Futurion presenterar rapport om a-kassans maktdimension

| 10 juni, 2022 | 0 kommentarer

Hur förändras makten på arbetsmarknaden om a-kassan skulle organiseras annorlunda? Den frågan diskuteras i rapporten ”Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet”, som Futurion presenterar i dag.

Tidigare forskning har slagit fast att a-kassans organisering har stor betydelse för fackets styrka och vi vet också att storleken på arbetslöshetsersättningen är viktig för den enskildes trygghet. Nu presenteras möjliga förändringar av a-kassan och fem framtidsscenarier analyseras i Futurions rapport, som är skriven av experten Mats Essemyr. Kommer maktbalansen tippa till arbetsgivarnas fördel?

 Arbetslöshetsförsäkringen innefattar maktrelationer. Ändrar man regler och villkor flyttas balanspunkten i maktavvägningen mellan olika intressen på arbetsmarknaden, säger Ann-Therése Enarsson.

I rapporten beskrivs hur centralt systemet med frivilligt medlemskap i en a-kassa, Gentsystemet, är i den svenska modellen för arbetslöshetsförsäkringen. Skulle arbetslöshetsförsäkringen göras allmän och obligatorisk, som ibland diskuteras, finns en risk för att anslutningsgraden till facket sjunker, särskilt bland LO-förbunden. Försvagas facken kan det kan bli svårt för en del fack att teckna avtal. I förlängningen uppkommer då krav på mer politisk reglering av arbetsmarknaden. Partsmodellen förutsätter starka parter mellan vilka maktbalans råder.

Fem olika framtidsscenarier presenteras i rapporten:

  • A-kassan blir allmän och obligatorisk
  • ”Arbetslinjen” vinner över ”bidragslinjen”
  • Basinkomst eller medborgarlön
  • Kollektivavtalad a-kassa
  • Nuvarande ordning fortsätter

Om rapporten

Rapporten är skriven av den tidigare TCO-utredaren och a-kasseexperten Mats Essemyr och finns att läsa här: 
https://futurion.se/wp-content/uploads/2022/06/futurion-rapport-maktanalys-2022-lowres.pdf

Rapporten är en del av Futurions #maktanalys som tidigare i år har omfattat ett antal spaningar där olika experter diskuterar maktförhållandena mellan arbetstagare och arbetsgivare med hänsyn till distansarbetet. 

För mer information:
Ann-Therese Enarsson

VD
[email protected]
070-9217550

Futurion är tankesmedjan för framtidens arbetsliv. Finansieras av olika fackförbund i tjänstemannarörelsen.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.