Connect with us

Marknadsnyheter

Kommentar till Mäklarstatistik: Rekordutbud pressar priserna

Published

on

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på små prisförändringar på bostäder i augusti. Priset på bostadsrätter i riket sjönk med en procent medan villapriserna stod still. kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i riket sjönk 1 % i augusti medan villapriserna stod still. På tre månader har priserna på bostadsrätter sjunkit med 1 % och villor stigit med 2 %. På 12 månaders sikt så har bostadsrättspriserna i riket varit stillastående medan villapriserna sjunkit med 8 %. På 12 månaders sikt sticker Stockholm ut med en prisuppgång på bostadsrätter och mindre nedgång på villor än riket och övriga storstäder.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • Det som är extra utmärkande på bostadsmarknaden just nu är att utbudet är större än någonsin tidigare. Det beror främst på att färre bostäder blir sålda, inte att fler än vanligt säljer, och utbudet byggs på succesivt. Den här utvecklingen förstärktes under sommaren men avspeglas inte i prisutvecklingen än. Dock vore det märkligt om vi inte får en effekt i form av prisnedgång under hösten, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
  • Det är intressant att se att Stockholm sticker ut med mindre prisnedgångar än riket och övriga storstäder, på ett års sikt. Kanske leder en kombination av bostadsbrist och stark köpkraft till en starkare utveckling i huvudstaden. Höga uppvärmningskostnader kan också bidra till en tillbakagång från pandemins gröna våg till urbanisering, säger, Johan Engström.

Stockholm – små prisförändringar
I augusti sjönk bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm med 1 % medan de var stillastående i centrala Stockholm. Villa-priserna i Stor-Stockholm steg 1 % i augusti.

  • På Södermalm har vi ett normalt utbud för årstiden men ett visst överskott av mellanstora lägenheter men, som alltid, brist på större lägenheter. Marknaden upplevs med andra ord väldigt olika beroende på vad det är man letar efter eller säljer. Augusti startade med hög aktivitet bland spekulanter men de två senaste veckorna har vi märkt en förändring med lite mer avvaktande inställning. Det är kopplat både till ett överutbud av vissa kategorier av lägenheter och vad som skrivs i media, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.
  • Villamarknaden har vaknat på upp efter sommarlugnet och påminner mycket om marknaden innan sommaren. Det finns köpare, det finns säljare och de kommer överens på prisnivåer i linje med hur priserna låg innan pandemin. En del tycker att de nya räntenivåerna har slagit hårt på avgifterna i bostadsrättsföreningar. Det gör att köpare som tidigare tittade på lägenheter nu även tittar på hus då de själva kan påverka kostnaderna i större utsträckning än om de delar ekonomi med andra i en brf, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Göteborg – stort utbud och spretig efterfrågan
Under augusti steg bostadsrättspriserna i centrala Göteborg med 1 % medan de sjönk med 1 % i Stor-Göteborg. Villapriserna i Stor-Göteborg var stillastående i augusti.

  • Augusti månad kännetecknas av en avvaktande köparskara och en stillastående prisbild. Vi ser ett större utbud, cirka 30 procent fler bostäder till salu, jämfört med samma period föregående år. Bostäder där det finns ett stort liknande utbud, och bostadsrätter med hög belåning, behöver längre säljtid. Unika bostäder med det lilla extra finns fortsatt ett stort intresse för, säger Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån innerstad & Örgryte.

Malmö – Olika upplevelser av marknaden
Bostadsrättspriserna i både centrala Malmö och Stor-Malmö var stillastående i augusti. Villapriserna i Stor-Malmö sjönk däremot med 1 % i augusti.

  • Det som sticker ut på bostadsmarknaden i Malmö är att utbudet av lägenheter stigit till ett all time-high samtidigt som utbudet av villor förblivit på en mer normal nivå. Våra mäklare rapporterar olika om hur marknaden upplevs. Några nämner en stillastående marknad med långsamma försäljningsprocesser och underbud medan andra rapporterar om budgivningar och höga förhandsbud som påminner om marknaden för två år sedan, säger Jesper Jeschko Björnsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Malmö.

För mer information kontakta gärna:
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Tel: 070-558 05 30
E-post:
johan.engstrom@fastighetsbyran.se

Johan Vesterberg, PR & kommunikationschef, Fastighetsbyrån
Tel: 08-54 54 55 28, 0708-20 44 34
E-post:
johan.vesterberg@fastighetsbyran.se

Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Bromma
Tel: 070-509 25 45
E-post:
par.gunnarsson@fastighetsbyran.se

Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm
Tel: 076-634 50 14
E-post:
pialotta.svensson@fastighetsbyran.se

Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån innerstad & Örgryte
Tel: 076-050 04 71
E-post:
alexandra.jonsson@fastighetsbyran.se

Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum
Tel: 0733-41 47 31
E-post: jimmy.lang@fastighetsbyran.se

Jesper Jeschko Björnsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Malmö
Tel: 076-317 59 69
E-post:
jesper.j.bjornsson@fastighetsbyran.se

Mäklarföretaget Fastighetsbyrån ingår i Swedbank-koncernen och har cirka 1 600 medarbetare på 260 franchiseägda kontor runt om i Sverige. Under 2022 gjorde företaget cirka 41 000 bostadsaffärer och är därmed marknadsledare på den svenska bostadsmarknaden. Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 100 medarbetare i Spanien och Portugal.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

YA Holding erhåller obligationsinnehavarnas godkännande för villkorsändringar i sitt befintliga obligationslån

Published

on

By

YA Holding AB (publ) (“YA” eller “Bolaget”) meddelar att det skriftliga förfarandet som initierades den 13 september 2023 (det ”Skriftliga Förfarandet”) avseende vissa ändringar i villkoren för Bolagets seniora säkerställda hållbarhetslänkade företagsobligationer med ISIN SE0016831150 (“Obligationerna”) idag har avslutats.

Ett tillräckligt antal röster har erhållits för att uppnå kvorum och en tillräcklig majoritet av de deltagande obligationsinnehavarna har röstat för Bolagets begäran i enlighet med det Skriftliga Förfarandet. Obligationsinnehavarna har därmed godkänt villkorsändringarna som framgår av kallelsen till det Skriftliga Förfarandet.

Villkorsändringarna trädde ikraft idag kl. 15.00 i samband med att röstfristen löpte ut. De justerade villkoren för Obligationerna kommer att finnas tillgängliga på Bolagets hemsida. Villkorsändringarna framgår av kallelsen till det Skriftliga Förfarandet som finns tillgänglig på Bolagets hemsida.

Avsändare
Martin Modig, VD YA Holding AB (publ)

För pressfrågor, vänligen kontakta:
Alice Hedin, tillförordnad pressekreterare
Tel: +46 (0) 70 878 91 05
E-mail: alice.hedin@ya.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Önskar du som aktieägare i Hamlet BioPharma AB information från bolaget via e-post?

Published

on

By

Följande information har nyligen skickats ut via brev-post till aktieägare i Hamlet BioPharma:

Vill du ge oss din e-postadress för att få information från Hamlet BioPharma?

Vi vill från Hamlet BioPharma att så många aktieägare som möjligt ska nås av all information från Bolaget.

Hittills har det varit svårt för oss att nå alla, delvis på grund av olika informationspolicys hos era aktieförvaltare.

Via e-post skulle vi kunna skicka ut all information direkt till er.

Vi ber er därför att skicka oss er e-postadress till info@hamletbiopharma.com och godkänna att vi skickar information till din e-postadress.

Vi kommer att svara per mejl när vi får mejl från dig.

Du kan alltid besöka vår nya hemsida på www.hamletbiopharma.com och läsa mer om oss.”

För ytterligare information, vänligen kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande och grundare av Hamlet BioPharma, +46-709 42 65 49

catharina.svanborg@hamletpharma.com

Petter Segelman Lindqvist, CEO Hamlet BioPharma

petter.s.lindqvist@hamletbiopharma.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan: Presentation av Sandviks rapport för tredje kvartalet 2023

Published

on

By

Sandvik publicerar sin rapport för tredje kvartalet måndagen den 23 oktober 2023, cirka kl. 11.30.

En kombinerad webcast och telefonkonferens för investerare, analytiker och finansiell media kommer att hållas kl. 13.00. Rapporten presenteras i en webcast och telefonkonferens av Stefan Widing, VD och koncernchef samt av Cecilia Felton, ekonomi- och finanschef.

Presentationen kommer att sändas direkt på vår hemsida home.sandvik/se

Kontaktinformation för konferenssamtal:

SE: +46 (0) 8 505 100 31

UK: +44 (0) 207 107 06 13

US: +1 (1) 631 570 56 13

Från cirka kl. 12.30 återfinns presentationsmaterial på home.sandvik/se

Stockholm, 2 oktober 2023

Sandvik AB
 

För ytterligare information kontakta Louise Tjeder, chef för investerarrelationer, tel. 070-782 63 74 eller Johannes Hellström, Presschef, tel. 070 721 1008.

Sandvik-koncernen
Sandvik är en global, högteknologisk industrikoncern som tillhandahåller lösningar som förbättrar produktivitet, lönsamhet och hållbarhet inom tillverknings-, gruv- och infrastrukturindustrierna. Vi ligger i framkant inom digitalisering och fokuserar på att optimera våra kunders processer. Vårt världsledande erbjudande inkluderar utrustning, verktyg, tjänster och digitala lösningar för skärande metallbearbetning, gruvdrift, bergavverkning, krossning och sortering. Koncernen hade 2022 omkring 40 000 medarbetare och intäkter på cirka 112 miljarder SEK i runt 150 länder i kvarvarande verksamheter.
 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.