Connect with us

Marknadsnyheter

Framgång i Getinge och Region Västerbottens innovationspartnerskap och pilotinitiativ med den digitala lösningen INSIGHT

Published

on

Idag tillkännager Getinge hur innovationspartnerskapet och pilotprogrammet med Region Västerbotten har skapat värde. Med stöd av den digitala lösningen INSIGHT och ett pågående förändringsprogram som testas på en av regionens innovationskliniker, ¹har den genomsnittliga vårdtiden reducerats och kapaciteten för patientinläggningar ökat.

Idag tillkännager Getinge hur innovationspartnerskapet och pilotprogrammet med Region Västerbotten har skapat värde. Med stöd av den digitala lösningen INSIGHT och ett pågående förändringsprogram som testas på en av regionens innovationskliniker, ¹har den genomsnittliga vårdtiden reducerats och kapaciteten för patientinläggningar ökat.

2019 inledde Getinge och Region Västerbotten ett innovationspartnerskap och pilotinitiativ i syfte att förbättra kvaliteten inom hälso- och sjukvården för patienter och personal, och samtidigt verka för ökad kostnadseffektivitet. Detta initiativ är helt i linje med Getinges strategiska prioriteringar i egenskap av global leverantör av innovativa lösningar för hälso- och sjukvårdssektorn. – Getinge har åtagit sig att inleda partnerskap med kunder för att bidra till att skapa mervärde, och detta pilotprojekt med Region Västerbotten var ett av de första initiativen inom detta område, säger Javier Mur, Vice President Value Creation Partnerships, Global Sales, Getinge.

Region Västerbotten ansvarar för hälso- och sjukvården i Västerbottens län. Pilotinitiativet genomfördes på den medicinska akutvårdsavdelningen (MAVA) på Norrlands universitetssjukhus, en av Region Västerbottens tre innovationskliniker. Kliniken började med att kartlägga sina behov på ett mer strukturerat sätt och fastställde att det fanns ett behov av förbättrad information, kommunikation och patientlogistik som ett led i en mer effektiv hälso- och sjukvård och bättre flöden för patienterna.

Man introducerade INSIGHT – Getinges IT-lösning för hantering av patientflöde – som en del av ett mer omfattande och långsiktigt förändringsprogram som utvecklats på MAVA, och personalen kunde nu när som helst få en bättre översikt av situationen på avdelningen. Med hjälp av INSIGHT och förändrade arbetssätt kunde personalen få information om antal patienter, vilken vårdnivå som krävdes, planerade aktiviteter och förväntat utskrivningsdatum för varje patient, samt en tydlig bild av vem som ansvarade för vad. Informationen visades primärt digitalt på skärmar på avdelningens expeditioner och personalen fick tillgång till handhållna enheter som underlättade mer mobila arbetssätt, något som förbättrade informationsutbytet och kommunikationen inom teamet.

Som en del av pilotinitiativet genomfördes löpande värdeanalys, bland annat nyckelindikatorer (KPI:er) för effektivitet och produktivitet samt medarbetarundersökningar, så att förändringsledningsstöd kunde anpassas utifrån de aktuella behov som fanns på MAVA. Efter avslutad pilotperiod visades positiva trender vad gäller ¹genomsnittlig vårdtid och kapacitet för patientinläggningar, utan större ökning av personalkostnaderna. – Getinge har ett tydligt mål, att bidra till hälso- och sjukvården genom att tillhandahålla verktyg som gör att sjukhus kan arbeta på ett mer effektivt och säkert sätt. I samarbete med Region Västerbotten rör vi oss från det traditionella kund-leverantörsförhållandet till att hantera utmaningar och lösningar i partnerskap i syfte att skapa mervärde. Med den stora insatsen från personalens håll när det gäller att implementera nya arbetssätt, något som med hjälp av digitala lösningar som INSIGHT, har Region Västerbotten och Getinge visat hur man genom partnerskap kan skapa värde tillsammans, berättar Johan Mälsjö, General Manager, Getinge Nordics.

Partnerskapsinitiativet på MAVA visar även att när vård och företag samarbetar mot det gemensamma målet om värdeskapande uppstår nya möjligheter för att bättre kunna utnyttja värde potentialen hos innovativa lösningar.

– Innovationspartnerskap är en viktig del i utformningen av framtidens hälso- och sjukvård. Utmaningarna som vi står inför medför till viss grad ett paradigmskifte inom hela sektorn – för oss som region men även för andra offentliga aktörer samt för företags. På Region Västerbotten insåg vi tidigt att det finns mer att vinna genom att arbeta i partnerskap bortom det traditionella kund-leverantörsförhållandet, där båda parter verkar man för ett värdeskapande som kommer alla till gagn. Vårt partnerskap med Getinge är ett bra exempel på sådant samarbete, påpekar Peter Olofsson, regionråd och ordförande i regionstyrelsen, Region Västerbotten

Det framgångsrika pilotinitiativet har lett till ett nytt treårigt partnerskapsavtal mellan Getinge och Region Västerbotten där syftet är att tillsammans verka för bättre kvalitet och ökad kostnadseffektivitet i hälso- och sjukvården och främja värdeskapandet som kan komma av digitala lösningar.

Om du vill ta reda på mer om pilotprogrammet och resultaten kan du läsa hela fallstudien bifogad.

Mediakontakt

Mikaela Zahn
Marketing Communications Manager– North Europe
Telefon: + 00 46 73-424 47 78
E-post: mikaela.zahn@getinge.com


 

Om Getinge

Med en fast övertygelse om att alla människor och samhällen ska ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och Life Science-institutioner med produkter och lösningar som har till mål att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsflöden. Erbjudandet omfattar produkter och lösningar för intensivvård, hjärt- och kärlvård, operationssalar, steril rekonditionering samt Life Science-sektorn. Getinge har över 10 000 anställda runtom i världen och produkterna säljs i över 135 länder.

 

¹ jun-dec 2019 jämfört med 2018. Denna sjumånaders beräkningsperiod beaktades efter att den nya lösningen hade stabiliserats.



 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Peter Kullgren besöker Småland

Published

on

By

Under helgen 25–26 maj besöker landsbygdsminister Peter Kullgren Småland för att bland annat göra studiebesök och delta i en bygdegårdsträff.

Under lördagen kommer landsbygdsministern att besöka Skullaryd Älgpark i Eksjö för att delta i en bygdegårdsträff med två av Lantbrukarnas Riksförbunds kommungrupper. Dagen avslutas med ett studiebesök på Sands Maskinstation.

Under söndagen gör landsbygdsministern ett gårdsbesök samt deltar på Jordägareförbundets årsmöte i Växjö.

Presskontakt
Frida Bramstedt
Politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren
076-267 34 14
frida.bramstedt@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.