Connect with us

Marknadsnyheter

Karolinska Universitetssjukhuset följer med kroniskt sjuka hem i ny digital satsning

Published

on

Ett stor satsning på digital hem-monitorering startar i år. Karolinska Universitetssjukhuset är koordinator för flera pilotprojekt i regionen där ett hundratal patienter med sjukdomar som hjärtsvikt, förmaksflimmer, KOL eller infektion av hjärtklaff följs digitalt i sina hem. 

–    Vi vill kunna upptäcka små försämringar tidigt och sätta in åtgärder som bidrar till att patienternas tillstånd håller sig stabilt. Då minskar risken för att de försämras och måste läggas in, säger Frieder Braunschweig, verksamhetschef för Medicinsk enhet kardiologi och initiativtagare till projektet.
Patienterna som väljs ut för att delta i de digitala pilotprojekten är färdigbehandlade på vårdavdelning men har sjukdomstillstånd som medför en risk för försämring och behov av återinläggning. Hemmonitoreringen gör det möjligt att ha en tät uppföljning av dessa patienter. 
–    Det här är ett bra sätt att individualisera uppföljningen. Vi kan prioritera återbesök för instabila patienter och behöver inte kalla dem som mår helt bra, säger Frieder Braunschweig.

En digital agenda för varje dag

I den digitala hem-monitoreringen följs olika mätvärden beroende på sjukdom och på patientens tillstånd. Hjärtpatienter tar till exempel EKG och blodtryck hemma medan patienter med KOL mäter saturation (syrehalt i blodet). Mätvärdena överförs sedan automatiskt till sjukhuset via en app.  Varje patient har en digital agenda där de får påminnelser om vad de ska göra under en dag. Kontakten med sjukhuset sköts antingen via mobiltelefon eller en lånad läsplatta.

På sjukhuset följer erfarna sjuksköterskor patienternas mätvärden varje vardag och kan vid behov sätta in extra insatser om det behövs. Det kan vara ett digitalt möte med rekommendationer till patienten eller ett tidigarelagt återbesök om de ser att en patients tillstånd är på väg att försämras. 

Ska fungera även om man byter vårdgivare

Tekniken har funnits länge, men det har inte varit någon enkel sak att bygga upp en digital plattform som är patientsäker och som följer lagkraven för hantering av personuppgifter. Att plattformen ska kunna användas oavsett sjukdom eller vårdgivare, har också varit ett krav.
–    Vi har haft ett regionalt perspektiv, vilket betyder att teknik och arbetssätt ska fungera även om en patient byter vårdgivare. Digitala lösningar är inget nytt, men vårt breda perspektiv för hela vårdkedjans behov är unikt, säger Kristina Groth, som leder den tekniska sidan av utvecklingsarbetet.
Pilotprojekten berör därför inte bara Karolinska Universitetssjukhuset utan leds också från Danderyds Sjukhus, Södersjukhuset, samt via ASIH (avancerad sjukvård i hemmet).

–    Det kommer att bli en lärande process för vården. En risk med hemmonitorering är att vi upptäcker så mycket genom all data vi får in att vi larmar i onödan och ökar bördan för sjukvården i stället för att minska den. Vi behöver förstå vilka värden vi ska reagera på, säger Frieder Braunschweig.

Han tror att sjukhusen kommer att behöva ny expertis och infrastruktur i framtiden.
–    I pilotprojekten kommer det vara relativt få patienter per sjuksköterska, men hur blir det när vi följer hundra- eller tusentals patienter med olika sjukdomar? Vi kanske behöver ha speciella monitoreringscentrum på sjukhusen där det finns personal med specialistkunskaper både om sjukdomar och det nya arbetssättet.

 

Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset

08-123 740 10

presstjanst.karolinska@regionstockholm.se

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. För oss är sjukvård, forskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet för att förlänga och förbättra människors liv.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Holmens styrelse har beslutat om återköp av aktier kopplat till aktiesparprogram

Published

on

By

Styrelsen för Holmen har beslutat att utnyttja bemyndigandet från årsstämman den 16 april 2024 om återköp av egna aktier för framtida leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

Återköp får omfatta högst 50 000 aktier av serie B under perioden från och med 29 april 2024 fram till och med den 31 maj 2024, vid ett eller flera tillfällen. Återköp ska ske på Nasdaq Stockholm i enlighet med dess Regelverk för emittenter till ett pris per aktie inom det på Nasdaq Stockholm vid var tid gällande kursintervallet mellan högsta köpkurs och lägsta säljkurs.

Syftet med återköpet är att säkerställa framtida leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

Holmen innehar vid tidpunkten för detta pressmeddelande 3 289 969 egna aktier av serie B, motsvarande 2 % av totalt antal aktier.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stina Sandell, Hållbarhets- och kommunikationsdirektör, Holmen, 073 986 51 12

Holmens verksamhet utgår från skogens kretslopp och de förnybara produkter vi kan skapa av det. Vi är 3 500 medarbetare som skapar värde för aktieägare, kunder och samhälle. Vår omsättning uppgick 2023 till nästan 23 Mdkr och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Välkommen att besöka holmen.com för mer information.

Continue Reading

Marknadsnyheter

DexTech Medical AB, Delårsrapport 1 juli, 2023 – 31 mars 2024

Published

on

By

Sammanfattning av tredje kvartalet (2024-01-01 – 2024-03-31)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0,0 (0,0) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -1,5 (-1,6) MSEK
  • Resultat per aktie* -0,08 (-0,08) SEK

Sammanfattning av niomånadersperioden (2023-07-01 – 2024-03-31)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0,0 (0,0) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -3,9 (-3,7) MSEK
  • Resultat per aktie* -0,18 (-0,19) SEK
  • Likvida medel uppgick vid periodens utgång till 21,1 (27,1) MSEK

* Före och efter utspädning. Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med genomsnittligt antal aktier 18 485 857. För jämförelseperioden var genomsnittligt antal aktier 18 485 857. Belopp inom parentes avser motsvarande period föregående år.

VD:s kommentar 

Bolagets fas1 studie avseende OsteoDex behandling av multipelt myelom pågår och patientrekryteringen fortskrider.

 Huvudprövare (principal investigator, PI) är Dr Katarina Uttervall, MD, PhD, Avdelningen för Hematologi/HERM, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Biomarkörer analyseras vid Centrallaboratoriet, Karolinska Universitetssjukhuset, NKS, Solna. Patienter med recidiverande/behandlingsresistent sjukdom och som erhållit 1–5 tidigare behandlingslinjer inkluderas. Primär målsättning är att konfirmera säkerhet och tolererbarhet samt som sekundär målsättning att fastställa eventuell behandlingsrespons. Dokumentering av livskvalité́ kommer även att göras (QoL scores).

Den första patienten behandlades i december vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. De första provsvaren från patient 1 inkom den 23 januari och visar en mycket stark effekt på markören för osteoklast aktivitet (CTX).  Patienten har nu fullgjort behandlingen enligt studieprotokollet och har nu stabil sjukdom. Stabil sjukdom innebär att sjukdomen ej fortskrider (bromsad). Resultatet är viktigt och indikerar att Osteodex kan bromsa recidiverande/behandlingsresistent sjukdom.

Ett amendment till studieprotokollet som innebär att Bolaget kan följa patientens sjukdomshistoria efter fullgjord behandling är nu godkänt av berörda myndigheter. Det ger Bolaget information om durationen av OsteoDex sjukdomsbromasande effekt.

Anders R Holmberg

Kontaktpersoner

Anders Holmberg, verkställande direktör, +46 73 324 27 82

Gösta Lundgren, CFO, +46 70 710 47 88

Denna information är sådan information som DexTech Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 26 april 2024.

DexTech Medical AB är ett svenskt forskningsföretag som utifrån sin teknikplattform har utvecklat fyra läkemedelskandidater som skyddas av patent. Huvudkandidaten är OsteoDex för behandling av kastrationsresistent prostatacancer (CRPC) med skelettmetastaser. En framgångsrik klinisk fas II studie har genomförts med OsteoDex där resultatet visar hög tolererbarhet med lindriga biverkningar samt behandlingseffekt på patienter som sviktar på befintliga läkemedel. DexTechs målsättning är att senast efter genomförd fas II-studie utlicensiera respektive läkemedelskandidat. DexTech Medical AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg besöker Falun

Published

on

By

Måndagen den 29 april besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Falun. Hon kommer bland annat att delta i möte med landshövding Helena Höij kring arbetet mot mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck och göra ett verksamhetsbesök vid Polisen i Dalarna. 

Vid mötet med landshövdingen kommer Paulina Brandberg att få information om ”Ett Dalarna fritt från våld”, Dalarnas jämställdhetsstrategi samt en lägesrapport kring länets regionala resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vid mötet deltar landshövdingen, representanter från Länsstyrelsen, Polisen och Region Dalarna. 

Paulina Brandberg kommer också att göra ett verksamhetsbesök vid Polisen för att få en fördjupad inblick i deras arbete mot våldet.

Program 

12.00-14.00 Möte med landshövdingen

14.00-14.30 Tid för media
Adress ges vid anmälan.

14.30-16.30 Verksamhetsbesök Polisen 

16.30-17.00 Tid för media
Adress ges vid anmälan.

Kontakta Emelie Franzén vid intervjuförfrågningar.
 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.