strukturerat att investera i andra områden än de mest etablerade är en del av vår historia. Därför är det naturligt att också göra det mer tillgängligt att investera i till exempel kryptovalutor genom det säkrare system som värdepappersmarknaden tillhandahåller.
Den verkliga kärnverksamheten för Spotlight Group är också den ursprungliga kärnan: en fristående marknadsplats som drivs av entreprenörer för entreprenörer. Försäljningen av Sedermera och beslutet att även sälja verksamheterna i FinReg skapar en lösning som är gynnsam både för våra aktieägare och våra kunder, med tydligt fokus och stora möjligheter för strategiska samarbeten med så många aktörer som möjligt.
Därmed inte sagt att vi tänker bli defensiva. För att göra Spotlight Stock Market ännu mer konkurrenskraftigt och bli det självklara valet för bolag och investerare har vi antagit en ny strategi som beskrivs i detta dokument. Dessutom avser vi att erbjuda ännu bättre tjänster, möjligheter till större internationell handel, att kunna notera fler produkter och ta del av ännu mer konkurrenskraftiga erbjudanden tillsammans med så många partners som möjligt.
Allt för att förenkla för bolag och ägare att växa och utvecklas. Det är därför Spotlight Group finns till.
BAKGRUND
Väsentliga händelser 2022–2024
De senaste åren har Spotlight Group vidtagit omfattande åtgärder för att hantera de snabba förändringar av marknadsklimatet som skedde efter Rysslands invasion av Ukraina och de förändrade ekonomiska förutsättningar med höjda räntor och ökande inflation som följde tätt därefter. Koncernen har gått från 120 anställda under första halvåret 2022 till 54 anställda vid utgången av tredje kvartalet 2024 och minskat sin kostnadsbas med över 50 MSEK på årsbasis under de senaste åren.
Därtill har Spotlight Group sålt dotterbolagen Gainbridge Capital AB, SeaHouse Capital A/S och Placing Corporate Finance AB samt verksamheterna i dotterbolagen Impact Attracts AB och Shark Communication AB.
Under hela perioden har koncernen fokuserat på att utveckla Spotlight Stock Market och Nordic Issuing och har bland annat genomfört följande satsningar:
I juni 2023 meddelade Spotlight Group att dotterbolaget Spotlight Stock Market tecknat ett avtal om att byta handelssystem till Nasdaq INET Nordic. Systembytet möjliggjorde för alla banker som idag erbjuder sina kunder att handla på Nasdaq Stockholm att även få teknisk tillgång till handel med aktier noterade på Spotlight Stock Market.
I maj 2024 kommunicerade Spotlight Group att dotterbolaget Spotlight Stock Market förbereder för möjligheten att erbjuda CCP-clearing. Enligt Bolaget bedömning ökar införandet av CCP-clearing möjligheterna för internationell handel på marknadsplatsen, eftersom många europeiska storbanker kräver denna typ av clearing.
I juni 2024 började dotterbolaget Spotlight Stock Market att erbjuda handel med ETP:er och godkände den första emittenten, Valour Inc, samt de två första instrumenten för handel på Spotlight Stock Market. Möjligheten till handel med ETP:er är en del av en långsiktig strategi att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. I oktober 2024 valde Valour att flytta över samtliga sina instrument från NGM till Spotlight.
Under hela perioden 2022 – 2024 har Nordic Issuing stärkt sin position och satsat på att digitalisera, något som gjort dem till marknadsledande i Norden. I november 2024 ingicks avtal om att förvärva emissionsverksamheten i Aktieinvest, vilket ytterligare stärker Nordic Issuings position och erbjudande.
Nuläget
Den 31 december 2024 övergår Sedermera Corporate Finances verksamhet till ny ägare. Därefter kommer koncernen att bestå av moderbolaget Spotlight Group AB med dotterbolagen Spotlight Stock Market AB och Nordic Issuing AB (samt, tillfälligt, ett antal bolag/verksamheter under försäljning/avveckling).
Framtiden
Spotlight Group har fattat beslut att avyttra verksamheterna eAktiebok, Placing, Kalqyl och Kalqyl AI (KAI), som samtliga är delar av FinReg Solutions AB, samt antingen sälja även verksamheten MCLogg eller integrera den i dotterbolaget Spotlight Stock Market. Initiala kontakter har tagits med ett flertal möjliga intressenter och intresset för verksamheterna bedöms vara stort. Bolaget har som förhoppning att inleda ett anbudsförfarande gällande verksamheterna inom kort.
Efter att ovan nämnda avyttringar skett återstår dotterbolagen Spotlight Stock Market och Nordic Issuing i koncernen.
Nordic Issuing har sedan långt tid etablerade samarbeten med ett stort antal finansiella och legala rådgivare. Genom den nu genomförda strukturförändringen av koncernen är målsättningen att underlätta för Spotlight Stock Market att uppnå samma bred och styrka i sina samarbeten.
Under 2024 har Spotlight Stock Market lanserat ett nytt marknadssegment för ETP:er (Exchange Traded Products), exempelvis digitala tillgångar som så kallade kryptovalutor. Vid tidpunkten för Strategidokumentet finns 24 ETP:er noterade för handel på Spotlight Stock Market, som samtliga utgörs av trackingcertifikat för kryptovalutor. Bolaget avser att hålla en fortsatt hög takt i att öka antalet instrument av detta slag bl.a. genom nära samarbete med Valour Inc.
Sedan tidigare har Spotlight Stock Market beslutat att införa CCP-clearing (Central CounterPart clearing), vilket innebär att en central motpart tar över den motpartsrisk som annars en transaktion mellan två aktörer innebär. Flertalet europeiska storbanker kräver CCP-clearing. Därmed får bolag som är noterade på Spotlight på sikt möjlighet till lika stor internationell handel som bolag noterade på Nasdaq. Efter införandet av CCP-clearing har Spotlight Stock Market möjlighet att locka flera internationella medlemmar. Marknadsplatsen planerar att införa CCP-clearing under december 2024. CCP-clearingen och möjligheten till fler internationella medlemmar gör att förutsättningarna för att utveckla en stark närvaro i Danmark förbättras. Näst efter den svenska marknaden är Danmark den marknad som, i Bolagets mening, har den största potentialen för noteringar på Spotlight Stock Market. Bolaget avser därför att fortsätta vara en starkt närvarande aktör på den danska marknaden och att fortsätta samarbeta med danska finansiella rådgivare och andra aktörer på den danska finansmarknaden. Under 2025 planerar Bolaget att inleda kontakter med potentiella internationella medlemmar, såväl i Norden som i övriga Europa.
Med ovan nämnda CCP-clearing och satsning på att öka antalet internationella medlemmar ökar även möjligheterna för utländska bolag att notera sig på Spotlight Stock Market. Vid tidpunkten för Strategidokumentet finns exempelvis redan relationer etablerade med tyska finansiella rådgivare och tyska bolag som uttryckt stor vilja att notera sig på Spotlight.
Majoriteten av alla noterade bolag i Sverige har säte i storstadsregionerna. Utanför desamma är kunskapen om börsnoteringar lågt. Genom regionala samarbetspartners avser Spotlight Stock Market att kunna attrahera fler tillväxtbolag från regioner som är nära nog obruten mark för börsnoteringar, exempelvis Norrlandskusten och Småland.
Vid tidpunkten för Strategidokumentet är huvuddelen av bolagen som är noterade på Spotlight Stock Market att betrakta som tillväxtbolag. Spotlight har som ambition att hitta nya sätt att attrahera även mer mogna företag som visar positiva resultat, växer och lämnar utdelning.
Det nya Spotlight Group i siffror
Exklusive avvecklings- och omstruktureringskostnader samt resultat från avyttringar bedöms att den nya koncernen under 2025 ska omsätta cirka 100 MSEK med en rörelsemarginal överstigande 10 procent.
Spotlight Stock Markets omsättning bedöms uppgå till cirka 77 MSEK och Nordic Issuings omsättning bedöms uppgå till cirka 23 MSEK efter förvärvet av Aktieinvests emissionstjänsteavdelning. Båda verksamheterna förväntas uppvisa positiva tvåsiffriga rörelsemarginaler.
Omstruktureringskostnader
Avvecklingskostnader i samband med de beskrivna avyttringarna, och omorganisationen, beräknas uppgå till cirka 9 MSEK. Exakt hur mycket som kommer belasta resultatet är dock inte möjligt att fastställa förrän arbetet fortlöpt längre. Resultateffekten från avvecklingskostnaderna kommer att belasta resultatet för det fjärde kvartalet.
För närvarande bedöms det inte finnas något nedskrivningsbehov av värdet i dotterbolaget FinReg Solutions AB. Detta kommer löpande att värdeprövas i takt med att avyttringsprocessen löper vidare. Bolaget kommer att återkomma kring de slutliga ekonomiska konsekvenserna av avyttringen/omorganiseringen när resultatet från processerna går att fastslå.
Ledning
Efter att alla ovannämnda verksamhetsförändringar är genomförda kommer Peter Gönczi att vara VD för Spotlight Stock Market, medan Spotlight Stock Markets nuvarande VD Anders Kumlin övergår till en roll som COO.
Peter Gönczi och Mikael Renck kvarstår som VD respektive CFO för det noterade moderbolaget Spotlight Group.
Christopher Åkerblom kommer att vara tillförordnad VD för Nordic Issuing under tiden som VD Ida Nordehammar är föräldraledig.
Finansiella målsättningar
Styrelsen kommer efter att samtliga försäljningar och koncernförändringar är genomförda att diskutera eventuella nya finansiella målsättningar. I nuläget fokuseras koncernens verksamhet främst på att förbättra resultatet.
Denna information är sådan som Spotlight Group är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-11-25 08:32 CET.
För ytterligare information om Spotlight Group, vänligen kontakta:
Peter Gönczi, VD
E-post: ir@spotlightgroup.se
Hemsida: www.spotlightgroup.se
Spotlight Group är en koncern av fristående verksamheter med ett gemensamt syfte – att förenkla för bolag att växa. Bolaget etablerades 1997 och marknadsplatsen Spotlight Stock Market har idag cirka 140 noterade bolag och drygt 20 ETP:er med flera hundratusen aktiva investerare. Spotlight Group strävar efter att vara en helt öppen infrastruktur som samarbetar med alla finansiella rådgivare och erbjuder de mest kostnadseffektiva lösningarna för bolag som verkar i en noterad miljö, samtidigt som marknadsplatsen ökar såväl möjligheterna för internationell handel som mängden investeringsprodukter som erbjuds för handel. Spotlight Group avser att fortsätta vara en pionjär för noterade tillväxtföretag och därmed skapa förutsättningar för ökad sysselsättning, innovation och konkurrenskraft. Koncernen fyller därmed en viktig samhällsfunktion.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke