Getinges medarbetare volontärarbetar för en bättre framtid

| 13 maj, 2022 | 0 kommentarer

Getinges medarbetare får två dagars betald ledighet per månad för volontärarbete. Ett erbjudande som har underlättat för medtechbolagets medarbetare världen över att bidra med konkreta insatser före, under eller efter katastrofer.

I sin strävan att bistå kunder, samhällen och familjer i samband med katastrofer erbjuder Getinge sina medarbetare betald ledighet vid utförande av volontärarbete. Och just nu, under det pågående kriget i Ukraina, erbjuder Getinge ekonomiskt stöd till medarbetares familjer som tar in flyktingar i sina hem.

I Karlsruhe i Tyskland hade Karin och Linda redan varit engagerade sedan Ryssland invaderade Ukraina. Karin hade privat samlat in pengar till viktiga förnödenheter och Linda bistod ukrainska flyktingar i grannskapet genom att till exempel ta med barn till lekplatsen och hjälpa till att fylla i papper till olika myndigheter.

– Att hitta tid att engagera sig är alltid en kritisk faktor, så när vi såg det interna budskapet kände vi båda att det var en möjlighet att göra mer. Jag hade redan hjälpt till på en klädbank och när jag frågade Karin om hon ville följa med tvekade hon inte. Det gjorde inte heller våra chefer när de godkände vår ansökan om att vara lediga för att utföra volontärarbete, säger Linda.

Klädbanken ligger i en stor anläggning där flyktingar eller andra utsatta personer får skänkta kläder. Tillsammans tillbringade Linda och Karin en hel dag med att sortera och lämna ut skor.

– Jag älskar att klädbanken inte bara delar ut saker, besökarna kan själva utforska plaggen på olika avdelningar och välja de plagg de vill ha, precis som i en vanlig butik. Det bidrar till mer värdighet i den här fruktansvärda situationen, förklarar Linda.

Både hon och Karin är ödmjuka över sina insatser och överväldigade av att möta människor som har flytt för sina liv och lämnat de flesta av sina tillhörigheter bakom sig i ett krigshärjat land.

– Det är svårt att föreställa sig vad de här personerna har gått igenom. Det känns bra att kunna hjälpa dem på ett sätt som är möjligt för mig, och jag är stolt över att min arbetsgivare stöttar och uppmuntrar oss att göra mer, säger Karin.

Samtidigt har Getinges medarbetare i Poznan i Polen fått möjlighet till förlängd betald ledighet på grund av det stora antalet flyktingar som korsar landsgränsen. Många medarbetare hjälper till i matkök och på donationscenter, och Mateusz har två ukrainska familjer i sitt hem.

– Under krigets första dagar hade flyktingarna ännu inte nått oss, men min hustru och jag insåg att östra Polen inte skulle kunna ta hand om alla och att de så småningom skulle komma västerut. Vi bestämde oss för att vi ville hjälpa till, säger Mateusz.

Allt gick väldigt snabbt och Mateusz och hans hustru fick ett telefonsamtal endast två timmar i förväg om att två ukrainska kvinnor och deras söner var på väg till Poznan och behövde någonstans att bo.

– Vi lyckades förbereda allt hemma på nolltid. När de körde upp till vårt hus, med alla de tillhörigheter de hade lyckats klämma in i den lilla bilen, var spänningen påtaglig. Vi hade aldrig träffats förut, men från och med nu skulle vi bo ihop.

Mateusz är tacksam mot sin arbetsgivare som gjort det möjligt för honom att ta ledigt för att hjälpa familjen att komma till rätta och för det ekonomiska stödet.

– Nu har de fyra bott hos oss ett tag och idag är vi en familj på sju personer. Vi samtalar mycket. För dem är vistelsen här förenad med blandade känslor, eftersom deras män, äldre söner och vänner är kvar i Ukraina och deltar i motståndet. De får ibland känslan av att de smet iväg och skäms för att de inte också stannade kvar och kämpade, vilket är hjärtskärande. Vi har kontakt med deras familjer varje dag.

Mateusz och hans hustru har hjälpt sina nya vänner att få jobb och deras barn går i skolan i Polen. Att ta emot flyktingar i sitt hem har varit utmanande, både mentalt och logistiskt, men samtidigt otroligt givande.

– Att hjälpa andra får mig att känna mig stolt, behövd och nöjd på en och samma gång. Jag är övertygad om att den som gör gott mot andra, får gott tillbaka.

Mediakontakt:

Anna Appelqvist, VP Corporate Communications
Tel.: +46 (0)10-335 5906
E-post: [email protected]

Om Getinge

Fast övertygade om att alla människor och alla samhällen bör ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och institutioner verksamma inom Life Science-området med produkter och lösningar vars syfte är att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsrutiner. Bland annat erbjuder företaget produkter och lösningar för intensivvård, kardiovaskulära procedurer, operationssalar, sterilgodshantering och Life Science. Getinge har över 10 000 medarbetare världen över och företagets produkter säljs i över 135 länder.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.