Connect with us

Marknadsnyheter

Hiltis hållbarhetsrapporter visar på framsteg inom miljö och cirkuläritet i bolagets globala och svenska organisation

Published

on

Att bygga en bättre framtid har varit Hiltis vägledande vision i flera år och vår stabila värdegrund och stora engagemang innebar att vi kunde fortsätta investera, utveckla och leverera hållbara resultat under 2021”, kommenterar Axel Franck, vd på Hilti Svenska.

Klimatneutralitet fortsatt i fokus för miljöarbetet

Ett av Hiltis globala hållbarhetsmål är att vara klimatneutrala i bolagets egen produktion (Scope 1 och 2) till 2023. Hiltis första prioritet är att minska de egna utsläppen av växthusgaser. Under 2021 har flera projekt genomförts globalt för att minska energianvändningen i den egna produktionen, t.ex. förser bolagets fabrik i Schaan, Liechtenstein, nu omkringliggande huvudkontorsfastigheter med värme genom kylvatten som använts för att kyla maskinerna i fabriken. Åtgärden har sparat 2 000 000 kWh av gas per år, vilket i sin tur motsvarar 2 % av bolagets totala energikonsumtion i egen produktion och 400 ton av CO2 per år.

För den kvarvarande energikonsumtion finns målsättningen att energin ska komma från förnyelsebara källor. Sedan 2020 används 100 % grön el i samtliga egna fastigheter, antingen köpt el där certifikaten möter de högt satta standarderna i EKOenergy och Green-e eller från bolagets egen solcellsproduktion.

En betydande del av bolagets CO2-utsläpp kommer från tjänstebilar. Tjänstebilsflottan är stor på grund av bolagets direktsäljande affärsmodell, som i sin tur genererar många kundbesök. Därför är övergången elbilar eller andra mer energieffektiva fordon en viktig del för att minska Hiltis utsläpp i Scope 1. I 2021 beställdes över 3000 bilar med låga växthusgasutsläpp, vilket motsvarar över 20 % av Hiltis globala bilflotta.

Under 2021 har ett stort arbete genomförts för att mäta indirekta utsläpp ifrån bolagets värdekedja, Scope 3. En analys har genomförts över vilka kategorier inom GHG protokollets som har störst påverkan och potential att förbättras sett ur ett utsläppsperspektiv. Analysen visar att kategorin ”köpta varor och tjänster” står för 71 % av bolagets utsläpp i Scope 3, följt av ”användning av sålda produkter” (9,8 %) och ”kapitalvaror” (6,8 %). Arbetet ska nu intensifieras vad gäller att mäta och minska även dessa utsläpp framöver.

Förbättrad cirkuläritet i flera led

Ett annat viktigt fokusområde för Hilti är cirkuläritet. Sedan 2020 mäter Hilti cirkuläriteten i den egna verksamheten. 2021 visar framför allt på framsteg inom integreringen av hållbarhet i produktdesign och i bolagets produkter. Genom ökat samarbete med leverantörer har Hilti ökat användningen av återvunnet material i bolagets produkter och förpackningar. Dessutom har återanvändningen av reservdelar implementerats som en global standard. Under 2021 återanvändes över 100 000 reservdelar i bolagets verkstäder värden över. 

Den svenska organisationen bidrar till de globala framstegen

Hiltis Svenska ABs hållbarhetsredovisning visar på implementeringen av de globala ambitionerna på den svenska marknaden. Till exempel var 83% av de bilar som beställdes under 2021 i Sverige el- eller hybridbilar. Dessutom implementerades den globala processen med att återanvända reservdelar i Sverige under 2021.

Under hösten 2021 genomfördes en flytt av det svenska huvudkontoret till nybyggda, mer miljövänliga och yteffektiva lokaler. Ett huvudsakligt krav och fokus för projektet har legat på hållbara val, både sett till materialval såväl som en anpassad och flexibel arbetsmiljö för Hiltis medarbetare. Placeringen i Hyllie, Malmö, med svårslagna kommunikationsalternativ och med eget mål att bli den klimatsmartaste stadsdelen i Öresundsregionen har framtidsvisioner i linje med Hiltis egna och ett självklart val för Hiltis framtida utveckling. Lokalen har en silverklassificering enligt Byggvarubedömningen och ca 75% av den nya inredningen kommer från svenska leverantörer vars produktion ligger inom 30 mils avstånd. Resterande 25% är från länder inom EU.

Välkommen att läsa mer om Hiltis hållbarhetsarbete i dessa två rapporter:

Hilti Svenska AB Hållbarhetsredovisning 2021
Hilti Group Global Sustainability Report 2021

 

Kontaktperson:

Sofia Blidberg
Hållbarhetschef

sofia.blidberg@hilti.com
+46 73 048 70 13

Continue Reading

Marknadsnyheter

Var femte undersökt uppvisar tecken på tandköttssjukdom – vilket kan signalera ökad risk för hjärtsjukdom

Published

on

By

En av fem undersökta uppvisar tecken på parodontit, enligt SKaPa, Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit. Parodontit är ett av de mer allvarligare stadierna av tandköttssjukdom, och om mer uttalad har man sett en koppling till en ökad risk för hjärtinfarkt, visar forskning med stöd från Hjärt-Lungfonden.

– Vår forskning i PAROKRANK-studien har visat att det finns ett samband mellan mer svårartad tandlossningssjukdom, parodontit och hjärt-kärlsjukdom. Ett orsakssamband är dock svårt att fastställa då många riskfaktorer samvarierar. Det är vanligare med mer svår parodontit hos patienter med hjärtsjukdom, särskilt om man även har diabetes, säger Anna Norhammar, professor vid Karolinska Institutet.

Var femte undersökt patient över 20 år i Sverige uppvisar tecken på parodontit. Enligt Skapa, Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit. Det har även skett en ökning under en tioårsperiod, från ca 17 procent under datainsamlingen 2010-2012 till ca 23 procent under den senaste datainsamlingen 2020-2022. Cirka tio procent av de som undersökts och inkluderats i registret uppvisar tecken på den svårare graden av parodontit.

För att ta reda på allmänhetens kunskap om sambandet mellan tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom beställde Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare en Sifo-undersökning 2023, som visar att halva befolkningen inte känner till att det finns ett samband.

– Parodontit orsakas av en bakteriell infektion som hos vissa särskilt känsliga personer leder till en alltför stark inflammation som i sin tur förstör de vävnader som utgör tändernas fäste, säger Anders Gustafsson, professor i parodontologi vid Karolinska Institutet.  

För att minska risken för karies och parodontit rekommenderar Folktandvården egentandvård enligt 2+2+2-metoden, det vill säga borsta 2 minuter, 2 gånger om dagen, med 2 cm tandkräm samt mellanrumsrengöring.

– Det behövs ytterligare forskning på sambandet mellan parodontit hos personer med hjärtsjukdom och kopplingen till en ökad risk för hjärtinfarkt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

För mer information, kontakta gärna:
Daniel Edelsvärd-Wallerman, presskontakt på Hjärt-Lungfonden, telefon 0708-54 42 35, daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Anna Norhammar, professor vid Karolinska Institutet, telefon, 073-362 85 84, e-post anna.norhammar@ki.se

Bilder:
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Anna Norhammar, professor vid Karolinska Institutet

 

Fakta om tandhälsa (Källa: Hjärt-Lungfonden)
För att förebygga hjärt-kärlsjukdom genom förbättrad munhälsa rekommenderar Folktandvården egentandvård enligt 2+2+2-metoden, det vill säga borsta 2 minuter, 2 gånger om dagen, med 2 cm tandkräm. Utöver detta är det bra att rengöra mellan tänderna.

Enligt Folktandvarden brukar det räcka med en undersökning vartannat eller vart tredje år för personer med friska tänder. Personer med gamla lagningar som behöver kontrolleras eller problem med tandlossning rekommenderas en årlig koll.

Särskilt utsatta riskgrupper för tandlossning kopplad till hjärt-kärlsjukdomar är rökare, personer med diabetes och personer med reumatiska sjukdomar. Där har man sett ökad förekomst av tandlossning som orsakas av inflammation och för dessa personer finns även en förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom.

Fakta om SKaPa
SKaPa är en förkortning av Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit, vilket är ett nationellt register för tandvården.

De grundläggande syftena med SKaPa är att förbättra och utveckla vårdens kvalitet och behandlingsresultat för såväl sjukdomsförebyggande som sjukdomsbehandlande åtgärder avseende tandsjukdomarna karies och parodontit. SKaPa ska också bidra till vårdutveckling inom tandvården, stödja vidareutveckling av nationella riktlinjer och ge underlag för forskning.

Det finns en bred uppslutning för SKaPa inom såväl privat som offentligt bedriven tandvård i Sverige. Registret finansieras, i likhet med andra kvalitetsregister, av Nationella Kvalitetsregister via SKR.

Registret har en bred professionell förankring. De fackliga organisationerna för legitimerade yrkesgrupper inom tandvården, Sveriges Tandläkarförbund, Tjänstetandläkarföreningen, Privattandläkarna och Sveriges Tandhygienistförening stöder arbetet med registetret.

Samtliga tandvårdschefer i landet stöder genom Sveriges Folktandvårdsförening registret. De privata vårdbolagen Praktikertjänst, Smile tandvård och forskare vid odontologiska fakulteter inom ämnesområdena karies och parodontologi stöder registret.

Fakta om Borsta för hjärtat
Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare lanserade 2023 initiativet Borsta för hjärtat. När fler känner till att det kan finnas en koppling mellan munhälsa och hjärta är förhoppningen att fler borstar tänderna enligt 2+2+2-metoden och stödjer Hjärt-Lungfondens forskning inom området.

– Philips är stolta över att ha samarbetat med Hjärt-Lungfonden under 2023 och vi fortsätter att stärka vårt partnerskap under 2024 för att utöka vårt hälsoerbjudande. Det är viktigt att komma ihåg att goda munvårdsvanor och övergripande hälsosamma vanor kan skörda fördelar för bättre hjärthälsa under många år framöver, säger Ruth Dolla, Media & Partnerships Lead Nordics på Philips.

Med Philips Sonicare borstar du för hjärtat mer effektivt än med en vanlig manuell tandborste då du får 62 000 borststrårörelser per minut – det är fler bortstrårörelser på två minuter än en manuell tandborste gör på en hel månad. Philips Sonicares eltandborstar använder sig av sonisk teknologi som pressar vatten och tandkräm in mellan tänder och längs tandköttet för en djup och skonsam rengöring.

Om Hjärt-Lungfondens arbete: 
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till utvald hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och idag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller Swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.