Connect with us

Marknadsnyheter

Göteborgsföretaget attraherar 750 miljoner och flyttar in i stadens växande hälsokluster

Published

on

Pretzel Therapeutics är ett bioteknikföretag som i ett tidigt skede fångat intresse hos flera stora life science-investerare. En expansion i Göteborg är närstående, med flytt till ett nytt 700 kvm stort kontor och labb för att fortsätta att utveckla sin globala FoU-verksamhet. Företaget, som grundades av några av världens ledande vetenskapliga forskare inom mitokondriell biologi, lanserades i september med en första finansieringsrunda på 72,5 miljoner USD.

Idag är företaget etablerat i Göteborg och Boston, USA. Det svenska teamet flyttar in i den nya anläggningen i GoCo Health Innovation City, några hundra meter från ett av AstraZenecas tre globala FoU-center, under 2023. Där kommer företaget att fortsätta sin utveckling av banbrytande lösningar för behandling av sjukdomar relaterade till mitokondriell dysfunktion, både sällsynta genetiska sjukdomar och vanligare åldersrelaterade sjukdomar.

– Vår flytt till GoCo är en viktig milstolpe för Pretzel. Genom vår utökade närvaro kan vi fortsätta skala upp vår FoU-verksamhet, samtidigt som den moderna och välutrustade kontors- och labbanläggningen kommer att gynna oss vad gäller möjligheter att rekrytera samt bibehålla vetenskapliga talanger av världsklass. Vi ser fram emot att bygga och främja relationer och innovation i den spännande miljön som GoCo erbjuder, sa Baruch Harris, Chief Operating Officer på Pretzel Therapeutics, när investeringen tillkännagavs.

Uppbackad av investerare i världsklass

När företaget startade i september var finansieringen uppbackad av investerare i världsklass, ledd av ARCH Venture Partners och Mubadala Capital inklusive medinvesterarna HealthCap, Cambridge Innovation Capital, Cambridge Enterprise, Angelini Ventures, GV, Invus, Eir Ventures, GU Ventures samt Karolinska Institutet Holding.

Totalt tog bolaget in 72,5 miljoner USD, motsvarande nästan 750 miljoner kronor.

– Den enorma potentialen hos deras tekniska plattform bekräftas av investeringen. Det finns inte många göteborgska eller europeiska bioteknikföretag som lyckas attrahera så mycket kapital i ett så tidigt skede. Deras teknologi är inte bara innovativ utan har potential att vara banbrytande och marknadskapande, säger Iris Öhrn, investeringsrådgivare för life science på Business Region Göteborg.

– Pretzels medgrundare Paul Thurk, vd på ARCH Venture Partners, motiverades att skapa företaget utifrån vetskapen och övertygelsen om att det spjutspetsarbete som Pretzels vetenskapliga grundare utför hade stor terapeutisk potential. Tiden var mogen för ett företag som kunde utnyttja all mitokondriell biologi, inte bara en molekylär mekanism eller ett läkemedel, för att behandla sjukdomar, säger Jay Parrish, vd på Pretzel Therapeutics.

I uppskalningen av FoU-verksamheten i Göteborg kommer företaget att fokusera på att utveckla sin prekliniska forskning. Under de kommande åren kommer företaget att vara redo att gå in i kliniska prövningar med minst en av sina huvudkandidater.

– Forskargrupperna som leds av professor Maria Falkenberg och mig, har studerat mitokondriell biologi och de mekanismer som ligger bakom mitokondriell sjukdom i mer än 20 år. Att se vårt arbete översättas till precisionsterapier som kan förbättra människors liv är oerhört glädjande. Jag är också glad över att se de många unga forskare som vi har rekryterat till Pretzel, som nu får en chans att arbeta med erfarna experter från start-upsscenen i Boston. En bättre ”crash course” i läkemedelsutveckling och entreprenörskap är svår att hitta, säger Claes Gustafsson, professor i medicinsk biokemi vid Göteborgs universitet och medgrundare av Pretzel Therapeutics.

Starka band till Göteborg

GU Ventures i Göteborg var bland de första att investera i Pretzel Therapeutics. Den universitetsdrivna inkubatorn fokuserar på företag och innovativa idéer med kopplingar till Göteborgs universitet. Ungefär hälften av portföljbolagen finns inom life science-området och av dessa är hälften läkemedelsbolag. GU Ventures har varit involverat vid starten av innovativa och framgångsrika life science-företag som bland annat BICO (Cellink) och Surgical Science.

När det gäller Pretzel Therapeutics kom GU Ventures första gången i kontakt med professor Claes Gustafsson redan 2019.

Alla pusselbitar fanns där. Och vi visste att vi kanske hade fröet till vad som kan leda till nästa Göteborgsframgång inom life science framför oss, säger Klementina Österberg, vd på GU Ventures.

Den expertis som finns i Göteborg och regionens innovationsekosystem har spelat en viktig roll i Pretzels resa, förklarar Jay Parrish, vd på Pretzel Therapeutics.

Vi har dragit nytta av den höga talangtätheten i Göteborgsregionen, som underlättas av närvaron av ett ledande universitet, samt det växande ekosystemet inom life science i området. Ytterligare utveckling av närområdet inom forskning, immateriella rättigheter, infrastruktur, tjänster osv. kommer inte bara att gynna Pretzel utan alla andra bioteknikföretag som vill starta upp i regionen.

Iris Öhrn berättar att Göteborg är hem för spjutspetsforskning och att regionen har stor potential när det gäller kommersialisering.

När du tar en ledande forskningsinstitution, ett entreprenöriellt tänkesätt, ett välutvecklat innovationssystem, lokala investerare som är villiga att samarbeta plus ett projekt med globalt fokus från start och lägger i grytan, så har du receptet du behöver för att lyckas. Jag är säker på att vi kommer att få se nya ’Pretzels’ i Göteborg framöver. Särskilt baserade på forskning relaterad till immunonkologi, avancerad terapi och systembiologi, som är områden där Göteborgsregionen redan utmärker sig, säger Iris Öhrn.

Kontakt: 

Iris Öhrn 
Etableringsrådgivare – Life Science 
Etablera och investera
 +46 31-367 61 30

[email protected]

________________________________

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Bellpal Holding AB:s David Ziemsky medverkar i en VD-intervju

Published

on

By

David Ziemsky, VD för Bellpal Holding AB, medverkar i en VD-intervju med Diaz Agency Group, publicerad idag, söndag 29/1 2023.

Video-intervjun kan nås via följande länk:

YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=NMCedJggzSE)

I avsnittet diskuteras bland annat kommersialiseringen av Bellpals mjukvara. Därtill potentialen och innebörden av det nyligen tecknade samarbetsavtalet med Motorola. David Ziemsky beskriver också Bellpals kortsiktiga och långsiktiga övergripande mål.       

För ytterligare information, vänligen kontakta:
David Ziemsky, VD, BellPal Holding AB
E-post: dz @bellpal.com
Telefon: +46 70  453 96 25.

Mentor
Aktieinvest FK AB (556072-2596)
Box 7415 103 91 Stockholm
Telefon: +46 8 506 517 03
[email protected]
www.aktieinvest.se

Om BellPal
BellPal är ett caretech-bolag som kombinerar digitala tjänster med medicinsk expertis för att utveckla produkter, tjänster och digitala lösningar för primärt seniorer och omsorg. Verksamhetens huvudområde är en heltäckande plattform som sammanlänkar användaren med anhöriga och larmcentral. BellPal har en SaaS-baserad affärsmodell för sin plattform och fakturerar slutanvändarna en månatlig abonnemangskostnad för användandet av tjänsten.

För mer information, se BellPals hemsida www.bellpal.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Josafat Mendes lämnar AIK Fotboll

Published

on

By

AIK Fotboll är överens med den portugisiska klubben SC Braga om en omgående transfer av backen Josafat ”Joe” Mendes. Mendes debuterade 2022 för AIK:s A-lag och det blev sammanlagt 35 tävlingsmatcher, två mål och tre målgivande passningar för honom under debutsäsongen i AIK-tröjan.

– Det känns speciellt att lämna AIK med tanke på att jag har kommit från akademin. Så det är lite blandade känslor med tanke på att jag har fått leva min dröm då jag sedan jag var liten har haft som mål att representera AIK. Men när denna klubb visade ett så stort intresse för mig så vill jag ta chansen. Jag vill tacka alla i klubben, ledare, spelare och supportrar som stöttade mig hela 2022. Jag är tacksam att AIK har trott så mycket på mig och vill avslutningsvis tacka alla inblandade, säger Josafat Mendes.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserat på nettoresultatet av fasta ersättningar, exklusive eventuella villkorade framtida rörliga ersättningar, enligt nedanstående skala:

Klass         Från (kSEK) Till (kSEK)
I                          0         2 500
II                  2 500         5 000
III                 5 000       10 000
IV               10 000       20 000
V                20 000       40 000
VI               40 000       70 000

Transfern av Josafat Mendes till SC Braga hamnar i klass IV. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

För en längre faktapresentation av Josafat Mendes, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.

– Joe har haft en snabb utveckling i år och även fått göra landslagsdebut. Intresset har varit stort runt Joe och vi är glada för hans skull att vi kunde finna en lösning som alla parter är nöjda med. Som med alla spelare som lämnar AIK för äventyret nere i Europa så önskar vi ett stort lycka till och hoppas få se dem tillbaka i AIK-tröjan igen, säger Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef.

Denna information är sådan som AIK Fotboll AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 januari 2023, kl 11:00 (CET).

För mer information, kontakta:
Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef (herr)
Mobil: 070 – 843 18 91
E-post: [email protected]

Continue Reading

Marknadsnyheter

De vann årets P3 Guld!

Published

on

By

Ikväll 27 januari 2023 återvände P3 Guld-galan till Partille arena utanför Göteborg för att inför storpublik prisa 2022 års bästa musik. Galan sändes i radio och tv och går även att se och höra i efterhand på SVT Play och i Sveriges Radio Play. Victor Leksell blev återigen musikfestens mest hyllade med två vinster – Guldmicken och Årets låt för Din låt som han gjort tillsammans med Einár. Sammanlagt delades sex priser ut under kvällen. Robyn vann den nya priskategorin P3 Ikon, Årets artist/grupp tilldelades Hooja, Miriam Bryant vann nya priset Årets album för PS jag hatar dig och artisten Gerd vann Framtidens artist.

Victor Leksell, tvåfaldig vinnare. Foto: Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Det nya priset P3 Ikon tilldelas en person som har ikonisk status i svenskt musikliv och som med sin musik inspirerar andra artister.

– Tack, vilken ära att få ett så fint pris! Jag har ju hållit på i typ trettio år, och därför känns det här kanske rimligt. Jag är jätteglad för att jag fortfarande skapar och är en del av världens konstnärliga samtal. Vi är många som håller på, jag är en av dem, och om jag har inspirerat någon så är det absolut den största komplimangen. För det är ju det jag själv alltid vill vara, inspirerad. Tack så mycket, säger Robyn, vinnare av P3 Ikon, i en tackfilm på galan.

Årets gala leddes av P3-profilen och musikexperten Tina Mehrafzoon. På scen uppträdde Zara Larsson som premiärspelade den nya låten Can’t tame her. Vinnarna av Årets artist/grupp Hooja tog med sig älg och eld från Norrbotten upp på scen, Cleo åkte bil till hiten Tjejerna, tjejerna, tjejerna och Viagra Boys skapade härligt rock-kaos med multipla upplagor av sångaren Sebastian Murphy. Deportees & Sarah Klang, Loam & Estraden och Olivia Lobato bjöd på stämningsfulla nummer innan Thomas Stenström avslutade galan med låtarna Väntar på en solig dag och hiten Sista sommaren.

Kvällens prisutdelare var Icona Pop, Zara Larsson, Veronica Maggio och Årets album-vinnaren Miriam Bryant. Även skådespelarna Adam Kais och Mustafa Al-Mashhadani samt komikertrion Örjan, Bosse och Mange delade ut priser.

Pressbilder:

Bilder på vinnarna:
https://portal.bildbank.se/p/sverigesradio-p3guld/album-52246
Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Bilder på uppträdande artister:
https://portal.bildbank.se/sv/portal/sverigesradio-p3guld/album-52247
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bilder från röda mattan:
https://portal.bildbank.se/sv/portal/sverigesradio-p3guld/album-52248
Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Vinnarna av P3 Guld 2023 är följande:
Guldmicken: Victor Leksell
Framtidens artist: Gerd
Årets artist/grupp: Hooja

Årets album: PS jag hatar dig – Miriam Bryant
Årets låt: Din låt – Victor Leksell & Einár
P3 Ikon: Robyn

Vinnaren av P3 Ikon är framtagen av P3 Gulds jurygrupp. I de övriga fem kategorierna är det P3-publiken som röstat fram vinnarna på egen hand.

P3 Guld 2023 går att lyssna på igen i appen Sveriges Radio Play och se på SVT Play.

Mer info finns att läsa på hemsidan sverigesradio.se/p3guld och på instagramkontot p3sverigesradio.

Presskontakter till vinnarna:
Victor Leksell: [email protected]
Gerd: [email protected]
Hooja: [email protected]
Miriam Bryant: [email protected] 
Robyn:
[email protected]

För vidare information om P3 Guld 2023, vänligen kontakta:
Molly Brunner, pressansvarig /ILES PR
[email protected]
0702 70 70 64

Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande i P3 Guld-juryn
[email protected]
070-854 88 52

Sveriges Radios presswebb:sverigesradio.se/press

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.