Connect with us

Marknadsnyheter

Lägesrapport VGR: Viktigt att hindra smittspridning i sommar

Published

on

Behovet av sjukhusvård för covid-19 fortsätter att minska i Västra Götaland, men trycket på sjukhusen är fortfarande stort. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg gläds åt utvecklingen men oroar sig för att smittspridningen kan öka och ta ny fart om vi tränger ihop oss på olika inomhusaktiviteter och köpcentrum i det svala sommarvädret.

Fram till och med i går, den 8 juli kl 14:00, hade Västra Götaland totalt 16 403 bekräftade fall av covid-19. ​​​​​​

I dag, den 9 juli, finns det totalt 137 inneliggande patienter med covid-19 i Västra Götaland. Av dem är det 27 som vårdas inom intensivvården, vilket är den lägsta nivån sedan slutet på mars. På Västra Götalandsregionens webbplats går det att följa utvecklingen inom regionens fem sjukhusförvaltningar dag för dag.

 

Både verksamheter och individer måste ta ansvar

På Smittskydd Västra Götaland betonar man att det fortfarande finns smitta i samhället. Nu när sommarvädret blivit lite svalare är det många som håller sig till inomhusaktiviteter som att gå i affärer och röra sig i köpcentrum. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg påpekar att det är viktigt att hålla avstånd både inom- och utomhus.

Det är glädjande att allt färre blir svårt sjuka och behöver läggas in på sjukhus. Men vi hittar fortfarande många nya fall ute i samhället och jag oroar mig för att smittspridningen kan öka och ta fart igen om vi trängs med våra medmänniskor i affärer, på restauranger och i andra inomhusmiljöer. Det är oerhört viktigt att sådana verksamheter förhindrar att deras kunder och gäster trängs ihop, säger han.

Thomas Wahlberg betonar också vikten av att individen tar eget ansvar för att bromsa smittan. Har du förkylningssymtom – stanna hemma. Har du blivit provtagen och väntar på svar – stanna hemma. Som smittskyddsläkare får han fortfarande signaler om att lindrigt sjuka personer rör sig ute i samhället och riskerar att smitta andra.

Det är inte okej. Och även vi som känner oss friska måste hålla avstånd i alla miljöer där vi rör oss bland andra människor. Oavsett vad man har för sig så är det viktigt tänka på risken att bli smittad och att sprida smittan vidare till andra, säger Thomas Wahlberg.

 

Mer information:

Västra Götalandsregionen uppdaterar varje vardag sin webbplats med uppgifter om hur många som vårdas för covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland.

Smittskydd Västra Götaland ger ut en veckorapport som bland annat redogör för smittspridningen fördelat på kommun, ålder och kön.

Folkhälsomyndigheten publicerar varje torsdag ny statistik om covid-19 för alla regioner och kommuner i hela landet.

 

Kontakt vid frågor:

Presstjänsten VGR Koncernkontor, presstjansten@vgregion.se, 010-441 41 99

Lägesrapport VGR är ett veckovis pressmeddelande som sammanfattar läget kring covid-19 i Västra Götaland. Rapporten skickas normalt på torsdagar i samband med att Smittskydd Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten släpper ny veckostatistik.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Två regioner i framkant i arbetet mot hot och våld

Published

on

By

Hot och våld riktat mot vårdpersonal blir allt vanligare på landets sjukhus. Utöver att det skapar en otrygg arbetsmiljö för de anställda äventyrar det även vårdkvaliteten för patienterna. Trots det är det fortfarande en stor andel av vårdpersonalen som aldrig fått vare sig utbildning om hur de ska hantera våldsamma och hotfulla situationer eller ordentlig genomgång av säkerhetsrutiner.

Även i Norrbotten och i Sörmland har man stått inför samma utmaningar som många andra regioner upplever just nu. Det saknades gemensamma mål och helhetsgrepp kring frågorna och det förebyggande säkerhetsarbetet i just dessa frågor saknade riktning.

– Vi på säkerhetsenheten gjorde vår del medan HR och Företagshälsan gjorde sin, men för att skapa en säker arbetsmiljö måste alla aspekter samverka. Från lokalernas utformning och möjligheten att larma till tydliga rutiner som också följs av personalen. Den samsynen fanns inte riktigt, säger Niklas Larsson, säkerhetsstrateg vid Region Norrbotten.

För att kvalitetssäkra informationen och ta ett tydligare grepp om frågan lanserade Region Norrbotten i oktober i fjol Säker vårdmiljös hot och våld-koncept för sina anställda. Samma väg har sedan tidigare även Region Sörmland gått då de var först ut i landet med Säkerhet som tjänst Hot och våld.

– Det finns ett stort behov av detta och jag tror folk börjar förstå att vi måste börja tänka på ett annat sätt mot vad vi gjort tidigare. Jag ser inte detta som en utbildning i första hand utan snarare som en ögonöppnare för personalen.

Det grundläggande utbildningskonceptet från Peritum Säker vårdmiljö är framtaget och utvecklat tillsammans med regionerna för att medvetandegöra och bygga kunskap om hot och våld, tydliggöra vad som ingår i begreppet och visa var gränsen går för vad som är acceptabelt och inte. I Sörmland är grundutbildningen inom hot och våld i dag obligatorisk för samtliga vårdanställda.

– Idag är det stort fokus på besparingar inom vården och jag har svårt att se något som är mer effektivt än detta. Om man säger att man måste nå ut med information om personsäkerhet inom vården och samtliga ska ha en viss grundkunskap, då kan man antingen sätta in jättemånga konsulter, anställda mycket mer personal eller använda det här konceptet. Det funkar ute i verksamheten och det underlättar för personalen, säger Lars-Gunnar Svensson, säkerhetschef, Region Sörmland.

Inom kort kommer den bli obligatorisk även i Norrbotten.

– Mitt mål är att hot och våld-utbildningen ska fungera precis som den grundläggande brandutbildningen, där steg två är en släckövning. Här skulle steg två kunna vara en bemötandeövning för den personal som jobbar inom särskilt utsatta avdelningar, säger Niklas Larsson.

KONTAKT SÄKER VÅRDMILJÖ:
Patrik Hammar, produktansvarig
patrik.hammar@peritum.se
010-333 38 21

KONTAKT REGION NORRBOTTEN:
Niklas Larsson, Säkerhetsstrateg
niklas.larsson@norrbotten.se
 

SÄKER VÅRDMILJÖ arbetar för ett säkrare Vårdsverige. Vi samlar kunskap och erfarenheter från svenska regioner och utvecklar tjänster som skapar handlingskraft och trygghet. Tillsammans driver vi utvecklingen framåt och gör skillnad.
En del av Peritum AB.

Continue Reading

Marknadsnyheter

PolarCool AB (”PolarCool” eller ”Bolaget”) har idag beslutat att tidigarelägga delårsrapporten för perioden januari – mars 2024

Published

on

By

Delårsrapporten för perioden januari – mars 2024 kommer att publiceras tisdagen den 28 maj 2024 istället för det tidigare kommunicerade datumet 31 maj 2024.

Bolagets finansiella kalender har uppdaterats och återfinns på PolarCools webbplats: Financial Calender | PolarCool

r mer information

Erik Andersson –  VD PolarCool AB (publ.)                                     
+46 – 738 60 57 00                                                                             
E-mail: erik.andersson@polarcool.se

Om PolarCool AB (publ.)

PolarCool AB (publ.) är ett medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer produkter inom idrottsmedicin. Bolaget fokuserar på behandling av hjärnskakning och upprepade huvudsmällar. PolarCool AB (publ.) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

En dröm om rosor och fjärilar – en utställning med Martin Jacobson

Published

on

By

Från den 25 maj – 25 augusti visas en ny utställning på Varbergs Konsthall med konstnären Martin Jacobson. I Jacobsons bilder dras vi in i ett flöde av drömmar och mytologier. Bilderna är starkt kulörta, vilket kan skapa en känsla av overklighet. De är fyllda av människogestalter, djur, arkitektoniska former och natur. Motiven tycks vara både bekanta och obekanta på samma gång.

Jacobsons arbetsprocess startar vanligtvis i botaniserandet bland äldre bildvärldar i form av reklam, illustrationer, vykort och reproduktioner av konstverk. Ofta är de från mitten av 1800-talet och framåt; tiden för populärkulturens barndom. Han söker efter arketypiska motiv och teman som för honom tycks laddade med kollektiva minnen och associationer. Bilderna läggs ihop till collage som sedan blir förlagor till hans målningar.

Fram träder en fragmentarisk och surrealistisk bildvärld, igenkännbar och familjär men lika ofta okänd, mörk och suggestiv. Romantiska bildelement blandas med obehagliga och teatraliska. Ofta är det en scen som utspelar sig där vi som betraktare antingen dras in i det som pågår, eller lämnas utanför. Bilderna ruvar på något som precis är, eller inte är, inom räckhåll. Likt känslan av att drömma.

Vernissage i Varbergs Konsthall den 25 maj klockan 13.30-16.00
Kl. 14.00 invigning. Johanna Holmström, intendent för utställningar i Varbergs Konsthall, presenterar utställningen och samtalar med
Martin Jacobson.

Om konstnären
Martin Jacobson (1978) bor och är verksam i Stockholm. Han har en MFA från Malmö Konsthögskola (2000 – 2005) och har sedan dess deltagit i många grupputställningar samt haft separatutställningar, främst i Sverige men även runt om i Europa och USA. Bland grupputställningarna kan nämnas Don’t Shoot the Painter påGAM (Galleria d’Arte Moderna di Milano, Italien, 2015) och Grannskap – ur museets samling på Nordiska Akvarellmuseet (Skärhamn, 2019). Bland separatutställningarna kan nämnas The Garden is Open på galleri Andréhn-Schiptjenko (Stockholm, 2020), samt senast på Galleri Arnstedt (Östra Karup, 2023) tillsammans med konstnären Olle Wärnbäck. 2019 var han delaktig i Jonas Gardells show Queen of Fucking Everything på Cirkus i Stockholm, där han gjorde den handmålade scenografin till scenen.

Martin Jacobson är representerad i olika samlingar runt om i Sverige, på Malmö Konstmuseum, Nordiska Akvarellmuseet och i Stockholmregionens samling för att nämna några av dem.

Mer information, kontakta:
Johanna Holmström, intendent för utställningar, kultur
Telefon: 072-151 73 69
E-post:
johanna.holmstrom@varberg.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.