Connect with us

Marknadsnyheter

Kan du se in i framtiden? Crunchfish kan.

Published

on

Alltför länge har människan anpassat sig till teknik, när det självklart borde vara tvärtom. Varför är vi exempelvis beroende av nätet när vi betalar? Varför går folk omkring och tittar ner i mobilen hela tiden? Varför är det krångligt att kommunicera digitalt med närheten? Det är utmaningar som radikalt nytänk och spetsteknologi löser. Techbolaget Crunchfish skapar ett samhälle som passar människan.

Med brett fokus attackerar Crunchfish morgondagens utmaningar med innovativa lösningar inom vitt skilda områden som betalning, matsvinn, interaktion i närheten samt geststyrning för smarta glasögon. Brokig lista, men också skälet till att Crunchfish kommer bidra till morgondagens samhälle. Med en sällsynt kombination av mod och tekniskt kunnande tar bolaget sig an de mest skiftande vardagsutmaningar inom fem lösningsområden.

Digital cash – Varför är vi beroende av nätet när vi betalar?
7 patentsökta uppfinningar under 2020, ingen beviljad ännu.

Crunchfish färskaste lösningsområde är digitala kontanter, där bolaget möjliggör kontanter i digital form. Smidigheten att betala digitalt och även pandemin gör att kontantanvändandet minskar snabbt, men det har samtidigt gjort oss sårbara eftersom vi blivit beroende av att uppkopplingen och betaltjänsterna måste fungera. Det är en onödig risk att ta och ett typexempel på hur teknologin sätter upp onödiga hinder, förklarar Joachim Samuelsson, VD för Crunchfish.

– Det tidskritiska betalögonblicket bör implementeras som ett separat steg, helt skilt från den efterföljande överföringen mellan konton. Med denna enkla och geniala förändring tar vi med ett trollslag bort alla risker med vad som kan strula online vid betalning. Crunchfishs digitala kontanter funkar verkligen alltid, är enkla att använda och sist med inte minst, du kan vara privat. Banken behöver inte se vad du gör bara för du betalar digitalt.

Blippit – Varför kan vi inte blippa i många fler sammanhang?
6 patentsökta uppfinningar sedan 2017 av vilka 5 blivit beviljade.

Blippit levererar smidig betalning. Det är bekvämt att blippa och Crunchfish gör det lika enkelt att betala med Swish som att blippa ett kort. Appterminalen Blippit utgör bryggan mellan kundens mobil och butikskassan. Teknologin möjliggör även blipp i andra sammanhang som exempelvis för att hämta erbjudanden, checka in, låsa upp eller logga in med hjälp av mobilen.

– Blippits stora genombrott kommer med digitala kontanter eftersom appterminalen kommer att överföra offlinebetalningar direkt till kassan.

Food waste – Varför slängs en tredjedel av all mat som produceras?
1 patentsökt uppfinning 2019 som blivit beviljad.

En tredjedel av mat som produceras slängs. Det innebär stora ekonomiska kostnader och stor negativ påverkan på klimat och miljö. Genom ett automatiserat sätt för handeln att ge konsumenter rabatt i kassan om de inte slentrianmässigt väljer den färskaste varan. Allt bygger på att inom en snar framtid kommer den randiga EAN-koden på varor istället blir en rutig QR-kod, där man även kan representera även individuell information för varan, som exempelvis dess bäst-före-datum. Bra rabatter på äldre varor kommer att påverka vårt köpbeteende och minska matsvinnet. Enkelt och genialt.

Nearby – Varför är det krångligt att kommunicera digitalt med närheten?
14 patentsökta uppfinningar från 2014 varav 12 blivit beviljade.

Närheten är nästa område för mobilen att erövra. Även den kan digitaliseras för att människor skall förstå mycket mer om sin omgivning än vad som är möjligt med sinnena. Med mobilen kan man upptäcka och kommunicera med allt och alla som befinner sig i närheten. Med sitt godkännande gör man det möjligt att upptäcka och kommunicera med alla omkring sin egen digitala bubbla. Sömlösa superkrafter.

Gestures – Varför går folk omkring och tittar ner i mobilen hela tiden?
13 patentsökta uppfinningar från 2012 varav 11 blivit beviljade.

Med geststyrning styr man elektronik med bara händerna. Exempelvis kan man skippa selfiepinnen och ta foton på avstånd med Crunchfishs populära gratisapp GoCam på appstore. Det stora genombrottet för geststyrning kommer dock med smarta AR-glasögon. Då blir händerna fria och människor kan äntligen lyfta på blicken från mobilen.

Crunchfish framgång baseras på ett radikalt nytänkande som manifesteras i en offensiv patentstrategi. Patent ger bolaget en skyddad position i 20 år från ansökningsdagen. 39 uppfinningar har patentsökts varav 29 redan är beviljad patent på någon marknad, trots att Crunchfish endast har 25 anställda. Imponerande uppfinningsverkstad, säger Joachim Samuelsson, VD för Crunchfish. Crunchfish är ett techbolag i absolut världsklass som löser framtidens utmaningar på radikalt nya sätt. Vi låter aldrig tekniken diktera villkoren, utan anpassar den alltid efter vad som passar oss människor bäst

 

FAKTA OM CRUNCHFISH – crunchfish.com

Crunchfish är ett techbolag med patentsökta lösningar för digitala kontanter som kan integreras både med betalningsrälsen eller mobila plånböcker. Lösningarna är globalt skalbara och gör digitala betalningar mer robusta eftersom riskerna med störningar och driftstopp elimineras. Vi har också utvecklat Blippit, en appterminal som ansluts till kassasystem för både online- och offlinebetalningar och har en patentsökt lösning för att minska matsvinnet. Crunchfish utvecklar även geststyrning av smarta AR-glasögon till konsumentmarknaden. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Denna artikel publicerades ursprungligen den 4 februari 2021 i bilagan Morgondagens Samhälle #1 2021 i Dagens Industri.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stöd till regionerna om strategisk planering i deras regionala utvecklingsarbete

Published

on

By

Regeringen ger Tillväxtverket, Boverket, Trafikverket och länsstyrelserna i uppdrag att under perioden 2024–2027 erbjuda regionerna stöd om strategisk planering i deras regionala utvecklingsarbete.

– Det är alltmer viktigt med strategisk planering och samverkan mellan kommuner, regioner och statliga myndigheter för att främja regional utveckling. Detta är särskilt relevant för landsbygdernas utveckling, och regeringen har därför gett en specifik del av sitt uppdrag fokus på detta, säger landsbygdsminister Peter Kullgren. 

Uppdraget innebär att regionerna, som har det regionala utvecklingsansvaret i respektive län, ska erbjudas kunskaps- och metodstöd från Tillväxtverket, efter samverkan med Boverket och Trafikverket. Tillväxtverket ska även, tillsammans med länsstyrelserna, främja samverkan mellan relevanta statliga myndigheter, regioner och andra berörda aktörer.

Ansvaret för planering i Sverige, till exempel kommunal och regional fysisk planering och transportinfrastrukturplanering, är fördelat på flera aktörer, kommuner, regioner och statliga myndigheter. Uppdraget syftar till att öka regionernas möjligheter att beakta dessa planeringsprocesser när de tar fram den regionala utvecklingsstrategin och samordnar insatser för att genomföra den. För uppdraget, som även omfattar regionala pilotprojekt, beräknas totalt 38 miljoner kronor användas, fördelat på 6 miljoner för 2024, 10 miljoner för 2025 samt 11 miljoner för 2026 respektive 2027.

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulig har avslutat sina förändringsförhandlingar

Published

on

By

Paulig har avslutat förändringsförhandlingarna som började den 13 mars 2024. Förhandlingarna gällde företagets kontors- och ledningspersonal globalt.

Förändringsförhandlingar inleddes för att anpassa Pauligs organisationsstruktur till den nya tillväxtstrategin. Den nya strukturen kommer att tillåta Paulig att optimera resursfördelningen, förstärka kritiska förmågor, etablera tydligare ansvarsområden och säkerställa tydlighet och snabbhet i beslutsfattandet i en matrisorganisation, vilket i slutändan gör att företaget kan växa snabbare.

Anledningen till förändringsförhandlingarna var inte att minska antalet anställda på företagsnivå. Dock ledde planerade förändringar till förändringar i roller och upphörande av vissa befattningar.

Vid förhandlingarnas början uppskattades det att de potentiella uppsägningarna skulle vara högst 64 kontors- eller ledningsanställda globalt. Som ett resultat av förhandlingarna är det bekräftade antalet uppsägningar 21 globalt.

Den nya organisationen träder i kraft den 1 juni 2024.

Presskontakt: communications@paulig.com

Om Paulig
Paulig är ett internationellt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur som är bra för både människor och planeten. Företaget erbjuder Tex Mex, snacks, kaffe, World Foods och kryddor under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. Paulig producerar också produkter för livsmedelsindustrin och private label-kunder. År 2023 uppgick företagets försäljning till cirka 1,2 miljarder euro. Paulig grundades 1876 och ägs till 100% av Paulig-familjen. Företaget har 2 300 passionerade anställda i 13 olika länder som alla samlas kring syftet For a life full of flavour.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Guideline Geo har beviljats 11 miljoner kronor i EU-medel för forskningsprojektet GeoHEAT

Published

on

By

CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) har beviljat finansiering för forskningsprojektet GeoHEAT, där Guideline Geo är utvald industripartner i ett konsortium bestående av aktörer från industri, akademi och myndigheter inom EU.

Forskningsprojektet är inriktat på att göra geotermisk energi tillgänglig genom att minska kostnaderna för djupprospektering och utveckla ny teknik som lämpar sig för denna typ av markundersökningar.

Guideline Geo bidrar med geofysisk expertis och specifikt med utveckling av en ny generation av markradar för geotermiska undersökningar i djupa borrhål. 

”Det är spännande att se hur geofysik kan bidra till utvecklingen av geotermisk energi som en hållbar energikälla i Europa. Vi har god erfarenhet av forskningssamarbeten med industripartners inom Europa och akademin och ser fram emot ett tvärfunktionellt och paneuropeiskt samarbete inom konsortiet”, säger Anders Abrahamsson, CTO på Guideline Geo.

Forskningsprojektet beräknas påbörjas i juni, pågå i upp till 3 år och det maximala beviljade beloppet för Guideline Geo är cirka 11 miljoner kronor fördelat under perioden.

För ytterligare information kontakta:

Anders Abrahamsson, CTO, Guideline Geo AB (publ.), tel: +46 70 372 60 09 
Malin Siberg, VD, Guideline Geo AB (publ.), tel.
+46 73 044 60 11 
www.guidelinegeo.com

Denna information är sådan information som Guideline Geo AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 maj 2024, klockan 14:15 CEST.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.