Connect with us

Marknadsnyheter

Halloumi firar 40 år i Sverige och får en egen kokbok

Published

on

”Hej halloumi” – en hyllningsbok till en av världens mest mångsidiga ostar, släpps i mitten på november. Boken innehåller mer än 40 oväntade och makalöst goda recept.  Bakom boken står Maro Papadopoulou, som tillsammans med sin man var först med att introducera halloumi i svenska kök

”Hej halloumi” – en hyllningsbok till en av världens mest mångsidiga ostar, släpps i mitten på november.  Boken innehåller mer än 40 oväntade och makalöst goda recept.  Bakom boken står Maro Papadopoulou, som tillsammans med sin man var först med att introducera halloumi i svenska kök.

 

Sedan halloumi kom till Sverige för 40 år sedan har den cypriotiska nationalosten blivit ett stående inslag på den svenska veckomenyn. Svenska folket steker och grillar 16 miljoner halloumiostar per år. Nu är det dags att ta matinspirationen till nästa nivå. Därför har Maro Papadopoulou samlat sina egna och vänners bästa halloumirecept i en härlig kokbok tillägnad den mångsidiga osten. 

 

        Det finns så mycket mer att göra med halloumi än att steka och grilla. Ugnsbaka, riv, fritera och koka! Njut den till drinken eller brunchen, i grytan och på pastan, mellan bröd och i salladen. Eller ät den bara så där, rakt upp och ner vid köksbänken, säger Maro Papadopoulou. 

 

Förhoppningen med boken är, förutom att hylla den mångsidiga osten, också att bredda användningsområdena till mer än bara grillen. Boken kommer finnas tillgänglig på utvalda bokhandlare och butiker med ett rekommenderat cirkapris om 249 kronor fr o m mitten av november.  

 

På Cypern har man tillverkat halloumi de senaste tusen åren, men det var först 2021 som osten fick sin PDO-märkning. Idag är namnet halloumi ursprungsskyddat inom EU och osten får endast tillverkas på Cypern av cypriotisk mjölk.

 

Maro Papadopoulou har redan ett par kokböcker och ett helt liv av nyfiket matlagande bakom sig. I mitten av 80-talet introducerade Maro och hennes man Frixos halloumi i Sverige genom sitt familjeföretag Fontana. För att hitta och visa upp halloumins allra bästa sidor har Maro nu tagit hjälp av några välmeriterade bokskapare.  Fotograf Lina Eidenberg Adamo har fångat halloumi i alla sorters solvarmt ljus. Kokboksdesigner Katy Kimbell har stått för styling och formgivning. Bakom texten ligger skribenten Annika Edestrand. Initiativtagare och redaktör är Maros dotter Corina Papadopoulou. 

 

För intervjumöjligheter med Maro, recept och bilder från boken för publicering eller exemplar av boken, vänligen kontakta Gastro PR: press@gastropr.se, 070 480 7731  

 

Fontana Food AB är ett svenskt familjeföretag som sedan 1978 ser till att god mat från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet finns i Sverige. Lika länge har familjen Papadopoulos arbetat för ett hållbart samhälle som värnar om människa, djur och natur. 2015 startade Fontanas grundare Frixos stiftelse för att stötta entreprenörskap som främjar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och motverkar utanförskap. Fontana drivs idag av andra generationen Papadopoulos, syskonen Loizos och Corina.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Högpotent cannabis kan påverka DNA och signalera psykosrisk

Published

on

By

Forskare vid King’s College London har upptäckt att användning av högpotent cannabis (med THC-halt över 10 %) lämnar unika spår i DNA, vilket kan kopplas till ökad risk för psykos. Studien, publicerad i Molecular Psychiatry, är den första att visa hur frekvent cannabisbruk påverkar DNA-metylering, en process som förändrar geners funktion utan att ändra DNA-sekvensen.

Resultaten visade att de som ofta använder högpotent cannabis uppvisar förändringar i gener relaterade till energiproduktion och immunsystemet, särskilt genen CAVIN1. Dessa förändringar kan kopplas till en ökad sårbarhet för psykos, vilket öppnar möjligheter för framtida blodprov som kan identifiera riskindivider.

Källa: news-medical

nature

Continue Reading

Marknadsnyheter

Truecallers valberedning inför årsstämman 2025

Published

on

By

Följande representanter för Truecaller AB:s största aktieägare per 30 september 2024, kommer tillsammans med styrelsens representant Alan Mamedi, att ingå som ledamöter i valberedningen inför årsstämman 2025.

  • Kamjar Hajabdolahi, utsedd av Nami Zarringhalam
  • Sven Törnkvist, utsedd av Alan Mamedi
  • Mattias Lampe, utsedd av Peak XV

Truecaller AB:s årsstämma kommer att hållas fredagen den 23 maj 2025 i Stockholm.

 

Aktieägare som önskar lämna förslag till valberedningen kan göra detta via e-post till investors@truecaller.com, senast den 31 januari 2025.

 

 

För mer information, kontakta gärna:

Andreas Frid, Head of IR & Communication

+46 705 29 08 00
andreas.frid@truecaller.com

Om Truecaller:

Truecaller är den ledande globala plattformen för att verifiera kontakter och blockera oönskad kommunikation. Vi möjliggör trygga och relevanta konversationer mellan människor och gör det effektivt för företag att nå konsumenter. Bedrägerier och oönskad kommunikation är vardag i digitala ekonomier och tillväxtmarknader i synnerhet. Vårt uppdrag är att skapa tillförlitlig kommunikation. Truecaller är en naturlig del av den dagliga kommunikationen för mer än 420 miljoner aktiva användare. Truecaller är noterat på Nasdaq Stockholm sedan 8 oktober 2021. För mer information besök gärna corporate.truecaller.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ramlösa shipping (publ) bjuder in till presentation av kvartalsrapport juli-september 2024 den 26 november 2024, kl. 9:30

Published

on

By

Tisdagen den 26 november publicerar Ramlösa shipping AB (publ) sin delårsrapport för perioden juli-september 2024. Med anledning av detta bjuder Ramlösa Shipping in till en digital presentation via Teams där vd Stefan Norrsell kommer kommentera resultatet och svara på frågor, tillsammans med Magnus Granander styrelseledamot och CFO Fredrik Stenberg.

Rapporten kommer att finnas tillgänglig på:  https://www.ramlosashipping.se/investerare/rapporter/

Presentationen inleds kl. 9.30 och hålls på svenska.

Föranmälan krävs och görs till elin.eriksson@skillscorp.se

För ytterligare information, vänligen kontakta

VD Stefan Norrsell

Email: stefan.norrsell@ramlosashipping.se

Telefon: 070 -256 15 03

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.