Kommentar till Mäklarstatistik: Säljare och köpare har svårt att mötas

| 7 juli, 2022 | 0 kommentarer

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i riket sjönk tre procent i juni och villapriserna med en procent. Tydligast är prisnedgången på bostadsrätter i Stockholm som sjunkit med 5 procent på tre månader. Säljare och köpare har svårt att mötas just nu, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i riket sjönk med 3 % i juni. Villapriserna i riket sjönk med 1 %. På tre månader har priserna på bostadsrätter sjunkit 4 % medan villapriserna varit stillastående.  

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • Nu börjar avmattningen, som vi sett ett par månader, på allvar synas i prisstatistiken. Omvärldsoron skapar osäkerhet även på bostadsmarknaden och det mest påtagliga är att säljare och köpare har svårt att mötas. Följden bli betydligt färre avslut, längre försäljningstider, större utbud och i förlängningen sjunkande priser, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
     
  • Jag vet inte om vi någonsin haft ett så stort utbud av bostadsrätter som vi haft under början av sommaren och troligtvis kommer det hålla i sig i början av hösten. För förstagångsköpare kan det vara ett bra läge att ta sig in på marknaden och om man säljer och köper i samma marknad har prisnivån mindre betydelse, vilket kan vara bra att komma ihåg. Och en bit in på hösten, efter en viss prisnedgång, kan vi förhoppningsvis få en bättre balans på marknaden igen, fortsätter Johan Engström.

Stockholm – Störst prisnedgångar i Stockholm
I både Stor-Stockholm och centrala Stockholm bostadsrättspriserna sjunkit med 3 % i juni. Villapriserna i Stor-Stockholm sjönk med 2 % i juni.   

  • Vi märker en tydlig nedgång på villapriserna i Bromma. Betydligt större än vad statistiken visar vilket brukar vara fallet när marknaden faller. Dock upplever vi att köparna finns kvar, men de vill betala mindre för nu än tidigare. Vissa köpare har även tillkommit då de tidigare tyckte att det var för dyrt, men nu känner att villorna är mer överkomliga i pris.  Vissa väljer också att inte publicera sina villor till salu nu då det känns osäkert. Så risken finns att utbudet kommer att minska vilket i sin tur kommer att påverka marknaden, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Göteborg – Prisnedgång i centrala Göteborg
I centrala Göteborg och Stor-Göteborg har priserna på bostadsrätter sjunkit med 2 % i juni. Villapriserna i Stor-Göteborg sjönk med 1 % i juni.

  • I Göteborgsregionen har vi en avvaktande marknad. Vissa bostäder går fortsatt mycket bra medan andra blir osålda eller säljs under begärt pris. Det finns inte riktigt någon rödtråd men generellt går bostäder i bra skick upp mycket medan de som behövs renoveras eller är omoderna går trögt. Vi har också få personer besöker visningarna, vilket dock ej är ovanligt för perioden vi är i nu.  Köparna är fortsatt avvaktande och räds kommande ränteläge och utveckling i omvärlden. Detta påverkar då självklart marknaden i stort, säger Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum.

För mer information kontakta gärna:
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Tel: 070-558 05 30
E-post:
[email protected]

Johan Vesterberg, PR & kommunikationschef, Fastighetsbyrån
Tel: 08-54 54 55 28, 0708-20 44 34
E-post:
[email protected]

Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Bromma
Tel: 070-509 25 45
E-post:
[email protected]

Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm
Tel: 076-634 50 14
E-post:
[email protected]

Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån innerstad & Örgryte
Tel: 076-050 04 71
E-post:
[email protected]

Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum
Tel: 0733-41 47 31
E-post: [email protected]

Jesper Jeschko Björnsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Malmö
Tel: 076-317 59 69
E-post:
[email protected]

Mäklarföretaget Fastighetsbyrån ingår i Swedbank-koncernen och har cirka 1 600 medarbetare på 260 franchiseägda kontor runt om i Sverige. Under 2021 gjorde företaget cirka 49 000 bostadsaffärer och är därmed marknadsledare på den svenska bostadsmarknaden. Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 100 medarbetare i Spanien och Portugal.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.