Hyrestvist i Höganäs avgjord – men bäddat för fortsatta konflikter

| 26 mars, 2020 | 0 kommentarer

Hyrestvisten mellan Hyresgästföreningen och AB Höganäshem är avgjord. Hyresmarknadskommittén har beslutat att hyrorna för det kommunala bostadsbolagets hyresgäster ska höjas med 1,83 procent från och med den 1 februari 2020.

När förhandlingarna inleddes yrkade Höganäshem på en hyreshöjning med 3,4 procent.

– Vi är besvikna på att företaget får igenom en hög hyreshöjning trots att det inte har några höjda kostnader för taxor, underhåll eller räntor, men nu måste vi förhålla oss till beslutet från Hyresmarknadskommittén, säger Evelina De La Motte, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Efter att årets hyresförhandling strandat valde AB Höganäshem att ta hjälp av partsorganisationernas nationella förbund i en förhoppning om ett medlingsbud. Efter att de båda partsorganisationerna inte kunde enas om ett förslag, valde Höganäshem att ta vidare ärendet för beslut i Hyresmarknadskommittén. Denna nationella kommitté har till uppgift att pröva hyrestvister mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsbolag.

Hyreshöjningen på 1,83 procent gäller enligt beslutet retroaktivt, från den 1 februari. Höganäshem kommer att följa beslutet fullt ut, vilket innebär en retroaktiv hyreshöjning.

– Det är mycket tråkigt att Höganäshems VD Jesper Månsson inte står fast vid det löfte till hyresgästerna som han tidigare gjorde i media om att deras hyresgäster kommer att slippa retroaktiva höjningar. Höganäshem är ett av Skånes rikaste allmännyttiga företag, vilket gör det högst anmärkningsvärt att besluta sig för att ta ut en retroaktiv hyreshöjning. Höganäshems ordförande Péter Kovács uttalar i årsredovisningen för 2019: ”Visa mig en allmännytta i vår storlek som är starkare och har en så ljus framtid!”.

Den retroaktiva hyreshöjningen kommer att fördelas på resterande månader av året, med första debitering i april.

– Det har varit ett synnerligen dåligt och aggressivt förhandlingsklimat där Höganäshem visat att man helt saknar respekt för Hyresgästföreningens roll, säger Evelina De La Motte.

Tyvärr finns det en stor risk att det dåliga förhandlingsklimatet kommer att påverka relationerna även framöver.

– Det är alltid svårare att komma överens med en motpart som inte respekterar grundläggande spelregler om respekt, fortsätter Evelina De La Motte.

För mer information, kontakta:
Evelina De La Motte, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne: 010-459 17 33, [email protected]

Presskontakt: 
Mikael Malmborg, kommunikatör på Hyresgästföreningen region norra Skåne: 010-459 17 42

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *