Connect with us

Marknadsnyheter

Framtidens cybersäkerhet bygger på plattformisering

Published

on

När omvärlden förändras kan det bli nödvändigt att överge gamla principer. Just ett sådant läge har vi nu inom cybersäkerhet. Åsa Edner, Sverigechef på Palo Alto Networks, förklarar varför ett plattformstänk för cybersäkerhet är en bättre idé än att välja fristående produkter för varje uppgift. 
 

Det är inte ovanligt med verksamheter som använder över trettio olika säkerhetsprodukter. Att det är en svår och otacksam uppgift att få dem att fungera tillsammans ger sig själv. I en bättre värld är detta leverantörernas jobb.

När det gäller cybersäkerhet har det länge varit en regel att välja den produkt eller tjänst som är bäst lämpad för varje uppgift. Därför har det i vår bransch varit normalt att företag startas för att lösa ett problem – det är så vi fått nya innovativa produkter för allt från antivirus till behörighetskontroll och blockering av misstänkt nätverkstrafik.

Strategin att handla upp sin säkerhet ”i lösvikt” har länge fungerat ganska bra, men det är många med mig som menar att den nu har gjort sitt. För även om ni verkligen tagit till er en rad olika produkter och kan använda dem rätt, hur lång tid tar det att reda ut vad som hänt om ni blir attackerade? Hur kan ni veta att alla regler och konfigurationer hänger ihop och tillämpas konsekvent? Och hur säkerställer ni en uthållig kompetens kring alla enskilda produkter?

Säkerhetsansvariga står idag inför en komplex hotbild med aktörer som agerar allt snabbare. Cyberförsvaret med dess befintliga verktyg får svårt att hänga med. Därför är det dags för ett paradigmskifte. Tiden är mogen för plattformisering.

Vad krävs av en säkerhetsplattform?
Plattform är ett vanligt begrepp i IT-sammanhang, men också ett ord som kan missbrukas. I det enklaste – och sämsta fallet består ”plattformen” av ett antal produkter som paketeras för att få ned priset. Resultatet kan ändå bli en väldigt spretig lösning. Men för att få en plattform räcker det inte att köpa flera säkerhetsprodukter med samma varumärke – om delarna inte är integrerade och kan samverka effektivt.

I ordets rätta mening handlar en plattform om avancerad integration av produkter och funktioner, så att de enkelt kan dela data och även hanteras gemensamt. En plattform blir på så vis mer heltäckande och mycket mer användbar än summan av dess delar.

De flesta är nog överens om att automatisering med hjälp av AI har en självklar roll i framtidens säkerhetslösningar. Data är i sin tur nyckeln till att göra AI riktigt användbart. En gemensam databas blir därför en självklar del av varje säkerhetsplattform.

Konsolidering är en annan sak
Det är också viktigt att skilja mellan plattformisering och konsolidering. Konsolidering har som regel att göra med besparingsåtgärder, där man slår ihop funktioner och exempelvis ersätter flera system med ett enda. Ett annat motiv för konsolidering kan vara att minska antalet leverantörer. 

Dessa fördelar kan man få med en ”äkta” plattform också, men skillnaden är att den även tillför värde. Den främsta drivkraften för att skaffa en plattform för cybersäkerhet är att den möjliggör förbättringar av både säkerheten och verksamheten, med potential att utvecklas minst lika snabbt som hotbilden. Lägre totalkostnader följer sedan som en bieffekt, bland annat genom effektivare drift och minskat behov av utbildning.

Se till helheten
Vad är det som bromsar utvecklingen av säkerhetsplattformar? Självklart tar det emot att kompromissa med funktionaliteten hos någon komponent. Ni vill ha en lösning där alla delar håller högsta klass. Plattformar kan misstänkas för att ha svaga punkter där det finns bättre alternativ i form av en spjutspetsprodukt. 

Återigen gäller det att se till helheten, för integration handlar också om att möjliggöra nya funktioner och nå resultat. Som bäst blir plattformen när den hjälper oss att lösa svåra problem på smarta sätt som vore omöjliga med fristående produkter. 

Det är både svårt och dyrt att integrera säkerhetsprodukter. En leverantör som lyckas med det tillför därför mycket värde då ni som kund slipper det svåra och slitsamma jobbet med systemintegration.

Och integration är faktiskt bara början. När utgångspunkten är att det redan finns en pålitlig integrerad plattform växer utvecklingspotentialen och ni har något att bygga på inför framtiden.

Att framtidens cybersäkerhet bygger på plattformisering är tydligt och självklart. Utvecklingen drivs av två faktorer:

  • En plattform krävs för att klara morgondagens krav på cybersäkerhet. Hotbilden som ständigt skärps och blir alltmer komplex ställer krav på säkerhetslösningar som ger snabbare och mer exakt respons. Något som fristående och dåligt integrerade produkter inte kan möta. Även den tekniska utvecklingen som förändrar våra IT-miljöer i stort pekar i samma riktning: de måste bli mindre spretiga för att leverera bättre resultat. 

  • Det är ohållbart att fortsätta investera i punktlösningar. Såväl resursbrist, strikta kostnadsskäl och kraven på ökad förmåga att skydda verksamheten bidrar till detta. En vardag som för säkerhetsansvariga präglas av resurs- och kompetensbrist gör det angeläget att komma ifrån specialiseringen på enskilda tekniker och produkter. En bredare kompetens kring plattformar blir mer värdefull för såväl arbetsgivare som medarbetare, samtidigt som bättre integrerade lösningar både ger högre säkerhet och verksamhetsfördelar.

Åsa Edner, Sverigechef på Palo Alto Networks

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kåpan Pensioner och AP4 stärker sitt ägande i Svenska Handelsfastigheter

Published

on

By

Pressmeddelande
Stockholm den 16 maj 2024

Svenska Handelsfastigheters storägare Kåpan Pensioner och Fjärde AP-fonden, AP4, har påkallat förvärv av Länsförsäkringar Livs aktier i Svenska Handelsfastigheter. Efter affären kommer de båda att äga knappt hälften var av bolaget, medan vd fortsatt kommer att äga en minoritetspost.

Affären innebär att Svenska Handelsfastigheter får två huvudägare som genom sitt ökade ägande också bekräftar sitt åtagande att fortsatt stötta bolagets utveckling långsiktigt. Förvärvet sker till marknadsvärde och affären beräknas att fullbordas i juni 2024.

Thomas Holm, vd för Svenska Handelsfastigheter, kommenterar ”Vi får två huvudägare med tydligare roller, vilket skapar en stabil grund och färdplan för framtida expansion och långsiktigt hållbar tillväxt”.

Planen framåt är att bygga vidare på Svenska Handelsfastigheters väldiversifierade och starka portfölj baserad på nära och långvariga relationer med ledande detaljister. I praktiken innebär det fortsatt fokus på kontracykliska hyresgäster inom lågpris- och dagligvarusegmenten. Strategin har varit mycket framgångsrik hittills och bidragit till att Svenska Handelsfastigheter är marknadsledande inom handelsfastigheter med en portfölj om cirka 15 Mdr kronor.

För ytterligare frågor, vänligen kontakta:

Thomas Holm, vd, Svenska Handelsfastigheter
thomas.holm@handelsfastigheter.se      
070 – 943 68 00

Denna information är sådan information som Svenska Handelsfastigheter är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 16 maj 2024 kl. 20.20 CET.

Om Svenska Handelsfastigheter

Svenska Handelsfastigheter är en fastighetsägare som i samverkan med detaljhandeln utvecklar attraktiva handelsplatser. Företagets ägare och finansiering är långsiktig vilket ger möjlighet att driva verksamheten med ett långsiktigt perspektiv. Bolagets största ägare är Kåpan Pensioner och Fjärde AP-fonden. Läs mer på www.handelsfastigheter.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Veidekke tilldelas ett av kontrakten för Västlänkens deletapp Haga

Published

on

By

Den 14 maj tilldelades Veidekke ett av kontrakten för Västlänkens deletapp Haga. Den del det handlar om är entreprenaden för området Otterhällan i centrala Göteborg. Nu väntar först en avtalsspärr på tio dagar. Veidekke har sedan tidigare fått uppdraget av Trafikverket att utföra så kallade skyddsarbeten under en begränsad tidsperiod på projekt Haga.

– Vi är stolta och glada över det fortsatta förtroendet från Trafikverket. Nu ser vi fram emot att få slutföra arbetet som vi påbörjat i skyddsentreprenaden och tillsammans leverera ett lyckat projekt, säger Fredrik Indevall, regionchef på Veidekke Anläggning Väst.

Otterhällan är den andra av de fem entreprenaderna som handlas upp i Haga. Delprojekt Ot-terhällan består av en bergtunneldel mellan delprojekt Rosenlund och delprojekt Stora Hamn-kanalen. Kontraktet omfattar en sträcka på ungefär 500 meter mellan Rosenlundsplatsen och Hamnkanalen och består av en dubbelspårstunnel och två servicetunnlar i berg. Genom del-projektet kommer Västlänken att passera ett antal underjordiska konstruktioner, till exempel Götatunneln, garage och skyddsrum samt anlägga två stycken betongbroar.

Läs mer Läs mer om Västlänken

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Indevall, regionchef Veidekke Anläggning Väst, tel. +46 76 126 40 43

Marcus C Nilsson, verksamhetsområdeschef Veidekke Infra, tel. +46 76 840 05 56

Veidekke är en av Skandinaviens ledande entreprenörer och utför alla sorters bygg- och anläggningsuppdrag. Involvering och lokalkunskap kännetecknar verksamheten. Koncernen omsätter ca 43 miljarder NOK och hälften av de ca 8000 medarbetarna äger aktier i verksamheten. Veidekke är noterat på Oslobörs och har sedan starten 1936 alltid gått med vinst.

Continue Reading

Marknadsnyheter

MTG lanserar ett aktieåterköpsprogram om 400 miljoner kronor

Published

on

By

Modern Times Group MTG AB (”MTG”) tillkännagav idag att styrelsen har beslutat att lansera ett nytt aktieåterköpsprogram om upp till 400 miljoner kronor. Programmet kommer att löpa mellan den 17 maj 2024 och den 30 april 2025. Styrelsens avsikt framöver är att fortsätta återköpa aktier till ett belopp motsvarande minst en tredjedel av koncernens årliga fria kassaflöde.

Styrelsen anser att aktieåterköpsprogrammen ger ett flexibelt och hållbart ökat värdeskapande för MTG:s aktieägare De säkerställer samtidigt att MTG kan fortsätta arbeta mot sina strategiska förvärvsmål. Aktieåterköpen är väl underbyggda av MTG:s goda kassagenerering och starka finansiella ställning. De totalt 400 miljoner kronor som styrelsen avser att återköpa aktier för fram till årsstämman 2025 är av samma storleksordning som det totala antalet aktier som återköptes mellan årsstämmorna 2023 och 2024.

De aktier som återköps ska dras in genom en minskning av koncernens aktiekapital, vilket kräver ett godkännande av årsstämman. Styrelsen avser att föreslå sådant godkännande vid årsstämman 2025. Värdet av programmet (om det nyttjas fullt ut) motsvarar cirka 3,4 % av MTG:s nuvarande marknadsvärde (beräknat baserat på samtliga MTG A och B-aktier exklusive aktier som innehas i eget förvar).

Aktieåterköpsprogrammet kommer att genomföras i enlighet med marknadsmissbruksförordningen (EU) 596/2014 (”MAR”) och kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052 (“Safe Harbour-förordningen”). Aktieåterköpsprogrammet kommer att genomföras av Kepler Cheuvreux som kommer att fatta sina handelsbeslut avseende tidpunkten för återköp av MTG:s aktier oberoende av MTG.

Aktieåterköpsprogrammet är föremål för följande villkor:

  • Återköp av aktier kan göras under perioden från den 17 maj 2024 och fram till och med den 30 april 2025. Under denna period kommer MTG att återköpa aktier till ett belopp om maximalt 400 miljoner kronor.
  • Återköpen ska göras på Nasdaq Stockholm och i enlighet med Nasdaq Stockholms regelbok för emittenter, MAR och Safe Harbour-förordningen.
  • Återköpen av aktier på Nasdaq Stockholm ska göras till ett pris per aktie inom det registrerade intervallet för den gällande kursen vid varje given tidpunkt, vilket är intervallet mellan högsta köpkurs och lägsta säljkurs.
  • I enlighet med bemyndigandet från årsstämman den 16 maj 2024 ska MTG:s innehav av egna aktier inte vid någon tidpunkt överstiga 10 procent av utestående aktier i MTG. Det totala antalet utestående aktier är för närvarande 131 668 727. För närvarande innehar MTG 4 075 434 B-aktier och 6 324 343 C-aktier i eget förvar (totalt 10 399 777 egna aktier). Årsstämman 2024 beslutade att minska aktiekapitalet genom indragning av 3 358 100 B-aktier som innehas i eget förvar. Indragningen förutsätter att tillstånd från Bolagsverket erhålls, vilket väntas ske omkring augusti 2024. Efter slutförandet av indragningen kan maximalt 5 789 385 aktier återköpas innan årsstämman 2025.
  • Betalning av aktierna ska ske kontant.

Framåtriktade uttalanden

Uttalanden i pressreleasen avseende framtida förhållanden och händelser, inklusive framtida utveckling och uttalanden om trender, är framtidsinriktade uttalanden. Till sin natur är sådana framtidsinriktade uttalanden osäkra och innefattar risk eftersom de hänför sig till eller är beroende av framtida förhållanden som ännu inte inträffat. Det kan inte garanteras att framtida resultat inte kommer att avvika väsentligt från de angivna eller förutskickade beroende på ett flertal faktorer, varav många är utanför MTG:s kontroll.

För mer information:

Anton Gourman, VP Communications and IR

Direkt: +46 73 661 8488 anton.gourman@mtg.com

Följ oss: mtg.com / LinkedIn

Om MTG

MTG (Modern Times Group MTG AB (publ)) (www.mtg.com) är en internationell mobilspelskoncern som äger och driver spelutvecklare med globalt populära titlar som sträcker sig över en bred uppsättning genrer inom casual- och mid-core-spel. Koncernen fokuserar på att accelerera portföljbolagens tillväxt och stödja grundare och entreprenörer. MTG är en aktiv aktör i den pågående konsolideringen av spelindustrin och en strategisk köpare av gamingbolag världen runt. Vi kommer från Sverige men har en internationell kultur och globalt fotavtryck. Våra aktier är noterade på Nasdaq Stockholm under symbolerna MTGA och MTGB.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.