Connect with us

Marknadsnyheter

Ida Persson i Varbergs konsthall: maktrelationer undersöks i geometriska former

Published

on

Under hösten visas separatutställningen Numbness and Serenity med Ida Persson i Varbergs konsthall. Vernissage hålls den 24 september, där konstnären berättar om sin konst. Dessutom kommer kommunkoreograf Gustaf Jönsson uppföra en koreografi som tolkar tematiken i Perssons utställning.

Ida Persson är född i Ystad 1985. Hennes monumentala måleri består av geometriska former i en färgskala som vandrar mellan varmt och kallt. I Perssons målningar byggs olika rum upp av varierande formelement, skuggeffekter och kontrasterande färger. Rummen känns bekanta och ger associationer till storslagna byggnader i ett stadsrum, eller arkitektoniska detaljer och utsnitt.

Måleriet präglas av dubbelheten som kan uppstå i en maktrelation. Att vara i underläge och inbäddad i en struktur som är disciplinerande och kontrollerande, samtidigt som den ger en känsla av trygghet och beskydd. Att disciplineras kan i bästa fall leda till ett tillstånd av fridfullhet, där man kan släppa sina egna tankar och bara följa. Att luta sig mot något eller någon. I sämsta fall leder disciplinering till avtrubbning och kapitulation. Man är kontrollerad och låter sig styras.

Målningarna har en strikt och tung komposition. De är placerade högt upp på väggarna, för att förstärka känslan av makt. När man närmar sig dem sker en förändring. Små penseldrag framträder, ytor buktar ut och linjerna är ostadiga. Likt en maktrelation som vid en första anblick tycks vara stark och fast, kan relationer och strukturer krackelera och brytas ner.

Välkommen på vernissage 24 september

Varbergs konsthall bjuder in till mingel med bubbel och tilltugg, och inviger utställningen med den närvarande konstnären Ida Persson.

Medverkar gör också dansaren och kommunkoreografen Gustaf Jönsson som kommer framföra en specialskriven koreografi i utställningen. I konstverkstan pågår även en öppen workshop. 

13.30 – Dörrarna öppnas.

14.00 – Johanna Holmström, intendent för utställningar i Varbergs konsthall, presenterar utställningen och samtalar med konstnären Ida Persson.

14.20 – Gustaf Jönsson framför en koreografi utifrån tematiken i Numbness and Serenity

13.30-15.30 – Vernissageworkshop i konstverkstan. Inspireras av Ida Perssons stora målningar och bygg hus med papper och kartong eller testa att vika skuggspel. Från ca 5 år, gratis inträde. Barn och vuxna arbetar själva med det material som ligger framme.

16.00 – Dörrarna stängs

Utställningen Numbness and Serenity är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan 24 september 2022 – 8 januari 2023.

Om Ida Persson

Ida Persson är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå (2014). Hon har ställt ut i Sverige och utomlands, bland annat på Konstnärshuset i Stockholm, Galeria Miejska i Gdansk i Polen och medverkade i utställningen Med framtiden bakom oss på Moderna Museet 2018. 2015 erhöll hon Fredrik Roos Stipendium, 2018 Ellen Trotzig-stipendiet och 2019 Olle Bertling-stipendiet. Persson har gjort en offentlig gestaltning i Hagastaden i Stockholm och finns bland annat representerad i Moderna Museets, Ystad konstmuseums och Uppsala Konstmuseums samlingar.

Kontaktperson

Johanna Holmström, intendent för utställningar
072-151 73 69
johanna.holmstrom@varberg.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Elevers tillgång till läroböcker stärks

Published

on

By

För att vända kunskapsresultaten i svensk skola behöver skolan gå tillbaka till grunderna, att öka tillgången till fysiska läroböcker är ett viktigt led i detta. Regeringen har nu fattat beslut om förordningsändringar som bland annat säkerställer att läroböcker används i undervisningen.

Den 1 juli i år förtydligas det i skollagen att elever ska ha tillgång till de läroböcker, läromedel och andra lärverktyg som behövs för en god kunskapsutveckling i enlighet med utbildningens mål. Samtidigt definieras vad läroböcker, läromedel och lärverktyg är. Det säkerställs på så sätt att skollagen inte kan tolkas som att det räcker med att elever får använda sig av digitala lärverktyg eller information på internet i undervisningen. Ändringarna i skollagen är en följd av att riksdagen i december 2023 biföll regeringens proposition Stärkt tillgång till läromedel.

– Att ha tillgång till fysiska böcker i undervisningen borde vara en självklarhet för alla elever, men tyvärr är det inte alltid så idag. Det här är viktiga åtgärder och ytterligare ett steg i vår stora satsning för att stärka läskunnigheten bland Sveriges elever, säger skolminister Lotta Edholm.

Regeringen har nu beslutat om ett antal förordningsändringar som en följd av ändringarna i skollagen. Bland annat genomförs ändringar i läroplanerna för de olika skolformerna. Det kommer till exempel att framgå att läroböcker, andra läromedel och andra lärverktyg ska användas i undervisningen. Dessutom tydliggörs det att rektorn har ansvar för att alla elever erbjuds strukturerad undervisning under lärares ledning. Även förordningen om statsbidrag för inköp av vissa läromedel ändras så att det blir tydligt att statsbidraget enbart gäller för inköp av läroböcker och lärarhandledningar.

Läs mer om propositionen Stärkt tillgång till läromedel

Läs mer om regeringens satsningar på läsning på regeringens webbplats

Kontakt

Ellen Kult, pressekreterare hos Lotta Edholm, 076-140 15 28, ellen.kult@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stort intresse i Sigtuna för att testa nya aktiviteter efter 80

Published

on

By

För att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genomför Sigtuna kommun under våren hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år i samarbete med företaget Seniorglädje. Med samtalen vill kommunen fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen. En sammanställning av de första samtalen visar att var femte äldre som fortfarande bor hemma besväras av ensamhet, samtidigt som hälften vill testa någon av kommunens olika aktiviteter.

Satsningen på hälsosamtal möjliggörs med riktade statsbidrag till kommuner för insatser mot ofrivillig ensamhet bland äldre. Hälsosamtalen riktar sig till personer som fyllt 80 år i Sigtuna kommun och inte har kontakt med äldreomsorgen idag, det vill säga varken har hemtjänst eller bor på äldreboende.

– Vi vill nå äldre invånare som vill ta del av aktiviteter eller ansöka om någon form av insats, säger Annika Vogel, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun. Hälsosamtalen syftar till att minska känslan av ensamhet och öka känslan av samhörighet, delaktighet och upplevd livskvalitet hos våra äldre invånare. Vi får även en bättre bild av hur stort problemet är med ensamhet bland äldre kommuninvånare som bor hemma.

Under samtalen får de äldre själva uppge om de upplever att de besväras av ensamhet. De får även erbjudande om att delta på aktiviteter som finns i kommunen, såsom träffpunkter, promenadgrupper, senioryoga och andra hälsofrämjande aktiviteter. En sammanställning av de första 89 samtalen visar att 21 procent säger själva att de besväras av ofrivillig ensamhet. Samtidigt uppger 47 procent att samtalet har ökat intresset för att delta på en aktivitet.

– Nu när vi kommit en bit in i projektet märker vi att det finns många äldre som vill delta på aktiviteter och även har bra idéer på nya initiativ, säger Cecilia Sidmalm, VD för Seniorglädje som utför samtalen. Exempelvis har det kommit upp förslag på dansaftnar, körsång och självförsvarskurser. Vi får även tydlig feedback på att det betyder mycket att kommunen lyssnar på dem.

Samtalen tar cirka en timme och utförs av Seniorglädjes hälsocoacher, som själva är pensionärer.

– Att de som leder samtalen själva är seniorer ser jag som ett stort plus, säger Annika Vogel. De har förståelse och kunskap om seniorlivets fördelar och utmaningar. Det är också bra att de som önskar fortsätta arbeta lite efter att ha gått i pension får möjlighet till det.

Hälsosamtalen i Sigtuna kommun kan bokas fram till den 20 maj. Den enskilde får välja om samtalet ska ske i det egna hemmet eller på någon av kommunens träffpunkter. För att boka ett samtal, ring 073-958 66 74 måndag till fredag mellan klockan 10.00 och 13.00.

För mer information, kontakta:
Annika Vogel, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Sigtuna kommun, 08-591 269 75, annika.vogel@sigtuna.se

Cecilia Sidmalm, VD Seniorglädje, 076-801 75 75, cecilia@seniorgladje.se

Seniorglädje startade 2016 av systrarna Cecilia Sidmalm och Susanne Sidmalm och är det första företaget i Sverige helt inriktat på tjänster och social samvaro för äldre. Seniorglädje hjälper äldre med allt från praktisk hjälp i hemmet till den sociala samvaron i form av en extra vän i vardagen. De som hjälper de äldre är själva seniorer med olika arbetsbakgrunder, exempelvis som brevbärare, lärare, undersköterska och egenföretagare. Alla har olika livserfarenheter, precis som de äldre de besöker. Kontinuitet, trygghet och glädje är ledorden i verksamheten och det är alltid samma senior som besöker den äldre. Seniorglädje har cirka 170 anställda seniorer och finns representerade i hela Sverige. www.seniorgladje.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kallelse till årsstämma i Star Vault AB (publ) den 10 juni 2024

Published

on

By

Kallelse till årsstämma i Star Vault AB (publ) den 10 juni 2024

 

Aktieägarna i Star Vault AB (publ), 556709-1169 (”Bolaget” eller ”Star Vault”), kallas härmed till årsstämma måndagen den 10 juni 2024 kl. 16:00 i Bolagets lokaler på Södergatan 28 i Malmö. Inregistrering till stämman börjar kl. 15:30.

 

Rätt att delta och anmälan

Aktieägare som önskar delta i bolagsstämman skall

  • vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken torsdagen den 30 maj 2024, och
  • anmäla sig till bolaget senast kl. 12.00 tisdagen den 4 juni 2024 skriftligen till Star Vault AB (publ), Södergatan 28, 211 34 MALMÖ eller per e-post till ir@starvault.se. I anmälan skall uppges fullständigt namn, person- eller organisationsnummer, aktieinnehav, adress, telefonnummer dagtid samt bör i förekommande fall, uppgift om ställföreträdare, eller biträde (högst 2) lämnas. Anmälan skall i förekommande fall åtföljas av fullmakter, registreringsbevis och andra behörighetshandlingar.

 

Förvaltarregistrerade aktier

Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade, genom bank eller annan förvaltare, måste, för att äga rätt att deltaga vid bolagsstämman tillfälligt inregistrera aktierna i eget namn hos Euroclear Sweden AB. Sådan omregistrering måste vara genomförd senast den 30 maj 2024, vilket innebär att aktieägare som önskar sådan omregistrering måste underrätta förvaltaren om detta i god tid före nämnda datum.

 

Ombud m.m.

Om aktieägare ska företrädas av ombud måste ombudet ha med skriftlig, daterad och av aktieägaren undertecknad fullmakt till stämman. Fullmakten får inte vara äldre än ett år, såvida inte längre giltighetstid (dock längst fem år) har angivits i fullmakten. Om fullmakten utfärdats av juridisk person ska ombudet också ha med aktuellt registreringsbevis eller motsvarande behörighetshandling för den juridiska personen. För att underlätta inpasseringen bör kopia av fullmakt och andra behörighetshandlingar bifogas anmälan till stämman. Fullmaktsformulär hålls tillgängligt på bolagets hemsida www.starvault.se och skickas med post till aktieägare som kontaktar bolaget och uppger sin adress.

 

Antalet aktier och röster

Antalet aktier i bolaget uppgår vid tidpunkten för denna kallelse till 421 052 904 aktier, varav 2 187 498 är A-aktier, som inte är listade. 90 448 326 av dessa aktier är föremål för registrering hos Bolagsverket. Aktiens kvotvärde uppgår till 0,01 SEK. A-aktien har röstvärde 10 och B-aktien har röstvärde 1.

 

Förslag till dagordning:

0. Stämman öppnas.

1. Val av ordförande vid stämman.

2. Utseende av protokollförare.

3. Upprättande och godkännande av röstlängd.

4. Godkännande av dagordningen.

5. Val av en eller två justeringsmän.

6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.

7. Verkställande direktörens anförande.

8. Framläggande av årsredovisningen och revisionsberättelsen.

9. Beslut

     a) om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen.

     b) om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen.

     c) om ansvarsfrihet åt styrelsens ledamöter och verkställande direktören.

10. Fastställande av styrelse- och revisorsarvoden.

11. Val av styrelse och revisor.

12. Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner m.m.

13. Beslut om optionsprogram.

14. Stämman avslutas.

Förslag till beslut:

Resultatdisposition (punkten 9 b)
Styrelsen föreslår årsstämman att disponera över bolagets resultat enligt styrelsens förslag i årsredovisningen. Styrelsen föreslår vidare att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2023.

Fastställande av styrelse- och revisorsarvoden samt val av styrelse och revisor (punkterna 10 och 11)
Aktieägare som representerar ca 20% av rösterna i Bolaget föreslår att styrelsen skall bestå av tre ledamöter utan suppleanter genom omval av sittande styrelse (med Fredrik Reimers som ordförande) samt omval av KPMG som revisor i egenskap av auktoriserat revisionsbolag med auktoriserade revisorn Johan Rasmusson som huvudansvarig revisor. Aktieägarna föreslår vidare att ersättning skall utgå med 8 000 kronor till styrelsens ordförande och 5 000 kronor vardera till styrelseledamot som inte innehar en operativ befattning i Bolaget för tiden intill att nästa årsstämma har hållits. Därtill att revisorerna erhåller arvode enligt godkänd löpande räkning.

Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner m.m. (punkten 12)
Styrelsen föreslår att stämman beslutar, i syfte att möjliggöra för styrelsen att tillföra bolaget bl.a. rörelsekapital, kapital för företagsförvärv, förvärv av tekniklösningar och/eller minska bolagets skuldbörda genom att låta borgenärer kvitta innehavda fordringar mot aktier i bolaget, att bemyndiga styrelsen, att under tiden fram till nästa årsstämma, kunna fatta beslut om nyemission av sammantaget högst ett antal aktier och/eller konvertibla skuldebrev och/eller teckningsoptioner som berättigar till konvertering till respektive nyteckning av, eller innebär utgivande av, högst 200 000 000 aktier, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt samt med eller utan bestämmelse om apport eller bestämmelse om att aktier och/eller konvertibla skuldebrev och/eller teckningsoptioner skall tecknas med kvittningsrätt eller eljest med villkor. Bemyndigandet skall kunna utnyttjas vid ett eller flera tillfällen. För att inte bolagets nuvarande aktieägare skall missgynnas i förhållande till den eller de utomstående placerare som kan komma att teckna aktier och/eller konvertibla skuldebrev och/eller teckningsoptioner i bolaget, finner styrelsen lämpligt att emissionskursen bestäms vid emissioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt till nära den marknadsmässiga nivå som bolagets styrelse vid varje enskilt tillfälle bedömer råda. Styrelsen skall äga rätt att fatta beslut om de detaljerade emissionsvillkoren.

Beslut enligt denna punkt förutsätter för sin giltighet att det biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid stämman företrädda aktierna.

Förslag till beslut om emission av teckningsoptioner m.m. (punkten 13) 

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar om en riktad emission av högst 34 000 000 teckningsoptioner, där varje teckningsoption berättigar till teckning av en (1) ny aktie i Bolaget i aktieslaget B, innebärande en ökning av aktiekapitalet vid fullt utnyttjande om högst 340 000 kronor. För beslutet skall i övrigt följande villkor gälla. Rätt att teckna teckningsoptionerna skall, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, tillkomma Bolagets medarbetare, inklusive VD. Teckning av teckningsoptionerna skall ske på särskild teckningslista.

A. VD får erbjudas och tilldelas totalt högst 12 000 000 teckningsoptioner eller det mindre antal som VD väljer att teckna.

B. Övriga medarbetare får erbjudas och tilldelas totalt högst 22 000 000 teckningsoptioner, med tilldelning om högst
5 000 000 teckningsoptioner per person eller det mindre antal som enskild medarbetare väljer att teckna. Styrelsen skall äga rätt att besluta vilka medarbetare som skall erbjudas rätt att teckna teckningsoptionerna.

Teckningsberättigade får ej överlåta eller pantsätta förvärvade teckningsoptioner. För de teckningsoptioner teckningsberättigade tecknar skall en premie motsvarande marknadsvärdet för teckningsoptionerna vid respektive tidpunkt för teckning erläggas (beräknat av oberoende expert med tillämpning av värderingsmodellen Black & Scholes). Teckningsoptionerna skall tecknas under perioden 11 juni 2024 till och med den 25 juni 2024 mot samtidig kontant betalning. Styrelsen för Bolaget skall emellertid äga rätt att förlänga tiden för teckning. Programmet kan vid full teckning av aktier med stöd av teckningsoptionerna innebära en utspädning om högst cirka 7,5 procent baserat på antalet aktier och röster i Bolaget. Teckning av aktier med stöd av teckningsoptionerna skall kunna ske under perioden 12-26 november 2024 samt under perioden 13-27 maj 2025. Varje teckningsoption ger innehavaren rätt att teckna en aktie i Bolaget till en teckningskurs uppgående till 180 procent av ett volymvägt genomsnitt av betalkursen för Bolagets aktie på NGM Nordic SME under handelsdagen närmast före teckning av teckningsoptionerna (ex volymvägd betalkurs uppgår till 10 medför att aktieteckning skall ske till 18). De nytecknade aktierna medför rätt till vinstutdelning första gången på den avstämningsdag för utdelning som infaller närmast efter det att aktierna har registrerats hos Bolagsverket. Såsom skäl för avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt får Styrelsen anföra följande. Styrelsen bedömer det angeläget och i alla aktieägares intresse att skapa delaktighet för teckningsberättigade avseende Bolagets utveckling samt säkerställa att dessa personer delar målsättningen att generera värdeskapande tillväxt. Teckningsoptionerna, som tecknas till marknadsvärde, betraktas ej knutna till anställningen på ett sådant sätt att sociala avgifter skall utgå, varför några kostnader för sociala avgifter inte beräknas belasta bolaget i anledning av optionsprogrammet. De externa kostnader som uppstår i anledning av optionsprogrammet är framför allt kostnader för värdering, rådgivning samt för registrering och praktisk hantering av programmet. Det föreslås att bolagsstämman antar det ovan beskrivna optionsprogrammet och beslutar om emission av teckningsoptioner på ovanstående villkor. Styrelsen eller den styrelsen utser skall äga rätt att vidta de smärre justeringar som kan visa sig erforderliga i samband med registrering av beslutet hos Bolagsverket.

För giltigt beslut av stämman enligt ovan erfordras att beslutet biträtts av aktieägare med minst nio tiondelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid stämman. VD har inte varit delaktig i förslag till beslut.

Övrigt
Årsredovisningen jämte revisionsberättelsen för bolaget liksom fullständiga beslutsförslag kommer att hållas tillgängliga på bolagets kontor, Södergatan 28, 211 34 Malmö och på bolagets hemsida www.starvault.se senast tre veckor innan årsstämman och skickas till de aktieägare som begär det och uppger sin postadress. Aktieägare som är närvarande vid bolagsstämman har rätt att begära upplysningar i enlighet med 7 kap. 32 § aktiebolagslagen (2005:551).

 

Malmö i maj 2024

Star Vault AB (publ)

STYRELSEN

Henrik NyströmCEOinfo@starvault.se

Star Vault är ett spelutvecklingsbolag baserat i Malmö. Bolaget utvecklar onlinespel, Mortal Online inom genren Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) samt enklare spel Kitten´d och Mortal Royale.
http://www.starvault.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.