Connect with us

Marknadsnyheter

Fotografiska delar ut Stora Dokumentärfotopriset till filmaren och fotografen Maja Daniels

Published

on

fr, sep 14, 2018 17:45 CET

Juryns motivering: Stora Dokumentärfotopriset 2018 tilldelas fotografen och filmaren Maja Daniels. I sin dokumentär Min vän Barbro berättar Daniels med värme och varsamhet om den unge Taimaz som önskar finna sig en plats i sitt nya hemland, och den äldre Barbro som lever sitt liv i den svenska glesbygden. Med ett lugn och en taktkänsla väcks en förhoppning om en ny framtid i ett Sverige som både kan erbjuda och erbjudas nya möjligheter av de som söker sig hit. Maja Daniels är en skicklig skildrare genom både fotografi och film och låter stillheten ta plats i denna berättelse om längtan, väntan och hopp. 

Att Fotografiska nu för första gången delar ut det Stora Dokumentärfotopriset på 100 000 kronor är en hyllning till traditionen att berätta genom det dokumentära fotot och filmen. En arena för den personliga blicken och rösten. Vinnare av priset är fotografen och filmaren Maja Daniels med sin film ”Min vän Barbro” om Taimaz, en ung flykting som under ett år möter och delar livet med den äldre damen Barbro i Älvdalen.

Juryn har bestått av fotojournalisterna och dokumentärfotograferna Paul Hansen, Åsa Sjöström och Magnus Wennman samt Marika Långström (tidigare TT) samt Fotografiskas Pauline Benthede och Per Broman. Priset delades ut 13 september vid öppningen av den stora retrospektiva utställningen med Lars Tunbjörks verk Tunbjörklandet – blicken från sidan. En fotograf vars blick minst sagt tog det dokumentära fotot till nya nivåer och även själv fick mota TTs Stora Fotopris för tio år sedan.

TT hade ju förtjänstfullt delat ut TTs Stora Fotopris och TTs Fotostipendium sedan 2003. När dessa lades ned valde Fotografiska att ta över budkavlen och fortsätta den viktiga insatsen att med ett pris stötta dokumentärfotografi – Stora Dokumentärfoto-priset på 100 000 kronor. Nu delas priset ut för första gången och dokumentärt foto behövs mer än någonsin i dessa tider av fake news och informationsbubblor. Denna inkluderande uttrycksform som så starkt väcker engagemang. För det händer något viktigt i mötet med konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv. 

Barbro och Taimaz i köket i Älvdalen. När Fotografiska nu för första gången delar ut Stora Dokumentärfotopriset är  Maja Daniels  2018 år pristagare med filmen ”Min vän Barbro”. Foto: Maja Daniels

– Vi öppnade Fotografiska för att vi visste att det behövdes plats för världens bästa fotografi och att denna uttrycksform är så stark i sin förmåga att väcka känslor och skapa debatt. Så bidrar vi till en mer medveten värld. Vilket behövs nu mer än någonsin i detta tidevarv när så många av de demokratiska grundvärderingarna ifrågasätts. Att ta över TTs budkavle med att dela ut ett pris för årets bästa dokumentära foto är något vi mycket stolta över. Lika stolta är vi över att Maja Daniels är första vinnaren av Fotografiskas Stora dokumentärpris på 100 000 kronor, berättar Per Broman, grundare och vd Fotografiska Stockholm.

Maja Daniels själv beskriver att hennes film föddes ur ett spontant behov att beskriva en hoppfull samtid mitt i ett alltmer alarmistiskt klimat där 2015 års händelser ständigt målas upp som något negativt. 

– När det talas om ‘de äldre’ eller om ’flyktingar’ i media handlar det oftast om specifika problem eller att något inte står rätt till. En kulturell rädsla, för främlingar eller för åldrandet i sig, färgar alltför ofta sättet dessa två samhällsgrupper porträtteras och ideligen ställs de även mot varandra, som ”konkurrenter” över framtida stöd och välfärd. Men, den positiva och energiska vänskapen mellan Taimaz och Barbro slår enkelt hål på många förutfattade meningar och visar på att ett möte och en meningsfull relation kan motverka förenklade antaganden. Min film har för avsikt att bredda den nuvarande samhällsbilden och belysa hur relationer mellan olika generationer kan underlätta integrationen. Jag är givetvis väldigt glad över att få det här priset vilket betyder att filmen kommer bli klar. Det känns bra att se att Fotografiska värderar och vill stödja det dokumentära berättandet, avslutar Maja Daniels.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.