Connect with us

Marknadsnyheter

Läget på bostadsmarknaden i Finland har blivit bättre

Published

on

Antalet bostadsaffärer började öka tydligt i oktober i några städer i Finland. 
Handeln med nybyggda bostäder, som har stått så gott som stilla, ökade i Vanda med 190 procent, i Jyväskylä med 28,6 procent och i Tammerfors med 18,5 procent jämfört med i oktober i fjol. Sb-Hems vd Jukka Rantanen tror att det kommer att göras fler bostadsaffärer i Finland i november än under motsvarande period i fjol, eftersom förstabostadsköparna har blivit aktivare.

– Vi har börjat kunnat se en upphämtning för bostadshandeln i form av ett ökat antal bostadsaffärer på olika håll i Finland. Genom att förstabostadsköparna har blivit aktivare kommer november att bli en bättre månad på bostadsmarknaden än november i fjol. Detta är den första månaden under detta år som antalet bostadsaffärer är fler än under motsvarande månad 2022, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem

– När det gäller antalet affärer ligger vi fortfarande på en låg nivå i jämförelse med åren före coronapandemin eller med 2021 som var det bästa året i historien på bostadsmarknaden i Finland. Antalet bostadsaffärer minskade relativt kraftigt redan i oktober i fjol, och i november–december minskade antalet ytterligare jämfört med motsvarande tidsperioder 2021. Nu har emellertid antalet affärer börjat öka i några av de största städerna i Finland. Jag tror att bostadshandeln i Finland kommer att fortsätta att öka sakta men säkert, säger Rantanen. 

– I hela Finland gjordes i oktober endast 13,7 procent färre affärer med nya och begagnade bostäder via mäklare än i oktober förra året.  Hur antalet bostadsaffärer utvecklas i december beror på i hur stor omfattning förstabostadsköparnas affärer överförs från november till december. December har traditionellt varit en lugn månad på bostadsmarknaden, med i genomsnitt cirka 4 000 bostadsaffärer. I december i fjol gjorde 3 530 affärer, vilket var klart under genomsnittet. Om affärstakten fortsätter i december på samma sätt som i november kanske vi når plus i fråga om det totala antalet affärer under årets sista kvartal. 

Enligt Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonens och min prognos kommer bostadshandel att öka med 15 procent i Finland under nästa år jämfört med i år. Vi tror med andra ord att läget på bostadsmarknaden i Finland kommer att förbättras och att antalet affärer kommer att öka i måttlig takt. Nu äntligen har utvecklingen vänt i en positiv riktning.

Även handeln med nybyggda bostäder visar tecken på en återhämtning på olika håll i Finland

– Det totala antalet affärer med begagnade och nya bostäder låg klart på plus i oktober i Jyväskylä och Kuopio. I Kuopio låg antalet 12,5 procent och i Jyväskylä 9,6 procent på plus. I Jyväskylä ökade antalet affärer med nya bostäder betydligt mer än så, med 28,6 procent. Även i Kuopio var försäljningen av nya bostäder dubbelt så stor som i oktober i fjol, säger Rantanen. 

– Allra kraftigast ökade handeln med nybyggda bostäder i oktober i Vanda, där handeln med nybyggda bostäder tredubblades i oktober jämfört med ett år tidigare. Ökningen jämfört med oktober i fjol var 190 procent. I oktober 2022 såldes 10 nya bostäder i Vanda, medan antalet affärer med nya bostäder i oktober i år var hela 29. Även i Finlands tredje största stad Tammerfors verkar handeln med nybyggda bostäder ha tagit fart. Ökningen jämfört med antalet affärer i oktober i fjol var 18,5 procent.

De positivare ekonomiska utsikterna stöder en upphämtning för bostadsmarknaden

– Många av de ekonomiska indikatorer som påverkar bostadshandeln och bostadsköparnas beslut stöder en upphämtning för bostadshandeln. Inflationen har sjunkit betydligt och räntenivån har stabiliserats på omkring fyra procent. Euriborräntorna som används som referensränta på bolån förväntas sjunka åtminstone lite under nästa år, vilket kommer att underlätta situationen för bolåntagare och uppmuntra fler att köpa bostad, säger Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen.

– En annan faktor som talar för ett uppsving för bostadshandeln är att konsumenternas köpkraft äntligen har börjat öka, och den förväntas fortsätta att förbättras under nästa år i Finland. Och även om läget på arbetsmarknaden i Finland har försvagats något och arbetslösheten förväntas öka lite under nästa år, kommer vi osannolikt att få se någon avsevärd nedgång i sysselsättningen.

– För närvarande är det ett utmärkt köpläge i Finland. Det finns ett stort utbud över hela Finland, bostadspriserna har gått ned och säljarna är villiga att förhandla om alla köpevillkor. Om förstabostadsköpare vill hinna utnyttja befrielsen från överlåtelseskatt som avskaffas vid utgången av året, borde de redan ha bestämt sig för vilken bostad de vill köpa. Ett bostadsköp är en affärsprocess som oundvikligen tar tid. Ett bostadsköp är alltid förknippat med risker, och för att undvika dessa bör köparen noggrant ta del av köpobjektet samt dess kondition och bakgrundsuppgifter före det slutgiltiga köpbeslutet, säger Rantanen.

Ta kontakt så diskuterar vi mer om ämnet:

Jukka Rantanen
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@sbhem.fi

Henna Mikkonen
Chefsekonom, Sparbanksgruppen
040 564 7918, henna.mikkonen@sparbanken.fi

Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har över 80 kontor i Finland. www.sbhem.fi www.sparbanken.fi 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Hamlet BioPharma bjuder in till pressträff

Published

on

By

Med anledning bolagets delårsrapport bjuder Hamlet BioPharma in till en livesänd digital pressträff torsdagen den 22 februari klockan 12.00. På pressträffen kommer ordförande Catharina Svanborg att gå igenom utvecklingen för det brutna räkenskapsårets andra kvartal och även bolagets väg framåt.

Klicka på länken nedan för att delta på pressträffen.

https://youtube.com/live/vi_kXGF40fs?feature=share

Under pressträffen finns möjlighet att ställa frågor i sändningens kommentarsfält. Har du frågor redan nu går det bra att maila dem till: mats.jonsson@investortarget.se

För mer information, vänligen kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande, Hamlet BioPharma AB, +46 709 42 65 49

catharina.svanborg@hamletpharma.com

Martin Erixon, CEO, Hamlet BioPharma AB, +46 733 00 43 77

martin.erixon@hamletpharma.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kiruna och Uppsala vill bli kulturhuvudstad

Published

on

By

I dag, onsdag den 21 februari, hölls en presskonferens på Kulturrådet där juryn som utsetts av Europeiska kommissionen tillkännagav att båda städerna går vidare i ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Juryordförande Else Christensen-Redzepovic från Danmark meddelade juryns beslut att de gärna ser att de båda städerna lämnar in en andra, kompletterande ansökan. Vilken stad som sedan utses till kulturhuvudstad 2029 kommer att beslutas av juryn och meddelas under en presskonferens i december 2024.

Utnämningen av europeisk kulturhuvudstad är en angelägenhet för hela Sverige och viktigt för svenskt kulturliv. Positionerna flyttas fram samtidigt som relationer stärks – både lokalt, nationellt och i Europa, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

För Sverige blir det tredje gången en av våra städer utnämns till kulturhuvudstad. 1998 fick Stockholm titeln som kulturhuvudstad och 2014 fick två europeiska städer denna titel – Umeå i Sverige och Riga i Lettland. För 2029 kommer en svensk och en polsk stad att utnämnas till europeisk kulturhuvudstad.

Läs mer

Kiruna och Uppsala vill bli europeisk kulturhuvudstad

Europeisk kulturhuvudstad 2029

Helene Oljons
Pressansvarig
08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America implementerar XMReality Remote Guidance

Published

on

By

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America Inc., en ledande leverantör av högkvalitativa formsprutningsmaskiner, kommer att implementera XMReality Remote Guidance i sin verksamhet. Detta för att ytterligare förbättra deras kundsupporttjänster genom att erbjuda distanssupport med hjälp av augmented reality (AR).

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America har levererat över 150 000 toppmoderna formsprutningstjänster till en mängd olika industrier över hela världen. Sumitomo (SHI) Demag är känt för sitt starka engagemang och upprätthåller rigorösa standarder för kvalitet, effektivitet och kundnöjdhet. Genom att integrera XMReality Remote Guidance fortsätter Sumitomo (SHI) Demag sin strävan att leverera oöverträffad service och support till sina kunder. XMReality kommer att ge Sumitomos team möjlighet att på distans felsöka, vägleda och samarbeta med kunder, vilket säkerställer optimal prestanda och effektivitet för deras levererade formsprutningsmaskiner.

I en kommentar till detta partnerskap uttryckte Ryne Simeone, Vice President of Business Development på XMReality Inc., sin entusiasm och sa: ”Vi är glada över att samarbeta med Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America för att implementera XMReality Remote Guidance. Vi ser fram emot att växa tillsammans med Sumitomo för att stötta dem med att erbjuda en exceptionell kundsupport drivet av effektiva arbetsprocesser.

Om Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America
Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America, ett dotterbolag till Sumitomo Heavy Industries, Ltd., är en ledande leverantör av högpresterande formsprutningsmaskiner och tjänster. Med ett engagemang för innovation, kvalitet och kundnöjdhet, levererar Sumitomo (SHI) Demag banbrytande lösningar till industrier över hela världen

För mer information, vänligen kontakta:
Andreas Jonsson, VD XMReality
Telefon: +46 70 724 03 29
E-post: andreas.jonsson@xmreality.com

Om XMReality
XMReality AB (publ) utvecklar och säljer lösningar som revolutionerar kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet – Augmented Reality (AR). Företaget är marknadsledande inom vägledning på distans (remote guidance) där man via AR kan guida en person på plats för att lösa problem eller förhindra att de uppstår. Produkten används globalt i mer än 60 länder. Nestlé, Electrolux, Sidel och Heineken är några av de mer än 150 kunderna. XMReality är baserat i Linköping och USA och är noterat på Nasdaq First North Growth Market (ticker: XMR). För mer information, besök: www.xmreality.com 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.