Connect with us

Marknadsnyheter

Kunskapsluckor hos föräldrar: 7 tecken på att ditt barn kan ha synfel

Published

on

Cirka en miljon barn* börjar den här veckan grundskolan och för många kommer det bli en utmaning att hänga med i studierna. En av orsakerna kan vara att barnet inte ser ordentligt. Stora Synundersökningen 2019** gjord av Synoptik i samarbete med Novus visar att det finns kunskapsluckor hos föräldrarna om vilka tecken som kan tyda på att deras barn har synfel.

Undersökningen visar bland annat att endast 29 procent av papporna ser ”barnet sitter nära tv:n” som ett tecken på att barnet kan ha ett synfel. Hos mammorna är motsvarande siffra 44 procent.

Ett barn som har synproblem kan riskera att hamna efter i utvecklingen och få svårigheter med sin motorik, inlärning och koncentrationsförmåga. Om barnet ser suddigt under en längre tid kan synen försämras snabbare. I Europa är det tre gånger fler barn som är närsynta än för 60 år sedan och inget tyder på att trenden ska vända.
– Det är inte alltid som barn säger till att de inte ser ordentligt eftersom de inte har möjlighet att avgöra om de ser annorlunda än vad andra gör. Ser barnet dåligt i klassrummet ökar risken för att barnet börjar tycka att skolan är tråkig eller för svår. Synhjälpmedel är en enkel lösning till god synhälsa och numera kan alla barn och unga under 20 år få ekonomiskt stöd till glasögon genom landstingets glasögonbidrag, säger Maja Kalm Henefalk, optiker på Synoptik i Linköping.

7 tecken på att ditt barn kan ha synfel

  1. Kisar, lägger huvudet på sned, eller stänger ena ögat när de läser eller tittar på tv.
  2. Håller föremål tätt intill ögonen för att se ordentligt eller sitter nära tv:n.
  3. Visar ointresse eller oförmåga att koncentrera sig.
  4. Klagar på huvudvärk.
  5. Har svårigheter vid läsning. Barnet läser långsamt eller blandar ihop bokstäver som till exempel n och u, p och b, d och b.
  6. Klagar på att texten blir dubbel eller hoppar.
  7. Skelar.

Stora Synundersökningen visar även att föräldrar till yngre barn (1-5 år) är mer observanta (66 %) på om barnet kisar, mot totalen (60 %), medan föräldrar till äldre barn (6-11 år) i högre grad (75 %) ser huvudvärk som ett tecken på att barnet eventuellt har ett synfel, mot totalen (69 %).

– Det är bra om föräldrar är medvetna om tecken som kan tyda på att barnet inte ser ordentligt. Då kan problem upptäckas i tid och snabbt åtgärdas med synhjälpmedel. Närsynthet hos barn ökar i Sverige och det är ett problem som vi måste ta på allvar. I dag finns det många studier som visar att närsynthet, även kallat myopi, kan bromsas hos barn genom att använda rätt styrka på kontaktlinser och glasögon. Det är också viktigt att barnen gör regelbundna synundersökningar – gärna varje år, säger Maja Kalm Henefalk.

Synundersökningar för barn
Synundersökningar som görs på Barnavårdscentralen när barnen är små, är en mycket generell synkontroll som inte säkerställer mindre synnedsättningar. De synundersökningar som görs i skolan fokuserar främst på att undersöka synförmågan på långt håll genom en enklare synkontroll med syntavla. Endast ögonläkare får göra synundersökning på barn upp till sju år. Från åtta år får legitimerade optiker undersöka barnets synförmåga.

* Källa: Skolverket

** Stora synundersökningen 2019 från Synoptik är en kvantitativ webundersökning gjord i samarbete med Novus. Den innehåller attitydfrågor och fakta kring användandet av glasögon, linser och solglasögon för både barn och vuxna. Resultatet som presenteras här är en del av den totala undersökningen. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten, 18-79 år med nedbrytning på föräldrar till barn på 15 år eller yngre. Totalt har 2307 intervjuer genomförts under perioden 21–28 mars 2019. Deltagarfrekvensen är 61 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

För mer information:
Maja Kalm Henefalk, legitimerad optiker Synoptik, tfn: +46 (0)13-14 18 10, e-post: mkl@synoptik.se

Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör Synoptik, tfn: +46 (0)73-523 40 22, e-post: lfe@synoptik.se

Pressansvarig och bilder för fri publicering kontakta:
Anders Ekhammar, tfn: +46 (0)70-746 25 79, e-post:
anders.ekhammar@perspective.se

Se bilaga för mer statistik och information om undersökningen.

Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 140 butiker och en omsättning över 1.2 miljarder en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7.000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Miris förlänger teckningsperioden för bolagets pågående företrädesemission ytterligare

Published

on

By

Styrelsen för Miris Holding AB (publ) (”Miris” eller ”Bolaget”) har idag beslutat att förlänga teckningstiden i den pågående företrädesemissionen av units till och med fredagen den 10 maj 2024.

Styrelsen i Miris beslutade den 29 februari 2024, villkorat av extra bolagsstämmas efterföljande godkännande, om en företrädesemission av units om lägst cirka 10,7 MSEK och högst cirka 26,8 MSEK (”Företrädesemissionen”). Extra bolagsstämma den 4 april 2024 godkände emissionsbeslutet. Styrelsen i Bolaget äger enligt emissionsbeslutet rätt att förlänga teckningstiden och har idag beslutat om förlängning till fredagen den 10 maj 2024. Förlängningen gäller teckning såväl med som utan företrädesrätt.

Bolaget för en aktiv dialog med ett antal potentiella intressenter om teckning utan företrädesrätt och syftet med förlängningen är att ge ytterligare tid för en sådan dialog.

Teckning utan företräde kan också göras via Aqurat Fondkommission AB:s hemsida www.aqurat.se

Handeln med uniträtter avslutades den 25 april och kommer inte att återupptas.

Uppdaterad kalender:
2024-04-25: Handeln med uniträtter avslutades
2024-05-10: Teckningsperioden i den pågående Företrädesemissionen avslutas
Omkring 2024-05-15: Beräknad dag för offentliggörande av utfallet i Företrädesemissionen

Information om Företrädesemissionen finns tillgängligt på bolagets hemsida, www.mirissolutions.com, samt på Aqurat Fondkommission AB:s hemsida www.aqurat.se. Kvartalsrapporten för perioden januari – mars 2024 och tidigare finansiella rapporter finns på bolagets hemsida www.mirissolutions.com.

För mer information:
Camilla Myhre Sandberg, VD Miris Holding AB. Mobil: +46 18 14 69 07, E-post: 
camilla.sandberg@mirissolutions.com

Om Miris:
Miris är ett globalt MedTech bolag som utvecklar och säljer utrustning och förbrukningsartiklar för analys av humanmjölk. Försäljning sker i första hand till neonatalavdelningar, mjölkbanker och forskningsinstitutioner i hela värden. Miris vision är att alla nyfödda barn skall ha samma tillgång till sjukvård för att säkerställa bästa möjliga start i livet. I december 2018 erhöll bolaget marknadsgodkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för Miris Human Milk Analyzer™ (Miris HMA™). Missionen är att bidra till ökad global neonatal hälsa genom att tillhandahålla individuell nutrition baserad på humanmjölk. Miris Holding AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rekordutbud av lägenheter i april – men priserna stiger

Published

on

By

Utbudet av lägenheter till salu har fortsatt att växa under våren och noterade i april den högsta nivån för en enskild månad någonsin. Totalt fanns det under månaden 32 233 lägenheter på Hemnet, 40 procent fler än under motsvarande månad förra året. Men trots det rekordhöga utbudet fortsätter priserna att stiga.

Av det totala lägenhetsutbudet till salu under april månad hade 4 683 lägenheter varit markerade som kommande. Det är bostäder på Hemnet som ligger på den så kallade förmarknaden. Utbudet av kommande-annonser har ökat kraftigt de senaste åren och är en delförklaring till det höga utbudet. Huvudförklaringen är dock den förändrade ekonomiska situationen med högre räntor som påverkat marknaden de senaste två åren. Det har ökat osäkerheten på marknaden och gjort att bostäderna legat till salu under väsentligt längre tid än vad som var normalt för ett par år sedan. Den genomsnittliga säljtiden för lägenheter i april var 26 dagar, 11 dagar längre än i april för två år sedan.

Ett högt utbud av lägenheter kan ses över hela riket, och i 9 av de 21 länen noterades det en ny rekordnivå i april. Störst ökning i årstakt ses i Kronobergs län, där ökade utbudet med 73 procent jämfört med april 2023.

Trots det rekordhöga utbudet av lägenheter så fortsätter priserna att stiga. I april ökade det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i Riket med 1,9 procent till den högsta nivån sedan maj 2022.

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Det höga utbudet är en effekt av en lång tid av trög marknad snarare än en riskfaktor för nya prisfall. Under våren har vi sett både stigande priser och högre aktivitet. Framför allt till följd av vi ser ut att befinna oss på räntetoppen och att den första räntesänkningen närmar sig. Med det ökade antalet försäljningar kommer också utbudet börja minska igen senare under året då tempot på marknaden ökar”.
 

Lägenhetsutbud april 2024

Län

Lägenheter till salu april 2024

Förändring ett år (årstakt)

Blekinge

225

+34%

Dalarna

770*

+38%

Gotland

171

+44%

Gävleborg

799*

+51%

Halland

581*

+66%

Jämtland

536

+33%

Jönköping

629

+28%

Kalmar

602*

+52%

Kronoberg

555*

+73%

Norrbotten

316

+47%

Skåne

4 479*

+39%

Stockholm

11 427

+41%

Södermanland

932

+43%

Uppsala

1 399*

+41%

Värmland

526

+12%

Västerbotten

567*

+48%

Västernorrland

562*

+21%

Västmanland

858

+46%

Västra Götaland

4 479

+38%

Örebro

713

+36%

Östergötland

1 106

+32%

Sverige

32 233*

+40%

 
*Rekordnotering av utbudet i april.

 
För ytterligare information vänligen kontakta

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: erik.holmberg@hemnet.se

 

Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkter, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkter och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”).

Follow us: hemnetgroup.com / Facebook /X / LinkedIn / Instagram

 

 

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

TOURN tidigarelägger publiceringen av kvartalsrapporten för Q1 till 8:e maj.

Published

on

By

Report this content

TOURN tidigarelägger publiceringen av kvartalsrapporten för Q1 till 8:e maj.
 

Anledningen är att rapporten väntas bli färdig tidigare än väntat.

//
Robin Stenman
VD, TOURN International AB(publ)
ir(at)tourn.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.