Connect with us

Marknadsnyheter

HKScan Sverige lyfter svensk djuruppfödning genom att utse Årets leverantörer 2023

Published

on

Utmärkt djuromsorg, lyhördhet för marknadens behov och långsiktigt utvecklings- och hållbarhetstänk är den gemensamma nämnaren för Årets leverantörer 2023, som utsetts av HKScans Djurinköpsavdelning

HKScans nomineringar av Årets leverantör är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare. Genom att utse vinnare inom olika kategorier, som Nöt, Gris och Lamm, vill HKScan Sverige lyfta branschen, sprida kunskap och visa på goda exempel inom svensk djuruppfödning.

– Vi på HKScan är mycket stolta över våra svenska leverantörer och vill genom utmärkelsen lyfta fram de som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare dem som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 % svenskt kött året om, säger Patrik Setzman, Inköpschef Djurinköp Sverige. I tider av stor osäkerhet är flexibilitet, lyhördhet för marknadens behov och ett långsiktigt tänk viktigare än någonsin, och det är också den gemensamma nämnaren för samtliga årets vinnare.

Årets leverantör Nöt – Kristian Andersson, Friskatorpet i Rinkaby, Skåne

Friskatorpet, under ledning av Kristian Andersson, driver köttproduktion sedan 1973 på skjutfälten i Rinkaby. Gårdens verksamhet består av ca 1500 st djur varav 250 st är dikor av raserna Angus och Hereford.

Ungefär två tredjedelar av gårdens djur lever sitt liv utomhus året runt, under vintern i skydd av skogen, och  betar på marker som tidvis fungerar som ett skjutfält – marker som betats av djur sedan förra sekelskiftet för att hålla landskapet öppet och även förhindra gräsbränder. Markerna ingår numera i EU-initiativet Natura 2000 (värdefulla naturmarker) vilket innebär att de ska betas för att främja den biologiska mångfalden. Korna äter endast gräs sommartid och vintertid får de drank och restprodukter från den skånska livsmedelsindustrin förutom hö, halm och ensilage.

Kristian är alltid intresserad av att testa nya metoder och tekniker och hela verksamheten präglas av professionalitet, engagemang och god struktur. Som besökare känner man sig alltid varmt välkommen och Friskatorpet är också en förebild när det gäller att på ett informativt och trevligt sätt sprida kunskap och berätta om sin verksamhet i sociala medier. Köttet från gårdens djur kan köpas i lokala butiker och avnjutas på lokala restauranger och dessutom finns möjlighet att köpa direkt från gården.

”Helt otroligt! Riktigt skoj att vi blev Årets nötleverantörer till HkScan!”, säger Kristian Andersson när han nås av nyheten. ”Verkligen ett kvitto på det vi gör är bra!”

Motivation till utmärkelsen:

Utmärkelsen tilldelas Kristian Andersson för sitt starka intresse för innovation och utveckling och sin vilja att testa nya lösningar, till exempel nya foderkoncept. Professionalism, engagemang och en utmärkt välskött struktur genomsyrar hela Friskatorpets verksamhet. Gårdens viktiga naturvårdande insatser inom ramarna för EU-initiativet Natura 2000 både främjar den biologiska mångfalden i det svenska jordbrukslandskapet och bidrar till att bevara värdefulla öppna naturmarker.

Årets leverantör Gris – Åsa och Per Karlsson, Boarps Gård i Eldsberga, Halland

Boarps Gård drivs sedan 2001 av Åsa och Per Karlsson och företagets huvudsakliga verksamhet är grisuppfödning. Sedan starten har de tillsammans med sina trogna medarbetare i företaget byggt en långsiktigt stabil och lönsam verksamhet för framtiden.

Samarbetet mellan Boarps Gård och HKScan Sverige sträcker sig många år tillbaka i tiden. Åsa och Per har generöst delat med sig av sin gedigna kunskap och erfarenhet i flera olika projekt under åren, samtidigt som deras positivitet alltid sprider glädje i alla sammanhang de deltar i.

”Ska vi få utveckling i branschen och fler ska våga satsa för framtiden så är det viktigt att dela med sig av det man har lärt sig under åren”, säger Per och Åsa. ”Det är en självklarhet för oss och det är fantastiskt roligt att verksamheten vi lyckats bygga upp från grunden får uppmärksamhet via den här utmärkelsen”.

På Boarps gård jobbar man med ett aktivt miljöfokus och ingår även i HKScans hållbarhetssatsning Gårdsinitiativet. Man är i högsta grad intresserad av nya lösningar och metoder och just nu testas t ex digital övervakning av grisarna för att förbättra effektivitet och djuromsorg ytterligare. På gården återvinns och omvandlas också matrester från olika livsmedelsföretag till foder till gårdens grisar. Målet är griskött med ett lägre klimatavtryck än kyckling, vilket man nu har lyckats med, enligt Per.

Motivation till utmärkelsen:

Utmärkelsen tilldelas Per och Åsa Andersson för deras generösa förmåga att dela med sig av sin gedigna kunskap och erfarenhet i olika typer av projekt, i kombination med positivism och energi som sprider glädje i alla sammanhang de deltar i. I kombination med ett aktivt miljöfokus och intresse för att prova nya lösningar och metoder för ökad djuromsorg är Boarps gård en mycket värdefull partner i HKScans Gårdsinitiativet och en inspiration för andra lantbrukare.

Årets leverantör Lamm – Johan Svensson, Staxgård Lamm i Sölvesborg, Blekinge

Staxgård Lamm drivs av Johan Svensson och har idag en produktion med ca 280 tackor men planer finns för ytterligare tillväxt. Att det blev just lamm för Johan var lite av slump enligt honom själv och han har byggt upp verksamheten från grunden, där ett av stegen var att bygga om ett grisstall och anpassa det till den lammproduktion som idag alltså är företagets huvudverksamhet. På gården finns även en omtyckt gårdsbutik som drivs av Johans sambo Frida.

Gårdens tackor och lamm betar på naturbetesmark vilket bidrar till både biologiska mångfald och öppna landskap. All spannmål som odlas på gården används till djuren. Utöver spannmålet, som krossas, syras och lagras i ”korvar” på plats för framtida bruk, så utfordras tackorna med bland annat majs.

Johan är en ung och driven leverantör som alltid är öppen för att testa nya metoder och tekniker med stora ambitioner för framtiden. Samtidigt är han kvalitetsmedveten och leveranssäker med lamm av hög och fin kvalitet. Man känner sig alltid välkommen till Johan med familj och en öppen och bra dialog gör honom till en uppskattad samarbetspartner.

”Det känns väldigt roligt att få en utmärkelse för en verksamhet som jag har byggt upp från grunden, det visar att vi gör något riktigt bra”, berättar Johan.

Motivation till utmärkelsen:

Utmärkelsen tilldelas Johan Svensson för sin banbrytande syn på resursanvändning i samband med ombyggnationen av ett grisstall till lammproduktion samt ett starkt engagemang för hållbarhet och lokal produktion, t ex genom fokus på naturbete. Utöver det gör Johans engagemang i att hitta nya metoder och tekniker, i kombination med hög produktkvalitet, honom till en mycket uppskattad och respekterad samarbetspartner.

Hedersomnämnande – Göran Ottosson i Köping, Västmanland

Motivation till utmärkelsen:

Göran är en riktig veteran och en av våra mest trogna samarbetspartners och leverantörer och tilldelas ett hedersomnämnande i Årets Leverantör för sin långa och gedigna insats med leveranser av grisar av jämn och fin kvalitet i mer än 45 år till oss på HKScan. Göran är en mycket respekterad, positiv och lösningsorienterad samarbetspartner – unik i sitt slag!

För ytterligare information:
Patrik Setzman, Inköpschef Djur HKScan, patrik.setzman@hkscan.com
Presstjänst HKScan Sverige, tel. 08-725 85 10

Kristian Andersson, Friskatorpet, tel. 0760-525380
Per Karlsson, Boarps gård, tel 035-20 20 120
Johan Svensson, Staxgård Lamm, tel. 070-558 77 31

Göran Ottosson, tel. 070-590 55 38

Med mer än 110 års erfarenhet gör vi på HKScan livet godare – både idag och imorgon. Vårt strategiska mål är att växa till ett mångsidigt livsmedelsföretag. Våra hemmamarknader är Sverige, Finland och Danmark där våra drygt 5400 medarbetare framställer ansvarsfullt och lokalt producerad mat under välkända varumärken som Scan, Pärsons, Bullens, HK, Kariniemen, Via och Rose. Vi arbetar mot en mer klimatvänlig livsmedelsproduktion och vårt Zero Carbon-mål är en värdekedja med netto noll klimatavtryck i slutet av 2040. HKScan är börsnoterat och för 2022 uppgick nettoomsättning till drygt 1.8 miljarder euro.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Speqta utser Gustav Norberg till CFO

Published

on

By

Speqta AB (publ) (”Speqta”) har idag beslutat att utse Gustav Norberg till CFO för Speqta. Han tillträder tjänsten den 29 februari 2024.

 
Speqta har idag beslutat att utse Gustav Norberg till CFO för Speqta. Gustav har sedan januari 2023 ansvaret för ekonomifunktionen på BrightBid och är därmed väl insatt i Speqtas affär. Han har även varit en central del i samgåendet mellan BrightBid och Speqta. Gustav har tidigare erfarenheter från bland annat ICA Gruppen och Nordic Cinema Group inom olika delar av ekonomifunktionen. Gustav har en kandidatexamen i ekonomi från Uppsala Universitet. Avgående CFO Adam Jonsson har på egen begäran valt att lämna sin tjänst i bolaget efter drygt tre år av förändringsarbete och värdeskapande för aktieägare, men finns kvar i bolaget en tid för överlämning. 

 

Speqtas vd Gustav Westman kommenterar:
”Processen att få ihop BrightBid och Speqta har varit ett omfattande arbete där både Gustav och Adam tillsammans varit centrala i genomförandet. När samgåendet nu är på plats är det ett naturligt steg att Gustav tar över som CFO för hela koncernen, detta givet att BrightBids affär nu över 95% av bolagets intäkter. Stort tack till Adam för starka insatser och all lycka till framöver.”

Gustav Norberg, tillträdande CFO, kommenterar:
“Det känns mycket spännande och jag är tacksam över att få förtroendet som CFO för Speqta. Jag ser fram emot att leda bolaget finansiellt under kommande tillväxtresa och att bistå i företagets utveckling med en marknadsledande SaaS tjänst för onlineannonsering. Vi har en stabil grund att stå på och ett fantastiskt team på plats vilket gör oss väl förberedda för framtiden.”

Kort om Gustav Norberg
Född: 1990
Utbildning: Uppsala Universitet
Tidigare uppdrag: Group Business Controller ICA Gruppen och Head of Treasury Nordic Cinema Group
Aktier: 33 736
Optioner: 10 000

Denna information är regulatorisk och lämnades för offentliggörande genom förmedling av kontaktpersonen nedan klockan 20.05 CET den 28 februari 2024.
 
För mer information:
Johan Rutgersson
Styrelseordförande Speqta AB (publ)
johan@dewell.se
+46 708157200

Om Speqta
Speqta är ett adtech-bolag som erbjuder trafikgenererande tjänster med hjälp av data och AI. Idag har Speqta två produkter; SaaS-tjänsten Bidbrain och SaaS-tjänsten BrightBid. Speqta är listat på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm under namnet “speqt”. Redeye AB är bolagets Certified Adviser.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lennart Hero avgår som styrelseledamot i Mackmyra på egen begäran

Published

on

By

Lennart Hero har meddelat styrelsen i Mackmyra Svensk Whisky AB (publ) att han omgående lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot. Bakgrunden till beslutet är personliga skäl.

Lennart Hero har meddelat styrelsen i Mackmyra Svensk Whisky AB (publ) att han omgående lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot. Bakgrunden till beslutet är personliga skäl. 

Informationen i detta pressmeddelanade är sådan information som Mackmyra Svensk Whisky AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-02-28 17:45 CET.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Petter Ski, ordförande, 0702-91 40 58, petter@rockfast.se

Patrick Björsjö, VD, 0705-70 12 72, patrick.bjorsjo@mackmyra.se

Om Mackmyra 

Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser, och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Sedan 2017 skapar Mackmyra även gin.

Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.

Mackmyras aktie handlas på Nasdaq First North Growth Markets Stockholm.

FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser

Continue Reading

Marknadsnyheter

Observit (publ) och Corepart, en del av Nordic Level Group (publ), ingår strategiskt samarbete för nordisk transportsäkerhet

Published

on

By

Observit (publ) har ingått ett strategiskt samarbetsavtal med Corepart, en del av Nordic LEVEL Group (publ.). En central del av avtalet är en återförsäljningsrätt för Observits videobaserade säkerhetsplattform anpassad för den kommersiella fordons- och transportsektorn på den nordiska marknaden. Genom en kombination av Obersvits videoplattform och Coreparts omfattande expertis inom rådgivning, och säkerhetsteknik kan kunder inom transportsektorn och andra relevanta områden erbjudas en heltäckande lösning för områdes- och fordonssäkerhet.

Det strategiska samarbetsavtalet ger Corepart återförsäljarrätt av Observits plattform för kommersiell transport inom den nordiska regionen. Partnerskapet stärker Coreparts befintliga erbjudande genom möjligheten att erbjuda kunderna en omfattande och skräddarsydd säkerhetslösning som täcker alla aspekter av deras verksamhet, inklusive fordon, medarbetare och transporter. 

Återförsäljarrätten ger tillgång till Observits expertis inom videoapplikationer för fordon, vilket inkluderar både inbyggda system för passagerar- och lastskydd samt externa system för dokumentation vid eventuella olyckor. Videoplattformen är unik, där kameror med integrerade smarta applikationer utan inspelningsenheter, kommunicerar direkt med molnbaserade lösningar för övervakning och larmhantering. Resulterande videodata, som även kan kombineras med övriga fordonsdata, öppnar upp betydande nya möjligheter för att maximera kundvärdet. Med lång erfarenhet av integration av säkerhetsfunktioner i det egna erbjudandet och konceptet Security-as-a-Service, kan Corepart nu erbjuda en bredare och mer djupgående säkerhetslösning som adresserar kundernas behov inom den kommersiella transportsektorn och andra relevanta områden.

”Partnerskapet ger oss möjlighet att skapa en unik och holistisk säkerhetslösning där Observits videoplattform spelar en viktig roll i vårt tjänsteutbud. Det möjliggör att vi kan adressera varje aspekt av våra kunders verksamhet inom transportsektorn, inklusive säkerheten för fordon och personal. Från skräddarsydd rådgivning och kompetensutveckling för medarbetarna till att säkerställa fysisk säkerhet både på depåer och i fordon samt krishantering. Genom att kombinera mjuka värden med teknologisk innovation stärker vi vårt erbjudande och levererar ett integrerat tillvägagångssätt som kompletterar vår nuvarande satsning inom segmentet på ett mycket värdeskapande sätt,” säger Michael Ekelund, CCO på Corepart.

”Corepart erbjuder redan helhetslösningar som integrerar kamerateknologi med arbetsprocesser för att höja tryggheten för fordonsflottor. Observits specialiserade kamerateknologi kompletterar detta genom att förebygga risker och optimera processer. Med Coreparts expertis inom integration, kan Observits videoapplikation tillföra ytterligare säkerhetstjänster. Genom att införliva kontinuerlig övervakning och inkludera övriga fordonsdata, kan vi effektivt identifiera och förebygga riskfyllda händelser vilket bidrar till att öka säkerhet och trygghet i trafiken och reella kostnadsbesparingar för kunderna”, säger Björn Callenfors, CEO på Observit.

För mer information:

Björn Callenfors, VD
+46 70 535 00 76
Bjorn.callenfors@observit.se

Certified Adviser:
Aktieinvest FK AB (556072-2596)
Box 7415 103 91 Stockholm
Telefon: +46 8 506 517 03

ca@aktieinvest.se
www.aktieinvest.se

Om Observit AB

Observit är marknadsledande i Norden när det gäller mobil videoövervakning inom kollektivtrafiken. I kundbasen finns stora välkända bussoperatörer som Nobina, Keolis, Transdev, VR, Vy samt andra transporttunga kunder som Elis. Företaget tillhandahåller programvara som en molntjänst, en SaaS-lösning (Software as a Service), och har för närvarande cirka 40 000 licenser (en licens per kamera) anslutna över hela världen. Observit har huvudkontor i Sundsvall, samt kontor i Malmö och London, Storbritannien. Mer information www.observit.com. Mer information www.observit.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.