Husdjur är bevisligen bra för sin ägares mentala hälsa

| 23 mars, 2020 | 0 kommentarer

Många forskningar tyder på att husdjur är bra för sin ägares välmående. Enligt en undersökning som Agria Eläinvakuutus har låtit göra, kan husdjur erbjuda tröst, stöd i en svår situation och hjälpa med återhämtning.

Lemmikki on hyvksi omistajansa henkiselle hyvinvoinnille

Agria Eläinvakuutus har undersökt på vilka olika sätt husdjur främjar sin ägares mentala välmående. Undersökningen gjordes i november 2019 i samarbete med Xtreme Insights AB och besvarades av 1000 finska djurägare, som har en hund, katt eller häst.

Husdjur är bra på att ge tröst

När man känner sig ledsen och behöver tröst, vänder sig de flesta av oss till sin partner, men husdjuret är näst bäst på att trösta. Av alla respondenter svarade 31% att deras husdjur är bäst på att ge tröst. 39% valde sin partner som bäst tröst, 19% sin familj och 11% sina vänner.

Hästarna ger bäst tröst av alla husdjur. 35% av hästägare tyckte att hästen är bäst på att trösta, så till och med bättre att sin partner som valdes av 31% av alla hästägare. 31% av kattägare och 30% av hundägare valde sitt djur som bästa tröstgivare.

Husdjur kan hjälpa komma över en kris

Husdjur kan ge stöd i en svår situation, eftersom hälften av respondenterna tyckte att sitt djur hade hjälpt med att komma över en kris.

Enligt respondenterna ger hästarna bästa stöd i en krissituation eftersom 61% av hästägare kände att hästen hade varit hjälpsam i en kris. 51% av hundägare och 45% av kattägare svarade att husdjuret hade hjälpt sin ägare komma över en kris.

Kvinnor kände att de fick mer stöd från sitt djur än män: 61% av kvinnliga respondenter svarade att deras djur hade hjälpt dem igenom en kris, medan endast 35% av männen kände likadant.

En anledning till att husdjur kan vara hjälpsamma i en svår situation är att de bryr sig om sin ägare villkorslöst och de dömer eller ifrågasätter aldrig. Dessutom kan ett djur hjälpa att hålla fast vid vardagliga rutiner och ger sin ägare något annat att tänka på.

Husdjur kan hjälpa med återhämtning

Många djurägare kände att deras husdjur är bästa sällskapet när man ska återhämta sig. 29% av alla respondenter tyckte att de skulle helst vilja spendera tid med sitt djur för att ladda batterierna och slappna av. Partner valdes av 25%, familj och vänner båda av 18%.

Hästar var de populäraste av husdjuren: 37% av hästägare föredrog hästens sällskap. Hunden valdes som bäst av 33% av hundägare och katten av 23% kattägare.

Husdjur minskar känslan av ensamhet

Om du känner dig ensam, spendera tid med ditt djur! 84% av alla respondenter kände sig mindre ensam med sitt djur. Hundarna gav bästa sällskap mot ensamhet: 87% av hundägare kände sig mindre ensamma med sin hund och 84% av katt- och hästägare kände likadant med sitt djur.

_______________________________________________________________________________________________

Agria Eläinvakuutus är Finlands enda specialisförsäkringsbolag som erbjuder försäkringar för hundar, katter och smådjur.  

Vi önskar att Agria Eläinvakuutus läggs som källa till alla publicerade texter. 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *