Långtidsarbetslösa och branschen drabbas av regeringens bristande agerande

| 4 juli, 2022 | 0 kommentarer

Idag kräver Kött och Charkföretagen och Livsmedelsföretagen på Di Digitals debattsida att regeringen måste säkra utbildningssatsningen inom kött- och chark och att Arbetsförmedlingen omedelbart måste dra tillbaka och göra ett omtag kring den aktuella upphandlingsprocess man startat.

Kött och Charkföretagen (KCF) och Livsmedelsföretagen (Li) riktar skarp kritik mot regeringen. I ett läge då hela branschens kompetensförsörjning hotas på grund av bristande utbildningsvägar, har Arbetsförmedlingen nyligen skickat ut ett upphandlingsunderlag som i princip omöjliggör utbildning inom kött och chark.

– Regeringens bristande styrning av Arbetsförmedlingen leder till att myndigheten nu i praktiken omöjliggör rekryteringsutbildning inom kött och chark. En utbildning som visat sig särskilt effektiv för att får nyanlända i arbete. Det är mycket allvarligt för de arbetslösa, men också för branschens kompetensförsörjning, säger Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen. 

Kött och Charkföretagen och Livsmedelsföretagen konstaterar att Arbetsförmedlingen helt har bortsett från de behov och önskemål som branschen framfört kring det tidigare avtalet. Då lades utbildningen ut på en utbildningsleverantör som inte kunde utbilda själva. Ingen utbildningsleverantör i Sverige har yrkeslärare inom kött och chark eller produktionsanläggningar för utbildning inom slakt, styckning och chark. Hela utbildningen lades därför ut på de tillverkande företagen som har både kompetens och produktionsanläggningar. Problemet var att utbildningsleverantören behöll hela ersättningen trots att företagen stod för all utbildning, lokaler, skyddskläder, material etc. Det var varken hållbart eller rimligt.

Arbetsförmedlingens agerande i den nya upphandlingen innebär att man väljer att inte korrigera de gamla bristerna och tillför en rad nya. Enligt underlaget ska utbildningsaktören stå för utbildning och företaget för träning. Men eftersom ingen utbildningsaktör i praktiken kan utbilda i hantverket kommer hela utbildningsansvaret även i fortsättningen överlåtas på de tillverkande företagen – utan ersättning.

– Att göda stora utbildningskoncerner på de arbetslösas och de tillverkande företagens bekostnad är inte rimligt. Och det är mycket allvarligt för svensk kött- och charkproduktion och för alla nyanlända och långtidsarbetslösa som går miste om möjligheten att utbilda sig för jobb och egen försörjning, säger Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen. 

Läs hela debattartikeln här.

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen
Mobil: 076-842 65 33
Mejl:
 [email protected]

 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.