Connect with us

Marknadsnyheter

Kemikalieinspektionen kontrollerar bekämpningsmedel tillsammans med kommuner i Skåne

Published

on

Kemikalieinspektionen har inlett ett nationellt tillsynsprojekt tillsammans med ett hundratal kommuner i hela landet, inklusive i Skåne län, för att kontrollera om kraven för biocidprodukter och växtskyddsmedel följs. För att få sälja dessa medel i Sverige krävs det att produkterna har ett godkännande och att man informerar om hur produkterna ska användas.

– Det är viktigt att företagen följer reglerna så att växtskyddsmedel och biocidprodukter distribueras och hanteras på ett säkert sätt som inte skapar risker för hälsa och miljö, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Syftet med projektet är att verka för en enhetlig och effektiv tillsyn där företagen uppnår en hög regelefterlevnad. Inspektörer från kommunerna kommer att göra inspektioner hos återförsäljare som säljer biocidprodukter (kemiska eller biologiska bekämpningsmedel som används för att bekämpa och kontrollera skadliga organismer) och växtskyddsmedel med stöd av vägledningsmaterial som Kemikalieinspektionen tar fram. Kemikalieinspektionen kommer senare att kontrollera primärleverantörer av bekämpningsmedel genom tips från kommunernas tillsyn.

Ett annat viktigt syfte med projektet är att förebygga att bekämpningsmedel orsakar skada på hälsan och miljön. Bekämpningsmedel som biocidprodukter och växtskyddsmedel är kemiska eller biologiska produkter som är till för att förhindra att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skada på egendom eller skadar människors eller djurs hälsa. De egenskaperna gör att bekämpningsmedel i sig själva också kan orsaka skada på hälsan eller miljön. Därför är det viktigt att bekämpningsmedel är godkända och används på rätt sätt.

Under året kommer inspektörerna bland annat att kontrollera:

  • att produkterna som säljs har ett godkännande
  • att produkternas märkning är korrekt
  • att försäljningsstället informerar om hur produkterna ska användas vid försäljning till privatpersoner

Kontrollerna kommer bland annat att omfatta växtskyddsmedel, träskyddsmedel, råttmedel, myggmedel, och båtbottenfärger.

Inspektionerna kommer att anpassas med anledning av rådande omständigheter med covid-19. Det kan exempelvis handla om när i tiden och på vilket sätt som inspektionerna genomförs.

 

Kommunerna i Skåne län som planerar att delta i projektet

De kommuner och kommunalförbund som anmält att de kommer att medverka i projektet med kontroller av bekämpningsmedel är:

  • Båstad
  • Helsingborg
  • Höganäs
  • Kävlinge
  • Landskrona
  • Lomma
  • Lund
  • Malmö
  • Sjöbo
  • Söderåsens miljöförbund
  • Trelleborg
  • Vellinge

Läs mer om reglerna för bekämpningsmedel

För mer information, kontakta gärna:

Eva Rackow, inspektör, 08-519 41 146

Jenny Karlsson, inspektör, 08-519 41 296

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se

Kemikalieinspektionens upplysningstjänst

Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för att utveckla lagstiftning och andra styrmedel som främjar god hälsa och bättre miljö. Vi har tillsyn över reglerna för kemiska produkter, bekämpningsmedel, ämnen i varor och gör inspektioner. Vi ger också tillsynsvägledning till kommuner och länsstyrelser. Vi granskar och godkänner bekämpningsmedel innan de får användas. Vårt miljökvalitetsmål är Giftfri miljö. www.kemikalieinspektionen.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enrads årsredovisning 2023

Published

on

By

Enrad AB:s (publ) årsredovisning för räkenskapsåret 2023 finns från och med idag tillgänglig på bolagets webbsida, www.enrad.se.

För ytterligare information
Mats Åström, styrelseordförande, Enrad AB
Tel. nr: 0720 50 22 40
E-post: mats.aastroem@gmail.com

Om Enrad AB (publ)
Enrad är en av Europas ledande utvecklare av kyl- och värmeanläggningar som använder det naturliga köldmediet propan. Energilösningarna är fokuserade på applikationer inom fyra segment, butikskyla, komfortkyla, processkyla och värmepumpslösningar riktat mot livsmedelsbutiker, serverhallar och flerfamiljshus samt kommersiella fastigheter. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer produkterna från sin anläggning i Borås.
www.enrad.se

Enrad AB är noterat på Spotlight Stock Market sedan 24/07 2017 under kortnamnet (ENRAD) och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

GRANGEX ingår förlängsavtal till den 6 maj för köpet av Sydvarangergruvan

Published

on

By

Den 30 november 2023 tillkännagav GRANGEX AB (publ) (“Grangex”) att man hade ingått ett villkorat försäljnings- och köpeavtal (“SPA”) with OMF Fund II H Ltd (“Orion”) för förvärv av Sydvaranger Mining AS (“Sydvaranger”).

Efter detta tillkännagivande har bolaget ingått ett ytterligare förlängningsavtal med Orion, varigenom Long Stop Date (det datum då förvärvet måste vara slutfört) har förlängts till den 6 maj 2024.

Kontaktperson

Christer Lindqvist, VD, +46 70 591 04 83

Om GRANGEX AB (publ)

GRANGEX är ett svenskt mineralutvecklingsbolag med visionen att aktivt bidra till ett hållbart samhälle inom
Europa. Bolaget strävar efter att bli den främsta mineralutvecklingskoncernen i Europa, som utvecklar och bedriver
ansvarsfull utvinning och återvinning av mineraler, främst järnmalmsprodukter och andra kritiska mineraler för den
gröna omställningen. Inom ramen för denna verksamhet skall GRANGEX ha en minimal klimatpåverkan.

Bolagets aktie (kortnamn GRANGX) är föremål för handel på NGM Nordic SME.
ISIN: SE0018014243
FISN: GRANGEX/SH Instrument-ID: 9XX
Legal Entity Identifier (LEI) nummer: 549300MZ7HL7X6AXMC13.
För mer information www.grangex.se/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Halverat koldioxidutsläpp i unik markanvisningstävling

Published

on

By

Den 5 april var sista dagen för inlämning av bidrag till Nackas markanvisningstävling för Henriksdalsbacken etapp 1 i utvecklingen av Henriksdal. Ett stort antal bidrag har kommit in. Redan nu är det klart att projektet genom denna satsning kommer att minska koldioxidutsläppen med 50 procent under produktionsskedet, jämfört med ett traditionellt byggprojekt.

Markanvisningstävlingen Henriksdalsbacken är ovanlig för att kriterierna här helt och hållet baseras på låg klimatpåverkan och energianvändning.

– Det är glädjande att den här markanvisningstävlingen rönt ett så pass stort intresse ifrån branschen. Tolv anbud i rådande lågkonjunktur är ett styrkebesked och visar att det trots allt finns en optimism och framtidstro bland företagen och en vilja att på allvar bidra till klimatomställningen. Det här upplägget är ett bra exempel på hur samarbetet mellan den styrande alliansen och miljöpartiet i Nacka ger konkret klimatnytta, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.

– Få kommuner har vågat prova att helt och hållet fokusera på något av hållbarhetskriterierna för en markanvisning. För Henriksdalsbacken ligger fokus helt på klimatförbättrande åtgärder för byggnadens hela livscykel. Eftersom detta är något av oprövad mark och att marknadsläget är osäkert, visste vi inte hur stor intresset skulle bli, säger Johan Rapping ansvarig projektledare från Nacka kommun.

Bidrag med hög kvalitet

Nu har tolv bidrag, alla med mycket hög kvalitet, lämnats in till tävlingen. Den 30 april kunde utvärderingsgruppen som gått igenom inkomna anbud gå ut till de fem anbudsgivare som nu går vidare till nästa omgång.

– Först har vi tittat på anbudsgivarnas förmåga och erfarenhet av att arbeta med klimatsmarta lösningar generellt, men också specifikt för Henriksdalsbacken. Anbudsgivarna har fått ange hur de vill arbeta med material, transport, byggspill och energikrävande aktiviteter. Risker har belysts av anbudsgivarna kopplat till materialen och lösningarna för att bedöma erfarenheten och genomförandeförmågan.  Vi har även tittat på anbudsgivarnas ekonomiska förmåga. Vi kan redan nu, i den här första fasen, konstatera att vi kommer minska koldioxidutsläppen till hälften under produktionsskedet, jämfört med ett konventionellt byggprojekt, avslutar Johan Rapping

I fas två fördjupar sig anbudsgivarna i bidragens klimatpåverkan men också med förslag till åtgärder för den gemensamma mobilitetsanläggningen för hela området, som kommer att ingå i kvarteret.

Tävlingskvarteret i Henriksdalsbacken är beläget inom Nacka stad som just nu genomgår en spännande utveckling med en blandad stadsmiljö med nya bostäder, arbetsplatser och service. Tunnelbanan som beräknas vara utbyggd år 2030 ligger nära området som har närhet till såväl Stockholms innerstad som Sickla och Kvarnholmen.

Tävlingen beräknas vara klar i september 2024, då vinnande bidrag utses. Planerad byggstart för tävlingskvarteret beräknas till 2028 med inflyttning år 2031.

Faktaruta

Huvudkriterier i markanvisningstävlingens första fas har varit:

  • anbudsgivaren ambitionsnivå avseende klimatpåverkan för en byggnad på 8.000 kvm BTA bostäder, 1.000 kvm BTA lokaler och 5.000 kvm BTA mobilitetsanläggning
  • att anbudsgivaren har en god genomförandeförmåga

Anbud har inkommit från följande tolv deltagare (utan inbördes ordning): Inkluderande holding, Klövern, Folkhem Trä, Sveafastigheter, Hemvist, Resona, Selvaag, Alfa Development, JM, Borätt/Seniorgården, Bonnier, Hines

Johan Rapping
Projektledare
070-431 83 97
johan.rapping@nacka.se

Helene Andersson
Pressansvarig
08-7189234
helene.andersson@nacka.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.