Hög ambitionsnivå inför bygget av Tvärförbindelse Södertörn

| 9 juni, 2022 | 0 kommentarer

Under fem år har planeringsarbetet pågått och nu sätts spaden i jorden för bygget av Tvärförbindelse Södertörn. Leden blir två mil, varav en drygt fyra kilometer lång tunnel för att spara natur och miljöer.

Nu är beslutet taget om byggstart för Tvärförbindelse Södertörn, som främst ska avlasta nuvarande väg 259 och Södra Länken. Tillsammans med Norrortsleden och Förbifart Stockholm bildar den ett C runt Stockholm. Vägen blir två mil lång och går mellan E4/E20 Vårbybacke till väg 73 vid trafikplats Jordbro i Haninge och knyter samman tre regionala kärnor.

− Tvärförbindelse Södertörn kommer bland annat att avlasta den trafik som kommer från den nya hamnen i Norvik i Nynäshamn. Därför är leden godkänd för tung trafik, säger Sven Söderlind, byggnadsarkitekt på Ahlqvist&Almqvist arkitekter som står för gestaltningen tillsammans med landskapsarkitekter från Tyrens och Sven A Hermelins.

Trafikverket har med Ahlqvist & Ahlmqvists hjälp haft en hög ambitionsnivå för gestaltningen av trafikleden. Stora delar av vägen ligger i tunnel för att spara natur och miljöer såsom åkrar, ängar och skogar som just denna sträckning till stor del omfattas av. En separat gång- och cykelbana byggs också längs hela stråket:

− Det är sammanlagt 4,8 km tunnel i tre delar, 0,7km, 1,1km och 3,0 km varav den längsta går under Flemingsbergsskogen som har höga naturvärden, säger Sven Söderlind.

Byggstarten beräknas bli 2023 och kostnaden drygt 15 miljarder kronor.

För mer information: Arkitekt Sven Söderlind, mobil +46-70-5370170, Ahlqvist & Ahlmqvists arkitekter

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.