Kärcher och Ihopa satsar på grannboxar

| 1 maj, 2022 | 0 kommentarer

Kärcher och Ihopa har ingått ett samarbete kring tjänsten grannboxen, en innovativ modell där konsumenter får tillgång till delade produkter utan att behöva äga dem. Visionen är att alla ska ha tillgång till en grannbox nära sig, vilket möjliggör ett bekvämt och hållbart alternativ till att köpa och äga själv.

Ihopa har tagit fram en delningstjänst som utgår från boxar, fyllda med produkter av högsta kvalité, som ställs ut i bostadsområden. Privatpersoner kan genom sitt medlemskap låna hem produkterna för just det behov de har för tillfället. Ihopa tar hand om allt underhåll så att medlemmarna kan använda produkterna utan några avbrott.

– Folk vill dela men det måste vara ytterst bekvämt och smidigt. När det uppnås så låser det upp en markant effektivare konsumtion där folk kan använda fler och bättre produkter till lägre kostnad och med lägre klimatavtryck. Våra medlemmar är extremt nöjda och just Kärchers produkter passar klockrent i modellen, så det är superkul att de också ser potentialen i detta, säger Johannes Dahlberg, medgrundare av Ihopa. 

Så fungerar samarbetet:

Ihopa står för det löpande underhållet medan Kärcher kvarstår som ägare av produkterna, utför service samt tillhandhåller utbytesprodukter vid behov.

– Det här är verkligen ett fantastiskt koncept! Att genom ett abonnemang få tillgång till högkvalitativa produkter utan att behöva äga dom – det vänder upp och ned på konsumentbeteende, affärsmodeller och produktutveckling. Utvecklingen av cirkulära affärsmodeller och förmågan att öka nyttjandegraden av det vi producerar är viktigt för ett hållbart samhälle och våra produkter håller för att användas mycket. Som producent behöver vi över tid förflytta oss från att räkna antal sålda enheter till att ta betalt för nyttjandegrad och lösningsförmåga, säger Mikael Rasmusson, VD på Kärcher Sverige.

Vart finns grannboxarna?

Ihopa har idag 15 grannboxar utplacerade, majoriteteten i Stockholmsområdet, som står i både villa- och lägenhetsområden. Under 2022 kommer fler att ställas ut i områden där många hushåll anmält intresse. Samtidigt arbetar Ihopa nära bostadsutvecklare med visionen att det i varje boende ska ingå en grannbox, betald via hyran/avgiften. Då når modellen sin fulla potential med maximal bekvämlighet till lägst kostnad.

– Vi på Ihopa känner att den här tjänsten ligger helt rätt i tiden. Vi får många förfrågningar, allt från bostadsutvecklare till privatpersoner som vill ha en grannbox till deras kvarter. Nu jobbar vi hårt på att skala upp detta så snabbt som möjligt, fortsätter Johannes Dahlberg.

– Att som produktutvecklare bidra till utveckling av nya, hållbara affärsmodeller är viktigt och ligger i linje med Kärchers hållbarhetsarbete. Med denna modell kan vi öka penetrationen så att många fler konsumenter kan använda våra produkter och genom detta upptäcka både nya produkter och användningsområden. Vi hamnar närmare kunden och kan stärka relationen med användarna av våra produkter, fortsätter Mikael Rasmusson, VD på Kärcher Sverige.

Kontaktuppgifter:

Mikael Rasmusson, VD på Kärcher Sverige, 0703-25 20 10 ([email protected])

Johannes Dahlberg, medgrundare av Ihopa, 0707-56 60 89 ([email protected])

Ihopa
Ihopa AB är en startup som grundades 2017 i Stockholm med visionen att skapa ett attraktivt alternativ till att äga själv.  Genom otaliga tester och experiment har företaget utvecklat grannbox-tjänsten, där konsumenter kan få tillgång till produkter för hem, trädgård och fritid på ett bekymmersfritt och hållbart sätt. Bolaget grundades av 4 medgrundare från Sverige, Italien och Rumänien och har idag 12 anställda.

Kärcher
Alfred Kärcher GmbH & Co. KG är en världsomspännande koncern med över 13 000 i 60 länder och agenter som täcker snart samtliga nationer. Kärcher är världsledande tillverkare av innovativa rengöringsprodukter för både professionella och privata användare. Sortimentet omfattar bland annat högtryckstvättar, grovdammsugare, fönstertvättar, skur- och sopmaskiner, biltvättar och redskapsbärare för markvård.

Kärcher AB är ett helägt dotterbolag till det tyska moderbolaget, Alfred Kärcher GmbH & Co. KG. Företagets huvudkontor finns i Göteborg och med säljare, återförsäljare och servicepartners i hela landet.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.