Connect with us

Marknadsnyheter

Kallelse till årsstämma i AB Electrolux

Published

on

ti, feb 27, 2018 08:00 CET

Aktieägarna i AB Electrolux kallas till årsstämma torsdagen den 5 april 2018 kl. 17.00 på Stockholm Waterfront Congress Centre, Nils Ericsons Plan 4, Stockholm.

Registrering och anmälan

Aktieägare som önskar delta i årsstämman ska

  • dels vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken onsdagen den 28 mars 2018, 
  • dels anmäla sig till bolaget senast onsdagen den 28 mars 2018.

Anmälan görs på koncernens hemsida, www.electroluxgroup.com/arsstamma2018, per telefon 08‑402 92 79 på vardagar mellan kl. 9.00 och kl. 16.00 eller skriftligen under adress: AB Electrolux, c/o Euroclear Sweden AB, Box 191, 101 23 Stockholm. 

Vänligen ange vid anmälan namn, person- eller organisationsnummer, adress, telefonnummer samt antal eventuella biträden. Sker deltagandet med stöd av fullmakt bör denna insändas före års­stämman. Fullmaktsformulär på svenska och engelska finns på bolagets hemsida, www.electroluxgroup.com/arsstamma2018.

Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade måste, utöver anmälan om deltagande i stämman, tillfälligt föras in i aktieboken i eget namn (s.k. rösträtts­registrering) för att få delta i stämman. För att denna registrering ska vara verkställd onsdagen den 28 mars 2018 bör aktieägaren i god tid före denna dag kontakta sin bank eller förvaltare.

Dagordning

  1. Val av ordförande vid stämman.
  2. Upprättande och godkännande av röstlängd.
  3. Godkännande av dagordning.
  4. Val av två justeringsmän.
  5. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.
  6. Framläggande av årsredovisningen och revisionsberättelsen samt koncernredovisningen och koncernrevisionsberättelsen.
  7. Anförande av verkställande direktören, Jonas Samuelson.
  8. Beslut om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen samt koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen.
  9. Beslut om ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna och verkställande direktören.
  10. Beslut om dispositioner beträffande bolagets vinst enligt den fastställda balansräkningen och fastställande av avstämningsdag för utdelning.
  11. Beslut om ändring av bolagsordningen.
  12. Fastställande av antalet styrelseledamöter och suppleanter.
  13. Fastställande av arvode till styrelsen och revisorn.
  14. Val av styrelse och styrelseordförande.

    a)      Val av Staffan Bohman som styrelseledamot. (nyval)

    b)      Val av Petra Hedengran som styrelseledamot. (omval)

    c)      Val av Hasse Johansson som styrelseledamot. (omval)

    d)      Val av Ulla Litzén som styrelseledamot. (omval)

    e)      Val av Bert Nordberg som styrelseledamot. (omval)

    f)       Val av Fredrik Persson som styrelseledamot. (omval)

    g)      Val av David Porter som styrelseledamot. (omval)

    h)      Val av Jonas Samuelson som styrelseledamot. (omval)

    i)       Val av Ulrika Saxon som styrelseledamot. (omval)

    j)       Val av Kai Wärn som styrelseledamot. (omval)

    k)      Val av Staffan Bohman som styrelseordförande. (nyval)

  15. Val av revisor.
  16. Beslut om riktlinjer för ersättning till Electrolux koncernledning.
  17. Beslut om inrättande av ett prestationsbaserat långsiktigt aktieprogram för 2018.
  18. Beslut om

    a)      förvärv av egna aktier,

    b)      överlåtelse av egna aktier i anledning av företagsförvärv och

    c)      överlåtelse av egna aktier i anledning av 2016 års aktieprogram.

  19. Stämmans avslutande.

Punkt 1 – Stämmoordförande

Electrolux valberedning, som utgörs av ordföranden Johan Forssell, Investor AB, och ledamöterna Kaj Thorén, Alecta, Marianne Nilsson, Swedbank Robur fonder, Carine Smith Ihenacho, Norges Bank Investment Management, samt Ronnie Leten och Fredrik Persson, ordförande respektive ledamot i styrelsen för bolaget, föreslår:

  • advokaten Eva Hägg som ordförande vid årsstämman.

Punkt 10 – Utdelning och avstämningsdag

Styrelsen föreslår en utdelning för 2017 om 8,30 kronor per aktie. Utdelningen föreslås att betalas ut i två lika stora delar om 4,15 kronor per utbetalning och aktie. Den första med avstämningsdag måndagen den 9 april 2018 och den andra med avstämningsdag tisdagen den 9 oktober 2018. Om bolagsstämman beslutar i enlighet med detta förslag beräknas utbetalning av utdelningen ske från Euroclear Sweden AB torsdagen den 12 april 2018 respektive fredagen den 12 oktober 2018.

Punkt 11 – Ändring av bolagsordningen

Styrelsen föreslår att § 7 första stycket i bolagsordningen ändras enligt följande.

Punkt 12 – Antal styrelseledamöter

Valberedningen föreslår:

  • tio styrelseledamöter och inga suppleanter.

Punkt 13 – Arvode till styrelsen och revisorn

Valberedningen föreslår följande arvode för styrelsen:

  • 2 150 000 kronor till styrelseordföranden och 600 000 kronor till var och en av de övriga av årsstämman utsedda styrelseledamöterna som inte är anställda i Electrolux; och
  • för utskottsarbete, till de ledamöter som utses av styrelsen: 260 000 kronor till ordföranden i revisionsutskottet och 140 000 kronor till var och en av de övriga ledamöterna i utskottet samt 125 000 kronor till ordföranden i ersättningsutskottet och 75 000 kronor till var och en av de övriga ledamöterna i utskottet.

Valberedningen föreslår vidare att arvode till revisorn ska utgå löpande, under revisorns mandattid, enligt godkänd räkning.

Punkt 14 – Val av styrelse och styrelseordförande

Valberedningen föreslår:

  • Omval av styrelseledamöterna Petra Hedengran, Hasse Johansson, Ulla Litzén, Bert Nordberg, Fredrik Persson, David Porter, Jonas Samuelson, Ulrika Saxon och Kai Wärn.
  • Val av Staffan Bohman till ny styrelseledamot.
  • Val av Staffan Bohman som styrelsens ordförande.

Punkt 15 – Val av revisor

Valberedningen föreslår, i enlighet med revisionsutskottets rekommendation, val av revisionsbolaget Deloitte AB till bolagets revisor för tiden intill slutet av årsstämman 2019.

Revisionsutskottet rekommenderar i första hand val av revisionsbolaget Deloitte och i andra hand val av revisionsbolaget PricewaterhouseCoopers AB. Av följande skäl rekommenderar revisionsutskottet i första hand val av Deloitte. Deloitte har relevant erfarenhet från stora multinationella noterade bolag och möter till fullo Electrolux krav vad avser kompetens, resurser, kvalitet och verktyg. Deloitte har också lämnat det mest attraktiva erbjudandet jämfört med de andra revisionsbolagen avseende team, revisionsprofil, arbetssätt, lokal närvaro och arvodesnivå.

Valberedningens förslag förutsätter att styrelsens förslag till ändring av bolagsordningens paragraf 7 rörande mandattid för revisor (punkt 11) godkänns av årsstämman.

Punkt 16 – Riktlinjer för ersättning till Electrolux koncernledning

Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för Electrolux koncernledning med följande innehåll:

Riktlinjerna som beskrivs häri, och som motsvarar de riktlinjer som beslutades vid årsstämman 2017, ska gälla för ersättningar och andra anställningsvillkor för VD och koncernchef samt övriga medlemmar av Electrolux koncernledning (“Koncernledningen”). Koncernledningen består för närvarande av tolv medlemmar.

Riktlinjerna ska tillämpas på anställningsavtal som ingås efter årsstämman 2018 samt även på ändringar i gällande anställningsavtal som görs därefter.

Ersättningar till VD och koncernchef beslutas av styrelsen i AB Electrolux baserat på rekommendation av Electrolux ersättningsutskott. Ersättningar till övriga medlemmar i Koncernledningen beslutas av Electrolux ersättningsutskott och rapporteras till styrelsen.

Not 27 i årsredovisningen innehåller en detaljerad beskrivning av gällande ersättnings­arrangemang för Koncernledningen, inklusive fast och rörlig ersättning, långsiktiga incitamentsprogram och övriga förmåner.

Riktlinjer

Electrolux ska sträva efter att erbjuda en total ersättning som är rimlig och konkurrenskraftig i förhållande till det som gäller i respektive Koncernledningsmedlems anställningsland eller region. Ersättningsvillkoren ska betona ”belöning efter prestation” och variera i förhållande till den enskildes prestationer och koncernens resultat. Den totala ersättningen för Koncernledningen kan bestå av de komponenter som anges nedan.

Fast ersättning

Den årliga grundlönen (”Grundlönen”) ska vara konkurrenskraftig på den relevanta marknaden och avspegla det ansvar som arbetet medför. Lönenivåerna ska ses över regelbundet (vanligen årligen) för att säkerställa fortsatt konkurrenskraft och för att belöna individuella prestationer.

Rörlig ersättning

Enligt principen ”belöning efter prestation” ska den rörliga lönen utgöra en betydande del av den totala ersättningen för Koncernledningen. Rörlig lön ska alltid mätas mot förutbestämda mål samt ha en maximinivå över vilken ingen ersättning utfaller.

Rörlig lön ska huvudsakligen relatera till finansiella prestationsmål.

Prestationerna kan också mätas mot icke-finansiella mål för att därigenom uppnå fokus på aktiviteter i enlighet med Electrolux strategiska planer. Målen ska vara specifika, tydliga, mätbara och tidsbundna och ska fastställas av styrelsen.

Kortsiktiga incitament (STI)

Medlemmar av Koncernledningen ska delta i en STI-plan (short term incentive) enligt vilken de kan erhålla rörlig lön. Målen i STI-planen ska huvudsakligen vara finansiella. Dessa ska utformas baserat på det årliga finansiella resultatet för koncernen och, vad avser sektorcheferna, resultatet för den sektor för vilken han eller hon är ansvarig.

Storleken på det möjliga STI-utfallet ska vara beroende av position och får uppgå till högst 100 procent av Grundlönen. Med beaktande av rådande marknadsförhållanden får det möjliga STI-utfallet för medlemmar av Koncernledningen i USA uppgå till högst 150 procent av Grundlönen vid uppnående av maximininivå.

STI som intjänas under 2018 beräknas[1] variera mellan noll vid utfall under miniminivån och 65 Mkr (exklusive sociala avgifter) vid maximinivån.

Långsiktiga incitament (LTI)

Styrelsen kommer att på årlig basis utvärdera huruvida ett långsiktigt incitamentsprogram ska föreslås bolagsstämman eller inte. Långsiktiga incitamentsprogram ska alltid utformas med syftet att ytterligare stärka deltagarnas samt Electrolux aktieägares gemensamma intresse av en god långsiktig utveckling för Electrolux.

Kostnaden för det föreslagna LTI-programmet för 2018 beräknas[2] till 461 Mkr (inklusive sociala avgifter) vid maximinivån. För information om det föreslagna LTI-programmet, se styrelsens separata förslag.

Extraordinära arrangemang

Ytterligare rörlig ersättning kan utgå vid extraordinära omständigheter, förutsatt att sådana extraordinära arrangemang, utöver vad som anges ovan om mål, har till syfte att rekrytera eller behålla personal, att sådana arrangemang enbart görs på individnivå, att de aldrig överstiger tre (3) gånger Grundlönen och att de ska intjänas och/eller betalas ut i delbetalningar under en period om minst två (2) år.

Kostnader för extraordinära arrangemang under 2017 uppgår till cirka 3,2 Mkr. Kostnader för extraordinära arrangemang som ännu inte betalats ut beräknas för närvarande uppgå till cirka 3,2 Mkr.

Pensioner och förmåner

Ålderspension, sjukförmåner och medicinska förmåner ska utformas så att de återspeglar regler och praxis i hemlandet. Om möjligt ska pensionsplanerna vara avgiftsbestämda. I individuella fall, beroende på de skatte- och/eller socialförsäkringslagar som gäller för personen, kan andra pensionsplaner eller pensionslösningar tillämpas.

Andra förmåner kan tillhandahållas enskilda medlemmar eller hela Koncernledningen. Dessa förmåner ska inte utgöra en väsentlig del av den totala ersättningen.

Uppsägningstid och avgångsvederlag

Uppsägningstiden ska vara tolv månader vid uppsägning på Electrolux initiativ och sex månader vid uppsägning på Koncernledningsmedlemmens initiativ.

I individuella fall kan avgångsvederlag utgå utöver nämnd uppsägningstid. Avgångsvederlag kan enbart komma att betalas ut efter uppsägning från Electrolux sida eller när en medlem i Koncernledningen säger upp sig på grund av en väsentlig förändring i sin arbetssituation, vilken får till följd att han eller hon inte kan utföra ett fullgott arbete. Detta kan till exempel vara fallet vid en väsentlig ägarförändring i Electrolux i kombination med förändringar i organisationen och/eller förändringar av ansvarsområde.

Avgångsvederlag kan för individen innebära en förlängning av Grundlönen för en period upp till tolv månader efter anställningsavtalets upphörande; inga andra förmåner ska ingå. Sådana utbetalningar ska reduceras med ett värde motsvarande den inkomst som personen under en period av upp till tolv månader tjänar från andra inkomstkällor, antingen från anställning eller från annan fristående verksamhet.

Avvikelser från riktlinjerna

Styrelsen ska vara berättigad att avvika från dessa riktlinjer om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det.

Punkt 17 – Inrättande av ett prestationsbaserat långsiktigt aktieprogram för 2018

Styrelsen har beslutat att föreslå ett långsiktigt incitamentsprogram för 2018. Styrelsen är övertygad om att det föreslagna programmet kommer att vara till nytta för bolagets aktieägare eftersom det kommer att bidra till möjligheterna att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare, förväntas medföra ökat engagemang och motivation för programmets deltagare samt medföra att de som omfattas av programmet knyts starkare till Electrolux-koncernen och dess aktieägare.

Styrelsen föreslår, mot bakgrund av vad som anges ovan, att årsstämman beslutar att inrätta ett prestationsbaserat, långsiktigt aktieprogram för 2018 (”Aktieprogram 2018”) enligt följande huvudsakliga villkor:

a)     Programmet föreslås omfatta högst 350 ledande befattningshavare och nyckelpersoner i Electrolux-koncernen, vilka delas in i sex grupper; VD och koncernchef (”Grupp 1”), övriga medlemmar i koncernledningen (”Grupp 2”) samt ytterligare fyra grupper för övriga ledande befattningshavare och nyckelpersoner (”Grupp 3-6”). Erbjudande om deltagande i programmet ska lämnas av Electrolux senast den 16 maj 2018.

b)     Deltagare ges möjlighet att erhålla Prestationsaktier förutsatt att deltagaren förblir anställd under tiden fram till den 1 januari 2021. Undantag från dessa krav kan meddelas i enskilda fall, t.ex. vid deltagares dödsfall, invaliditet, pensionsavgång eller vid Electrolux avyttrande av bolaget i vilket deltagaren är anställd.

c)     Prestationsaktierna ska baseras på ett högsta värde för varje deltagarkategori. Det högsta värdet för deltagare i Grupp 1 uppgår till 100 procent av deltagarens årliga grundlön för år 2018, för deltagare i Grupp 2 till 90 procent av deltagarens årliga grundlön för år 2018, för deltagare i Grupp 3 till 80 procent av deltagarens årliga grundlön för år 2018, för deltagare i Grupp 4 till 60 procent av deltagarens årliga grundlön för år 2018, för deltagare i Grupp 5 till 50 procent av deltagarens årliga grundlön för år 2018 och för deltagare i Grupp 6 till 40 procent av deltagarens årliga grundlön för år 2018. Summan av de högsta värdena för Prestationsaktierna som fastställts för samtliga deltagare överstiger inte 373 Mkr, exklusive sociala avgifter.

d)     Respektive högsta värde omvandlas därefter till ett högsta antal Prestationsaktier[3], med tillämpning av den genomsnittliga sista betalkursen för Electrolux B-aktie på Nasdaq Stockholm under en period av tio handelsdagar före den dag erbjudande om deltagande i programmet lämnas, reducerad med nuvärdet av beräknad utdelning under perioden intill dess aktier tilldelas.

e)     Beräkningen av antalet Prestationsaktier kopplas till av styrelsen fastställda prestationsmål för koncernens (i) vinst per aktie, (ii) avkastning på nettotillgångar[4] samt (iii) justerad organisk försäljningstillväxt[5] under räkenskapsåret 2018. De av styrelsen fastställda prestationsmålen kommer att ange en miniminivå och en maximinivå och den relativa viktningen mellan prestationsmål (i), (ii) respektive (iii) ska vara 50 procent, 40 procent respektive 10 procent.

f)      Styrelsen kommer att besluta om utfallet av de fastställda prestationsmålen efter utgången av den ettåriga mätperioden. Om maximinivån uppnås eller överskrids, kommer tilldelningen att uppgå till (och inte överskrida) det högsta antalet Prestationsaktier enligt punkterna c) och d). Om prestationsutfallet understiger maximinivån men överstiger miniminivån, kommer en proportionerad tilldelning av aktier att ske. Ingen tilldelning kommer att ske om utfallet uppgår till eller understiger miniminivån. Information om prestationsmål och utfall kommer att lämnas senast i samband med att tilldelning av Prestationsaktier sker enligt punkt h).

g)     Den sammanlagda tilldelningen av Prestationsaktier får aldrig överstiga en (1) procent av det totala antalet aktier i Electrolux. Om så sker, ska tilldelningen reduceras för att säkerställa att utspädningstaket iakttas.

h)     Uppfylls samtliga i Aktieprogram 2018 uppställda villkor, ska tilldelning av Prestationsaktier ske första halvåret 2021. Tilldelning sker vederlagsfritt med förbehåll för skatt.

i)      Vissa avvikelser i eller justering av villkoren för Aktieprogram 2018 kan komma att göras på grund av lokala regler och förekommande marknadspraxis eller marknadsförutsättningar, inkluderande kontantavräkning istället för leverans av aktier under vissa förutsättningar.

j)      Styrelsen, eller av styrelsen för ändamålet inrättad kommitté, ska ansvara för den närmare utformningen och hanteringen av Aktieprogram 2018, inom ramen för de ovan angivna villkoren.

k)     Om det sker betydande förändringar i Electroluxkoncernen eller på marknaden, som enligt styrelsens bedömning skulle medföra att villkoren för tilldelning av Prestationsaktier inte längre är rimliga, ska styrelsen även äga rätt att vidta andra justeringar av Aktieprogram 2018, innefattande bl.a. en rätt att besluta om en reducerad tilldelning av aktier.

Kostnader för Aktieprogram 2018

De totala kostnaderna för Aktieprogram 2018 vid maximal tilldelning av Prestationsaktier beräknas till högst 461 Mkr, vilket motsvarar cirka 2,5 procent av totala personalkostnader för 2017. Kostnaderna fördelas över åren 2018–2020. Kostnaderna har beräknats som summan av lönekostnader, inklusive sociala kostnader, och administrationskostnader för programmet. Administrationskostnader har beräknats till mindre än 1 Mkr. Om någon tilldelning av aktier inte sker uppstår endast administrationskostnader.

Lönekostnaderna har beräknats baserat på värdet, vid programmets start, av de Prestationsaktier som kan komma att tilldelas vid högsta måluppfyllelse, med avdrag för nuvärdet av förväntad utdelning under en treårsperiod. Beräkningen av den maximala kostnaden baseras på maximal måluppfyllelse och att antal deltagare som kommer att lämna koncernen under prestationsperioden motsvarar det historiska genomsnittet sedan aktieprogram infördes 2004. I beräkningen har använts ett högsta pris per aktie om 348 kronor.

Om återköpta aktier tilldelas för att fullgöra åtagandena enligt programmet beräknas antalet utestående aktier öka med högst 1 504 000 B‑aktier.[6] En sådan maximal ökning skulle resultera i en utspädning av vinst per aktie med cirka 0,52 procent. Den sammanlagda maximala ökningen av antalet utestående aktier för alla utestående aktieprogram beräknas uppgå till högst 3 547 800 B‑aktier, vilket skulle motsvara en utspädning av vinst per aktie om cirka 1,23 procent. Vid denna beräkning har maximal tilldelning av aktier antagits för Aktieprogram 2018 och förväntad tilldelning antagits för 2016 och 2017 års aktieprogram.

Säkringsåtgärder för Aktieprogram 2018

Styrelsen föreslår för närvarande inte någon åtgärd för att säkerställa åtagandena enligt Aktieprogram 2018. Leverans av Prestationsaktier i enlighet med villkoren för Aktieprogram 2018 kommer att ske under 2021.

Beredning av förslaget till Aktieprogram 2018

Förslaget till Aktieprogram 2018 har beretts av Electrolux ersättningsutskott och styrelse.

Tidigare incitamentsprogram i Electrolux

För en beskrivning av Electrolux övriga aktierelaterade incitamentsprogram hänvisas till bolagets årsredovisning för 2017, not 27, samt bolagets hemsida, www.electroluxgroup.com. Utöver där beskrivna program förekommer inga andra aktierelaterade incitamentsprogram i Electrolux.

Punkt 18 – Förvärv och överlåtelse av egna aktier

Electrolux har tidigare, med stöd av bemyndigande från bolagsstämma, genomfört förvärv av egna aktier i syfte att kunna använda återköpta aktier för att finansiera eventuella företagsförvärv och som säkrings­åtgärd för bolagets aktierelaterade incitamentsprogram. Per den 1 januari 2018 innehade bolaget 21 522 858 egna B-aktier, motsvarande cirka 7,0 procent av det totala antalet aktier i bolaget.

Styrelsen gör bedömningen att det alltjämt är till fördel för bolaget att kunna anpassa bolagets kapital­struktur och därmed bidra till ökat aktieägarvärde samt att även fortsättningsvis kunna använda återköpta aktier i anledning av eventuella företagsförvärv och för bolagets aktierelaterade incitamentsprogram.

Mot bakgrund av detta föreslår styrelsen följande.

A.    Förvärv av egna aktier

Styrelsen föreslår att årsstämman bemyndigar styrelsen att, under tiden intill nästa årsstämma vid ett eller flera tillfällen, besluta om förvärv av aktier i bolaget enligt följande.

  1. Förvärv får ske av högst så många B-aktier, att bolaget efter varje förvärv innehar högst 10 procent av det totala antalet aktier i bolaget.
  2. Aktierna får förvärvas på Nasdaq Stockholm.
  3. Förvärv av aktier får ske endast till ett pris per aktie inom det vid var tid gällande kursintervallet.
  4. Betalning för aktierna ska erläggas kontant.

Syftet med förslaget är att kunna använda återköpta aktier i anledning av eventuella företagsförvärv och för bolagets aktierelaterade incitamentsprogram samt kunna anpassa bolagets kapital­struktur och därmed bidra till ökat aktieägarvärde.

Styrelsen har avgivit yttrande enligt 19 kap. 22 § aktiebolagslagen.

B.   Överlåtelse av egna aktier i anledning av företagsförvärv

Styrelsen föreslår att årsstämman bemyndigar styrelsen att, under tiden intill nästa årsstämma vid ett eller flera tillfällen, besluta om överlåtelse av bolagets egna aktier i samband med eller till följd av företagsförvärv enligt följande.

  1. Överlåtelse får ske av bolagets egna B-aktier, som bolaget innehar vid tidpunkten för styrelsens beslut.
  2. Överlåtelse av aktier får ske med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.
  3. Överlåtelse får ske till ett lägsta pris per aktie motsvarande ett belopp i nära anslutning till kursen på bolagets aktier på Nasdaq Stockholm vid tidpunkten för beslut om överlåtelsen.
  4. Ersättning för överlåtna aktier kan erläggas kontant, genom apport eller kvittning av fordran mot bolaget.

C.   Överlåtelse av egna aktier i anledning av 2016 års aktieprogram

Styrelsen föreslår, i anledning av 2016 års aktieprogram, att årsstämman beslutar om att bolaget ska äga rätt att, under tiden intill nästa årsstämma vid ett eller flera tillfällen, överlåta högst 950 000 B-aktier i bolaget i syfte att täcka kostnader, inklusive sociala avgifter, som kan uppkomma till följd av nämnda program. Sådana överlåtelser ska ske på Nasdaq Stockholm till ett pris inom det vid var tid gällande kursintervallet.

Majoritetskrav

För giltigt beslut av stämman enligt styrelsens förslag enligt punkterna 11 och 18 ovan fordras att besluten biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid stämman företrädda aktierna.

Aktier och röster

I bolaget finns totalt 308 920 308 aktier, varav per den 27 februari 2018, 8 192 539 A‑aktier med en röst vardera och 300 727 769 B-aktier med en tiondels röst vardera, motsvarande sammanlagt 38 265 315,9 röster. Bolaget innehar per samma dag 21 522 858 egna B-aktier, motsvarande 2 152 285,8 röster, som inte kan företrädas vid stämman.

Upplysningar på årsstämman

Styrelsen och VD ska, om någon aktieägare begär det och styrelsen anser att det kan ske utan väsentlig skada för bolaget, lämna upplysningar om förhållanden som kan inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen, förhållanden som kan inverka på bedömningen av bolagets eller dotterföretags ekonomiska situation och bolagets förhållande till annat koncernföretag. Den som vill skicka in frågor i förväg kan göra det till AB Electrolux, Attn: Chefsjuristens kontor, 105 45 Stockholm.

Handlingar

Årsredovisning (innefattande styrelsens yttrande enligt 18 kap. 4 § aktiebolagslagen med anledning av förslaget i punkt 10 ovan), revisionsberättelse, revisors yttrande enligt 8 kap. 54 § aktiebolagslagen avseende riktlinjer för ersättning till koncernledningen, samt styrelsens yttrande enligt 19 kap. 22 § aktiebolagslagen med anledning av förslaget i punkt 18 a) ovan kommer att finnas tillgängliga hos bolaget, AB Electrolux, C‑J, 105 45 Stockholm och på koncernens hemsida, www.electroluxgroup.com/arsstamma2018, från och med den 14 mars 2018. Handlingarna sänds även till aktieägare som så begär och uppger adress. I övrigt framgår fullständiga förslag under respektive punkt i kallelsen.

Stockholm i februari 2018
AB Electrolux (publ)
STYRELSEN

Non Swedish speaking shareholders
This notice convening the Annual General Meeting of AB Electrolux is available in English on www.electroluxgroup.com/agm2018.



[1] Beräkning baserad på förutsättningen att Koncernledningen är oförändrad.

[2] Se fotnot 1 ovan.

[3] Med möjlighet för styrelsen att vidta justeringar till följd av extraordinära händelser såsom fondemission, split, företrädesemission och/eller liknande händelser.

[4] Med möjlighet för styrelsen att avseende (i) och (ii) vidta justeringar till följd av extraordinära händelser.

[5] Justerad organisk försäljningstillväxt beräknas som organisk försäljningstillväxt inklusive total påverkan av försäljning från förvärv och avyttringar genomförda året före mätperioden.

[6] Med möjlighet för styrelsen att vidta justeringar till följd av extraordinära händelser såsom fondemission, split, företrädesemission och/eller liknande händelser.


För mer information vänligen kontakta Electrolux pressjour: 08-657 65 07.

Electrolux gör livet bättre och mer hållbart för miljontals människor genom att ständigt utveckla nya sätt att skapa smakupplevelser, ta hand om kläder och få en hälsosammare hemmiljö. Vi är ett ledande globalt vitvaruföretag som sätter konsumenten i centrum i allt vi gör. Genom våra varumärken, som inkluderar Electrolux, AEG, Anova, Frigidaire, Westinghouse och Zanussi, säljer vi mer än 60 miljoner produkter till hushåll och professionella användare på fler än 150 marknader varje år. Under 2017 hade Electrolux en omsättning på 122 miljarder kronor och cirka 56 000 anställda. För mer information besök www.electroluxgroup.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ryds Bilglas utökar verksamheten med ytterligare ett förvärv av en skadeverkstad i Varberg

Published

on

By

Ryds Bilglas, Sveriges ledande aktör inom reparation och byte av bilglas, har genom sitt helägda dotterbolag Sveaplans Bil Plåt och Lack AB tecknat avtal om att förvärva Sällstorps Plåt & Lack AB i Varberg. Förvärvet slutförs under februari.

Ryds Bilglas förstärker sitt nätverk av skadeverkstäder och gör sitt tionde förvärv inom skadeverkstadsbranschen i Sverige. Förvärvet av Autoklinik i Malmö AB markerade Ryds Bilglas inträde till branschen för plåt och lack och bolaget har sedan dess utökat sin närvaro på marknaden med ytterligare åtta skadeverkstäder i Stockholm, Visby, Malmö, Örebro, Eskilstuna, Staffanstorp och Vellinge. Nu förstärker Ryds Bilglas verkstadsnätverket ytterligare genom att förvärva Sällstorps Plåt & Lack i Varberg.

Sällstorps Plåt & Lack har varit en av de marknadsledande skadeverkstäderna i Halland i över 16 år. ”Sällstorps Plåt & Lack har en stark position i Varberg, och förvärvet möjliggör att vi kan hjälpa ännu fler kunder inom plåt- och lackskador i både Västra Götalands och Hallands län. Vi är stolta över att välkomna ett bolag med gedigen erfarenhet och expertis inom skadeverkstadsbranschen. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Andreas och hans team som nu blir en del av Ryds Bilglas.”, säger Gustav Wingstrand, Car Collision Manager på Cary Group.

Sällstorps Plåt & Lack är en så kallad allbilsverkstad i Varberg vilket innebär att de tar emot bilar oavsett märke. Bolaget startades som en lackeringsverkstad 2008 och har genom åren vuxit till en välkänd skadeverkstad i Hallandsområdet. Sedan 2021 har bolaget ägts och drivits av Andreas Karlberg och har idag 15 anställda i sina moderna lokaler i Varberg Nord.

 

 

Om Ryds Bilglas
Ryds Bilglas är en ledande aktör inom reparation och byte av bilglas och finns nära kunden med över 170 verkstäder i Sverige. Företaget grundades 1947 och är idag en del av koncernen Cary Group. För mer information besök gärna www.rydsbilglas.se

 

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu åker Sverige till månen – historisk uppskjutning den 15 januari

Published

on

By

Onsdag 15 januari kl. 07:11 svensk tid skrivs historia när det svenska Månhuset lyfter från Kennedy Space Center i Florida. Efter fyra månaders resa genom rymden kommer det ikoniska röda huset med vita knutar att landa och bli den första byggnaden på månens yta. ”Det tog bara 25 år,” konstaterar konstnären Mikael Genberg, som följer uppskjutningen på plats.

moonhouse stor.pngPressmeddelande 2025-01-09

Uppskjutningen av Månhuset sker genom samarbete med japanska ispace och deras månrover TENACIOUS och månlandare RESILIENCE. Uppskjutningen livstreamas vid den aktuella tidpunkten på ispace hemsida: www.ispace-inc.com. Klockor som visar nedräkningen till ”take off” från Florida har placerats ut på allmänna platser runt om i Tokyo.

Visionen om Månhuset har redan färdats runt i världen genom Mikael Genbergs konstnärskap – högt upp i trädtoppar, i havets djup och ut i rymden till internationella rymdstationen med Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, som följeslagare. Nu har turen kommit till månen.

– Månhuset är ett fantastiskt projekt, vi är oerhört glada att vi får vara en del av att slutligen förverkliga det. Konstverkets vision smälter samman med vår egen; att utvidga vår planet och framtid, och förlänga det mänskliga livets sfär till rymden, säger Julien-Alexandre Lamamy, vd ispace Europe.

The Moonhouse and TENACIOUS.jpg

Se filmen från ispace här: Månhuset tillsammans med månrovern TENACIOUS och månlandaren RESILIENCE.

Flera tekniska utmaningar har övervunnits
Efter den fyra månader långa rymdresan i landarens lastutrymme, säkrad på fronten av rovern, placeras Månhuset ut på ett solbelyst område på månens norra halvklot. Placeringen av konstverket är noggrant utvald. Ett gediget arbete har gjorts för att förbereda huskonstruktionen för färden. Varje teknisk utmaning har tagits an med förhållningssättet att allt är möjligt – precis det Månhuset har handlat om från början.

– Erfarna ingenjörer har under de senaste två åren arbetat med Månhusets tekniska konstruktion. Huskroppen har genomgått omfattande stöt- och vibrationstester för att säkerställa att den klarar alla de påfrestningar och utmaningar som väntar under färden till månen och för att överleva intakt i sitt nya klimat. Vi har även gjort funktionella tester vid flera tillfällen för att simulera husets landning på månens yta, säger Emil Vinterhav, ansvarig för Månhusets tekniska team

– Enbart att hitta en hållbar röd färg till huset är en berättelse i sig. Saker i rymden är vita som astronautdräkter, guldfärgade som James Webb-teleskopet eller möjligtvis svarta. Till slut lyckades vi mot all förmodan identifiera en färg som uppfyllde alla hårda krav som följer med rymdverksamhet, fortsätter Emil Vinterhav.

Cirkeln sluts efter 25 år
Svenska Månhuset är en spektakulär berättelse om en 25 år lång ambition att placera ett rött hus med vita knutar på månens yta. Idén väcktes när Mikael Genberg år 1999 läste en artikel om att Sverige skulle bygga den första europeiska månsonden. Uppsändningen av huset har föregåtts av ett outtröttligt ideellt arbete och engagemang under två och ett halvt decennium. Nu förverkligas drömmen till slut tack vare ett 100-tal privatpersoner primärt från konstvärlden, rymdindustrin, näringslivet och idrottsvärlden som de senaste åren bidragit med expertis och resurser som har gett Månhuset ny skjuts. Som medskapare är de alla en del av ett storslaget äventyr. 

Få lämnas oberörda av Månhuset. Många tankar och sinnen har genom åren väckts om vad konstverket är och vad det betyder för personer som har inspirerats av det.

– Kanske kan det första huset på månen vara en symbol för livets eviga strävan att överleva och utvecklas, förflytta det mänskliga medvetandet och vara ett öga mot jorden. Är inte ett hus på månen exakt vad världen behöver just nu, frågar sig Mikael Genberg.

Klicka på länken för att se Mikael Genberg berätta om Månhuset: Månhuset av Mikael Genberg

För mer information vänligen kontakta:
Mikael Genberg, konstnär
E-post: info@mikaelgenberg.com, telefon: + 46 70 775 5393 

Emil Vinterhav, ansvarig Månhusets tekniska team
E-post: emil.vinterhav@themoonhouse.se, telefon: +46 70 555 1869 

Hans Elis Johansson, kommunikationsansvarig Månhuset
E-post: hans.elis@themoonhouse.se telefon: +46 70 513 6035

Julien-Alexandre Lamamy, VD ispace Europe
E-post: j-lamamy@ispace-inc.com, telefon: +352 621 239 733

För fler pressbilder och rörligt material: www.themoonhouse.com

Om konstverket Månhuset:

Månhuset blir det första platsspecifika konstverket på månen och skapas i det ögonblick huset placeras på vår närmaste himlakropp. Månen har i alla tider stimulerat människans fantasi med sin kalla skönhet och vetskapen att det står ett rött hus med vita knutar mitt i den ”magnifika ödsligheten”, som en av de första månfararna uttryckte det, har potentialen att förflytta det mänskliga medvetandet genom bilden av jordens obetydliga storslagenhet. Oavsett vilka tankar och känslor månhuset genererar hos var och en av oss så lämnar det ingen oberörd. För mer information om Månhuset besök: www.themoonhouse.com.

 

Om Mikael Genberg:

Konstnären Mikael Genberg är bosatt i Västerås och Virsbo, Sverige, och har alltid utforskat människans liv, perspektiv och boendemiljöer. Genbergs signum är att använda det svenska, klassiskt röda huset med vita knutar och placera det på ovanliga platser som trädtoppar, på vattnet, under vattnet, på Globens tak och till och med i rymden. Alltid med drömmen att en dag nå månen.

Mikael Genberg.jpeg
Om ispace:

ispace specialiserar sig på att designa och bygga månlandare och rovers. Företagets syfte är att förlänga det mänskliga livets sfär till rymden och skapa en hållbar värld genom att tillhandahålla högfrekventa och kostnadseffektiva transporttjänster till månen. ispace har verksamheter i Japan, Luxemburg och USA med mer än 300 anställda. För mer information, besök: www.ispace-inc.com.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Liten antikropp ger brett skydd mot influensa

Published

on

By

Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med kinesiska kollegor hittat en antikroppsliknande molekyl som kan skydda mot flera olika influensavirus hos möss. Upptäckten kan bidra till både nya behandlingar och utvecklingen av bredare influensavaccin. 

– Vi har identifierat en liten molekyl som binder till virusets ytprotein och förhindrar infektion. Det rör sig om en så kallad nanokropp som vi kallade E10. Den skyddar möss från flera olika influensastammar inklusive de som orsakar årliga epidemier, säger Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och studiens seniora författare.

Effekt mot flera influensatyper

Molekylen binder till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper, inklusive fågelinfluensan H7N9 och vanliga mänskliga influensavirus som H1N1 och H3N2. När möss behandlades med molekylen kunde de motstå infektion. En vaccination som baserades på samma bindningsområde gav också ett ganska bra skydd.

– Det är ovanligt att hitta en molekyl som kan skydda mot så många olika influensavirus. Vi har dessutom sett att virus som försöker mutera för att undvika molekylen förlorar sin förmåga att växa effektivt vilket är en stor fördel, säger Davide Angeletti.

Även om resultaten är lovande är det fortfarande långt kvar innan upptäckten kan omsättas i en behandling eller ett vaccin. Före lansering måste behandlingen testas på fler djurmodeller och därefter i kliniska prövningar för att visa att den är säker och effektiv. 

Ett globalt hälsoproblem

Influensa är ett ihållande hot mot den globala folkhälsan. Dessa virusinfektioner orsakar säsongsbundna epidemier som årligen leder till hundratusentals dödsfall världen över. Upptäckten kan bidra till ett skydd under aktiva infektioner och dessutom bana väg för vacciner som omfattar flera varianter av influensa.

Arbetet har genomförts i samarbete mellan forskare i Sverige och Kina, och dess resultat publiceras i tidskriften Nature Communications. Förstaförfattaren Zhao-Shan Chen, doktorand från Kina, isolerade molekylen E10 från djuret alpacka. Detta gjordes i professor Qiyun Zhus laboratorium vid Kinas jordbruksakademi. Chen fortsatte sedan sina studier i Davide Angelettis laboratorium vid Göteborgs universitet där molekylernas skyddseffekt testades mot olika influensavirus.

Studie: Influenza A Virus H7 nanobody recognizes a conserved immunodominant epitope on hemagglutinin head and confers heterosubtypic protection, https://doi.org/10.1038/s41467-024-55193-y

Expertkontakter

Davide Angeletti, universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tel. 0762 74 48 94, e-post davide.angeletti@gu.se

Zhao-Shan Chen, doktorand, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhaoshan.chen@gu.se – engelska

Qiyun Zhu, Professor, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhuqiyun@caas.cn – engelska

Presskontakt: Elin Lindström, tel. 0766 18 30 37, e-post press@sahlgrenska.gu.se

Pressbilder: Davide Angeletti (foto: Johan Wingborg) och Zhao-Shan Chen (foto: privat)

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.