Connect with us

Marknadsnyheter

Framsteg görs i Bonn – men världen och EU måste öka sina klimatambitioner

Published

on

fr, nov 17, 2017 19:15 CET

Klimatmötet i Bonn 6-17 november går nu in i slutspurten. Viss framgång har nåtts och ett förslag till regelbok för Parisavtalet finns nu som länderna kan jobba vidare med inför nästa år. Men mycket återstår om världen ska lyckas hålla den globala uppvärmningen till ”väl under 2 grader”, som är målet. Ländernas klimatplaner klarar idag en tredjedel av vad som krävs.

– Världen jobbar på mot en fossilfri framtid. Proaktiva länder, städer, företag och investerare arbetar intensivt för att ta oss framåt så snabbt som möjligt. Men politiskt sett går det för långsamt. Det är oerhört viktigt att Polen nu tar ordförandelandet Fijis ambitioner vidare. Länderna måste kraftigt öka takten inför nästa klimatmöte i Polen 2018, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.
 

EU-länderna måste öka sina ambitioner och göra sin hemläxa, menar WWF.

– Holland har föreslagit att EU ska gå före med 55 procents utsläppsminskningar till 2030 istället för dagens ambition på 40 procent. Sverige måste ansluta sig till Hollands förslag eller öka ambitionenytterligare.
Det polska ordförandeskapet måste komplettera och stärka Fijis ansträngningar att slutföra regelboken för Parisavtalet och säkra finansieringen för utvecklingsländerna.
Ett Sverige som åtar sig att fasa ut våra sista koleldade kraftvärmeverk före 2020 skulle sända helt rätt signaler till den globala ekonomin och sårbara länder,
säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF som varit på plats i Bonn.

Trycket på att överge kolkraften har fått en skjuts framåt i EU under COP23 i och med Italiens beslut att fasa ut all kolkraft till 2025. Tyskland och Polen måste gå i samma fotspår så snart som möjligt. När världen utanför förhandlingarna jobbar på mot en innovativ och fossilfri 
 
framtid så måste även politiken stötta modernisering, innovation och strukturomvandling.

Men mötet har också inneburit mycket positivt. Det är tydligt att nästan hela det globala samfundet – länder, städer, företag, det civila samhället, ja nästan alla – är fast beslutna att se till att Paris-avtalet lyckas. 

WWF välkomnar också att havsfrågorna fått inflytande i klimatförhandlingarna, inte minst genom Fijis ordförandeskap.

– Genom att bevara koraller och mangroveskogar kan vi säkra biologisk mångfald, lokalsamhällenas resurser samt havets förmåga att bidra till minskade koldioxidnivåer, säger Stefan Henningsson.

Världens länder ser i nuläget ut att leva upp till WWFs förväntningar för Bonnmötet, COP23.  
COP 24 kommer att äga rum den 3-14 december 2018i Katowice, Polen.

Fakta:

  • FNs klimatmöte i Bonn, COP23, pågår mellan 6-17 november. En viktig uppgift har varit att utarbeta regler för hur Parisavtalet från 2015 (som bygger på frivillighet) ska uppfyllas. Länderna ska utforma riktlinjer och gemensamma tidsramar för utsläppsmålen som ska rapporteras vart femte år. Regelboken ska vara klar 2018.
  •  
    Världens totala utsläpp av växthusgaser var år 2016 motsvarande
    51,9
    gigaton koldioxid, enligt en FN-rapport. Med nuvarande politik uppskattas att de totala växthusgasutsläppen 2030 motsvarar
    58,9
    gigaton koldioxid, alltså en ökning från dagens nivå. Med Parisavtalet löften bedöms utsläppen bli
    52,8
    gigaton år 2030 – en svag ökning jämfört med dagens nivå. För att ha en god chans att stanna väl under två grader behöver utsläppen år 2030 vara nere på 30,5 gigaton. En tumregel är att vi ungefär behöver halvera fossila koldioxidutsläpp vart tionde år framöver.
  •  
    En annan nyckelfråga har varit stödet till utvecklingsländernas klimatomställning och klimatanpassning. Flera EU-länder, däribland Sverige, Tyskland och Italien, har utlovat nya stöd till den så kallade anpassningsfonden som ger pengar till insatser för bland annat klimattåliga jordbruksmetoder, varningssystem och översvämningsskydd, samt säkrad tillgång till vatten.
  •  
    Tillsammans överträffade länderna fondens mobiliseringsmål med 80 miljoner dollar. Beslut har också tagits om att anpassningsfonden kommer att leva vidare under Parisavtalet. Sverige utlovade totalt 250 miljoner kronor i klimatfinansiering, varav delar från höständringsbudgeten och delar från budgetpropositionen för år 2017gäller.
  •  
    Norska centralbankens förslag till Finansdepartementet att ta bort olja gas (kol redan borttaget) från norska oljefondens index av finansiella skäl har skickat väldigt positiva signaler till förhandlingarna.
  •  
    USA: s klimatcenter samlade över 100 ledare från statliga och lokala myndigheter, privata sektorn och den akademiska världen. WWF är en av många organisationer som stöder den nya generationens klimatledare, ”We Are Still In” som jobbar för att ska uppfylla sitt åtagande enligt Parisavtalet, skapa nya arbetstillfällen och en säkrare framtid.

Fler initiativ har också tagits vid sidan av huvudförhandlingarna. 320 globala storföretag har åtagit sig att sätta vetenskapligt baserade klimatmål. Världen behöver fasa ut de 500 miljarder amerikanska dollar som varje år är subventioner till fossil olja, kol och naturgas

För frågor:

Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15                                                            

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Presstelefon 08 – 546 575 00, e-post: press@wwf.se


Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Förvaltningstext Årsredovisning för 2023

Published

on

By

Sammanfattning

PharmaLundensis har framgångsrikt utvecklat Phal-501, som kan bli en ny, effektiv och mild behandling för att binda upp och utsöndra tungmetaller såsom kvicksilver från kroppen. Detta förväntas återställa hälsan vid KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar. Bolaget har erhållit positiv granskningsrapport från Europeiska Patentverket. Kliniska studier planeras att inledas under 2025.

Förberedelserna inför PharmaLundensis första kliniska studie med Phal-501 pågår för fullt. Receptet för att tillverka stora mängder substans blir snart färdigt. Att utveckla denna syntes har varit ett stort arbete som krävt hög kemisk expertkompetens. Europeiska patentverket EPO har meddelat att substanser i vår patentansökan går att patentskydda.

Vi har även satt igång förberedelser till stabilitetstester av Phal-501. Det är viktigt att vi kan visa att ämnet är stabilt och inte benäget att brytas ner vid vanlig förvaring. Annars kanske det måste förvaras i -80 graders frys, vilket komplicerar hanteringen avsevärt. Vi planerar även att genomföra ett antal analyser för att visa att ämnet är rent och inte innehåller några lösningsmedelsrester, rester från tillverkningen eller andra föroreningar. Ju renare ämnet är desto lättare blir det för oss att få godkänt substansen som läkemedel. Vidare kommer ett antal djurförsök att krävas för att fastslå att ämnet inte har någon lokal påverkan på mag-tarmkanalens slemhinna. Även GMP-tillverkning av testsubstansen måste göras för att säkerställa dess kvalitet och renhet.

Phal-501 har ursprungligen utvecklats för att binda upp och utsöndra organiska kvicksilverföreningar från kroppen. En intressant fråga som dykt upp nyligen är om Phal-501 även kan binda andra, liknande tungmetaller såsom bly och kadmium. Dessa tungmetaller har stora kemiska likheter med kvicksilver, och kan bindas upp med flera av dagens svaga chelerare (tungmetallbindare) precis som kvicksilver. Vi avser att testa några bly- och kadmiumföreningar för att fastställa effekten av PHAL-501. Vid positiva resultat öppnar sig en ny, gigantisk marknad för PHAL-501! Som exempel kan nämnas att varje år dör det närmare 1 miljon människor av blyförgiftning, främst orsakad av industriell exponering. Vidare har 800 miljoner barn så höga blyhalter i blodet att det riskerar att hämma deras intellektuella och känslomässiga utveckling. En ny, effektiv och mild behandling i form av Phal-501 skulle vara perfekt för dessa grupper!

PharmaLundensis befintliga kapital förväntas räcka fram mot början av nästa år, under förutsättning av låg aktivitet i bolaget. För att kunna driva projekten med full fart behövs det dock ytterligare resurser, vilket skulle kunna erhållas till exempel genom nyemission av aktier eller konvertibler.

Jag tror att Phal-501 kan bli till ett utmärkt läkemedel mot både KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar! Jag ser fram emot att dra igång kliniska studier med Phal-501 under 2025!

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enorama Pharma AB (publ) offentliggör årsredovisning och revisionsberättelse

Published

on

By

Styrelsen och verkställande direktören för Enorama Pharma AB (publ), org.nr. 556716-5591, offentliggör härmed årsredovisning och revisionsberättelse för räkenskapsåret 2023.

Årsredovisningen och revisionsberättelsen kan laddas ner från bolagets hemsida www.enorama.se (www.enorama.se/finansiell-rapport) eller via pdf-filen i detta pressmeddelande.

KONTAKT

Enorama Pharma AB (publ)

Annette Agerskov, verkställande direktör

info@enorama.se

Södra Förstadsgatan 1, 211 43 Malmö

www.enorama.se

Enorama Pharma AB är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ): +46 (0)73 856 42 65, certifiedadviser@carnegie.se.

OM ENORAMA PHARMA

Enorama Pharmas mål är att bli en ledande global leverantör av konsumentvänliga nikotinersättningsprodukter. Affärsidén är att utveckla och sälja såväl medicinska tuggummin som icke-medicinska, tobaksfria nikotinprodukter och erbjuda dessa både som Private Label och under egna varumärken. För mer information, besök www.enorama.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.