Connect with us

Marknadsnyheter

Invitation to conference call, July 21 at 14:30 pm (CEST)

Published

on

Studsvik AB presents its Interim Report for the second quarter 2022 and hereby invites media and analysts to a conference call held in English on Thursday, July 21 at 14:30 pm (CEST).

Studsvik’s Interim Report for the second quarter 2022 will be distributed at approximately 12:00 am (CEST), July 21. As of this time, the report will also be available at www.studsvik.com.

 

The call will be held in English, starting 14:30 pm (CEST).

 

Please call at least ten minutes prior to the start of the conference call to avoid delay. Event title is: Studsvik Q2 2022. Participant Passcode: 519348

 

Description

Local Call Dial-In Numbers

FreeCall Dial-in Numbers

Participant – UK:

+44 (0)330 165 3641

Participant – US:

+1 323 701 0170

800 207 0148

Participant – Sweden:

+46 (0)8 5664 2754

0200 898 697

Participant – Germany

+49 (0)69 22222 5195

0800 724 5372

 

 

 

Please note that for Local Call dial-in numbers you must always dial the area code to enter the conference.
 

Prior to the conference call, by 12:30 CEST, presentation slides will be available for down-loading at www.studsvik.com.

 

Most welcome!

 

Niklas Karlsson

 

For further inquiries, please contact:
Niklas Karlsson, CFO
Phone: +46 (0)76 002 10 53
e-mail: niklas.karlsson@studsvik.com

 

Facts about Studsvik

Studsvik offers a range of advanced technical services to the global nuclear power industry. Studsvik’s business focus areas are fuel and materials technology, reactor analysis software, decommissioning and radiation protection services and technical platforms for handling, conditioning and volume reduction of radioactive waste. The company has over 70 years nuclear technology and radiological service experience. Studsvik has 520 employees in 7 countries and the company’s shares are listed on NASDAQ Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svenska konsumenter drar åt olika håll

Published

on

By

Fler svenskar är beredda att lägga mer pengar på mat, men skillnaderna är stora mellan konsumentgrupper. Det visar den årliga rapporten ”State of Grocery Europe 2024” från McKinsey och EuroCommerce.

Insikterna bygger på intervjuer med chefer inom dagligvaruhandel, hushållsdata från Europanel, samt en undersökning bland totalt 12 000 konsumenter i elva europeiska länder, däribland Sverige.

En tydlig trend under 2023 var att svenska konsumenter oavsett inkomstnivå försökte hålla nere sina matkostnader. Sparsamhet väntas bli viktigt även i år, men fler än i fjol uppger nu att de är redo att börja handla dyrare matvaror.

– Vi står vid en vändpunkt för svensk köpkraft, samtidigt som det lär det dröja till 2026 innan den är tillbaka uppe på 2019 års nivå. Det innebär att det här och nu främst är höginkomsttagare som är öppna för att lägga pengar på dyrare produkter, medan låginkomsttagare fortsätter att hålla hårt i plånboken. Svenska konsumenter drar åt olika håll, förklarar Rickard Vallöf, medförfattare till rapporten och ledare för McKinseys arbete inom dagligvaror i Europa.

Egna märkesvaror och lågprisbutiker på frammarsch

Den ansträngda ekonomiska situationen för många hushåll bidrog till att lågprissegmentet fortsatte sin tillväxt under 2023. Försäljningen av butikskedjornas egna och billigare varumärken (EMV) ökade och stod för mer än en fjärdedel (27,6 procent) av all försäljning under året. Samtidigt fortsatte lågprisbutikerna att ta marknadsandelar.

En stärkt svensk ekonomi behöver inte betyda att lågprisalternativen står inför en tillbakagång, menar Rickard Vallöf:

– Historiskt sett har försäljningen av lågprisvaror aldrig minskat och det inte finns inte mycket som tyder på att den skulle göra det nu heller. Vi vet att konsumenter som lärt sig uppskatta billigare alternativ gärna fortsätter att köpa dem. Även om vissa nu återgår till att lägga mer pengar på mat är det knappast en fråga om någon helomsvängning. Många kommer att handla billigare till vardags och sedan unna sig premiumprodukter vid vissa tillfällen.

Handlare kämpar med pressade marginaler och kompetensbrist

För Europas dagligvaruhandlare var 2023 ett tufft år. I Sverige ökade försäljningen med 5,9 procent jämfört med 2022, men detta främst på grund av den höga inflationen på 13,1 procent. Justerat för inflation landade försäljningen 1,9 procent under 2019 års nivå.

Branschchefer uppger att det största orosmolnet inför 2024 är pressade marginaler och konsumenters fortsatta benägenhet att välja billiga varumärken. Andra utmaningar handlar om brist på kompetent arbetskraft och långsamma framsteg på hållbarhetsområdet.

Läs mer och ladda ner rapporten ”State of Grocery Europe 2024” på McKinseys webbplats.

Kontaktinformation:
Daniel Nord
Communications Specialist
daniel_nord@mckinsey.com
070-4520162

McKinsey & Co
McKinsey är ett globalt managementkonsultföretag som hjälper organisationer att skapa tillväxt som är både inkluderande och hållbar. Vi finns i 130 städer och 65 länder, och arbetar med klienter i alla sektorer för att lösa komplexa problem och möjliggöra positiv förändring. Med nya arbetssätt och ny teknologi som grund ger vi organisationer färdigheter som skapar långsiktigt värde för omvärlden, organisationen och medarbetare för att de ska stå starka nu, och framåt.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fler svenskar känner ekonomisk stress – har ökat från 26 till 34 procent på ett år

Published

on

By

Varannan har tagit från sin buffert för att få ekonomin att gå ihop

Trots sjunkande inflation och lägre räntor är den ekonomiska situationen fortsatt tuff för många svenska hushåll. Det visar en ny undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo. Undersökningen visar även att många svenskar gjort bortprioriteringar för att förbättra sin privatekonomi – 35 procent uppger att de valt bort semesterresor.

För tredje året i rad släpper hypoteksbolaget Borgo en rapport om svenskarnas sparande. Rapporten publiceras i samarbete med den digitala psykologmottagningen Mindler och bygger på en Demoskop-undersökning där 2035 svenskar svarat på frågor om sin privatekonomi.

– Vi tror på strategin att spara nu och spendera senare. Även om det lockar att låna eller ta från bufferten för att åka på den där utlandsresan är det klokt att vänta tills ekonomin har återhämtat sig, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

Nyckeltal från undersökningen

  • Varannan (46 procent) uppger att de har tagit från sin buffert för att täcka löpande kostnader.
  • Andelen som sparar 10 000 kronor eller mer varje månad har sjunkit från 16 till 9 procent jämfört med samma period förra året.
  • Var sjätte person (15 procent) har behövt låna pengar från familj eller vänner för att få ihop vardagsekonomin.
  • 35 procent uppger att de valt bort semesterresor och 16 procent har dragit ner på presenter och julklappar.
  • 29 procent uppger att de skulle ha svårt att hantera en utgift på 25 000 kronor.

Svenskarnas sparande minskar
Hur mycket vi kan spara har minskat det senaste året. Från 3 970 till 3 595 kronor i snittsparande – vilket är en minskning med tio procent. Precis som i förra årets undersökning kan männen spara mer än kvinnorna, 3 955 kronor jämfört med 3 221 kronor.

– Trots positiva signaler visar våra siffror att det är fortsatt tufft för många. Det är viktigt att bygga en buffert och ha marginaler när det kommer till sin privatekonomi. Även ett litet sparande gör skillnad över tid. Genom att bygga ekonomisk motståndskraft, minskar även den ekonomiska stressen, säger Åsa Fagerlund.

En av tre svenskar (33 procent) uppger att de är ekonomiskt stressade, och var fjärde person känner oro för att pengarna inte ska räcka till nästa månadslön. Detta är något som också går ut över svenskarnas relationer, då var fjärde (23 procent) upplever att stressen påverkar relationen med sin partner. Hälften (49 procent) menar att det påverkar den psykiska hälsan.

Psykologen: ”Få tar ekonomisk stress på allvar”
För att ge bättre insikter om ekonomisk stress samarbetar Borgo med Sveriges största digitala psykologmottagning Mindler. Trots att många upplever ekonomisk stress är andelen som vidtar åtgärder färre än de som inte gör det. Enligt Mindlers psykolog Emelie Blad kan lågkonjunkturen vara ett svar på varför inte fler går till botten med ekonomisk stress. 

– Vi känner oss normala när vi vet att många andra befinner sig i en liknande situation som oss själva. Att de ekonomiska svårigheterna drabbar samhället i stort gör att vi inte upplever att vi själva har gjort något fel, vilket kan vara en anledning till att man inte vidtar åtgärder, säger Emelie Blad.

4 tips från psykologen: Så hanterar du ekonomisk stress

  1. Lär känna dina stressreaktioner

Skriv ner vilka tider och vilka omständigheter som utlöser stress. Hur reagerar du och din kropp? Genom att kartlägga känslor och reaktioner kan du bli mer medveten om vad som skapar stress, och öka din förmåga att hantera känslorna konstruktivt.

  1. Var snäll mot dig själv

Tillåt dig själv att känna de känslor som uppstår utan självkritik. Var snäll mot dig själv och trösta dig själv som du skulle trösta en vän eller ett barn. Självmedkänsla kan minska stressens påverkan och underlätta hur du hanterar utmaningar.

  1. Var medveten om din energibalans

Se till att balansera din energi genom att planera för regelbunden återhämtning. Detta innebär att medvetet ge plats för aktiviteter som minskar stress och bygger upp din energi, såsom fysisk träning, meditation eller hobbys.

  1. Hitta avslappningsövningar som funkar för dig

Förutom att vara medveten om energibalansen behöver du hitta de aktiviteter och övningar som gör dig lugn och avslappnad. Det kan vara allt från att yoga, läsa en bok, jogga eller bara ligga på soffan och kolla på serier. Regelbunden avkoppling är viktig för att hantera stress och bibehålla psykisk hälsa.

Om undersökningen: 
Demoskop genomförde i mars 2024 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2035 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi.

Vid frågor om undersökningen:
Åsa Fagerlund, sparexpert

E-post: asa.fagerlund@borgohypotek.se

Om Borgo: 
Borgo grundades 2018 och är ett fristående hypoteksbolag med målsättningen att erbjuda marknadsledande bolån via kreditförmedlare till svenska privatpersoner. Borgo erbjuder även sparkonton till privatpersoner och företag.  Borgos bolån förmedlas via ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken. Borgo är kreditgivare och fattar alltid kreditbesluten.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvartalsrapport Sydsvenska Hem AB (publ) januari – mars 2024

Published

on

By

Förbättrat förvaltningsresultat med 29%

Koncernens resultat i korthet januari – mars 2024

  • Hyresintäkterna uppgår för kvartalet till 25 989 tkr (23 020), en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
  • Driftnetto uppgår för kvartalet till 18 244 tkr (15 541), motsvarande en ökning med 17 procent jämfört med samma kvartal föregående år.
  • Förvaltningsresultatet uppgår till 10 194 tkr (7 891) en ökning med 29 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
  • Värdeförändringar förvaltningsfastigheter uppgick till 0 tkr (-937).
  • Värdeförändring derivat uppgick till 1 778 tkr (0).
  • Kvartalets resultat uppgår till 9 723 tkr (6 137) motsvarande 1,51 kr per aktie (0,95).
  • Marknadsvärdet på fastighetsportföljen uppgick per 31 mars till 1 461 415 tkr (1 444 871).
  • Belåningsgraden uppgick per 31 mars till 42,09 procent (39,23). Räntetäckningsgraden var 2,67 gånger (2,46).
  • Långsiktigt substansvärde per aktie uppgick per 31 mars till 127,34 kr (132,47), vilket är en minskning med 4 procent jämfört med föregående år.

Väsentliga händelser under året

  • Inför årsstämman den 22 maj 2024 har styrelsen föreslaget en utdelning om 1,00 kr (0) per aktie. Resterande del av årets resultat återinvesteras i verksamheten för fortsatt tillväxt.
  • Bolaget redovisar återigen ett kvartal med ökat förvaltningsresultat. Vi ser effekten från att fastighetsbeståndet har ökat genom förvärv och slutförda projekt. Detta i kombination med låg belåningsgrad om 42,09 procent och där drygt hälften av lånen löper till fast ränta som uppgår till 2,05 procent, skapar möjligheten till förbättrat förvaltningsresultatet.  

VD Gustav Adielsson kommenterar:
Sydsvenska Hem inleder året med fortsatt ökande hyresintäkter och ökat förvaltningsresultat. Med uteslutande bankfinansiering och stabila nyckeltal står Sydsvenska Hem redo för ytterligare förvärv och utvecklingsprojekt.

Stark start på året och kapacitet för fortsatt tillväxt
Sydsvenska Hem levererar en stark start på året. Intäkterna ökade med 13 procent och driftnettot med 17 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Förvaltningsresultatet uppgår för kvartalet till 10 194 tkr (7 891), vilket är en ökning med 29 procent. Med uteslutande bankfinansiering, varav drygt hälften till fast ränta om 2,05 procent i ytterligare två år, redovisar Sydsvenska Hem en räntetäckningsgrad på höga 2,67 ggr och en belåningsgrad om 42 procent. Detta innebär att Sydsvenska hem har ett mycket bra utgångsläge för tillväxt genom kompletterande fastighetsförvärv. Bolaget fokuserar på fastigheter i södra Sverige och vi utvärderar löpande förvärvsmöjligheter på marknaden.

En flexibel strategi ger rätt möjligheter
Sydsvenska Hem förvaltar, utvecklar och förvärvar fastigheter inom alla segment. Att inte vara begränsad till något specifikt segment ger bolaget en stor flexibilitet. Bolaget har idag nästan uteslutande kommersiella fastigheter och för att minimera risk eftersträvar vi en lång hyrestid i våra hyreskontrakt. Vid utgången av första kvartalet var den återstående hyrestiden för Sydsvenska Hem fastighetsportfölj 7 år, varav 35 procent av hyresintäkterna kommer från offentliga kontrakt. Denna sammansättning i portföljen menar vi ger stabil avkastning till begränsad risk. Sydsvenska Hem redovisar för perioden ett fastighetsvärde om totalt 1 461 415 till ett vägt direktavkastningskrav om 6,09 procent i den senaste värderingen från ett externt värderingsinstitut.

Med ett opportunistiskt förhållningssätt ser vi på Sydsvenska Hem fram emot att fortsätta skapa nya affärer, ökande lönsamhet och långsiktigt värde.

Malmö den 22 maj 2024

Information
Informationen i detta pressmeddelande är sådan information som Sydsvenska Hem AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 22 maj 2024 kl 08:00. För mer information gällande Sydsvenska Hem AB (publ), vänligen besök www.sydsvenskahem.se och www.spotlightstockmarket.com

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Gustav Adielsson, verkställande direktör, Sydsvenska Hem AB (publ)
Telefon: +46 (0) 761 76 07 00
gustav.adielsson@sydsvenskahem.se

Sydsvenska Hem AB (publ) i korthet
Sydsvenska Hem AB (publ), med organisationsnummer 559038-4177, är ett svenskt fastighetsbolag som äger 29 fastigheter huvudsakligen i Skåne. Bolaget bildades i december 2015 och förvaltar en fastighetsportfölj som främst består av handels- och samhällsfastigheter, bostäder, kontor, industrier och kommersiella lokaler. Beståndet omfattar cirka 79 890 kvm. Bolagets aktier handlas på Spotlight Stock Market sedan den 6 april 2016.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.